Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészség

2009.11.20

     Szervezetünket hasonlíthatjuk egy autóhoz, amit időnként javítani kell és mennyire nem mindegy, mit tankolunk bele. Nagyon fontos a szervezetünknek a megfelelő mennyiségű vitaminokhoz és tápanyagokhoz való hozzájutás, és a víz. Az egészség megőrzése folyamatos feladat megfelelő, kiegyensúlyozott egyénre szabott étrenddel. Minden ételben más-más mennyiségű tápanyag található. Az ételeink zömét a makrotápanyagok alkotják, viszont a mikrotápanyagok létfontosságúak, a vitaminok, ásványi anyagok, ezekből kevés kell, viszont sokkal érzékenyebbek, a tárolással a főzési eljárással elpusztíthatjuk, sőt néhány vitamin csak más tápanyaggal épül csak be. Az ételeink adta energiák csak az enzimek segítségével alakulnak ki, az enzimek viszont részben vitaminokból és ásványi anyagokból állnak. A vitaminok részt vesznek még a növekedésben, a szervezet méregtelenítésében, stb.. A szervezet nem képes előállítani sem vitamint, sem ásványi anyagokat, ezeknek az étrendünkben kell megjelenniük. Két csoportra oszthatók a vitaminok, a vízben oldódók, és a zsírban oldódókra. A vízben oldódók a vérben és a test nedveiben oldódnak, a szervezet nem tudja hosszú ideig tárolni őket. A zsírban oldódók a májban és a zsírszövetekben raktározódnak el.

    Léteznek táblázatok, ezekben azonban átlagértékek szerepelnek, ami személyre lebontva, önmagunkra nem biztos, hogy igaz. A vitaminok és ásványi anyagok nemcsak egyik napról a másikra fejtik ki a hatásukat, hosszabb távon kell gondolkodni.

Segítik az immunrendszert, erősítik:

Antioxidánsok:

olyan anyagok, amely megakadályozzák az ételek avasodását, és meggátolják, hogy az oxigén más anyagokkal egyesülve kárt tegyen a sejtekben

B-vitamin:

létfontosságú szerepe van abban, hogy a sejtek képesek energiát felszabadítani, felelősek az idegrendszer épségéért, jó szellemi egészségért, és a hatékony emésztésért. Segítik a szénhidrátok, zsírok, fehérjék beépülését a szervezetbe.

A stressz növeli a szervezet B-vitaminigényét, a búza őrlése 5 B-vitamintól fosztja meg a lisztet.

Vízben oldódó vitamin, szervezetben részben lebomlik a vizelettel együtt távozik.

Legfőbb beviteli források: növényi magvak, máj, és élesztő,  hüvelyesek, káposztafélék, paradicsom, kukorica

A-vitamin és a béta-karotin: 

hatékony vírusölők, felelős az erős immunrendszerért, segít a rák megelőzésében.

Zsírban oldódó vitamin. Vigyáz a bőr és a nyálkahártya egészségére, segít megóvni a szervezetet a fertőzésektől. Védi a bőrt, a hajat, a körmöt. Fontos szerepet játszik a látásnál.

Legfontosabb beviteli források: tengeri és édesvízi halak mája, sárgarépa, vaj, margarin, tojás, tej.

Az A-vitamin sok tápanyagforrásban a D-vitaminnal együtt található. A cink hiánya befolyásolhatja az A-vitamin hatását.

Béta-karotin: megtalálható a növényi ételekben, a szervezet átalakítja A-vitaminná. Szabadgyök pusztító hatása ismert.

Legfontosabb beviteli források: sárgarépa, spenót, paradicsom, káposzta

C-vitamin :

vírusölő, méregtelenít, erősíti, segíti az antibiotikumok hatását, védi a szervezetet a szabad gyökökkel szemben.

Instabil, vízben oldódó vitamin. Érzékeny a hőre, a levegőre, a vízre, a lúgokra. Csak kis mennyiségekben fordul elő állati eredetű táplálékokban. A C-vitamin szükséglet függ a szervezetet érő fizikai és szellemi megterheléstől, betegségtől. Részt vesz a C-vitamin a növekedésben, a sebgyógyulásban, a vas felszívódását segíti elő, hatékony antioxidáns, semlegesíti a szabadgyököket. A C-vitamin tartalom függ az évszaktól is. Az állandó fáradtság, a pettyhüdt bőr lehet a C-vitamin hiány jele.

Kalciumban gazdag étrenddel kiegészítve csonterősítő hatású. Elősegíti a vas felszívódását, ezért a húsokhoz fogyasszunk friss salátát, vagy igyunk frissen csavart narancslét. Értisztító hatású is.

Legfontosabb beviteli források: csipkebogyó, paprika, burgonya, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, kivi, petrezselyem

E-vitamin:

semlegesíti a szabadgyököket, más vitaminokkal együtt növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet, véd a levegőszennyezettségtől, növeli a fizikai teljesítőképességet, elősegíti a sebgyógyulást. Minden sejthártya alkotó eleme.

Legfontosabb beviteli források: olajos magvak, növényi olaj, avokádó, lazac, vaj, spárga, paraj

D-vitamin:

Nagyon fontos, zsírban oldódó vitamin. A szervezet csak kis mennyiségben képes tárolni. Segíti a kalciumnak a bélből történő felszívódását.Segítségével marad megfelelő szinten a vér kalcium és foszfortartalom.  A főzés során nem pusztul el.

Legfontosabb beviteli források: csukamájolaj, lazac, tojás, vaj, tej, gomba

K-vitamin:

elősegíti a véralvadást

Legfontosabb beviteli források: szójabab, karfiol, fejessaláta, kelkáposzta, paradicsom

Vitaminok:

A vitaminok és ásványi anyagok összefüggenek. A D-vitamin és a magnézium szükséges a kalcium feldolgozásához. A C-vitamin szükséges a vas beépüléséhez. Az E-vitamin megakadályozza az A-vitamin és D-vitamin oxidációját.

 

Biotin:

a C-vitamin szintéziséhez szüksége

Legfontosabb beviteli források: gyümölcsök, tojássárgája, dió

 

Folsav:

a B-vitaminnal együtt a sejtekben rejlő DNA-molekulák genetikai anyagának sikeres kialakításához szükséges. Fájdalomcsillapító.

Legfontosabb beviteli források: kerti zsázsa, korpa, búzacsíra,teljes kiőrlésű lisztek

Vas:

Nélkülözhetetlen a fehérvérsejtek kialakulásában is és az enzim termeléséhez is. Főszerepet játszik a vér oxigénellátásában és a vérképzésben.

Legfontosabb beviteli források 100 gr.-ban: sertésmáj 22 mg, marhahús 2, 6 mg, sertéshús 2,3 mg, tojássárgája 7,2 mg, spenót 4,1 mg, zöldborsó 1,9 mg, saláta 1,1 mg, köles 0,9 mg, barnarizs 5,5 mg, lencse 6,9 mg, bab 6,1 mg

    Napi szükséglet

 Nők  havi vérzés idején 15 mg, utána 10 mg
 Férfiak, kamaszok  10-12 mg
 Gyerekek  8-10 mg

Szelén:

antioxidáns, E-vitaminnal működik együtt  véd a rák ellen, a fehérvérsejtek a szelén segítségével ismerik fel a betolakodókat.

Kalcium: 

az emberi szervezetben a legbőségesebben előforduló ásvány. Felszívódása a D-vitamintól függ. Segíti az emésztést, a csontok és fogazat fontos összetevője, alapvető életfunkciókhoz is szükséges, véralvadáshoz, izmok összehúzódásához.

Legfontosabb beviteli források: sovány tejpor, szardínia, joghurt, káposzta, zsíros tej, földimogyoró, brokkoli, mandula

Kálium:

elektrolit ásvány, részt vesz a szervezet folyadék-háztartásának és sav-bázis egyensúlyának ellenőrzésében.

Legfontosabb beviteli források: hasábburgonya, mazsola, karfiol, paradicsom, friss gyümölcsök, vörös húsok, tej, joghurt

Karotin:

az A-vitamin provitaminja, szükséges a növekedéshez, javítja a látást

Legfontosabb beviteli források: spenót, petrezselyem

Magnézium:

az idegi impulzusok továbbításában és az izom összehúzódásban is fontos szerepet játszik, valamint csonterősítő hatású. A magnézium hiány kiváltó oka lehet a stressz, erőteljes sportterhelés, az alkoholfogyasztás. A magnézium felelős a belső nyugalomért, természetes altatószer. Hiánya "padlóra küldheti az embert", olyan, mintha a széllel szemben mennénk, ha ezt helyreállítjuk, akkor, meg olyan mintha a szelet befognánk a vitorlába.

Legfontosabb beviteli források: zabpehely, hús, spenót, banán, sajt, ásványvíz

 

Cink:

szükséges a rákos sejteket elpusztító enzimek képződéséhez, thymulin hormon képződéséhez  is. Antioxidáns enzimekben található. Anyagcsere folyamatokat szabályozza, felelős a szervezet védekezőerejének fokozásáért. Lassítja az öregedést.

Legfontosabb beviteli források: osztriga, tojás, tej, búzacsíra, mustár, cékla, tökmag, olajos magvak, egész gabonaszemet tartalmazó termékek.

Réz:

a szervezetben levő enzimben található, ezek az enzimek védik a sejteket a szabad gyököktől. Szerepe van az energiatermelésben, a melanin termelésében, a zsírsavak elégetésében. Elősegíti a bélben a vas felszívódását.

Legfontosabb beviteli források: kagyló, csiga, rákfélék, mogyoró

Szelén:

késlelteti az öregedést. Növeli az A-, C-, E-vitamin hatását

Legfontosabb beviteli források: szójabab, búzacsíra

Fehérjék:

nagyon fontos szerepet töltenek be a szervezetben, egyrészt elősegítik a növekedést, a szövetek megújításában is részt vesznek. Másrészt a szervezet számos funkcióját szabályozza, például az emésztést is. Emiatt a szervezet a feleslegesen felvett fehérjét zsírra alakítva elraktározza, vagy energiává átalakul.

Rostok:

étkezési rostoknak nevezik azokat az anyagokat, amelyet a szervezet nem tud lebontani. Az emésztőrendszerünknek viszont nagyon fontosak.


Stressz:

Szervezetünk csak bizonyos mennyiségű, időnként jelentkező stresszel képes megbirkózni,  hosszú időn át fennmaradó stressz esetén, sajnos testi-lelki károsodás veszélye áll fenn.

Stresszoldó: beszélgetés, megbocsájtás,a testmozgás, életmód megváltoztatása.

Segít leküzdeni a stresszt a B-vitamin,  a C-vitamin, az E-vitamin, a kalcium, a magnézium megóv a depressziótól, szükséges a kalcium feldolgozásához, a cink növeli a szellemi éberséget és szintén megóv a depressziótól.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.