Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Patika

2010.02.16

 

Kép

 

 

Alma:

    Kalcium, magnézium, foszfor, kálium, pektin, vas, fehérje, szénhidrát, rostanyag. A csutkája jódot tartalmaz.

Ananász:

   C-vitamin, mangán, fehérje, szénhidrát tartalma jelentős.

Angyalgyökér:

    Étvágygerjesztő és emésztésjavító

Avokádó:

   A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, kalcium, foszfor, vas

   akkor érett a gyümölcs, ha a kocsány vége ujjnyomásra enyhén behorpad,  és héja puha

Áfonya:

   A-vitamin, C-vitamin, vas, almasav, citromsav, csersav

Fagyasztással jól tartósítható. Fokozza a szervezet ellenállóképességét.

Árpa:

   B-vitamin, E-vitamin, fehérje, zsír, keményítő, szerves só, rost,

Banán:

   A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, B-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, nikotinsav, rost, szénhidrát, gyümölcscukor

Bodza:

    C-vitamin, kálium

Búza:

    B-vitamin, E-vitamin, béta-karotin, kalcium, magnézium, vas, cink, foszfor, fehérje, keményítő, zsír, rost, szerves só

Citrom:

   C-vitamin, magnézium, szénhidrát, fehérje, zsír, rost, citromsav

Cseresznye:

Cukor, szénhidrát, fehérje, rostanyag, kálium, vas, C-vitamin, D-vitamin

Csipkebogyó:

    C-vitamin, vas, magnézium, A-vitamin, B-vitamin, K-vitamin

A bogyókból főzött tea emésztést serkentő. Nagyon magas a C-vitamin tartalma.

Datolya:

   Réz, kálium, nikotinsav

Dió:

    B-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, A-vitamin, kalcium, magnézium,  telítetlen zsírsav, fehérje, zsír, élelmi rost

Eper:

   Fehérje, zsír, szénhidrát, kálium, magnézium, rost

Grapefruit:

   C-vitamin, magnézium, rost, szervessav

Fekete berkenye:

    Kalcium, jód, vas, bór, mangán,

 Fekete ribiszke:

    C-vitamin, A-vitamin, B-vitamin, nikotinsav, kálium, nátrium, kalcium, vas, réz, foszforsav, mangán.

   Főzés után is megmarad a C-vitamintartalma.

Fokhagyma:

   Jód, cink, kén, foszfor, B-vitamin, C-vitamin, A-vitamin

Füge:

   Fehérje, ásványi anyag, rost, kalcium, foszfor, vas

Gesztenye:

   Keményítő, rostanyag, fehérje, zsír, szerves sók, szilícium

Hajdina:

    Kalcium, foszfor, kalium

Kivi:

   C-vitamin, E-vitamin, fehérje, rost, szénhidrát

Kókuszdió:

  Fehérje, zsír, szénhidrát, ásványi só, élelmi rost

Kökény:

   Csersav, ásványi sók

Köles:

   A-vitamin, szilícium, vas, foszfor, kálium, fehérje, keményítő, zsír, rost, szerves só

Körte:

Fehérje, szénhidrát, rost, kálium, vas, foszfor, pektin

Kukorica:

   A-vitamin, B-vitamin, E-vitamin, szénhidrát, olaj, fehérje, keményítő, zsír, rost, szerves só, kálium, foszfor

Málna:

   C-vitamin, E-vitamin, fehérje, szénhidrát, kálium, rost

Mandarin:

   C-vitamin, magnézium, rostanyag

Mandula:

   E-vitamin, kalcium, magnézium, vas, cink, réz, telítetlen zsírsavak, fehérje, zsír, szénhidrát,szerves só, rost

Medvehagyma:

   C-vitamin, ásványi anyagok,

Meggy:

Cukor, fehérje, zsír, pektin, kálium, szénhidrát, rost

Metélőhagyma:

   C-vitamin, B-vitamin, kalcium, kalium

Mogyoró:

   A-vitamin, fehérje, szénhidrát, szerves só, rost

Narancs:

   C-vitamin, magnézium, kálium, folsav,

Őszibarack:

Fehérje, szénhidrát, pektin, vas, kálium, rost

Pisztácia:

   Fehérje, zsír, rost

Ribizli:

C-vitamin, D-vitamin, fehérje, szénhidrát, szerves só, kálium, sav, rost

Rizs:

    B-vitamin, kalcium, vas, fehérje, keményítő, zsír, rost, szerves só

Rozs:

   B-vitamin, kalcium, niacin, fehérje, keményítő, zsír, rost, szerves só

Sárgabarack:

Fehérje, szénhidrát, pektin, kálium, rost

Som:

   C-vitamin

Szeder:

C-vitamin, fehérje, szénhidrát, szerves só, pektin, foszfor, vas, rost

Szilva:

Cukor, fehérje, pektin, kálium, magnézium, rost

Szőlő:

C-vitamin, B-vitamin, szőlőcukor, kálium, szerves só, rost

Vöröshagyma:

   C-vitamin, kénes illóolajok, cukor, B-vitamin, vas, ásványi anyagok

Zab:

   B-vitamin, E-vitamin

Zeller:

    magnézium, kálium, B-vitamin,