Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hétéves ciklusok

2010.02.25

 

Creation Day 7 Number Clip
Art

 

  Amit ismerünk az a 0-7 éves korig ez az a korszak, amit a Hold korszakának hívunk. Ez a kisgyermekkor, amikor a gyermek az édesanyjához van kötve. Sokan használják is ezt az elvet, bár a gyökereit nem nagyon ismerik. Szinte már közhely számba megy, hogy például a gyermekbetegségek ebben az időszakban az anyához kötődnek, az anya problémáit mutatják. Ebben az időszakban nagyon erős az anyához fűződő kapcsolat, emiatt nagyon fontos lenne a gyermeknevelésben ezt a korszak határt betartani. Egyszerűen arról van szó, hogy a gyermek érettsége, az érzelmi adottságaitól függ. Amikor kimondhatjuk azt, hogy a gyermek, kapcsolat érett, az éppen emiatt 7 éves korban kezdődik, mert 7 éves korig, érzelmileg van benne minden helyzetben. Érzelmileg élnek meg mindent, mert ez a Hold korszaka, így ezt fogjuk vizsgálni. 

    7-14 éves kor, ez a Merkúr korszaka. A Merkúr az ismeretek, tudás, tanulás, kommunikáció, ismerkedés, kapcsolatok szimbóluma. Ami nagyon jól megmutatja, hogy miért ebben az időszakban kell elkezdenünk az iskolát, miért ekkor kell megtalálnunk a kapcsolatainkat, a barátainkat, miért ilyenkor alapozzuk meg ismereteinket. És ez az a korszak, amikor a gyerek tanul, információt gyűjt a világról. Hihetetlen fontos szerepe van ennek az időszaknak a sorsunkban, a sorsválasztásban. Itt taníthatjuk meg a nevelésen keresztül, az örökölt tulajdonságok alkalmazását, mit, miért kapunk. Itt alkalmazzuk először a szülőktől hozott mintákat, és tanuljuk meg ennek korlátait. Természetesen ebben az időszakban is jelen vannak az előző ciklusból hozott holdi analógiák, tehát továbbra is érzékeny, érzelmileg még minden helyzetben benne van, de már az ismeretek, a kapcsolatok, a megfelelés, az elvárások felismerése már fontos lesz az életében.

     A következő periódus talán a legérzékenyebb szakasza az életünknek. Itt van a felnőtt kor határa a 14 éves kor. Ez a korszak önmagában is egy nagyon fontos szimbólum, hiszen itt jön a férfivé és nővé válás időszaka, a nemi identitás kifejlődése, a 14 és 21 év között. Ez a Mars és a Vénusznak a korszaka. Tehát ezt a korszakot éljük, ezeket az energiákat kell ilyenkor alkalmaznunk. Természetesen a lányok általában a Vénuszt, a fiúk általában a Marsot. Amiért úgy fogalmazok, hogy általában, azt teszem amiatt, mert az akarat, az önálló akarat az 14 év fölött jelenik meg. Ez független a nemi szerepektől. Itt tanuljuk meg a döntés felelősségét, az akaratunk érvényesítését és, hogy ennek mindig ára van. Ez a határ amikortól lehet azt mondani, hogy valaki már képes az akaratát érvényesíteni és ezért vállalni a következményeket. Milyen formában és módon, az már egy más kérdés, természetesen ez teljesen egyéni.

A következő életszakasz egy nagyobb és talán egységesebb időszakot ölel fel. Ez egy 28 éves ciklus, ez a Nap teljes ciklusa. Ez azt jelenti, hogy 21 éves kortól 49 éves korig mindannyian a Nap analógiáit éljük, mindannyian a Nap analógiáit próbáljuk megvalósítani, természetesen különböző módon. Természetesen nem véletlen hogy régen a 21 év volt a nagykorúság kezdete. Ez talán az egyik olyan örökség, melyet meg kellene őrizni. Sajnos a nagy változások során, ezek is átalakultak. Gyakran tapasztaljuk, ezt a gyakori problémát, hogy olyasmit is kidobunk, amire szükségünk lenne. Az amerikanizálódásunk során ezt bezzeg nem utánoztuk, mert ha jól tudom, az Egyesült Államokban ez még ma is így van. Sőt az angol-szász országokban mindenhol megtartották nagykorúság határát, ami a 21. életév. 

    Ezt a teljes szakaszt is felosztjuk 7 éves szakaszokra. Hát ennek a 28 éves ciklusnak az első 7 éve az a Nap és a Hold ciklusa. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban ennek a két bolygónak jelennek meg az analógiái. Eljön a család tervezés ideje, a párkapcsolat választás és itt van az egzisztencia-teremtés időszaka is. Ez a két alapfeladat jelenik meg. Valójában ez a leválás ideje is. Ennek mindenképpen meghatározója ez a korszak. Tisztázódnak a helyzetek, a hozott adottságok kiteljesedése zajlik. 

    A következő periódus 28 és 35 éves kor között, a Nap és a Mars korszaka. Ennek a szimbóluma, hogy Nap akarok lenni. A Mars az akarat, a tett, és a vágy, amely összekapcsolódik a Nap, a fensőbbség és a kiteljesedés szimbólumával. Nem nagyon tudjuk elfogadni az akaratunk korlátozását. Amikor Nap szeretnék lenni, sikeres szeretnék lenni, teremteni, alkotni, valamit létrehozni, ami által kiteljesedhetek, ebben a helyzetben nem tudjuk elfogadni, hogy akadályoznak és korlátozzanak. Ennek az időszaknak a feladata a család megteremtése és az egzisztenciának, a csúcsra-érésnek a megvalósulása, amely még nem a valódi csúcsra-érés, hanem az útnak a beteljesítése. 

    A következő időszak már a csúcsra érés, a kiteljesedés ahova 35. évtől a 42. életévünkben jutunk, hiszen ez lesz a Nap Jupiter korszaka. Ebben a periódusban a sikereinket élvezzük, átéljük a megelégedettséget, hogy valamit megteremtettünk, valamit létrehoztunk, nyomot hagytunk a világban. Ilyenkor van a legnagyobb igény arra, hogy meg tudjam mutatni, hogy ki vagyok én, meg tudjam mutatni, hogy mit alkottam, mit teremtettem. Hiszen a Jupiter a siker, a teljesség, az azonosulás szimbóluma. Azonban ebben az időszakban még van lehetőség egy pályamódosításra, ahol a változás még elvihet egy új hivatás, egy más élet felé. 

    Aztán a következő a 28-as periódus utolsó szakasza, a 42.-től 49.-ig tartó életkor. Ez a Napnak és a Szaturnusznak az időszaka. Itt van a lezárás, a Nap korszakának a lezárása. Itt jelenik meg a nőknél és a férfiaknál a kapuzárási problémák, hogy le kell zárni azokat a helyzeteket, melyekben kiteljesedhetünk. Ez a korszak az utolsó, de egyben a legfontosabb lehetősége egy nőnek, hogy anya lehessen. Természetesen van, aki ennél később is szül, de ez a harmónia, ahol még megjelenik az anyaságnak az analógiája, már nincs többé. Férfiaknál is még egy „másodvirágzás” lehetséges. Nagyon sokan ilyenkor egy új családban gondolkodnak egy új lehetőségnek a megélésében. Ennek az oka az, hogy félünk. Mert ha elérjük a 49. életkort, azt gondolhatjuk, hogy már nincs tovább, a Nappá válás időszaka lezárul. És valóban lezárul, de a lehetőségek egy másik szinten, még előjönnek. Tudnunk kell, hogy ez nem azt jelenti, hogy valaki nem lehet apa vagy anya, nem azt jelenti, hogy valaki nem lehet sikeres, de már a Napságot, azt, amit a Nap jelez, azt már nem lehet átélni, tehát az már nem megélhető szimbólum. Márpedig egy ember életében a legfontosabb szimbólum a Nap. 

    Hát a 49-56. életévig a Jupiter korszakasza jelenik meg.  Ez a siker, a beteljesedés a révbe-érés szakasza. Ez már nem a Napsággal összefüggő beteljesülés, ha nem az eredmény felismerése, eddig jutottam, tudom, hogy mi az, amim van, és mi az, amit létrehoztam. Láthatom, hogy ez az én birodalmam, az én családom, ezt tudtam az életemben megvalósítani. Egyfajta elszámolási időszak, amikor az emberek átélik a sikert vagy a csalódást. Ebben az időszakban éljük át az elismeréseket, azért amit sikerült megvalósítanom. Ilyenkor jelenne meg a bölcsesség időszaka, képessége, amikor a tapasztalatainkat, a tudásunkat leginkább használni tudjuk. Már felismerhetőek az értékek és az illúziók, amiben élünk. Gondoljuk csak végig, hogy a mai társadalomban, pont ebben a korszakban, amikor a legnehezebb munkát kapni. Miközben óriási tapasztalattal rendelkezik, itt van felhalmozva a legnagyobb tudás, és még az energiái is megvannak, amikor ezt még tovább tudná adni, ilyenkor szembesül azzal, hogy nincs rá szükség. Ez a Jupiter időszaka, de nem lett könnyebb a megélése. 

    Utána következik a Jupiter és a Szaturnusz időszaka, ez 56-63. éves korig tart. Ebben a korszakban jelenik meg a lezárásra való felkészülés. Amikor még nem a vége van a dolgoknak, de már tudom, felkészülök, hogy már nem lesz erőm, nem lesz energiám. Ilyenkor tovább kéne adni a staféta botot. Az apának át kellene adni a szerepeket a fiának, hogy kiteljesedhessen, és ott maradni mögötte, támogatni és tanácsokkal segíteni. Ez a támaszadás időszaka, segíteni a következő generációt. Már nem kell elől lenni, amit lehetett azt már elérte, nincs helye az érvényesülésért való küzdelemnek, hiszen már nem Nap szerepben van. A Jupiter, Szaturnusz, azt támogatja, hogy az addigi ismereteket, az addigi tapasztalatokat másokon keresztül megvalósíthassa. Ezt jelöli a korszak. 

    A 63. év után jön a nyugalom korszaka, a lecsendesülés ideje. Ez a Szaturnusz kora, amikor lezárulnak az analógiák, már nem az a kérdés, hogy milyen célokat választok, mert már nincs szükség új célokra. Most már csak egyetlen feladatom van, a pihenés. Ha van erőm, utódoknak segíthetem a céljait, de csak ha kérnek. Tehát egy hátteret lehet adni, a nyugalmat és stabilitást nyújt, ha erre rászorulnak. Minden helyzetben ez a dolgunk, legyen szó a gyerekről, a tanítványokról, mindenkiről aki utánam jön. Ez az ő időszakuk lenne.