Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szerelem és szexualitás 3.

2010.02.26

Van egy mondás, hogy úgy eszel, ahogy szeretkezel. Mi ennek a mondásnak az alapja? Az emberek a Bika, és a 2. ház analógiáin keresztül élik meg az élvezeteket. A Bika legalsó szintje az élvhajhász, és az élvezetek nem csak a szexualitásunk mozgatója, de az étkezésünkké is, hiszen a táplálkozáson keresztül is megéljük a kielégültségünket. Azért kell elválasztani a testi kapcsolatot, mint a teremtés, és a szexualitás, mint az élvezeteink kielégítése. Ez a vonal az emberré válás egyik kulcsa, mert egy állat nem tud szórakozásból ölni vagy enni, mi azonban erre is képesek vagyunk. Emiatt szoktam hangsúlyozni, hogy valójában a szexualitás az nem azt jelenti, hogy két ember lefekszik egymással, hanem azt, hogy csak az élvezetek céljából teszik meg.

Lehet, hogy valaki önző, de mennyivel nagyobb esélye van arra, hogy a kapcsolatában harmónia legyen, mint mondjuk egy 2. házas Szaturnusszal, mikor valaki fél elengedni magát, nem meri élvezni az életét, és így sokkal nehezebb átadnunk magunkat a partnerünknek. Ilyen esetben, ez az ember hajlamos az elfojtásokra, az aszkétizmusra vagy akár az igénytelenségre is. Nehezen képzelhető el, egy kielégítő szexuális kapcsolat. A 2. ház azt is megmutatja, hogyan költöm a pénzem. Aki a fogához veri a garast, fél a veszteségektől, hogy kihasználják, az szeretőnek is ilyen lesz. Szimbolikusan azonos szinten van, így hasonlóan fog megnyilvánulni. De ha valakit látok, hogy szeret lábosból enni, az ugyanúgy az igénytelenségre utalhat, amely a szexuális területre is kihathat. Mindig a 2. házon keresztül tudsz hozzáférni a másikhoz. Ha meg akarod ismerni, hogy a másik számára az élvezetekben mi lesz fontos, a 2. házát kell figyelned. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem azt a párt kapjuk, aki számunkra a legjobb. Nem erről van szó. A lényeg, hogy felismerjük, miért van egy ember mellettünk. Nem szabad elfelejteni, hogy a párunk házai a saját házainkra is rámutatnak. Minden analógiát, legyen az szerelem, vagy szexualitás, csak együttesen lehet értelmezni. Emiatt a másik 2. háza, az a Te 8. házad!

A párod minden esetben olyannak él meg szerelemben, mint amilyen a 11. házad hiszen a VII. ház 5. háza, a párkapcsolat szerelemháza. Ami a saját beteljesülésünk, az a párunk vágyainak a területe. Ezért is nyilvánvaló, ha a párod vágyait teljesíted, akkor a te vágyaid is megvalósulnak.

 

A házakon kívül a bolygókapcsolódások is fontosak. Nagyon fontos a Plútó, mert köze van a 8. házhoz. Mint minden transzcendens bolygó, a Plútó analógiái is sorseseményeket hoznak létre ahhoz, hogy a feladataink megvalósuljanak. Ennek megfelelően a kapcsolatait is, mint sorsesemény lehetőségét kell vizsgálni.

Ha a Plútó a két nemi jelölővel, a Vénusszal vagy a Marssal kapcsolódik, annak különösen megnő a jelentősége, hiszen a Plútó önmagában hordozza a Vénusz és Mars szimbólumait. Ezért úgy kell tekintenünk, hogy minden találkozásuk, erősíti a bolygó által képviselt elveket. Ez a három bolygó közvetlen összefüggésbe hozható a szexualitással. Egymásra való hatásuk, minden esetben meghatározza a vágyainkat és lehetőségeinket.

Ennek azért is van nagy jelentősége, mivel a bolygók közötti támadottság, az egyben szexuális támadottságot jelöl, tehát olyan zavarokat okozhat, amely a sorsunkban alapvető fontosságú lehet.

Ilyenkor mindig azt a kérdést kell feltennünk, hogy milyen szerepe lehet annak a korlátnak a sorsában, amit ezeken a hatásokon keresztül él át. Lehet, hogy a hűségre akarja a sors kényszeríteni és emiatt a szexualitás csak a házasságban működik, de lehet, hogy az anyaság miatt, hoz olyan helyzeteket, ami lemondatja az élvezetekről, de akár az is lehet, hogy sorsában ez által éli meg a lemondást. Egy biztos, ezek a bolygó kapcsolatok szélsőséges élethelyzeteket mutatnak, és csak a megéléseinken múlik, hová visznek.

Gyakran felteszik nekem azt a kérdést, ha valaki nem ismeri az asztrológiát, hogy tudná meglátni és felismerni az életében megjelenő feladatokat és helyzeteket. Hogyan ismerhetjük fel egy adott helyzetben a lehetőséget? Mit várhatunk egy kapcsolattól? Ebben a legnagyobb esélyt a szimbólumok ismerete adja. Sokkal erősebb és több az a jelzés amit ezen keresztül tapasztalunk. Tudnunk kell, hogy akkor is kommunikálunk a többi emberrel, ha ezt tudatosan nem ismerjük. Minden élethelyzetben elmondjuk egymásnak mit, és hogyan szeretnénk. Mi a bajunk, mit fojtunk el, amit soha sem fogunk elmondani. De így mégis megtesszük.  

A szerelmet az analógiákon keresztül akkor is felismerjük, ha nem értünk az asztrológiához, mert beszélnek a jelek. Elkezdünk úgy viselkedni, hogy jelezzük a másik felé, hogy mit érzünk iránta. A gesztusaink a megnyilvánulásaink, mind erre utalnak. Gyakran teljesen átalakul egy személyiség megjelenése, ha érzelmileg változásokat él át. Persze ezeket nem csak az érzékeli akinek szól, hanem mindenki aki körülötte van, aki kapcsolatba kerül vele. Emiatt tapasztaljuk azt, mikor valaki szerelmes kinyílik a világ felé és egyszerre több lehetősége nyílik párkapcsolatra, pedig előtte senki sem vette észre.

A tetteinkben is az a tudattalan hatás jelenik meg, hogy a másik féllel közöljük, amire vágyunk. A megismerkedésnél nagyon szeretünk a partnerünkkel sétálni, mert a séta szimbóluma az, hogy most nem akarok racionálisan gondolkozni. Ez abszolút pozitív, hiszen az érzelmek nem tűrik a rációt. Ajándékokkal kedveskedünk partnerünknek, amely megint csak rólunk beszél. Természetesen vannak a köztudatba már beépült szimbólumok, amit a nélkül ismerünk és használunk, hogy erre tudatosan gondolnánk. Ilyen például a vörös rózsa! Ezt mindenki a szerelemhez kapcsolja, így nem is okoz fejtörést felismerni. Azonban nem minden szimbólum ilyen egyértelmű. Hétköznapi helyzetekben is, amikor valakivel kapcsolatba kerülünk, közöljük érzéseinket, de az elvárásainkat is. Mikor a háziasszony esetleg elsózza az ételt, azt mondjuk rá szerelmes, mert a szimbólum jelentése, arra vágyik, hogy szeretgessék. A sós étel után vizet iszunk, s a víz érzelem. Rögtön tudjuk, miről van szó.  Láthatjuk, a szimbólumok beszélnek helyettünk, elmondja a tudattalan érzéseket. Ilyen és hasonló helyzetben a férjnek el kellene gondolkodnia, mit üzen a párja.

Természetesen, ha nem is tudatosan, de mindig lereagáljuk a jelzéseket, és válaszolunk is rá. Lehet, hogy azzal, hogy milyen ruhát veszünk fel, vagy azzal, mit eszünk és főleg azzal, hogy miként! Jelezzük a másiknak, mi az, amit megélünk, mit szeretnénk és mi az, amit nem tudunk elfogadni.

Persze vannak hasznos praktikák is, melyeket érdemes megfogadni. Egy találkozás, mindig segíti a kapcsolat tovább lépését. Emiatt a tudattalanunk érzékenyen figyeli a másik ember reakcióit. Ilyen lehet például, hogy ha valaki itallal kínál. Ha a kapcsolat fontos, akkor azt el kell fogadni, hiszen a folyadék szimbóluma az érzelmeket jelenti, és így az érzelmi oldódásra figyelmeztet. Ekkor érzi azt, hogy „fontos vagyok”, mert a másik közel enged magához. Gondolhatjuk, hogy a másik tudattalanja mit jelez, ha mi ezt visszautasítjuk. Ezeknek, mind – mind erősítik, vagy gyengítik a kapcsolatokat.  

Amit még érdemes ezen a területen vizsgálni az a szexuális problémák.

Ha egy párnak szexuális problémája van, mindig azt kell vizsgálni, miért jelent meg a kapcsolatukba. Természetesen ennek a sorskérdésekben is meg van a maga helye. Van, akinél azért jelenik meg, hogy lemondjon az élvezetekről. Van, amikor a családalapításhoz kényszerít. Olyan is előfordul, hogy a házasság megtartására kényszerít. Ez mindig a feladatok megoldásához ad támogatást.

A tapasztalataim azt mutatják, hogy ezeket a problémákat kétféle módon jelzi a horoszkóp. Az egyik, mikor bolygók egymással való kapcsolatai utalnak erre, a másik mikor a házban álló bolygók helyzete mutatja meg a problémát.

Az első esetben a két azonos nemi jelölő negatív kapcsolatát tartom fontosnak. Amennyiben a Hold és a Vénusz támadja egymást, alapvető feszültségek jelentkeznek a nemiség területén. Ebben az esetben a Hold, mint az anyaság akadályozza a nőiességet, a Vénuszt. Ennek az eredménye lehet, hogy a feleség szerep és a szerető szerep, nem fér meg egymással. Egy Nő számára ez amiatt lehet nagyon nehéz, mert azt érzi, vagy anya vagyok, vagy nő. Ilyenkor az egyik analógiát hárítják. Fél az anyaságtól, hiszen azt gondolhatja, a két helyzet kizárja egymást. Ennek nagyon gyakran az eredménye, hogy inkább nem vállal gyermeket, nehogy elveszítse a vonzerejét. Gyakran viszont a másik oldal jön létre, mikor gyermeket vállal, már nem fontos a nőiessége és a szexualitás. Mondani sem kell, mindenki tudja, milyen feloldhatatlan feszültségekhez vezethet. Természetesen ez a férfiaknál is gondot okoz. Mikor a nőben vagy az anyát, vagy a szeretőt látják. Vannak, akik emiatt a házasságukba mindig szeretőt tartanak, mert a feleségüket már nem látják eléggé nőnek. De olyan helyzeteket is ismerünk, ahol a férfi anyának szeretné a párját, és egyáltalán nem fontos számára a szexualitás. Ebben az esetben is elsődleges megtalálni, hogy a sors miért hozza létre a helyzetet.

Ugyan ezek a problémák jelentkezhetnek a férfi szimbólumok esetében is. Mikor a Nap és a Mars támadja egymást, a férfiasság támadja az apa és a férj szerepet, így a szexualitás és a párkapcsolat minden esetben megkérdőjeleződik. Nem lehet kérdés, hogy a horoszkópban felismerhetőek azok a feladatok, ami miatt ez megjelenik.

Hasonlóan szexuális zavarokat jelölhet az, amikor a Mars és a Vénusz támadja egymást. Sokkal nehezebbé válik a másik nemmel való kapcsolat, hiszen gyakran a saját nemét is nehezen fogadja el. Mivel a Vénusz az önelfogadásunkat is mutatja, ez már önmagában is gondokat okozhat. A tapasztalataim azt mutatják, hogy leginkább az orgazmus készséget nehezíti ez a jelzés. Gyakori a férfiaknál a merevedési zavar, a nőknél pedig az orgazmus képesség zavarai jelentkezhetnek. Ebben az esetben is azt kell vizsgálni, hogy ennek mi a jelentősége az életében, hogy egy másik analógián keresztül, megoldhassuk.

 

A következő, amit ebben a tárgyban érdekes vizsgálni, az a házakban álló bolygók jelentése. Ezeket a problémákat leghatározottabban, három ház, és három bolygó mutatja.  Az 5. – 8. – 11. ház és a benne álló bolygók, a Merkúr, a Szaturnusz és a Neptun. Mikor ezek közül a bolygók közül bármelyik ezekben a házakban áll, várhatóan megjelenik a szexuális zavar. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem lehet megoldani, de azt igen, hogy a sors valamit el akar érni általa. Nézzük a lehetőségeket.

Mikor az 5. házban áll a Merkúr, a személyiség alapadottsága, tehetsége, hogy racionálisan gondolkodik. Mikor a szerelem megjelenik, az érzelmek ezt felülírják, és akkor a ráció háttérbe szorul. A kapcsolatokban egy idő után más lesz a fontos, és így az érzelmek is kezdenek átalakulni, az idő során halványodni. Egyre több olyan tulajdonságot és megnyilvánulást veszünk észre a másikban, amit addig nem. Amit eddig természetesnek tartottunk, azt ma már nem fogadjuk el. Felerősödnek a bennünk lévő kérdőjelek. Ez a tudattalanunkat is befolyásolja. Már nem uralja a szerelem a gondolkodásunkat és így a vágyaink is megkopnak. Alapjaiban kellene a helyzetet megváltoztatni, más alapokra helyezni, ha fent akarjuk tartani a kapcsolatunkat. Ennek a változásnak lesz a jele, hogy szexuális zavarok lépnek fel. Amennyiben észrevesszük, még lehet segíteni, egy új analógiát kell behozni a kapcsolatba, aminek már nem alapja a szexualitás. Ezt, ha csúnyán akarjuk kifejezni, akkor közös érdekeket kell keresni

A 8. házban álló Merkúr közvetlenül hat a szexualitásra. Ez a ház, az orgazmus háza, itt nincs helye a gondolkodásnak. A Merkúr a szenvedélyek hatására itt is háttérbe vonul. Azonban szintén csak idő kérdése mikor megjelenik. Ebben az esetben az elengedés problémáját veti fel. Mennyire képes oldódni, átadni magát a partnerének. Ez a tudattalan háza, így a Merkúrnak idegen terület. Nem lehet tapasztalni, nincs racionalitás. A másikat érezni kell, így a megszokott, begyakorolt sémák már nem működnek. A probléma abból fakad, hogy mindent kontrol alatt szeretne tartani, azonban ez ezen a területen csak árt. Ez a vesztéstől való félelmet hozhatja, nem meri az érzéseire bízni magát, emiatt zavarok állhatnak be a kapcsolatba. Hagyni kellene magát, elengedni és lazítani, de ezt nem tudja megtenni. A sors így akarja rábírni, hogy ne akarjon mindent látni és tapasztalni. Ismerje fel, hogy a tapasztalatok a múltról szólnak, nem a jelenről.

A 11. ház a beteljesülés háza. Aki a Merkúrtól várja a beteljesülést, annál a vágyak csak zavaró körülmény lehet. A Merkúr az tervez és kigondol dolgokat. Szereti előre tudni a dolgokat, hogy ne érje meglepetés. Viszont a beteljesülés nem rajtunk múlik, mindig másokon, így jelen esetben a partneren. Emiatt az a fontos, hogy a partnerben legyen meg a vágy a vágyak megvalósítására. Ezt nehezíti meg a racionális gondolkodás és elvárás. Gyakran a maximalizmus akadályozza a vágyakat.

 

Ugyanezeket az elveket vizsgáljuk a Szaturnusznál is. Abban az esetben, mikor az 5. házban áll a Szaturnusz, itt kell számolnunk az akadályokkal. Korlátozva van a szerelem területe. Mivel a Szaturnusz a jegyekben célként jelenik meg, ezért a házakban is célként szeretnénk megélni. Viszont az elv az, hogy a Szaturnusz lemondat a házakról. Akadályozni fogja a területet, és így szinte mindig a csalódásokhoz vezet. Azt akarja elérni a sors, hogy ne szerelmi alapon válasszon párt, így harmonikus kapcsolatra van lehetőség. Ezért sokszor az érdekkapcsolatok jelölője is. Sajnos így a szexualitást is korlátozza, hiszen a vágyakon alapul, ami ebben az esetben nehezítve van. Én emiatt hangsúlyozom, hogy mindig legyen valami, ami a szerelmen és szexualitáson kívül összeköti a kapcsolatot.

A 8. házban álló Szaturnusz közvetlenül hat a testiségre. Itt az akadály az élvezetekre vonatkozik. Elkerülhetetlen a helyzet, amelyben szembesülni kell azzal, hogy a szexualitás nem működik. A sors célja ezzel az, hogy az élvezetekből való együttlétről kell lemondania. Ez gyakran úgy valósul meg, hogy nem lesz fontos, de az is előfordul, hogy a partner nem akarja, de az is, hogy szervi akadálya van. Az alap probléma a bizalom és az elengedés nehézsége. Nem képes áradni magát, mert fél a vesztéstől. Ilyenkor halljuk azt, hogy kihasználják, és nem becsülik eléggé. Természetesen ennek is megvan a maga szerepe, így azt kell megtalálnunk, milyen feladat kapcsolódik az adott helyzethez. A párkapcsolatok nagy részének a szexualitás az alapja. Ha ez nem működik, akkor a kapcsolat sem. Ezért van az, hogy ezzel kényszeríti ki a sors, hogy vagy más alapokra kell helyezni, vagy felbomlik a kapcsolat.

 A 11. házban álló Szaturnusz, a beteljesülést gátolja. A sors olyan helyzeteket teremt, ami azt mutatja, hogy a párom nem tudja, vagy nem akarja beteljesíteni a vágyaimat. Emiatt az jelenhet meg, hogy elcsúsznak a vágyak egymás mellett. A párja nem akkor kívánja mint ő, vagy nem úgy, vagy nem azt. Azonban ez nem azonnal jelenik meg, hanem időben is elnyújtva, ezért nem veszik észre a hatásaikat, viszont mikor felfigyelnek rá, akkor általában már késő. Ebben az esetben valószínűleg azt akarja elérni a sors, hogy mondjon le az önérvényesítésről, fogadja el azt, amit a párja nyújtani tud. Mivel ez gyakran kiszolgáltatott érzéseket kelt, nem sok valószínűsége van, hogy el tudják fogadni.

 

A Neptun is gyakran a szexualitás korlátait jelöli. A Neptun minden életterületen az önfeláldozást mutatja. Ennek megfelelően a szerelemben és a szexualitásban is akkor jelenik meg problémaként, ha ezeket a házterületeket érinti.

Az 5. házban álló Neptun a szerelem területén mutat áldozati analógiákat. Sokszor az illúziók jelennek meg, és ezt csalódások kísérik. Nem ritka, hogy azt érzi, neki mindig a lemondás és a veszteség jut. Úgy érezheti, neki mindig többet kell adnia, mint amit kap, neki jobban kell szeretnie, mint a másik. Pedig a sors csak azt akarja elérni, hogy önzetlen legyen. Ez, kezdetben, amikor a szerelem tart, nem olyan nehéz. De ahogy múlik az önfeledt érzés, jön a kiábrándulás. Viszont neki akkor is áldozatokat kell vállalni, amit nehezen vállal fel. Így nagyon gyakran eljutnak a szexuális zavarokig, hiszen nem akar áldozatot hozni.  

A 8. házban álló Neptun a szexualitást és a testiséget közvetlenül uralja. Ebben az esetben elkerülhetetlen a lemondás. A kérdés csak az lehet, miben vállalja ezt fel. Valami olyasmit kell elképzelnünk, hogy a szexualitás nem lehet öncélú, tehát vagy arról mond le, hogy úgy szerelmeskedjen, ahogy ő szeretné, vagy azt vállalja fel, hogy a gyermeket vállalja a kapcsolatból. Ebben az esetben is, a sors célja, megtanítani az önzetlenségre. Azonban nem így nevelnek minket. Emiatt mikor a szexuális zavar létre jön, nem sok választásunk adódik. Ez sajnos a mai társadalmi normák között, gyakran egyet jelent a párkapcsolat végével.

A 11. házban álló Neptun szintén jelöli ezeket a problémákat. Ebben az esetben az jelenhet meg, hogy a párom mondat le a szerelemről, vagy szexualitásról. Egy párkapcsolatban gyakran előfordul, hogy az érzelmi kötődések változnak. Ez megnyilvánulhat abban, hogy azt érzem, becsapnak, kihasználnak, mert nem úgy élem meg a szerelmet, ahogy azt elképzeltem. De az is megjelenhet, hogy a párom számára nem a szexualitás a fontos, hanem a gyerek. Ebben az esetben a sors azt szeretné elérni, hogy felismerjük, csak azt valósíthatom meg, csak azt élhetem át, amit a párom létre hoz. Kénytelen vagyok elfogadni, hogy amit én szeretnék, az nem mindig rajtam múlik.   

 

Természetesen a horoszkópban megjelenő jelzések, az analógiákat jelölik. Azt, hogy ezt miben és hogyan élem meg, az mindig a döntéseimen múlik. Ez igaz a szerelmi életünkre is. A fontos, hogy megtanuljuk és felismerjük a lehetőségeinket, hiszen amennyiben elfogadjuk a kereteinket a boldogság is közelebb kerül hozzánk.