Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szimbólumok

2010.02.25

 

    Számomra a szimbólumok nem jelentenek mást, mint a világ egységének tükörképét. Meggyőződésem, az emberiség legősibb kommunikációs rendszere, a szimbólumok nyelve. Ezen keresztül kerülünk kapcsolatba a világgal, és érzékeljük a tudattalan jelzéseket. Nincs még egy olyan színes és összetett rendszer, mint ez.  Egy olyan rendszert tudhat magáénak, mely sokkal mélyebbről hozza fel az információkat, mint amit eddig ismertünk. Én ezeket az információkat fordítom le a hétköznapok nyelvére. Az asztrológia szimbólum rendszere, ehhez ad megfelelő segítséget. Nincs még egy olyan rendszer, mely a világot ilyen egységes szerkezetben tudja vizsgálni.

    Sokan és sokszor elmondták már, hogy a beszéd csak egy nagyon kis része az emberi kommunikációnak. Én ennél sokkal tovább mennék, én úgy gondolom, ez visszafejlődés az emberiség számára. Meggyőződésem, hogy az emberiség tudott beszéd nélkül is tökéletesen kommunikálni, csak az emberi kapcsolatok visszafejlődése tette nélkülözhetetlenné a beszédet. Én azt gondolom, amennyiben képesek lennénk visszaszerezni ezt a tudást, újra képesek lennénk tisztán és hazugságok nélkül élni. Az általunk hordozott és képviselt szimbólumok, elmondanák életünket. Nem lennének kétségek és elvárások, hiszen ismernénk egymást. Minden asztrológus a horoszkópon keresztül, ezt próbálja megfejteni.

    A világ szimbólumokon keresztül közvetít számunkra, csak nincs meg a tudásunk ennek felismerésére. Eszébe jut valakinek, hogy a légi kísérő lányoknak miért van kendő a nyakukban? Persze, hogy nem gondolkozunk rajta. Megszoktuk, természetes számunkra. Pedig a szimbólumok nyelvén nagyon fontos üzenetet hordoz, hiszen a biztonságot sugározza. Nem kell tudnunk tudatosan, egyszerűen csak azonosulunk vele. Egy asztrológus számára teljesen nyilvánvaló, hogy a nyak a Bika jegyének szimbóluma, ami egy másik szinten a biztonságra utal. Így már érthető a jelentése.

    Mivel én asztrológiával foglalkozom, természetes, hogy számomra a szimbólumok rendszerének vizsgálata, az asztrológiai analógiák alapján történik. Természetesen más rendszerek is alkalmasak lennének arra, hogy lefordítsák számunkra az információkat. Olyan sokrétű és színes a szimbólumok világa, hogy nagyon nehéz objektíven megközelíteni. A világ fel van osztva 7 szimbólumra, az asztrológia 7 ősbolygó princípiumára. Mindent ebben a rendszerbe vizsgálok, tehát amivel kapcsolatba kerülök, azt egy bolygó analógiájára fordítom le. Így kapok egy olyan teljes képet, amit aztán akár a sors, akár a személyiség leírására használhatunk.

    Az asztrológia rendszerén keresztül megérthetjük azt a tudattalan kommunikációt, mellyel mindannyian rendelkezünk. Akkor is elmondjuk és megmutatjuk magunkat, ha azt valójában nem akarjuk, Mindent elmond rólunk az otthonunk, a ruházatunk, a munkánk, de a kutyánk, vagy a hajviseletünk is. Ha ezt valaki érti, pontosan felismerheti az ebben rejlő üzeneteket. A hétköznapokban ezeken nem gondolkozunk, hiszen ami körülvesz minket, az természetes része az életünknek. Miért gondolkoznánk azon, mit jelent a vörös rózsa. Aki volt már szerelmes, az pontosan tudja. Az asztrológia nyelvén, a Skorpió, a szenvedélyek szimbóluma, ami nem szorul magyarázatra. Vagy, miért volt régen a péntek, a tészta napja? Mikor tudjuk, hogy a péntek a Vénusz napja, és a tészta is Vénusz szimbólum, - lehetne más? Így volt, és ez természetes számunkra. Mit mutatnak a divatirányzatok? Izgalmasabbnál izgalmasabb kérdések. Ezt egy kis odafigyeléssel képesek vagyunk ezt a nyelvezetet elsajátítani. A bolygók mindent elárulnak. De feltehetjük a kérdést. Miért fontos ez? A válasz, az asztrológia jelentőségében van. Mert a megjelenő szimbólumot már lefordíthatjuk a sors, vagy a személyiség analógiáira.

   Az első megközelítés, hogy miként kerülhetünk kapcsolatba egy princípiummal. Akármilyen szimbólummal találkozunk a világban, az önmagában jelent egy alap szimbólumot. Egy nagyon egyszerű szimbólum pl. a gyümölcsök közül, a narancs. Van, akinek az fog eszébe jutni a narancsról, hogy déligyümölcs. Ez Uránusz, mert különleges és idegen. Van, akinek az fog eszébe jutni, hogy narancssárga, ez pedig Nap. Van, akinek az, hogy milyen savanyú vagy édes, vagy az, hogy gömbölyű. Valaki valamilyen módon megközelít egy szimbólumot. Ha ezt a megközelítést vesszük, nem az a lényeg egy szimbólumban, hogy minek a szimbóluma, hanem hogy ki milyen kapcsolatba kerül vele. Mert nem mindegy, hogy ezzel a naranccsal dobálni fognak, ajándékba adják, veszik a piacon. Mindig az adott személy dönti el, hogy számára ez a szimbólum mit fog jelenteni. Ez az első és legfontosabb.

 

    A második, amit egy princípiumnál figyelni kell, hogy önmagában a princípiumnak melyik analógiáját vizsgálom. Visszatérve a narancs szimbólumára. Ha a narancs színét vizsgálom: a színe alapban Nap princípium. Emiatt, ha valaki nagyon szereti ezt a szint, akkor kifejezi kötődést a fensőbbséghez. Fontos lehet számára az uralkodás, az elismertség, hogy érezze, vagyok valaki. Tehát, ha valaki narancsszínű pólót hord, az a nap szimbólumát ölti magára. Lehet, hogy a kapcsolatában domináns szeretne lenni, vagy az életében vágyik az elismertségre, vagy egyszerűen büszke magára. Maga a szín hordozza a jelentést. 

    De vizsgálhatjuk másként is. A narancs a gyümölcsök kategóriájába tartozik, ez pedig a Vénusz princípiuma, és már nem Nap. Tehát maga a gyümölcs, a Vénusz, a kötődés a vágyak, és érzékek szimbóluma. Például, ha valaki gyümölcs kúrát tart, az jelentheti, hogy számára most a vágyak, vagy éppen az anyagiak a legfontosabbak.

De mondhatom azt is, hogy számomra a narancs, mint déli gyümölcs jelenik meg. Akkor  ez Uránuszi princípium, a mássága, a különlegessége miatt. De az Uránuszi analógiák közé tartozik a szabadság és a függetlenség is. Tehát nem itthon termett gyümölcs, valahonnan máshonnan érkezett. De gondoljunk a szocializmus idejére, mikor a déli gyümölcsök a függetlenséget, a szabadságot hordozták.

Tehát ugyan az a szimbólum először volt Nap, majd Vénusz és végül Uránuszi szimbóluma. De számomra mit fog ez jelenteni? Ezt csak az döntheti el, hogy milyen helyzetben kerülök vele kapcsolatba.

 

   Nagyon fontos elv az asztrológiában, hogy amennyiben problémáim vannak az életemben, a szimbólumokat hívjuk segítségül. Ilyen például a színterápia, vagy a kőterápia, vagy akár a táplálkozás. Mikor adunk valakinek déligyümölcsöt? Ha neki Uránuszi táplálékra van szüksége. Ha képtelen elfogadni a függetlenséget, az egyedüllétet. Mert ha ez nem így van, akkor nem adhatok neki déligyümölcsöt terápiás céllal, mivel ez számára idegen analógia. Nem tud vele azonosulni azon a szimbolikus szinten, melyen a szervezetnek a táplálékkal azonosulni kell. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bárkinek ártana a narancs. Ez csak azt jelenti, hogy ezen a szinten ő ezt fogja megélni. Tehát teljesen más, amikor a gyereknek belerakják a mikulás zacskóba a narancsot, mert számára ez a Nap szimbóluma és ez azt jelenti, hogy ő egy olyan ajándékot kapott, amelyben ő egyfajta Nap szerepet fog betölteni, a tudattalanjával is azonosul a saját fontosságával. Tehát megjelenik ez a szimbólum. És természetesen egészen más lesz a szimbólum akkor, ha mondjuk veszek a gyerekeknek 2 kg narancsot, hogy legyen C-vitamin bevitelük.. És megint más princípium, ha mondjuk az étkezés végére egy narancssalátát készítek belőle. De ugyanarról a narancsról beszélünk. Hozzá kell rendelnem mindig azt a princípiumot, amelyben találkozom vele, amit nekem jelent a narancs. Hiszen természetesen ennek ellenére egészen mást fog jelenteni a narancs annak, aki minden nap eszik belőle, akinek különleges lesz, akinek munka tárgya vagy eszköze lesz.

 

   Ha végiggondoljuk, bármilyen princípiumról beszélünk, nincs tiszta, önmagában lévő princípium. Akár színekről, formákról, anyagokról, vagy bármilyen más megközelítésről beszélünk, önmagában nem értelmezhető. Tehát több-több princípiumból állnak össze. A színeket is tárgyak hordozzák, és azok is tartoznak valakihez. De honnan tudhatjuk, hogy ez kinek szól? Természetesen úgy, hogy akinek ezzel az adott szimbólummal bármilyen dolga van, őt fogja megszólítani. Ő erre a princípiumra rá fog találni. Természetesen rátalálhat pozitív analógiában vagy negatív analógiában is. Ha ezt önmagában kívülről szemlélem, számomra önmagában nem mond semmit. Ezért aztán nagyon vigyázni kell a princípiumok megfogalmazásával. Érdemes önmagunknak is megtalálni azokat a szimbólumokat, melyek körül vesznek minket. Hiszen mi is nagyon sok analógiát ismerünk, csak nem tudatosítjuk. Ami ezt könnyedén tudatosíthatja, az asztrológia szimbólum rendszere.