Bor és étel
Aperitív
Könnyű fehér bor, száraz pezsgő, rizling, rizlingszilváni,rosé
Az aperitív hidegebb lehet a szokásosnál, akár 4 C-on is fogyaszthatjuk.
Hideg előételek
Halak, zöldség: könnyű, fehér üde, fiatal fehérbor, 2 évesnél nem idősebb fehérbor, premier fehér bor, száraz pezsgő
Meleg előételek
Zöldség: Chardonnay, Sauvignon Blanc
Olaszos tészták: könnyű vörös bor, vagy fűszeres fehér bor, Furmint, Chardonnay, Zweigelt, Portugieser,
Gombás ételek: könnyű vörös bor: Portigieser, Zweigelt,
Belsőség, libamáj: Tokaji Furmint, Tokaji szamorodni édes,
Főétel
Halak: friss, üde, fehér bor
Szárnyasok: általában fehérbor, rose, könnyű vörös bor, száraz Szürkebarát, Chardonnay, Furmint, Leányka
Vad szárnyasok: tartalmas vörösborok, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Bikavér
Sertés: általában fehér bor
Borjú: általában fehér, nemes Chardonnay, Olaszrizling, száraz Szürkebarát
Mártásos borjúhús: Furmint, Ezerjó
Általában igaz, de egyedileg nem biztos !
Füstölt sajt: Szekszárdi merlot
Edami sajt, trappista sajt, ementáli sajt: balatoni Chardonnay
Brie sajt: Sauvignon blanc
Anikó sajt: Chardonnay
Borjúpaprikás: balatoni Olaszrizling
Desszert, sós tészta: fiatal, száraz fehér bor
Desszert, édes, finom : Tramini, Cserszegi Fűszeres, Ottonel Muskotály, Kései érlelésű, Töppedt szőlőből készült bor, jégbor...
Gyümölcs, parfé: ugyanezek és még pezsgő
Desszert, csokis: igen száraz, fűszeres vörös bor, Kékfrankos, Merlot
Karfiol, kelbimbó: Sauvignon Blanc
Levesek: Rajnai Rizling, Olaszrizling, Pinot Blanc, , könnyű vörös premier bor
Mandulás pisztráng: balatoni Olaszrizling
Dús, zöldséges, finom fűszerezésű marhaszelet: Tokaji, Somlói Furmint, Tramini,
Marhaszelet: Kékfrankos, Cabernet Franc, Bikavér, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir
Parmezán sajt: Cabernet Sauvignon
Roquefort sajt: tokaji aszú, 3-4 puttonyos
Sertéshús, natúr: friss, üde bor, olaszrizling, rajnai rizling, zöldveltelini
Sertéshús, tejfölös: Chardonnay, Sauvignon Blanc, száraz Furmint, száraz Tramini
Sertés, vagdaltféle, káposztás étel: gyenge, lágy vörösbor, Kadarka, Zweigelt, Portugieser
Bárány: erőteljesebb illattal, zamattal bíró vörösbor, Merlot, Bikavér, Kékfrankos, portugieser
Halpaprikás: Kékfrankos
Kínai ételek: Sauvignon Blanc
Tengeri herkentyű: Ezerjó
Halak: somlói Juhfark
Ponty: Rosé, Kékfrankos
Száraz húsú hal: fiatal, illatos, száraz fehér bor, Hárslevelű
Hal mártásban: karakteres, fűszeres bor, somlói Juhfark, balatoni Olaszrizling, Sauvignon Blanc
Rák: Ezerjó
Camembert sajt, brie: Sauvignon Blanc
Tehénsajt: Chardonnay, lehet félszáraz is
Töltöttkáposzta: Somlói Furmint
Vadhúsok: testes, fűszeres vörös bor, Pinot Noir, Kékfrankos, Bikavér, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Borkalauz
Fűszeres tramini:
Nevét a gazdag illatáról és ízéről kapta, rendkívül zamatgazdag. Nagyon jó kísérője a töltött a szárnyasoknak, vagy olyan ételekhez jó, aminek gyümölcs vagy gomba a körete.
Hárslevelű:
Száraz borként, maradék cukor nélkül a legszebb, de elbír egy kis édeskés ízt. Tokajban, Somlón is gyönyörűséges hárslevelűket lehet fellelni.
Leányka:
Legszebb borait Eger és Mór környékéről ismerjük. Kellemes beszélgető bor a savösszetétele és lágysága miatt. Enyhén fűszerezett fehérhúsú sültek (halakhoz nem) jó kísérője.
Szürkebarát:
Száraz borként mutatja a szépségét leginkább.