Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bor és étel

2010.02.11

     Aperitív

Könnyű fehér bor, száraz pezsgő, rizling, rizlingszilváni,rosé

Az aperitív hidegebb lehet a szokásosnál, akár 4 C-on is fogyaszthatjuk.

 

     Hideg előételek 

Halak, zöldség: könnyű, fehér üde, fiatal fehérbor, 2 évesnél nem idősebb fehérbor, premier fehér bor, száraz pezsgő

 

 

     Meleg előételek

 Zöldség: Chardonnay, Sauvignon Blanc

Olaszos tészták: könnyű vörös bor, vagy fűszeres fehér bor, Furmint, Chardonnay, Zweigelt, Portugieser,

Gombás ételek:  könnyű vörös bor: Portigieser, Zweigelt,

Belsőség, libamáj: Tokaji Furmint, Tokaji szamorodni édes,

 

    Főétel

Halak: friss, üde, fehér bor

Szárnyasok: általában fehérbor, rose, könnyű vörös bor, száraz Szürkebarát, Chardonnay, Furmint, Leányka

Vad szárnyasok: tartalmas vörösborok, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Bikavér

Sertés: általában fehér bor

Borjú: általában fehér, nemes Chardonnay, Olaszrizling, száraz Szürkebarát

Mártásos borjúhús: Furmint, Ezerjó

 

 Általában igaz, de egyedileg nem biztos !

Füstölt sajt:  Szekszárdi merlot

Edami sajt, trappista sajt, ementáli sajt:  balatoni Chardonnay

Brie sajt: Sauvignon blanc

Anikó sajt: Chardonnay

Borjúpaprikás: balatoni Olaszrizling

Desszert, sós tészta: fiatal, száraz fehér bor

Desszert, édes, finom : Tramini, Cserszegi Fűszeres, Ottonel Muskotály, Kései érlelésű, Töppedt szőlőből készült bor, jégbor...

Gyümölcs, parfé: ugyanezek és még pezsgő

Desszert, csokis: igen száraz, fűszeres vörös bor, Kékfrankos, Merlot

Karfiol, kelbimbó: Sauvignon Blanc

Levesek: Rajnai Rizling, Olaszrizling,  Pinot Blanc, , könnyű vörös premier bor

Mandulás pisztráng: balatoni Olaszrizling

Dús, zöldséges, finom fűszerezésű marhaszelet: Tokaji, Somlói Furmint, Tramini,

Marhaszelet: Kékfrankos, Cabernet Franc, Bikavér, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir

Parmezán sajt: Cabernet Sauvignon

Roquefort sajt: tokaji aszú, 3-4 puttonyos

Sertéshús, natúr: friss, üde bor, olaszrizling, rajnai rizling, zöldveltelini

Sertéshús, tejfölös: Chardonnay, Sauvignon Blanc, száraz Furmint, száraz Tramini

Sertés, vagdaltféle, káposztás étel: gyenge, lágy vörösbor, Kadarka, Zweigelt, Portugieser

Bárány: erőteljesebb illattal, zamattal bíró vörösbor, Merlot, Bikavér, Kékfrankos, portugieser

Halpaprikás: Kékfrankos

Kínai ételek: Sauvignon Blanc

Tengeri herkentyű: Ezerjó

Halak: somlói Juhfark

Ponty: Rosé, Kékfrankos

Száraz húsú hal: fiatal, illatos, száraz fehér bor, Hárslevelű

Hal mártásban: karakteres, fűszeres bor, somlói Juhfark, balatoni Olaszrizling, Sauvignon Blanc

Rák: Ezerjó

Camembert sajt, brie: Sauvignon Blanc

Tehénsajt: Chardonnay, lehet félszáraz is

Töltöttkáposzta: Somlói Furmint

Vadhúsok: testes, fűszeres vörös bor, Pinot Noir, Kékfrankos, Bikavér, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon

 

Borkalauz

Fűszeres tramini:

Nevét a gazdag  illatáról és ízéről kapta, rendkívül zamatgazdag. Nagyon jó kísérője a töltött a szárnyasoknak, vagy olyan ételekhez jó, aminek gyümölcs vagy gomba a körete.

Hárslevelű:

Száraz borként, maradék cukor nélkül a legszebb, de elbír egy kis édeskés ízt. Tokajban, Somlón is gyönyörűséges hárslevelűket lehet fellelni.

Leányka:

Legszebb borait Eger és Mór környékéről ismerjük. Kellemes beszélgető bor a savösszetétele és lágysága miatt. Enyhén fűszerezett fehérhúsú sültek (halakhoz nem) jó kísérője.

Szürkebarát:

Száraz borként mutatja a szépségét leginkább.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.