Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bor és pohár

2010.02.11

  

  Kóstolópohár                                                            kostolo-pohar.jpg

Magassága: 155mm, űrtartalma: 250ml

 

       Fiatal fehér borok, amik savakban gazdagok          tulipan-feherbor.jpg

                 Rajnai Rizling, Zöldveltelini...                                         

     A perem kifelé hajló, a bor a szájban a nyelvhegyet éri először, majd innen jut a nyelvélekre, ahol a savas ízek ízlelőbimbói találhatók. A savérzet késleltetve bontakozik ki. A bor alacsony                                                    cukortartalma érzékelhető.

                                                    Magassága: 205 mm, űrtartalma: 120-200 ml

 

feherbor-2.jpg

    Félédes, vagy savszegény borok     

                 Tramini, Szürkebarát...               
                                                                                                         

       Az oldalak összetartók, a száj szűkebb. Ettől a bor gyorsabban jut a nyelvélekre. Nem terheljük túl az édesérzékelő nyelvhegyet, s a bor relatíve kevés sava teljes mértékben érvényesül.

 

Űrtartalom: 120-200 ml

        

                                                                                                                            feherbor-2.jpg

    Chardonnay                                              

A chardonnay pohár nagyobb, ezáltal több légtérrel bír, a szőlő illata is jobban érvényesül.

Űrtartalom: 300ml

 

    Fiatal vörösborok                                                              bordoi-pohar-3.jpg

premier Kékfrankos, fiatal Oportó

A pohár formája hasonló a savszegény borokéhoz, csak a szája szélesebb, űrtartalma valamivel kisebb. E boroknak a szőlőből származó friss gyümölcsíze a legnagyobb értéke.

Űrtartalma: 160-180 ml

                                                                                                                                          burgundi-pohar-2.jpg

    Idősebb vörösborok, nagy évjáratok érett vörösborai

Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvigon

A levegővel való érintkezés a legfontosabb! a pohár belső falán jön létre, ha forgatjuk a bort a poharunkban, ehhez sok hely kell.

Űrtartalom: 250-300ml

                                                                                                                              burgundi-4.jpg

   Különleges vörösborok

600ml űrtartalmú, tájanként változó, más-más formájú pohárból fogyasztva nyújtják kiváló értékeiket.

 

  Édes, fehér desszertborok                                              desszertboros-pohar.jpg

Űrtartalom: 70-90 ml

A kehely tulipán formájú, itt nincs szükség a bor mozgatására, a mennyiség is kevesebb.

 

    Pezsgő

  pezsgo-2.jpgpezsgo3.jpg                               
                                                                                  Asztali borokasztali-boros-pohar.jpg