Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Somlói bor

2010.02.10

                                                     

                                                                           SOMLÓ

 

 

Borait a nászéjszakák borának hívják. A közhiedelem szerint e bor fogyasztása fiú utódok nemzését segíti elő, Mária Terézia elrendelte, hogy az ifjú főhercegek nászéjszakájukon fogyasszanak el egy pohár somlait.

A marcali-medencéből kiemelkedett vulkán maradvány a kemény bazalthegy, a 435 méterre magasodó Somló.

                                                                                                                              

       A homokos-agyagos üledéken lévő löszvályogra, tufatörmelékre települt az ötszáz hektárnyi szőlő nagy része. a meredek lejtőkön jórészt teraszos szőlőművelés folyik. A vulkáni talaj a hegyoldalt melegítő napfény jelenti a híres „somlai” borok titkát. Somló ősi név, állítólag abból a korból származik, amikor még nagyrészt somfák borították a hegy lankáit, sőt a csúcsát is. Már a rómaiak szőlőt termesztettek a hegyen.  A juhfark szőlőt a honfoglaló magyarok hozták magukkal a kazár birodalomból. Ez ma is csak a somlói borvidéken ismert (fürtje tömött alakja a juh farkára emlékeztet.) Egykoron Szent István király adományozott szőlőbirtokot a mai Somlóvásárhelyen letelepedett Benedek rendi apácáknak. A Somlói szőlők dézsmája később az esztergomi nagypréposté lett.

      Évszázadokkal ezelőtt a somlói bort gyógyszernek tartották és volt idő, amikor a patikában gyógyszerként kötelező volt tartani. A rómaiak nem véletlenül mondták: Vinum Somlaianum omni tempore sanum- azaz: A Somlai bor minden idők orvossága. A somlói borokat ma kiválónak tartják, különösen a jó évjáratokban, amikor finom savaikkal tűnnek ki. a furmint, az olaszrizling, a hárslevelű szerzett jó hírnevet a tájnak.

    Régen Tokaj után az első bornak tartották. Gyógyhatását komolyan vették gyógyszerek hiányában ezt adták a betegnek. A bor elősegíti az emésztést, tisztítja a vesét, fokozza az étvágyat. Étkezéskor fogyasztva kedvezően befolyásolja a gyomor- és bélműködést. Savai elősegíti a szénhidrátok és zsírok emésztését. A bor glicerin tartalma javítja a szervezet zsír- és nitrogén gazdálkodását.

    Nagyban emeli a bor értékét és élvezetét ha az megfelelő tálalásban kerül asztalra. A boros pohár ne legyen túl nagy, túl kicsi, a poharakat soha ne töltsük csordultig, elegendő két- harmad részig tölteni. a bor csak megfelelő hőmérsékleten tálalható. A megfelelő pohár pereme kifelé hajló, a bor a szájban a nyelvhegyet éri először, majd innen jut a nyelvélre, ahol a savas ízek izlelőbimbói találhatók. A savérzet késleltetve bontakozik ki. Űrtartalom: 120-200 ml.

   A régi somlai bor meghatározott fajták állandó jellegű keveréke volt. Borai férfiasak, testesek, tüzesek, a magas alkohol tartalmát jó kompenzálják a savai, a talaj adja a „kesernyés” ízét. Régebben az oxidatív eljárással készült somlói borok, kettő éves koruk előtt ihatatlanok voltak. A mai reduktív eljárással készült borok kellemes gyümölcsös ízűek, már az első évben élvezetet nyújtanak.  Férfiasak, karakteresek, bírják és igénylik a hosszú érlelést.

    Somlói borok: olaszrizling, furmint, hárslevelű, juhfark. 

.A somlói furmint jó kísérője egy hideg előételnek,töltött káposztának, sajtoknak. A somlói juhfarkot egy fokhagymás, fűszeres halhoz ajánlom akár.                                                                                                                                       

 

           

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.