Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek - Édességek

2010.02.14
Tiramisu (10 adag)
Kétféle receptet közlünk, hogy azok számára is kínáljunk lehetőséget, akik kávét vagy alkoholt nem fogyasztanak. Hozzávalók: 800 g babapiskóta (Nap, Hold, Vénusz, Szaturnusz), 0,5 l kávé (Merkúr, Szaturnusz, Neptun) vagy pótkávé (Szaturnusz, Neptun, Uránusz), 1 dl Amaretto likőr (Vénusz, Neptun) vagy mandulaaroma (Jupiter, Neptun), 6 db tojás (Nap, Hold), 1 csomag pudingpor (Vénusz, Jupiter, Nap, Neptun, Plútó), 6 dl tej vagy víz (Hold), 15 dkg cukor (Vénusz), 50 dkg mascarpone sajt (Hold, Jupiter, Szaturnusz), 2 dkg kakaó (Mars, Jupiter).
Tiramisu, ahogy mi készítjük: babapiskótát rétegezünk egy tepsi aljára, amit előzőleg belemártottunk mandulaaromás kávéba. Cikória kávét szoktunk használni, hogy bárki ehessen belőle. Az Amaretto helyett pedig a mandulaaromát ajánlom. Egy csomag pudingport megfőzünk vízzel, cukrot is teszünk bele, mikor kihűlt, hozzákeverjük a fél kilogramm mascarpone sajtot. Amennyiben tojással készítjük, a puding helyett tojássárgát használjunk, gőz fölött cukorral felverjük. Így finomabb.. Felverünk édes növényi tejszínt (fél litert) vagy a tojás fehérjét a cukorral, utána finoman hozzákeverjük a pudingporos mascarpone krémhez. A piskótára rárakjuk az elkészített krém felét, utána újabb réteg babapiskóta, erre a megmaradt krémet rátesszük és megszórjuk kakaóval. Szűrőn keresztül szórjuk, úgy lesz szép. Állni hagyjuk egy kicsit a hűtőben, és már fogyasztható is. Feltétlenül ajánlom mellé a feketekávét felnőtteknek, együtt nagyon élvezetes.
Tiramisut úgy is készíthetünk, hogy figyelünk a formára. Készíthetjük tortaformába is, 12 órára hűtőbe tesszük tálalás előtt, persze amúgy is hűtőben tartjuk. Utána szép szeleteket vághatunk belőle. Másik variáció, hogy keresünk egy legalább 10 cm magas szögletes formát, ne legyen túl széles. Be kell vizezni a formát, majd sütőpapírt teszünk bele, frissentartó fóliával  kibéleljük, úgy hogy kilógjon, azért, hogy  végén be tudjuk takarni vele. A forma aljára a krém kerül, rárakjuk a beáztatott babapiskótát, majd újból krém, a tetejére beáztatott babapiskóta kerül, majd az asztalhoz ütjük a formát, utána becsomagoljuk, majd hűtőben állni hagyjuk pár órára. Tálalás előtt tálcára kiborítjuk és szép szeletekre vágva tálaljuk.
Természetesen készíthetjük alkohollal, növeli az élvezeti értékét. A kávéba öntünk kávélikőrt.
 
Mézes zserbó

Hozzávalók: Tészta: 50 dkg liszt (Nap), 3 evőkanál tej (Hold), 4 evőkanál melegített méz (Jupiter), 16 dkg cukor (Vénusz), 2 egész tojás (Nap, Hold), 6 dkg margarin (Hold, Jupiter), fél csomag sütőpor (Hold, Neptun, Plútó).

Krém: 8 kanál liszt (Nap), 2 vaníliás cukor (Vénusz, Jupiter, Nap), 8 dl tej (Hold), 40 dkg margarin (Hold, Jupiter), 25 dkg cukor (Vénusz).

Elkészítés: Összegyúrjuk, 4 részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk és megsütjük a tepsi hátoldalán, 180 °C-on 5 percig sütjük. Finoman bánjunk a kisült tésztával, mert törékeny. Egy nagyobb peremes tálcára tesszük az első lapot (a legszebbet tegyük félre, legfelülre). Tehát a lapra tesszük a kihűlt krémet, utána a következő lapot, erre jön a krém negyede, ismét lap, rá a krém, tetejére pedig a legszebb lap. Csokoládémáz kerül a tetejére. Én több kudarc után étcsokoládét használok (2 db szükséges). Krém: A lisztet a tejjel, a vaníliás cukorral sűrűre főzzük, kihűtjük. Ha kihűlt, habosra keverjük a margarinnal, a cukorral.
 Én úgy szoktam egyszerűsíteni a sütésnél, hogy kivágok a tepsi méretének megfelelő nagyságú sütőpapírt, és rögtön kinyújtom mind a négy lapot, óvatosan leveszem a tepsi tetejéről a megsült tésztát, és már rakom is rá a tepsi aljára az előzőleg előkészített tésztát  a sütőpapírral együtt. Sokkal jobban egyben marad.

Készíthetjük úgy is, hogy a negyedik lapra is teszek egy kis krémet, és megszórom cukrozott darált dióval.

 

Dinnyegolyó
A sárgadinnyét (Hold, Vénusz) meghámozzuk, kimagozzuk, utána karalábévájóval a dinnye húsából golyókat formálunk. Kehelybe tesszük, és önthetünk rá cukorszirupot (Vénusz). Utána leöntjük valamilyen finom likőrrel (Neptun), pezsgővel (Neptun) vagy – ha alkoholmentesen akarjuk elkészíteni – limonádéval (Nap, Mars, Vénusz).
 
Hámán-táska (Hámán füle)
Hozzávalók: 35 dkg rétesliszt (Nap), 15 dkg margarin (Hold, Jupiter), 1 dkg élesztő (Plútó), 10 dkg cukor (Vénusz), só (Mars, Szaturnusz), reszelt citromhéj (Nap, Mars, Merkúr), két tojás (Nap, Hold), kevés rum (Neptun), szilvalekvár (Merkúr, Vénusz, Szaturnusz) vagy máktöltelék (Merkúr, Vénusz, Neptun).
Elkészítés: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tészta legyen. Kinyújtjuk és háromszögletű darabokra vágjuk. Szilvalekvárral vagy mákkal töltjük, félbehajtjuk, szélét lenyomkodjuk és tojással kenve kikent lisztezett tepsiben pirosra sütjük. Készíthetjük úgy is, hogy nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a tölteléket középre rakjuk és három oldalról felhajtva középen összenyomjuk.
 
Flódni
Hozzávalók: 50 dkg liszt (Nap), 25 dkg margarin (Hold, Jupiter), 60 dkg cukor (Vénusz), 3 tojássárgája (Nap), 7 dl bor (Jupiter, Neptun), l kg alma (Jupiter, Vénusz, Mars), 20 dkg darált dió (Jupiter, Szaturnusz), 20 dkg darált mák (Merkúr, Vénusz, Neptun), egy üveg szilvalekvár (Merkúr, Vénusz, Szaturnusz), egy csomag mazsola (Vénusz, Szaturnusz), egy szelet reszelt csokoládé (Vénusz), két evőkanál baracklekvár (Nap, Vénusz, Szaturnusz), fahéj (Nap, Jupiter), őrölt szegfűszeg (Nap, Jupiter, Vénusz), reszelt narancshéj (Nap).
Elkészítés: A lisztet, margarint, tojássárgáját ízlés szerint cukorral és borral könnyen gyúrható tésztává gyúrjuk. Öt részre osztjuk, az egyik egy kicsit nagyobb legyen. Vékonyra nyújtjuk, és a nagyobb tésztával kibéleljük a tepsit, majd erre máktölteléket kenünk. Ráhelyezzük a következő tésztalapot, amelyre a szeletekre vágott, borban párolt alma kerül. Újabb tésztalap következik, amelyre diótölteléket halmozunk. A negyedik réteg a szilvalekváré, amelyet beborítunk az utolsó tésztalappal, tojássárgával megkenjük, és lassú tűzön sokáig sütjük. Máktöltelék: a darált mákot borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és baracklekvárt teszünk bele. Diótöltelék: a darált diót borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt csokoládét keverünk bele. Valamennyi tölteléket kihűtve tesszük a tésztába.

 

   Olajos piskóta

    Hozzávalók: 4 egész tojás (Nap, Hold), 10 evőkanál cukor (Vénusz), 12 evőkanál liszt  (Nap), 12 evőkanál olaj (Jupiter), 1 csomag sütőpor (Hold, Neptun, Plutó)

   Lehetőleg géppel elkezdjük keverni a tojásokat, majd hozzákeverjük a cukrot, mikor krémszerű, akkor finoman hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, a legvégén az olajat. A tepsit kizsírozzuk, sütőpapírt rakunk bele, ebbe beleöntjük a masszát, gyümölcsöt tehetünk a tetejére. Előmelegített sütőben 180C-on sütjük.

 

   Máktorta

   Hozzávalók: 8 dkg liszt (Nap), 16 dkg vaj (Jupiter), 12 dkg porcukor (Vénusz), 1 csomag vaníliás cukor ( Vénusz), 6 db tojás (Nap, Hold), késhegynyi sütőpor (Hold, Neptun, Plutó), 1 csomag vaníliás pudingpor, 16 dkg darált mák (Merkúr, Vénusz, Neptun), 3 dkg lereszelt csokoládé, 5 dkg lekvár vagy darabos dzsem,  10 dkg étcsokoládé (Vénusz)

   A hozzávalókat alaposan összekeverjük a tábla étcsokoládé kivételével. A tortaforma alját kizsírozzuk, töltsük bele a masszát. Előmelegített sütőben 190 C-on kb. 50 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Utána tegyük rá az olvasztott csokoládét. Díszítésként tehetünk rá reszelt narancshéjat, amíg folyékony a csokimáz.

 Sport szelet

   Hozzávalók: 2dl forralt tej (Hold), 1 csomag szoba hőmérsékletű margarin (Jupiter), 20 dkg cukor (Vénusz), 50 dkg darált keksz (Nap), 3 púpozott evőkanál kakaópor (Mars), 1 rumaroma (Plutó), a tetejére egy tábla csokoládé megolvasztva

    Összekeverem az összetevőket a csokimáz nélkül. Egy megfelelő méretű tepsibe teszem, hogy kb. 2 ujjnyi magasságú legyen a tészta. Erre teszem rá a megolvasztott csokoládét. Mikor gőz fölött megolvadt a csokoládé, egy kevés olajat teszek bele, utána öntöm a tésztára. Mielőtt megköt a máz, előtte hosszúkás formára felvágom.

Keksz golyó

    Hozzávalók: 20 dkg cukor (Vénusz), 25 dkg margarin (Jupiter), 2-3 evőkanál kakaó (Mars), 1 csomag zselés cukor felvágva (Vénusz), baracklekvár, 50 dkg darált keksz (Nap)

   A hozzávalókat összedolgozzuk, baracklekvárt annyit teszünk bele, amennyit a tészta felvesz, amennyit az íz megkíván. Utána golyókat formálunk belőle, utána hűtőben tartjuk, hogy tudja a formáját tartani.

Raffaello házilag

    Hozzávalók: 30 dkg cukor (Vénusz), 1,5 dl víz (Hold), 25 dkg margarin (Jupiter), 30 dkg lehetőleg zsíros tejpor (Hold),  25 dkg kókusz, kókusz + vaníliás cukor (Hold)

    A vizet fel rakjuk forrni, hozzátesszük a cukrot, szirupot főzünk belőle. Egy üveg pohárba vizet teszünk, ebbe cseppentünk a szirupból, ha lemegy az aljára, akkor már jó.  Lekapcsoljuk a tűzhelyet. Ekkor beletesszük a margarint, elkeverjük, beletesszük a tejport, elkeverjük, beletesszük a kókuszt, elkeverjük. Utána összekeverünk  még kókuszt vaníliás cukorral, ebbe beleforgatjuk a masszából készített golyókat. Ha hígnak tűnne a massza, akkor betesszük a hűtőbe, mielőtt golyókat készítünk belőle.

Nelli sütije

    Hozzávalók: 30 dkg étcsokoládé (Mars, Vénusz), 25 dkg margarin (Jupiter), 15 dkg darált dió, 15 dkg porcukor (Vénusz), 1/2 dl rum (Jupiter, Neptun), 1-2 evőkanál erős feketekávé, mignon papír

    Gőz fölött felolvasztjuk,és melegen tartjuk a csokoládét a margarinnal. A töltelék a darált dió a porcukor, a kávé és a rum. Ezeket összekeverjük. Egy tálcára kirakjuk a kis papír kosárkákat, minden kosárkába teszünk 1 kávéskanál felolvasztott csokoládét, egy kicsit hagyjuk kihűlni, kicsit keményedjen meg. Ráteszünk egy kevés tölteléket, majd újból olvasztott csokoládét teszünk rá, tetejére cukrozott meggyet teszünk, vagy koktél cseresznyét. Hűtőben tároljuk.

    Én ezt a süteményt csak télen szoktam elkészíteni, mert olyan hamar megolvad a melegtől.

 

Mákos guba:

   Hozzávalók: 1, 1 liter tej, 200g cukor, 3 db tojássárgája, 250g darált mák, 10 db kifli, 10 dkg vaj, 1 db citrom lereszelt héja, 1 db narancs lereszelt héja, vaníliás cukor vagy vaníliarúd.

    Felvágjuk kockára a kifliket. A tejet a mákkal, a cukorral, a vaníliával, citrom és narancshéjjal , vajjal feltesszük főni. A felvágott kiflikre öntjük a főzet nagy részét, majd egy nagyobb tortaformába belerakjuk a leöntött kifliket. A maradék, lehűtött főzetbe beletesszük a tojássárgáját, és ezt ráöntjük a kiflikre, majd belenyomjuk. 170C fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Közben vaníliapudingot készítünk, az enyhén kihűlt mákos gubára öntjük. Egy kicsit állni hagyjuk. Kb. egy félóra múlva már felvágható.

    Én ennyi mákos gubához 2 csomag pudingporból szoktam elkészíteni.

Lehet, hogy a kifli több tejet is felvesz, figyeljünk oda, lehet, hogy több kell!! Jó szaftos legyen, amikor már mindent ráöntöttünk, legyen mit felszívnia!!

     Lehet úgy is készíteni mákosgubát, hogy felkarikázzuk a kiflit, lehetőleg előre, hogy száraz legyen. 1 liter tejből és 1 zacskó főzhető vanília pudingból híg pudingot készítünk. Majd teszünk bele mascarponét , amennyit gondolunk. Ezzel öntjük le a karikára vágott kifliket. Megszórjuk cukros darált mákkal. Hihetetlenül finom. Azoknak ajánlom, akik jó ---szaftosan szeretik.

Lekváros kifli:

    Hozzávalók: 500g margarin, 500g liszt, 500 g túró, birsalmasajt

    Gyorsan összedolgozzuk a tésztához a hozzávalókat, majd egy kicsit a hűtőbe tesszük. Kivesszük, kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, lekvárral megtöltjük, kiflit formázunk belőle. 180C fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Porcukorral meglehet hinteni, én vízbe egy kis cukrot teszek, felmelegítem és a kisült kiflit megkenem vele.

Madártej

    Hozzávalók: 2,5 l tej (Hold), 10 db tojás (Nap, Hold), 2 evőkanál liszt (Nap), talán elhagyható, ki hogyan szereti, hígabban vagy sűrűbben, vaníliás cukor (Vénusz), 10-20 dkg cukor (Vénusz), vanília vagy 4 db vaníliás cukor.

   1, 5 l tejet fel teszünk forrni, közben felverjük a tojásfehérjét. Az elején egy kicsi sót teszünk bele. A fehérjét az elején lassan verjük, aztán egyre gyorsabban, a végén teszünk bele egy kicsi porcukrot. Ha felforrt a tej, evőkanállal galuskákat szaggatunk a fehérjéből, mindegyik oldalukat 1-1 percig főzzük, aztán kivesszük olyan kanállal ami, lyukas, hogy a tej benne maradjon a lábosban. A megfőtt fehérjét félretesszük. A tojássárgáját a maradék cukorral lehetőleg géppel verjük, mikor világosodik, óvatosan belekeverjük a lisztet, elhagyható!!! A maradék tejet beleöntjük, majd az egészet beleöntjük a forró tejbe. Pár percig főzzük. Egy tálba rakjuk, majd rátesszük a megfőtt fehérje galuskákat. Lehűlés után hűtőbe tesszük, hidegen tálaljuk!! Fantasztikus!  Minden, ami hideg,étkezés után segíti az emésztést.

Sárgadinnyés madártej:

    A sárgadinnyét ketté vágjuk, karalábévájóval a húsát kivágjuk. Szép gömböcöket formálunk belőle. Madártejet elkészítjük, lehűtjük. Az elkészült madártejet beletöltjük a dinnyébe, beletesszük a dinnyegömböket is, a tetejére rászedjük a tojáshabot. Feketeribiszke öntetet teszünk a tetejére. Jól lehűtve tálaljuk. Fenséges!!

 

 Gyors kakaós csiga:

    Hozzávalók: 50 dkg friss tészta, vagy 50 dkg fagyasztott leveles tészta kiolvasztva, vagy lehet kapni friss leveles tésztát, ami már ki is van nyújtva, ezek általában 25 dkg-osak, ebből 2 darabot vegyünk, 10 dkg olvasztott vaj, esetleg olajat is használhatunk helyette és cukrozott kakaó

   Bekapcsoljuk a sütőt 200C fokra, ezzel kezdünk, mert nem sok idő az előkészület. A tésztát kinyújtjuk ( ha nem frisset vettünk), megkenjük a zsiradékkal, rászórunk sok kakaót, ne legyen porszerű a zsiradék szívja magához, mert akkor mikor felvágjuk, akkor kijön belőle. Tehát feltekerjük, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírt teszünk a tepsibe, finoman belerakjuk a tésztát, egymástól 2 cm-re, mert megduzzad a tészta. Színre sütjük, 10-15 perc alatt megsül. Nagyon jó recept, mert kis munkával nagyon hamar, finom süteményt készítünk. A gyerekek nagyon szeretik, pillanatok alatt elfogy.

Florentin:

    Hozzávalók: 15 dkg cukor, 5 dkg méz, 10 dkg vaj, 125 g tejszín, 7 dkg aszalt gyümölcs ( jó, ha van benne koktél cseresznye, vagy kandírozott narancs), 20 dkg mandula, dió, vagy ( én úgy szoktam, hogy 10 dkg szeletelt mandulához rakok 10 dkg diót, de lehet más összeállításban is, az a lényeg, hogy 20 dkg legyen összesen)

    A cukorból, a mézből, a vajból, a tejszínből szirupot főzünk 5 percig, majd belerakjuk az aszalt gyümölcsöt, amit előtte felvágtunk, nem apróra, csak kisebb darabokra, majd belerakjuk az apróra felvágott olajos magokat, még 5 percig főzzük. Tepsibe sütőpapírt teszünk. Beleöntjük a masszát. 10-15 perc alatt megsütjük 180 c-os sütőben. Nem baj, ha kicsit véletlenül tovább sütjük, akkor ropogósabb lesz. Mikor kivesszük a tepsit, úgy néz ki, mintha még nem állna össze, de utána folyamatosan kezd összeállni félóra múlva, már egyben van. Ha kihűlt, levesszük róla finoman a zsírpapírt, rátesszük egy tálcára. Gőz fölött 10 dkg csokoládét olvasztunk, bármelyiket, ét-, tej-, fehér csoki, amilyenhez kedvünk van, ezt rátesszük a süteményre. Villával formát rajzolunk bele. Később, mikor kihűlt, akkor vagy kockára vágjuk, vagy pogácsaszaggatóval, kerek formát szaggatunk belőle, de ha nem fontos a forma, akkor törhetünk is belőle

Fagyi szelet:
    
Hozzávalók: tészta: 30 dkg cukor, 10 kanál víz, 20 dkg liszt, 1 sütőpor, 10 dkg dió, 4 tojás. Krém: 25 dkg margarin,15 dkg porcukor,  1 vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 2,5 dl tej, 3 evőkanál liszt. Hab: 3 tojásfehérje, 15 dkg porcukor

    A cukrot a tojássárgával és a vízzel habosra keverjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük. A diót apróra felvágjuk, a liszthez adjuk. Összekeverjük a cukros tojássárgát és a diós lisztet, majd finoman beletesszük a fehérjét. Közepes nagyságú sütőben, 180 C-on megsütjük.

   A krémhez a margarint habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájával, a porcukorral. A tejben a lisztet sűrűre főzzük. Ha kihűlt hozzákeverjük a habos margarinhoz. A megsült, kihűlt tésztára simítjuk.

   A tojásfehérjét a porcukorral gőz fölött kemény habbá verjük, ha kihűlt, a krém tetejére tesszük, csokireszelékkel díszítjük.

Kukoricás süti:

   Hozzávalók: 10 dkg kukoricaliszt, 17 dkg finomliszt, 6 dkg porcukor, 17 dkg vaj ( ne margarin!), 1 vaníliás cukor, 1/2 sütőpor, 1 tojás

    A hozzávalókat összegyúrjuk, utána kis golyócskákat rakunk belőle kivajazott tepsibe, a hús kloffoló rácsos fejével kicsit megnyomjuk- kekszformát kap. 170 C-on 10-15 perc alatt megsül. Zárható edényben egy hétig is eláll, íze pont olyan jó egy hét múlva is!

Gyors almatorta:

    Hozzávalók: fél csomag mirelit leveles tészta, vagy 1 csomag friss leveles tészta, 4 db jonatánalma, 10 dkg sárgabaracklekvár, 4 dkg kristálycukor, 1 evőkanál fehérbor.

   A felengedett tésztát, vagy a friss tésztát, kör alakúra nyújtjuk, kibélelünk vele egy tortaformát. Lehetőleg gyümölcs tortaformát. Beborítjuk a meghámozott, vékonyra felszeletelt almaszeletekkel, amelyekkel szorosan befedjük a tésztát. Meghintjük a kristálycukorral. A lekvárt a borral együtt felmelegítjük, és egy részét az almára kenjük. Forró sütőben 25-30 percig sütjük, közben időnként megkenjük a maradék híg lekvárral.  A végén csak felül sütjük, hogy a teteje is szép fényes, mázas legyen. Hidegen, melegen egyaránt jó.

Hamis marcipán:

    Hozzávalók: 1,5 dl tej, 75 dkg kristálycukor, 40 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, mandula aroma, narancs vagy puncs aroma, kakaópor, rumaroma.

    A tejben felforraljuk a cukrot, mikor szirup lesz belőle, pár perc múlva, mikor elolvad a cukor. Belekeverjük a réteslisztet, kicsit pöfög vele, majd félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük a margarint. Ez az alap massza, 3 részre osztjuk. Margarinnal kikenünk egy tepsit. Az első adaghoz kakaóport, ízlés szerinti mennyiségben és rumot vagy rumaromát adunk. Beleöntjük a tepsibe. A tepsit mozgatva igazítjuk, hogy egyenletes legyen. Mikor megkötött, akkor jön a második réteg, narancs vagy puncs vagy más aromát teszünk bele, egyenletesen elkeverjük, folyékonynak kell lennie, hogy szétterüljön. Ha már kicsit megkötött, akkor mikróban, vagy gőz fölött kicsit megmelegítjük. Ha megkötött ez a réteg is,akkor jön a mandula aromás réteg. Le kell hűlnie, meg kell kötnie. Ha kihűlt, tegyük hűtőbe, pár óra múlva formázható. Pogácsaszaggatóval kis holdacskákat formázhatunk belőle. Mutatós, finom, hosszú ideig eltartható édesség.

   Lehet úgy is, hogy az egész alapmasszába csak mandulaaromát teszünk, és darált diót, kis golyókat formázunk belőle, közepébe diót,  mogyorót, mandulát, stb. tehetünkVaníliás cukros dióba hempergetjük.

Kókusz kocka:

    Hozzávalók: 30 dkg cukor, 2 egész tojás, 5 dkg margarin, 3 kanál olvasztott méz, 1 csésze (1-2 dl) tej, 1 sütőpor, 40 dkg liszt

bevonat: 20 dkg margarin, 4 dkg kakaó, 20 dkg cukor, 6 evőkanál tej, kókuszreszelék

    A tésztához a cukrot, a mézet,a tojást a margarint habosra keverjük, majd beletesszük a tejet, és végül a sütőporos lisztet. Tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a masszát, és 180C-on 20-30 perc alatt kisütjük. A bevonathoz valókat sűrűre főzzük. A kockára vágott tésztát belemártjuk a masszába, majd kókuszreszelékkel megszórjuk.

    Lehet úgy is, hogy a süteményt előtte való nap készítjük el, hidegen tároljuk. Másnap vágjuk fel, és utána mártjuk a csokoládémázba, és utána a kókuszba.

Töltött alma 1:

    Személyenként 2 db almát jól megmosunk,félbevágjuk, magházát kivágjuk. Kivajazott tepsibe helyezzük és a magházak helyét megtöltjük cukros darált dióval. Sütőben kb. 8-10 perc alatt, 180 C-on megsütjük.

Töltött alma 2 :

   Személyenként 2 db almát meghámozunk, magházukat kifúrjuk. Közben felteszünk főni szirupot, amibe 1 evőkanál cukrot, 1/2 citromot, 2-3 szegfűszeget teszünk. Ebbe beletesszük az almákat, félig főzzük meg. Besamelmártást készítünk, de teszünk bele 4 evőkanál cukrot, 1/2 citrom reszelt héját. Amikor kihűlt elkeverjük 4 tojássárgájával, 3 cl rummal, 4 tojás felvert habjával. A megfőzött almát jól lecsepegtetjük, a magházak helyére baracklekvárt teszünk.  Kivajazott tepsibe, vagy kivajazott tűzálló tálba tesszük. A besameles mártást ráöntjük. 180 C-on kb. 40 percig sütjük.

Sült banán:

    A meghámozott banánt hosszában kettévágjuk, és egy kivajazott tepsibe tesszük, vagy tűzálló tálba, szorosan egymás mellé fektetjük. Tetejét vékonyan megkenjük olvasztott vajjal bekenjük. 200 C-on kb. 10 percig sütjük, majd kivesszük, bekenjük baracklekvárral és még visszatesszük, még tovább sütjük 5 percig.

Szilvás lepény:

    Készen kapható kalácsot vékony szeletekre vágunk, vajjal megkenjük. Tepsibe sütőpapírt teszünk, erre rárakjuk a kalács szeleteket, és mindegyikre fél magozott szilvát teszünk, húsával felfelé fordítva, annyit, hogy befedje. Porcukorral megszórjuk. 180 C-os sütőben addig sütjük, amíg a cukor meg nem olvad.

Répatorta:

   Hozzávalók: 3 egész tojás, 20 dkg barna cukor, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 kávéskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 dl olaj, 20 dkg tejcsoki apróra tördelve, 2-3 puha, érett banán, 20 dkg durvára reszelt sárgarépa

Máz: 10 dkg fehér csokoládé, 5 dkg étcsokoládé

    A tojásokat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, tovább keverjük. Majd a lisztbe beletesszük a sütőport, a szódabikarbónát, összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásos masszához, összekeverjük, beletesszük az olajat, összekeverjük, hozzáadjuk a pépesített banánt, és a durvára reszelt sárgarépát, az összetört csokoládét. Tepsit, vagy tortaformát, vagy őzgerincsütőt bekenjük vajjal, majd beletesszük a sütőpapírt, beleöntjük a masszát, megigazgatjuk, hogy egyenletes legyen. 50-60 perc alatt 170 C-os sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt a fehér csokoládét megolvasztjuk, rátesszük a tetejére, ha megkötött felolvasztjuk az étcsokoládét, csíkokat húzunk a tortára. Fogpiszkálóval összehúzzuk, mint az Esterházy tortánál.

   Készíthetjük gluténmentes liszttel is, íze ugyanolyan.

Áfonyás tiramisu:

      Hozzávalók: 1 1/2 csésze áfonya, 1 csomag babapiskóta, 3 nagy citrom, vagy  lime leve, 1/2 csésze tejszín, 1/4 csésze cukor, 50 dkg mascarpone, 1/2 csésze cukor

    Elkészítés: Több művelet van. Először elkészítjük a citromos szirupot. Ehhez kell a 2 nagy citrom és az 1/2 csésze cukor. Simán felforraljuk és kész, aztán le kell hűlnie. Az áfonyát felfőzzük a 3-4 teáskanál citrommal, 1 csésze cukorral. 10-20 percig főzzük, aztán leszűrjük. Ennek is le kell hűlnie.  A tejszínt felverjük 1/3 csésze cukorral, utána összekeverjük a mascarponéval. A babapiskóta nem cukrozott felét belemártjuk a citromos szirupba, rakunk belőle egy réteget. Erre kerül a mascarponés krém, utána teszünk erre az áfonyás mártásból, újabb réteg mártott babapiskóta, majd a mascarpone, majd az áfonyás szósz. Újabb réteg mártott babapiskóta, mascarpone, majd áfonyás szósz. Én erre tettem a leszűrt áfonyát, de az eredeti recept szerint friss áfonyát teszünk rá. Egy éjszakára betesszük, hogy összeérjenek az ízek, vagy 8-10 óra múlva fogyasztható. Gyönyörű szépen néz ki, és nagyon finom. Még nem próbáltam, de más nemes gyümölccsel is így elkészíthető. Úgy kellene elkészíteni, hogy ne legyen vékony a mascarpone rétege. Tehát jól megválasztani a tálat, vagy tepsit, és a babapiskóta mennyiségét, de mindenképpen finom, de úgy jobb, ha jó krémes, mint a tiramisu.

Cukros perec

   Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl vaj, 10 dkg porcukor, 1/2 citrom leve és héja, 3 egész tojás

   Elkészítés: A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepébe lyukat csinálunk, ebbe öntsük bele a friss meleg vajat, a porcukrot, és a citrom levét és lereszelt héját. Ha jól összekevertük, akkor tegyük bele a tojásokat, gyúrjuk össze. utána sodorjunk belőle kis ujjnyi vastagságú pálcikákat. Vagdaljuk fel megfelelő nagyságúra, hogy perecet tudjunk belőle formálni. Tepsibe tegyünk sütőpapírt, rakjuk egymás mellé a tepsibe, és süssük ki rózsaszínűre, forró sütőben.

Kókusztorta

   Hozzávalók: 25 dkg búzadara, 20 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 3 egész tojás, 25 dkg cukor, 7 dkg kókuszreszelék, 1/2 zacskó sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom.

   Elkészítés: A margarint 10 dkg cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a kókuszreszeléket, a búzadarát. A lisztbe belekeverjük a sütőport. Hozzá keverjük a lisztet a keverékhez. 10 percig állni hagyjuk, majd sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük a tésztát. A sütőpapír szépen tapad a formához, ha előtte bekenjük margarinnal a formát. 180 C-os sütőben kb. 1 óra alatt sütjük meg, tűpróbával ellenőrizzük. Közben a maradék cukrot lábasba tesszük, felöntjük 2 dl vízzel, és felforraljuk. A citromot karikára vágjuk, héjastól beletesszük a szirupba, kb. 15 percig lassú tűzön főzzük. Amikor a torta megsült, meglocsoljuk a citromos sziruppal, így hagyjuk kihűlni.

Zserbó

   Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 6 dkg cukor, 3 evőkanál tejföl, 1,5 dkg friss élesztő, kevés só, 2 tojássárgája, 25 dkg darált dió, 20 dkg cukor, vaníliás cukor, 20 dkg barack lekvár, tetejére csokimáz

   Elkészítés: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, és a tejfölben elkevert élesztőt, a sót, és a tojássárgájátKönnyen formálható tésztát gyúrunk belőle, fél órát pihentetjük, majd négy cipót formálunk belőle, ezeket tepsi nagyságúra kinyújtjuk, és töltelékkel megtöltjük. Az első lapot kinyújtjuk a tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral, majd a cukros diót tesszük rá, újabb réteg tészta.... . 1 órát pihenni hagyjuk, majd  villával megszurkáljuk, 150C-on sütjük, kb. 20-30 perc alatt sül meg. Ha kihűlt, a tetejét megkenjük lekvárral, majd csokimázt teszünk rá.

   Úgy is készíthetjük, hogy a töltelékhez felverjük a tojásfehérjét, és hozzáadjuk a többi hozzávalót, a cukrot, a lekvárt, a diót. Állítólag az eredeti recept így szólt! Ezzel a krémmel kenjük meg a lapokat.

  Készíthetjük dió helyett mákkal is a tölteléket!

Almás pite

   Hozzávalók: 4 egész tojás, 5 dkg cukor, 1 kg reszelt alma ( lehet több is), 1,5 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj ízlés szerint, 48 dkg liszt,

máz: 15 dkg cukor, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál citromlé, 5 dkg vaj

   Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk. A tepsit kizsírozzuk. Beleöntjük a masszát, 180 C-on megsütjük, tűpróbával nézzük meg, mikor jó, ha már nem ragad rá a a hústűre a tészta. Ha elkészült, és kihűlt, akkor ráöntjük a mázt. A mázhoz a a cukrot felfőzzük a vízzel, mikor elolvadt a cukor, akkor levesszük a tűzről és hozzákeverjük a citromlét és a vajat. Utána a tésztára öntjük.

Rizstorta

    Hozzávalók: 6 tojás, 18 dkg porcukor, 10 dkg reszelt csokoládé, 10 dkg rizsliszt,

                        töltelék: 14 dkg darált dió, porcukor, 2 dl tejszín, 10 dkg vaj

    Elkészítés: A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadunk kevés vaníliát, a lereszelt csokoládét, a lisztet és utána a felvert tojásfehérjét. Kikent tortaformában megsütjük. Ha van két egyforma, akkor két részben süssük, ha nincs, akkor egyben süssük meg, utána ha kihűlt, akkor vágjuk ketté. Olvastam egy jó ötletet torta elvágására, hogy egy kis időre, egy órára tegyük a tortát a fagyasztóba, utána vágjuk fel. Tényleg egyszerűnek tűnik, mert egyébként nehéz szépen felvágni. Így tudjuk szép vékonyra is vágni. Most csak kétfelé kell. A töltelékhez a diót ledaráljuk, 1 vaníliás cukrot adunk hozzá, a tejszínt felforraljuk, ezzel forrázzuk le a diót, és addig kavarjuk, amíg kihűl, ekkor hozzáadjuk a habosra kikavart vajat, jól összekeverjük, ezzel töltjük meg a tortát, és ezzel vonjuk be.

Nanaimo bar

    A helyi legenda szerint 35 évvel ezelőtt egy magazin recept versenyén egy nanaimoi háziasszony nyert. Nanaimo Kanada egyik nagyvárosa. Ez a sütemény híressé tette a várost is, és jót tett a gasztronómiának is. New York is magáénak mondja ezt a receptet: "New York-i szelet" néven. 1986-ban Nanaimo polgármestere újabb versenyt írt ki, hogy megtalálják a végső Nanaimo bar receptet. Több mint száz különböző receptet küldtek be, 4 hétig tartott a verseny, a győztes: Joyce Hardcastle.

    Hozzávalók: 113 gr. sózatlan vaj, 50 gr. cukor, 30 gr. vagy 5 evőkanál kakaó, 1 nagy tojás, 1 teáskanál vaníliaesszencia, 200 gr. graham keksz, én zabkeksszel készítettem, fontos, hogy teljes kiőrlésű legyen, 65 gr kókusz, 50 gr. dió

2. réteg: 56 gr. vaj, 4-6 evőkanál tejszín, 4 evőkanál főzés nélküli vanília puding, 1/2 teáskanál vaníliaesszencia, 230 gr. porcukor

3. réteg: 115 gr. félédes csokoládé, 14 gr. vaj

   Elkészítés: Egy 20x30 cm nagyságú tepsit bevizezünk, aztán sütőpapírt teszünk bele, vagy vajjal kikenjük. A víztől szépen benne marad nem mozog. A vajat kezdjük egy lábosban olvasztani, adjuk hozzá a cukrot és a tojást,a kakaót, lassan melegítjük, közben habosra verve, addig kavarjuk, amíg elkezd sűrűsödni, kb. 1-2 perc az egész. Vegyük le  a tűzhelyről keverjük bele a vaníliát, durvára tört kekszet, a kókuszt, az apróra vágott diót. Tegyük bele a tepsibe, nyomjuk bele egyenletesen. Ha kihűlt tegyük a hűtőbe egy órára. Addig elkészítjük a krémet. Habverővel a vajat habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, tovább kavarjuk, ha túl keménynek tűnik, akkor még egy kis tejszínt adunk hozzá. Tegyük a tészta tetejére, és tegyük egy félórára a hűtőbe. Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét, majd adjuk hozzá a vajat, tegyük a sütemény tetejére, mikor kezd megkötni, akkor kell felvágni, mert utána már nem lehet. Ne vágjunk túl nagy szeleteket, mert túl édes, de nagyon finom. Tegyük a hűtőbe, hogy a csokoládé megkössön. Utána is a hűtőbe tároljuk fogyasztásig.

    A téli olympiára ezt a süteményt készítették. Kép

  

 

Grillázs házilag (nagyon finom)

   Hozzávalók: 1 csésze szezámmag, 4-8 púpozott evőkanál barnacukor, víz

   Elkészítés:  A tepsibe sütőpapírt teszünk, fontos! A sütőt 180C-ra melegítjük. Közben  a szezámmagot elkeverjük a barnacukorral, pici vizet adunk hozzá, elkeverjük, még adunk hozzá vizet, ne follyon, de kanalazható legyen. A tepsibe evőkanállal kis halmokat csinálunk, majd lelapítjuk egy kicsit. Egymástól 2-3 centi távolságra tegyük, mert szét fog terülni. Ez kb. 2 tepsibe való adag. 20 percig sütjük.  Fagyihoz nagyon jó, de önmagában is finom édesség.

    Ha már egyszer megcsináltad, akkor fogod jól csinálni, mert látod mit kellene máshogy. Van, aki vékonyan szereti, van, aki vastagabban, jobban megsütve, vagy világosabban. Első sütés után már tudod, hogy neked, melyik ízlik jobban.

 

  

Mozart golyó 

    Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 20 dkg vanília ízű porcukor, 20 dkg reszelt étcsokoládé, 1 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál rum, kristálycukor, 20-30 db magozott meggy (lehet befőtt is)    

     Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, kis golyókat formázunk belőle, közepébe tegyünk egy szem meggyet, majd megforgatjuk durva kristálycukorban. Mignon papírra helyezzük. Egy napig szobahőmérsékleten száradni hagyjuk. Tetejét porcukorral megszórjuk.
                    

   

Szaftos almás süti

   Hozzávalók: 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg margarin, 1 db citrom héja, 3 egész tojás, 20 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 kg alma, vaníliáscukor, baracklekvár

  Elkészítés: A tojást habosra keverjük a cukorral, utána hozzá keverjük a felolvasztott, de nem meleg margarint, a reszelt citromhéjat. A lisztbe belekeverjük a sütőport. A tojásos keveréket utána összedolgozzuk a lisztes keverékkel. Közepes méretű formába töltjük. Egy átlagos tepsinél kisebbe. A tetejére 1 kg almát negyedelve-héja, magháza nélkül- a negyedeket sűrűn bevagdossuk, megkenjük vaníliáscukorral ízesített baracklekvárral, és a massza tetejére rendezzük, és kicsit belenyomkodjuk. 180C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Tűvel ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha megsült, a lekvárral még forrón átkenjük az alamszeletek tetejét, ettől szép fényes lesz. Baracklekvárt egy kicsit melegítsük meg előtte.

   Más gyümölccsel is elkészíthető.