Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Epres receptek

2010.04.17

    

   Szerintem feltétlenül kóstold meg az eper szezon rövid ideje alatt, mert fantasztikus élményt nyújt: Pavlova torta eperrel, parfé torta, fagyi, eper saláta, Testarossa coctail, tiramisu, epres turmix, eper csokoládéval, zselés torta...

 Gyümölcskuglóf

    Hozzávalók: 30 dkg eper, 10 dkg málna, 15 dkg őszibarack, vagy őszibarack konzerv, 20 dkg cseresznye, 15 dkg sárgabarack ( lehet konzerv is),  fél liter száraz fehér könnyű illatos bor, 1 dl víz, 13 lapzselatin, 12 dkg porcukor, fél citrom leve

   Elkészítés:  A friss gyümölcsöket mossuk le, vágjuk kisebb darabokra, a barackot hámozzuk meg. Először a zselét készítjük el. A zselatinlapokat a megadott utasítás szerint készítsük elő, ha megolvadt adjuk hozzá a cukrot, a fél citrom levét, és a fehérbort,  alacsony hőfokú tűzhelyen a cukor felolvadásáig kavargassuk. Egy nagy kuglóf formába töltsünk az elkészített zseléből, esetleg ecsettel kenjük ki, mikor megdermedt, akkor öntsünk bele kb. fél centi magasságig. Tegyük a hűtőbe, mikor megdermedt, akkor tegyünk valamennyi gyümölcsöt vegyesen, öntsünk rá annyi zselét, hogy ellepje, és tegyük a hűtőbe, ha megdermedt, akkor még kétszer ismételjük meg a rétegezést és a fagyasztást, amíg a forma kuglófforma meg nem telik. Egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt tegyük a formát meleg vízbe. Én hajszárítóval szoktam az alját fújni, minden nézem, hogy mikor kezd az alja elválni, utána óvatosan borítsuk ki egy tálra. Nagyon szép látvány. Szeleteket vágunk belőle, adhatunk hozzá tejszínhabot is.

    Készíthetjük más gyümölcsökkel is, vagy csak eperrel, vagy csak málnával. A lényeg, hogy 90 dkg gyümölcs kell hozzá. Bor helyett használhatunk jó minőségű szőlőlét, vagy más jó minőségű gyümölcslét, szerintem borral jobb.  Készítettem 12%-os szőlőlével, nem volt olyan jó, kevésbé cukrozott gyümölcslét használjunk, minél magasabb gyümölcstartalmút.

Eper fehér csokoládéval

   Hozzávalók: 40 dkg eper, 2-3 dl tej, 15 dkg fehér csokoládé, 2 banán

   Elkészítés: Vágjuk össze a gyümölcsöket, tegyük csészékbe. A fehér csokoládét olvasszuk fel a tejjel, ahogy felolvadt, öntsük a gyümölcsökre a csészében. Azonnal fogyasztható.

KépEpres tiramisu

   Hozzávalók: 60 dkg eper ( szeletelve), 5 tojás, 50 dkg mascarpone, 250 ml tejszín, 12 dkg cukor, vaníliás cukor, 30 dkg babapiskóta

   Elkészítés:  A tojássárgát keverjük habosra a cukorral,a vaníliás cukorral,  majd adjuk hozzá a tejszínt, a mascarponét, és a felvert tojásfehérje habot. 10 dkg epret egy kis vízzel ( kevés cukorral), pürésítsük. A babapiskótának a nem cukros felét mártsuk a eperbe,az előkészített tálba, tepsibe tegyünk egy réteg babapiskótát, a cukros felével lefelé, majd tegyük rá a krémet, majd szeletelt epret, újból babapiskóta eperbe mártva, krém... Tetejére krém, és díszítésnek szép eprek. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.

KépTestarossa coctail

   Hozzávalók: 150 cl száraz pezsgő, vagy száraz habzó bor, esetleg prosecco ( fantasztikus ital), 500 g eper, esetleg 5 cl nádcukor szirup ( nélküle is fantasztikus)

   Elkészítés: Az epret pürésítsük turmixgéppel. Tegyünk 3 evőkanál eper pürét egy pohárba, utána öntsük rá a pezsgőt, vagy az eper kb. 1/3 arányban legyen benne. Finoman keverjük össze.  A recept szerint  utána szűrjük le, és akkor töltsük pezsgős pohárba.

Eper csokoládéba mártva

    Hozzávalók: tejcsokoládé, fehér csokoládé, szép eper

    Elkészítés: Az epret mossuk meg, csöpögtessük le, majd szárítsuk meg, vagyis hagyjuk megszáradni. Gőz fölött olvasszuk fel a tejcsokoládét, mikor már kész, akkor vegyük le a tűzhelyről, várjuk meg, mikor már nem folyik. Ebbe mártsuk bele az epret, majd tegyük zsírpapírra, amíg meg nem szárad, ekkor olvasszunk fel fehér csokoládét, villával húzzunk csíkokat az eper csokoládéval bevont részére. A csokoládé megkötése után azonnal fogyasztható.

Eperkrém

    Hozzávalók: 250 g eper, 1 teáskanál vanília-eszencia, 1 evőkanál cukor, 0,5 liter vaníliafagylalt

   Elkészítés: Az epret lemossuk, lecsöpögtetjük. Egy kis tálba rakjuk, rátesszük a cukrot és a vaníliát, egy fél óráig állni hagyjuk. Utána összeturmixoljuk a vaníliafagylalttal, szép csészébe, kehelybe tesszük, friss eperrel díszítjük. Azonnal fogyasztjuk.

Epres habcsók

   Hozzávalók: 1/2 csésze tojásfehérje, 1 teáskanál eperpüré, 1/4 teáskanál zsírdús tejszín, 1 csésze porcukor, esetleg pár csepp piros ételfesték

   Elkészítés:  A tojás fehérjéből kemény habot verünk, fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, majd az epret, a tejszínt, ételfestéket a végén. Habzsákba tesszük. A tepsibe sütőpapírt teszünk, szép formát nyomunk ki a habzsákból.  Előmelegített sütőbe tesszük, 100 C-on kb. 45perc-1 óra alatt sül meg. Ha kész, kicsit kinyitjuk a sütő ajtaját, és a sütőben hagyjuk kihűlni.

Epres turmix

    Hozzávalók: 50 dkg eper, 25 dkg joghurt, 2, 5 dl tej

    Elkészítés: Turmixoljuk össze a hozzávalókat. Eperrel, mentalevéllel díszíthetjük. Frissen készítsük!

Epres gyümölcs turmix

   Hozzávalók: 150 gr eper, 150 gr friss áfonya, 100 gr banán

   Elkészítés: A hozzávalókat összeturmixoljuk. Készíthetjük áfonya nélkül is, kellemes hűsítő ital, ha lehűtjük előtte a gyümölcsöket.

Epres krém

    Hozzávalók: 40 dkg eper, 20 dkg cukor, 30 dkg tejszínhab

    Elkészítés: Az epret összeturmixoljuk a cukor felével. Felverjük a tejszínt a cukor másik felével, majd finoman összekeverjük. A tejszínt előtte 12 órával hűteni kell, akkor verhető fel, általános szabály a tejszínhab készítéséhez.

Eper fagyival ( 1 adag)

    Hozzávalók: 1 dl hideg tej, 4 evőkanál tejszín, 1 gombóc vanília fagylalt, 50 gr. eper, vanília esszencia

   Elkészítés: A hozzávalókat összeturmixoljuk, rögtön fogyasztható.

Eper zselé torta

   Hozzávalók: 120 ml víz, 14 gr zselatinpor, vagy 8 db zselatinlap, 6 dl cukrozatlan szőlőlé ( vagy száraz fehér gyümölcsös fehér bor),  1-2 csésze málna, 1-2 csésze friss áfonya, 1-2 csésze eper, lehet még szeder, cseresznye...

   Elkészítés: A zselatint elkészítjük az utasítás szerint, majd a szőlőlé felével elkezdjük melegíteni, amíg fel nem olvad a zselatin, utána nem melegítjük tovább, hozzáadjuk a többi hideg szőlőlét. A gyümölcsöket lemossuk, az eper lehetőleg apró szemű legyen. Kenyérsütő formát kiöblítünk vízzel, majd egy kicsi zselatinos gyümölcslét öntünk bele, forgassuk meg, hogy az oldalára is ráragadjon. Tegyük hűtőbe egy időre, amíg megdermed. Ha sietünk, akkor fagyasztóba! Szépen sorba rakjuk valamelyik gyümölcsöt a formába, majd öntsük rá a zselatinos lét. Majd tegyük hűtőbe, addig amíg megdermed. Ha nehezen dermed meg akkor még tegyünk hozzá zselatinport, vagy lapot, mert ennek tartania kell a formát. Majd következik a következő réteg gyümölcs szépen belerakva, öntsünk rá zselatinos lét, hogy ellepje, tegyük hűtőbe, amíg megdermed. Végül az utolsó réteg gyümölcs szépen belerakva a formába, majd ráöntjük a maradék zselatinos gyümölcslét. Tegyük hűtőbe, 2-3 órára, ha sietünk, de inkább egy éjszakára. Tejszínhabbal is díszíthetjük fogyasztás előtt. A formát én hajszárítóval szoktam fújni, és figyelem mikor engedi el a formát, és akkor finoman ki kell önteni. Szép szeleteket vágjunk belőle forró nagy késsel.

Epres babapiskóta

    Hozzávalók: 50 dkg eper, 30 dkg babapiskóta

krém: 2,5 dl tej, vaníliás cukor, vagy vaníliarúd, 3 tojássárgája, 6 evőkanál cukor, 1,5 dkg zselatinpor, 3 dl tejszín

    Elkészítés: A krémhez a vaníliával felforraljuk a tejet. A tojássárgákat a cukor felével habosra kavarjuk. Beleöntjük a tejet és a tűz fölött, kevergetve sűrűre főzzük, vigyázva, hogy fel ne forrjon.  Fél dl hideg vízben csomómentesen elkavarjuk a zselatint, aztán tűz fölött melegítjük, amíg fel nem oldódik. Hozzáadjuk a meleg krémhez és hagyjuk kihűlni. A maradék cukorral habbá verjük a tejszínt, és belekeverjük a kihűlt krémbe. Megmossuk az epret, lecsöpögtetjük, néhány szép darabot félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra vágjuk, és a krémhez keverjük. Alufóliával kibélelünk egy tortaformát, oldalát körberakjuk félbe tört babapiskótával. Beletöltjük a krémet, a tetejét befedjük a többi babapiskótával, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük. Eperszemekkel és tejszínnel díszíthetjük

Palacsinta reggelire

    Hozzávalók: 1 1/2 csésze tej, 2 evőkanál vaníliaesszencia, 1 evőkanál rum vagy konyak, 3 nagy tojássárgája, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 1 1/2 csésze liszt, 5 evőkanál olvasztott, de nem meleg vaj, olaj a kisütéshez

     Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, majd egy éjszakára betesszük a hűtőbe, tehát reggel frissen tudjuk kisütni. Eperrel, tejszínhabbal, bármi gyümölcsös, epres krémmel fogyasztható.

Eper parfé

   Hozzávalók: 25 dkg eper, 3 dl tejszín, 8 dkg porcukor

   Elkészítés: Az epret lemossuk, lecsöpögtetjük, majd pürésítjük, turmixoljuk. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, és hozzá keverjük az eperpürét, epervelőt. Porcukorral meghintett formába töltjük, és mélyhűtőben megfagyasztjuk. Fogyasztás előtt a formából kiöntve, tejszínhabbal és eperszemekkel díszítjük.

Rántott eper

   Hozzávalók: 40 dkg eper, 3 tojás, 6 dkg cukor, 15 dkg liszt, 2 dl édes tokaji szamorodni, 8 dkg vaníliás cukor, olaj a kisütéshez

    Elkészítés: Nagyobb szemű epreket használjunk hozzá, lehetőleg félkeményeket. Mossuk meg, és csöpögtessük le, szárítsuk meg. Egy tálban keverjük össze a tojássárgákat 3 dkg cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a bort, keverjük simára. A cukor másik felével verjük habbá a tojásfehérjét, keverjük a boros tésztához. Az eperszemeket belemártjuk a tésztába, utána kisütjük a forró olajban. Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük