Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fánkok

                                             

 

                       Kelt tésztából készült fánkok

 

    Az élesztős gyúrt tésztákat minden esetben meleg helyiségben készítsük, mert az alacsony hőmérsékletre érzékenyek. A tejet 35C-ra melegítsük fel, mert ha melegebb, akkor az élesztőgombák elpusztulnak.

    A friss élesztőt a langyos tejben elkeverjük, egy kis lisztet keverünk hozzá, és meleg helyen érleljük. Az élesztőgombák ez alatt elszaporodnak, alkohol és széndioxid-gáz keletkezik. Ha a térfogata kétszeresére nőtt, akkor kész a kovász.

    A  keverőtálban levő előmelegített liszthez hozzáadjuk a hozzávalókat a zsiradék nélkül, a tésztát lassan dolgozzuk össze, a tejet folyamatosan adagoljuk. Addig gyúrjuk, amíg egynemű lesz, kezünktől és a táltól is elválik.

   A kelesztés után a tészta 30-40 perc alatt a kétszeresére nőtt, akkor jó, ha nem nőtt meg eléggé a térfogata, akkor átgyúrjuk, és újból kelesztjük.

A kialakított formázott süteményeket újból kelesztjük. Ezután zárt hőben, vagy bő zsiradékban, vagy faszénparázson sütjük.   

Szalagos fánk

Hozzávalók: 3 dl tej (Hold), 3 dkg élesztő (Plútó), 5 dkg porcukor (Vénusz), 5 dkg vaj (Hold, Jupiter), 4 tojás sárgája (Nap), 1 kis pohár rum (Neptun), 50 dkg liszt (Nap), vaníliás cukor (Vénusz, Jupiter, Nap), 1 dkg só, (Mars, Szaturnusz), 1 citrom reszelt héja),  a sütéshez olaj (Jupiter).

   Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk 3 dl cukrozott tejben, kevés lisztet rakunk bele, és összekeverjük. Miután az élesztő megkelt, tojássárgával, rummal és liszttel kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében lágy tésztát kapunk, addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz és elválik a tál falától, és a kezünktől. Ezután hozzáadjuk a zsiradékot és addig gyúrjuk, amíg egynemű lesz. A tésztát nyújtódeszkára tesszük, gyengén lisztezve gömbölyűre alakítjuk. Visszatesszük a tálba és tetejére lisztet hintünk. Konyharuhával lefedjük, és 30-40 percig kelesztjük. Kelés után nyújtódeszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk,  kb. 2cm-esre. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, hirtelen mozdulattal és nagy erővel, kb. 6-10 cm nagyságúval,  és ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. Egymástól megfelelő távolságra tesszük, mert a kétszeresére kell megkelnie. Közepükbe mélyedést alakítunk ki az ujjunkkal. Középforró olajban, egyenletes hőmérsékleten sütjük. Sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajba alulra. Sütés elején az edényt fedjük le, ha az egyik oldaluk megsült, akkor kb. kétszeresére nőtt a fánk, megfordítás után a fedőt ne tegyük vissza, és egy kicsit emeljük meg az olaj hőmérsékletét. A készre sült aranysárga vagy aranybarna fánkokat lapátkanállal vesszük ki, és alaposan lecsepegtetjük, még melegen szórjuk meg vaníliás cukorral. A mélyedésekbe baracklekvárt, vagy barackpálinkával elkevert baracklekvárt teszünk. Csak kihűlés után tesszük egymásra

Vaníliás fánk

Hozzávalók: 25 dkg liszt (Nap), 2 dkg élesztő (Plútó), 2 dl tej (Hold), 3 dkg margarin (Hold, Jupiter), csipet só (Mars, Szaturnusz), 2 dkg cukor (Vénusz), 2 csomag vaníliás cukor (Vénusz, Jupiter, Nap), 1 csomag vaníliás puding (Vénusz, Jupiter, Nap, Neptun, Plútó) elkészítve.

Elkészítés: Langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt. Hozzákeverjük a lisztet, margarint, sót, cukrot és vaníliás cukrot. Jól kidolgozzuk, majd meleg helyen kelesztjük. Míg kel a tészta, elkészítjük a pudingot: 3 dl tejjel, 3 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 tojássárgával megfőzzük és hidegre tesszük. Készíthetjük pudingporból is. Miután megkelt a tészta, kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A pudingot a kiszaggatott fánkokra tesszük. A másik fánkot a tetejére helyezzük, kicsit megnyomkodjuk, és forró olajban kisütjük.

Cseh fánk

Hozzávalók: 28 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2 cl rum, 3 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, 4 dl tej, 20 dkg baracklekvár, csipetnyi só, olaj a kisütéséhez

Elkészítés: A tejben feloldjuk az élesztőt. A szobahőmérsékletű vajat elkeverjük a tojássárgájával, a rummal, a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet az élesztővel. Utána hozzáadjuk a lisztet, jól elkeverjük. Sűrű palacsintatésztaszerűnek kell lennie. Utoljára belekeverjük a felvert tojásfehérjét. Legjobb tarkedli sütőben kisütni, vagy tükörtojássütőben, de ha nincs más akkor a palacsintasütő is megfelel. A mélyedésbe, vagy a palacsintasütőbe kevés olajat teszünk, közepes hőmérsékleten lassan sütjük, amikor az egyik oldala már megpirult, akkor megfordítjuk. Lekvárral fogyasztjuk, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk.

                             Omlós tésztából készült fánkok

Birsalmasajtos fánk

Hozzávalók a tésztához (12 db): 25 dkg liszt (Nap), fél teáskanálnyi só (Mars, Szaturnusz), 2 evőkanálnyi cukor (Vénusz), 12,5 dkg margarin (Hold, Jupiter), 12,5 dkg tejföl (Hold, Plútó); a töltelékhez: 15 dkg birsalmasajt (Hold, Jupiter, Szaturnusz), 4 evőkanálnyi cukor (Vénusz), negyed teáskanálnyi őrölt fahéj (Nap, Jupiter), 10 dkg darált mandula (Jupiter), 3 evőkanál mazsola (Vénusz, Szaturnusz) a sütéshez olaj (Jupiter) és a tálaláshoz fahéjas porcukor (Nap, Jupiter, Vénusz).

Elkészítés: A lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd beledaraboljuk a (hideg) margarint, és úgy dolgozzuk össze, hogy egyenletesen morzsalékos legyen. Hozzákeverjük a tejfölt, és a masszát egy órára lefedve, hideg helyen pihentetjük. Közben összekeverjük a töltelék alapanyagait.  Ledaráljuk a mandulát, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, ebbe belehempergetjük a kockára vágott birsalmasajtot. A tésztát kinyújtjuk egy 30 × 40 cm-es téglalapra és 10 cm-es négyzetekre vágjuk. Ezek közepére elosztjuk a tölteléket. Kevés vízzel benedvesítjük a tésztanégyzetek élét, s a tészta egyik felét az átlón áthajtva háromszög alakú töltött táskákat készítünk belőlük. (A tészta éleit villával jól összenyomkodjuk, hogy sütésnél se nyíljon szét.) Bőséges, felhevített olajban a fánkokat aranysárgára sütjük.  Sütés után közvetlenül hintsük meg fahéjas porcukorral, majd csepegtessük le.

Rózsafánk

Hozzávalók: 25 dkg liszt (Nap), 2 egész tojás (Nap, Hold), 2 tojás sárgája (Nap), 2 evőkanál tejföl (Hold, Plútó), kevés porcukor (Merkúr), csipetnyi só (Mars, Szaturnusz), olaj (Jupiter) a sütéshez.

    Elkészítés: A lisztet a tojásokkal, a tejföllel, a porcukorral és a sóval hólyagosra dolgozzuk. Késfoknyira nyújtjuk, fánkszúróval kiszúrjuk, a lapocskák széleit pedig egy kissé bevagdossuk. Három-négy téglalapot egymásra fektetünk, közepüket az ujjunkkal jól összenyomjuk. Bő, forró olajban pirosra sütjük. Sütés közben a lapocskák rózsaformára szétnyílnak. Lecsepegtetjük, és forrón vaníliás vagy fahéjas porcukorral megszórjuk. Gyümölcsízt is adhatunk hozzá.

 

 

 

Farsangi szelet

Hozzávalók: 25 dkg vaj (Hold, Jupiter), 30 dkg liszt (Nap), 1 csomag sütőpor (Hold, Neptun, Plútó), 2 evőkanál cukor (Vénusz), 1 tojás (Nap, Hold). A töltelékhez: 25 dkg cukor (Vénusz), 25 dkg darált dió (Jupiter, Szaturnusz), 1 kávéskanál fahéj (Nap, Jupiter), 5 dkg mazsola (Vénusz, Szaturnusz), 1 citrom (Nap, Mars) reszelt héja.

Elkészítés: A vajat, lisztet, sütőport és 2 evőkanál cukrot összedolgozzuk. A tojással tésztává formáljuk. Háromszor kinyújtjuk, pihentetés nélkül. Két részre osztjuk. Egyik felét kinyújtjuk, tepsibe tesszük, és a krémmel megtöltjük. A krém elkészítése: 25 dkg cukorból, pici tejjel sűrű szirupot készítünk, majd hozzáadjuk a darált diót, fahéjat, mazsolát és a citrom reszelt héját. A tészta másik felét ráborítjuk, tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, majd kisütjük.

 

Csörögefánk

Hozzávalók: 25 dkg liszt (Nap), 5 tojás sárgája (Nap), kevés citromlé (Nap, Mars), diónyi puha vaj (Hold, Jupiter), 1 kis pohár rum (Neptun), egy kanál tejföl (Hold, Plútó).

Elkészítés: A lisztet, a tojásokat, a vajat, a rumot és a tejfölt jól összedolgozzuk, késfoknyi vékonyra kinyújtjuk, tenyérnyi téglalapokat vágunk belőle, s ezek közepét, úgy, hogy a szélein ép rész maradjon, derelyevágóval vagy késsel szalagokra vágjuk. Sütés előtt a szalagokat lazán összefonjuk és a tésztadarabokat bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Még melegen meghintjük vaníliás cukorral.

 

 

 

                             Égetett tészták  

   

 

Képviselőfánk

Hozzávalók: 1,5 dl víz (Hold), 3 dkg margarin (Hold, Jupiter), 7 dkg liszt (Nap), 3 tojás (Nap, Hold), fél kiskanál sütőpor (Hold, Neptun, Plútó), csipet só (Mars, Szaturnusz). Töltelékhez: 5 dl tej (Hold), 1 csomag pudingpor (Vénusz, Jupiter, Nap, Neptun, Plútó), 5 dkg cukor (Vénusz), 3 dl tejszínhab (Hold, Jupiter, Vénusz).

Elkészítés: A vizet és a margarint a csipet sóval összeforraljuk. Tűzről levéve állandó keverés mellett hozzákeverjük a lisztet és a fél kiskanál sütőport. Addig főzzük, amíg a massza el nem válik az edény oldalától. A forró tésztához hozzáadjuk a három tojást és a margarinozott tepsibe kanállal halmokat rakunk. Előmelegített sütőben megsütjük. Amíg sül, elkészítjük a pudingot. A félbevágott süteményeket megtöltjük, a tetejét porcukrozzuk.

Ördögkapszula

Hozzávalók: 5 dl tej (Hold), 5 dl liszt (Nap), 6 tojás (Nap, Hold), 10 dkg étcsokoládé (Vénusz), 2 dkg vaj (Hold, Jupiter), olaj (Jupiter) a sütéshez.

    Elkészítés: Állandó kevergetés közben belekeverjük a forrásban lévő tejbe a lisztet. Ha kihűlt, egyenként hozzáadjuk a két tojást, a négy tojássárgáját és a négy tojás keményre felvert habját. Evőkanállal galuskákat szaggatunk, és forró olajban kisütjük. Az étcsokoládét felolvasztjuk, belekeverjük a vajat és ebbe forgatjuk a kisült galuskákat.

Felfújt fánk

   Hozzávalók: 0,5 l víz, 10 dkg vaj, 5g só, 1 dkg cukor, 30 dkg liszt, 6-7 tojás, rum vagy rumaroma, olaj a kisütéshez, porcukor

   A tészta hozzávalóit egy edénybe rakjuk a liszt nélkül, felforraljuk majd a tűzről lehúzzuk és hozzáadjuk a lisztet, alaposan összekeverjük, visszarakjuk a tűzhelyre, addig keverjük, amíg teljesen elválik az edény falától, kiborítható belőle. Utána húzzuk le a tűzhelyről, keverjük hozzá a tojásokat, egyenként. Kanál segítségével vegyünk ki belőle diónyi darabokat, és tegyük forró olajba. Amikor beletettük az olajba a fánkokat emeljük kicsit az olaj hőmérsékletét, kétszeresére kell növekednie, ha szép aranyszínű, akkor vegyük ki csöpögtessük le, majd szórjuk meg porcukorral.

Berlini fánk

    Hozzávalók: 20 dkg liszt, 25 dkg mandula, 3,5 dl tej, 10 dkg vaj, 1 tojás, 3 tojássárgája, 5 dkg cukor, csipetnyi só, olaj a kisütéshez

   Elkészítés: A tejet a vajjal felforraljuk, belekeverjük a lisztet, a sót, és folyamatosan keverve, lassú tűzön addig forraljuk, amíg elválik az edény falától. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, és akkor egyesével belekeverjük a tojássárgáját és a tojásokat. Majd a cukrot is hozzáadjuk. Diónyi gombócokat formálunk belőle, vagy habzsákból gombócokat nyomunk ki. A vágott mandulában megforgatjuk. Közepesen forró olajban kisütjük, lecsöpögtetjük, majd porcukorral megszórjuk. Tálalhatjuk tejsodóval, borsodóval.



 

Mandulás burgonyafánk

Hozzávalók: 50 dkg főtt, áttört burgonya (Hold, Szaturnusz), 5 dkg margarin (Hold, Jupiter), 8 dkg liszt (Nap), 5 dkg porcukor (Vénusz), 5 dkg őrölt mandula (Jupiter), 2 tojás sárgája (Nap), 1 csomag vaníliás cukor (Vénusz, Jupiter, Nap).

Elkészítés: A megfőtt, áttört burgonyát, megsózzuk, összekeverjük a margarinnal, porcukorral, tojássárgával és vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a mandulát, belekeverjük a lisztet. Miután összedolgoztuk, egy centiméter vastagságúra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A fánkokat tojásba és zsemlemorzsába forgatva bő, forró olajban kisütjük. Csepegtessük le. Porcukorral meghintjük.

 

      Tolófánk

     Hozzávalók: 22 dkg rétesliszt, 3 tojás, 8 dkg vaj, csipetnyi só

    Elkészítése: Egy vastagfalú lábosban felforralunk 2,5 dl vizet a vajjal és a sóval. Amikor forr, apránként hozzákeverjük a lisztet, addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, amíg a tészta az edény falától elválik. Ekkor levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Mindegyikkel simára keverjük. Az így kapott masszát nyomózsákba tesszük, és csillag alakú csővel 15 centis csíkokat nyomunk közvetlenül egy serpenyőben felforrósított zsiradékba, ne legyen forrró, és halványpirosra sütjük. Amikor kiemeljük  a zsiradékból , jól lecsepegtetjük. Vaníliás cukorral megszórjuk, vagy lekvárral vagy sodóval adjuk.

 

    Profiterol

   Én a fánkok közé sorolom, Tímea lányom bánatára, mert a fánkot nem szereti, a profiterolt viszont nagyon....

    Hozzávalók:  a fánkhoz: 200ml víz, 100 gr. vaj, 130 gr. liszt, 1 csipet só, 4 közepes tojás, 5 dkg cukor

     Elkészítés: melegítsük fel a vizet a sóval, a vajjal és a cukorral. Amikor elolvadt belekeverjük az átszitált lisztet. Folyamatosan keverjük, akkor jó, ha elválik az edény falától. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. Ez fontos mozzanat, mert ekkor kerül bele a levegő, ettől lesz könnyű. Sima egynemű tésztát kell kapni. Nyomózsákba tesszük a tésztát. A tepsibe sütőpapírt teszünk, a sütőt 200 c-ra melegítjük. A nyomózsákból diónyi fánkokat nyomunk a papírra. 15 percig sütjük, majd nyitott ajtónál még 10 percig. Hagyjuk a tésztát kihűlni, majd kis késsel, kés hegyével kis lyukat vájunk.

   A krémet mindig előre készítsük el, tegyük a hűtőbe, hogy összeálljon.  A krém lehet felvert tejszín, lehet puding lehet...

   Krém1: felvert tejszín

   Krém 2: vaníliás puding és felvert tejszín

    Krém 3: nutella egy kis olajjal felolvasztva

   Krém 4: vanília fagylalt

   A megtöltött fánkokat valamilyen mázba egyenként belemártjuk, majd egy tálra helyezzük piramis alakban.

   Máz 1: csokoládé és tejszín, 300 gr étcsokoládé, 200 gr tejszínben feloldva

   Máz 2: Fehér csokoládé és tejszín

    Máz 3: Karamell

   Máz 4: Étcsokoládé, tejszín, likőr, vaj

  Még sok minden lehet...

   A profiterol sokáig nem tárolható, fogyasztásig tartsuk a hűtőben.

   

 

 

                                 Gyümölcsös fánkok

 

    Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 csipet só, 2 evőkanálnyi olvasztott vaj, vagy olaj, 2 tojás, 2 dl sör,  tej vagy víz ,és a sütéshez olaj

    Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót, a tojások sárgáját, óvatosan öntsük hozzá a tejet vagy vizet, vagy sört, majd keverjük hozzá a vajat vagy olajat, legalább két órán át pihentessük egy meleg helyiségben, a felhasználás előtt adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét. Akkor jó, ha beindult a kelés folyamata. Ebbe a tésztába forgatjuk bele a szeletelt, meghámozott gyümölcsöket, ez lehet alma, körte, banán, ananász…

Alma bundában

    Vágjuk ki az almák belsejét, gondosan vegyük ki a magházat, és az azt körülvevő részt, ezután hámozzuk meg, majd vágjuk karikákra, kb. 8mm vastagságúra.  Tegyük egy nagy lapos tálba őket. Az almák mindkét oldalát szórjuk meg porcukorral majd bőven öntözzük meg konyakkal, rummal, vagy cseresznyepálinkával, kb. 20 percig áztassuk, majd mártsuk az almakarikákat a tésztába, és azonnal süssük ki forró olajban, a fánkoknak azonnal meg kell pirulniuk, a tésztának ropogósnak kell lennie, szép arany színe legyen, az alma ne süljön át. Csepegtessük le, ha még szeretnénk fokozni az élvezeteket, akkor szórjuk meg porcukorral és tegyük tepsire és forró sütőben még süssük át, addig, míg a teteje karamellizálódik.