Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bak étkezés

2011.02.27

                                                    Burgonyafánk

 

   Deszkán kidolgozunk 20 dkg héjában főtt, áttört burgonyát, 15 dkg lisztet, 2dkg felfuttatott élesztőt - amit parányi vízben kockacukorral kelesztettünk -, kis sót, 1 db tojást. Meleg helyen letakarva kb. 45 percig kelesztjük. Meglisztezve a gyúródeszkát, a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk ki, fánkokat szaggatunk, és azokat forró olajban azonnal kisütjük. Reszelt sajtot szórunk rá.

 

                                          Rakott kifli

 

    Személyenként 3 kiflit vegyünk. Vágjuk karikára, és annyi tejjel locsoljuk meg, hogy nedves legyen. Készítsünk 25 dkg gombából gombapaprikást. Kivajazott tűzálló tálba belerakjuk a kiflik felét, ráöntjük a paprikást, egy kevés tejfölt, majd a kiflik másik felét, azok tetejére is egy kevés tejfölt, reszelt sajtot, és forró sütőben átsütjük.

 

                                                     Sajt pirítóshoz

 

   Feta sajtot, márványsajtot, és mozzarella sajtot olívaolajon megolvasztunk. Mikor megolvadt, oreganoval fűszerezzük. Friss, meleg pirítósra kenünk belőle. Paradicsomkarikát tehetünk rá, akár sütve is. Nagyon jó még hozzá a friss bazsalikom, nagyon növeli az élvezeti értékét.

   Másfajta sajttal is jó, ha van maradék sajtunk, lereszeljük, és összesütjük. Többfajta sajtból jó, legyen az egyik mindenképpen mozzarella, mert íze és az állaga kell hozzá.

 

                                                        Meleg sajtfánk tea mellé

 

   Lábosba teszünk 2,5 dl tejet, 8 dkg vajat. Ha forr, 16 dkg lisztet főzünk bele. Ha a massza a kanáltól elválik, egy tálba borítjuk, és langyosan 3 egész tojást keverünk bele egyenként, majd sót és 12 dkg reszelt sajtot teszünk bele. Kivajazott tepsire kis halmokat teszünk, és azokat tojássárgával megkenjük. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük, és sütés után reszelt sajttal megszórjuk.

 

                                            Juhtúrós pogácsa

 

 

   50 dkg lisztet eldörzsölünk 15 dkg vajjal. Hozzáadunk 50 dkg juhtúrót, 2dkg sót, jól összegyúrjuk. 2 óra hosszát hideg helyen pihentetjük, aztán kinyújtjuk 3 cm vastagságúra. Kiszaggatjuk kis pogácsaszaggatóval, a tetejét tojással megkenjük, forró sütőben rövid ideig sütjük, kb. 10-15 perc.

   A pogácsákhoz használhatunk réteslisztet, más ízük lesz.

 

                                                 Vizes zsemle

 

   5 dkg élesztőt csipet cukorral, 2 dl langyos vizzel, 1 dkg sóval, 20 dkg liszttel keverünk kovásznak. Ha megkelt, kb. 20-30 perc, gyúrjunk hozzá még 80 dkg lisztet, és 5 dl meleg vizet. Jó hólyagosra kidolgozzuk, 4-5 dkg-os cipókra szakítjuk, kétszeres nagyságúra kelesztjük a tepsiben, ezután tojással megkenve pirosra sütjük.

 

                                                            Expressz  vajastészta

 

     20 dkg vajat, 20 dkg lisztet, 6 evőkanál sűrű tejfölt egy tálban, hideg helyen gyorsan összedolgozzuk. Fél cm vastagságúra kinyújtjuk, lekvárral vagy túróval megtöltjük. Táska formára összehajtjuk, forró sütőben kisütjük. Ha kisült, vaníliás cukorral meghintjük, akár 10 perc alatt kész.

 

                                             Répás süti

 

     3 dl ( nem meleg) olvasztott vajat, 3 dl porcukrot, 3 dl reszelt répát, egy citrom reszelt héját összedolgozzuk 30 dkg liszthez hozzáadott 1 dkg sütőporral. Hozzáadunk még lisztet, hogy jól nyújtható legyen. Két felé osztjuk, kinyújtjuk. Kivajazott tepsibe rakjuk az egyik lapot, majd megkenjük lekvárral, a másikat ráborítjuk, megszurkáljuk villával, közepesen meleg sütőben megsütjük. Ha megsült, porcukorral meghintjük.

 

                                            Kukoricás süti

 

      10 dkg kukoricalisztet, 17 dkg finomlisztet, 6 dkg porcukorral, 17 dkg vajjal, 1 csomag vaníliás cukorral, fél csomag sütőporral, 1 tojással összekeverünk. Összegyúrás után kis golyókat csinálunk belőle, kivajazott tepsibe tesszük, húskloffoló rácsos fejével kicsit megnyomjuk - keksz formát kap - közepes tűznél 10-15 perc alatt kisül.