Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szaturnuszi étkezés- Szombatra

2011.02.19

     Szombat régóta az egytálételek, a puritánság napja. Többnyire az előző napokról megmaradt ételeket fogyasztják. Már a Bibliában is találkozunk a szimbólummal. Az Egyiptomból való kivonulás során Isten megparancsolja a pihenőnap megtartását. Mannát ad a népnek, egyedül pénteken engedi a felhalmozást, a szombati pihenőnap megtartása miatt. A zsidó vallás alapvető parancsa tiltja a szombati munkát, még az ételek készítése is tilos, ezért előtte való nap főztek. Ilyenkor a legegyszerűbb ételt ették, és nem sokfajtát. A hús is megengedett a szaturnuszi energiák miatt.

   A Bak illata a kesernyés, a savanyú. Színe a fekete, a sötétszürke. Íze fanyar és keserű. Az étel legyen minél egyszerűbb, az íze is. Szombat a rendrakás napja, mindennek a keretét megadni. Vágjuk kockára az alapanyagokat a főzéshez a mai analógiáinak megfelelően, más napon ez azt jelenti, hogy a személyiség lezár, nem tud, vagy nem akar kapcsolatot létrehozni. Illik mára a savanyú káposztából, burgonyából készült egytálételek. Az egyszerűségre jellemző, ha valakit látunk lábosból enni, azt hiszem, felismerhetjük a szimbólumot.

   Növényei: kemények, szárazságtűrők, magányosak, földalatti része fogyasztható, mások, meg mérgezőek. A szaturnuszi növények a szervezetünket keményítik, hűsítik, vízvisszatartó hatásúak. A zöldségek közül a fekete retek érzékelteti a legjobban a Bak analógiáit. fekete, kemény, földalatti része fogyasztható, vízhiányos, kesernyésen csípős. Mikor a Szaturnuszról beszélünk, elég gondolni a sóra, ami a legegyszerűbb, a legszárazabb fűszer. Mindig az a legjobb ha az aznapi analógiák minél több ételben megjelennek, mert a szervezetünk azzal tud legjobban azonosulni, azt tudja legkönnyebben feldolgozni. Tehát, ha bármit eszünk, valamilyen módon a Bak szimbólumát képviselje, akárcsak a fűszerezés, vagy az alapanyag vagy az ízesítés. Ezen a napon igyunk vizet, vagy feketeteát, fogjuk vissza az élvezeteket.

   Reggelire gyümölcsnek a körtét, a szedret, naspolyát együnk, persze évszaktól függően. Télen az aszalt gyümölcsöket ajánlom, esetleg mazsolát, diót, stb. A gabonák közül az árpa, a rozs, a len erősíti az analógiákat. Érdemes figyelnünk a zöldségekre, mint a cékla, vöröshagyma, fekete retek vagy a sóska, és a zeller, hasonló energiákat képvisel. A hidegebb napokon a száraz hüvelyesek- a lencse, a sárgaborsó, a szárazbab, a feles zöldborsó- melegítik szervezetünket.

   Gyógynövények közül csak néhányat sorolok fel: csalán, zsurló, aloé, anyalevél, macskagyökér...stb.

   Azért, hogy a Szaturnusz napját "megédesítsük", ajánlok néhány finom, kipróbált receptet.

                

                       Savanyúkáposzta burgonyapürével

 

    Hozzávalók: 50 dkg savanyúkáposzta, 2 dl joghurt vagy tejföl, 1 kg héjában főtt burgonya, 0,5 dl olaj, 30 dkg füstölt sajt, 25 dkg margarin, tej vagy víz kb. 0,5 dl, lestyán, kakukkfű, bazsalikom, babérlevél

   A savanyúkáposztát átmossuk, majd olajba beletesszük, öntünk hozzá kb. 1dl vizet, fűszerezzük babaérlevéllel, lestyánnal, kakukkfűvel, bazsalikommal, sóval. Pároljuk kb. fél óráig. Közben a héjában főtt burgonyát meghámozzuk, burgonyatörőn átnyomjuk. Még melegen hozzáadjuk a forró tejet, vagy forró vizet, a margarint. Habosra keverjük, sóval ízesítjük, esetleg szerecsendióval. Egy tepsit kiolajozunk, zsemlemorzsával kibéleljük. A kész káposztába belekeverjük a joghurtot vagy a tejfölt. A tepsibe alulra rakjuk a káposztát, erre a burgonyapürét. A tetejére reszeljük a füstölt sajtot. Forró sütőben megsütjük, akkor jó, ha a sajt megolvadt.

 

                                   Lencsekrém

 

   Hozzávalók: 50 dkg lencse, 1 fej vöröshagyma, 1-2 babérlevél, gyömbér, feketebors, majoránna, besamel, 25 dkg margarin vagy vaj

   A lencsét átmossuk. 1 liter vízben feltesszük főni a fűszerekkel együtt. Akkor jó, ha elfőtte a levét és puha. Kivesszük a babérlevelet belőle, és rúdmixerrel habosra keverjük, besamelt keverünk hozzá, és végül a margarint. Mikor kihűlt, apróra vágott lilahagymát teszünk bele.

   Ezek a krémek még finomabbak, ha sok zöldséget eszünk hozzá, ízhatását erősítik. Évszaktól függően együnk hozzá retket, paradicsomot, paprikát, még hagymát, uborkát...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.