Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Étlap-kalauz

2010.02.14

Ajóka

szardella

Ajovan

indiai fűszer

Ajvar

szerb paprikasaláta

Ataif

Élesztőből készült arab palacsinta

Au Gratin

Csőben sült, sütőben, zárt térben sült

Baguette

hosszú, vékony, francia kenyér

Bajai módra

Főleg halételeket készítenek így. A halszeleteket apróra vágott hagymával, zöldpaprikával, fűszerekkel főzik. Házi, gyúrt, főtt tésztára öntik a hallevet és külön tálalják a halat.

Basmati

indiai ételekhez használt rizs

Blini

Kelt tésztából készült palacsinta

Baseli módra
Hagymás hús, melyhez a kockára vágott szalonnát és a felszeletelt hagymát vajban megpirítják, bélszíncsíkokkal elkeverik, fűszerezik és puhára párolják. Pecsenyelében, hagymakarikákkal tálalják.
Bogyiszlói módra

Sűrű csípős mártás paradicsompaprikából, paradicsompüréből, pirospaprikából, fűszerekből, borral felengedve, és felforralva. Tálaláskor az előzőleg mindkét oldalán megsütött húsra kenik, rizst adnak mellé.

Chutney

csípős indiai mártás

Cifra módra

Sertéscombból vagy rostélyosból kisebb szeleteket vágnak, szalonnacsíkokba burkolják. Pirított hagymát pirospaprikával, sóval, borssal fűszereznek, csontlével felengedik, belerakják a húsokat, paradicsom-, és paprikaszeletekkel készre párolják. Sült burgonyára szedve, bugylibicskával diszítve tálalják.

Crepes

Francia palacsinta

Crostini

 pikáns, olasz melegszendvics

Dalmát módra

Hagymával, paprika-és paradicsompürével készített levesek és mártások.

Dresszing

salátaöntet

Elzászi módra

Párolt sertés-, kacsa-vagy libahús, fácán-, vagy malacsült, melyet savanyúkáposztával, sonkával, füstölt szalonnával, virslivel készítenek.

Fondue

Olvasztott sajtból, akár alkohollal, fűszerekkel főzött svájci mártás, kenyérrel mártogatják ki

Frankfurti módra
Csontlében főtt kelkáposztával, frankfurti virsli-karikákkal készített ételek. Nálunk legismertebb a frankfurti levese, és a kellevelekkel, virsli karikákkal beborított párolt sertés- vagy borjúszelet.
Gundel módra

Legismertebb a Gundel-palacsinta...

Hasé

Hús -,vagy zöldségvagdalékkal készült, töltött vajastészta, illetve pogácsa

Kaposvári módra

A sertéscomb-szeleteket pirosra sütik, kevés vízzel és borral puhára párolják. Pecsenyelével, szeletelt gombával, hagymával, paradicsompürével készített mártással leöntik, és pirított sonkakockákkal ízesített, áttört burgonyával tálalják.

Kisfaludy módra

A meghámozott körte magházát kivájják, húsát félcentis darabokra vágják, őrölt fahéjat tesznek rá, bortésztába mártják, forró olajban megsütik.

Lyoni módra

A szeletelt hagymát vajban megpirítják, megszórják petrezselyemmel, fehérborral és borecettel ízesítik, ebbe teszik a húsokat. Magyarországon a libamájra sült hagymakarikát tesznek.

Marschal módra

A borssal ízesített sertésmájszeleteket roston megsütik, tetejére ropogósra sütött szalonnaszeleteket tesznek

Minestrone

Sűrű olasz zöldségleves, rizzsel, tésztával

Piláf

Rizses ürühús

Pischinger

Rétegesen töltött ostyatorta

Polenta

Olasz kukoricakása, puliszika

Szuflé

Tojáshabos felfújt