Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gasztro trükkök

2010.02.14

                                             Alufóliaalufolia.jpg

   Ha valamit hidegen akarunk tartani, akkor az alufólia csillogó felülete kerüljön kívülre. Ha viszont a sütőben étel felmelegítésére használjuk, akkor a matt felület legyen kívül.

                                    Tejszíntejszin.jpg
    Ha tejszínt felforraljuk, majd kihűtjük és legalább egy napig hidegen tartjuk, ugyan nehezebben verődik fel, mint a nyers tejszín, viszont sokkal tartósabb lesz. Tortakrémekhez praktikus.
   A cukor nélkül habbá vert tejszín tovább marad kemény, mint a cukrozott.
                   Citromhéjcitromhej.jpg
     A lereszelt citromhéj, narancshéj cukorral keverve és jól zárodó üvegbe téve a hűtőszekrényben hetekig eláll.
                                         Citromlé
    Ha csak néhány csepp citromlére van szükségünk, kár felvágni az egész gyümölcsöt. Ilyenkor egy hústűt beleszúrunk, kicsit megnyomjuk, és a pici lyukon kifolyik annyi lé, amennyi éppen szükséges. A citromot fóliába csomagolva még néhány napig eltarthatjuk a hűtőben.
                                                Dió
   Ha a dióbél, mandula, mogyoró nagyon kiszáradt, megfonnyadt, forraljuk néhány percig tejben, vagy vízben, hamarosan visszanyeri eredeti alakját, sőt még  a héja is lehúzható. Az avas olajos mag már nem javítható fel.
Lehetőleg hűtőben, fagyasztóban tároljuk a diót és a mákot.
                                             Endívia
   Felhasználás előtt tisztítsuk meg, ne tartsuk hosszú ideig vízben, mert ez kesernyéssé teszi, folyó vízzel mossuk le.
Élesztő:
    Az élesztő nagyon jól bírja fagyot, ezért érdemes nagyobb mennyiséget is tárolni belőle a fagyasztóban. Felhasználás előtt 2 órával vegyük ki, utána, mint a friss élesztő felhasználható.
                                     Gesztenyemassza
    Ha a gesztenyemassza vagy a bejglitöltelék lágy, kekszmorzsa vagy babapiskóta hozzáadásával sűríthető. Ha egyik sincs a háznál, akkor maximum 10 százaléknyi zsemlemorzsát használhatunk, hogy ne változzon jelentősen az íze.
                                              Gomba

   A gomba, hogy szép fehér maradjon, mossuk le, aztán egyesével dörzsöljük át citrommal.

                                        Gyümölcs

    A gyümölcsöket szezonjukba fagyasszuk le, a bogyósokat egymás mellé téve tálcán fagyasszuk le. Ha az epret becukrozzuk, akkor jobban megmarad a színe és az aromája. A csonthéjasokat lehetőleg kimagozva fagyasszuk le.

Gyümölcsös jégkocka

   Koktélokban vagy üdítőkben jól mutat. Úgy készítjük, hogy a jégkockatartóba gyümölcsöt teszünk. aztán vizet öntünk rá, így fagyasszuk meg.

                                            Hagyma
   Hagymát soha ne vágjuk apróra. Kockára vagy karikára vágjuk nagyon vékonyra, mert elveszíti értékes ízanyagait. Ha felvágjuk, előtte hámozzuk meg, majd vágjuk ketté, utána vágjuk csíkokra, egyszerűbb, ha a végét nem vágjuk le, azonnal használjuk fel.
                                           Kelt tészta
    Csak gőzös sütőben lehet szépen megsütni. Ezért egy kis hőálló edényt megtöltünk vízzel, és a sütő aljába tesszük. A forró sütőben a víz folyamatosan párolog, majd gőzzé válva megakadályozza, hogy a tészta kérgesre süljön.
                                               Lencse
    A száraz zöldségeket, a lencsét, babot, felesborsót, stb, lehetőleg a leszedés évében használjuk fel. Főzés előtt be kell áztatni, hogy felvegyék az eredeti nedvességüket. Az áztatásnak nem szabad sokáig tartania, mert fermentálódni kezdenek, étkezési értéküket erősen csökkenti. Áztatás előtt mossuk le a szemeket, távolítsuk el a szennyeződéseket.
                                                  Paraj
   A legjobb a friss parajból készült étel. Olyan gyorsan készítsük el, ahogy tudjuk, és rögtön fogyasszuk el, 1 napnál tovább ne tároljuk.
 
                                                 Piskóta
    Szép, magas piskóta csak gőzmentes sütőben süthető. Ezt úgy érhetjük el, hogy a sütő nyitott ajtajába beleteszünk egy hurkapálcát, majd rácsukjuk a sütőajtót. A keletkezett résen a sütés folyamán keletkező gőz eltávozik. A megsült tésztát hagyjuk a sütőben, zárjuk le a lángot, kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk ki teljesen  az ajtaját. Teljes kihűlésig hagyjuk a sütőben.
                                               Puding
    Nem bőrösödik meg a puding teteje, ha a formába töltés után alufóliával lefedjük, és így hagyjuk kihűlni. Más módszer szerint egy kávéskanál porcukorral hintsük meg a tetejét.
Tojás:
   A tojás frissességét úgy tudjuk megállapítani, hogy kicsit megrázzuk, ha hallunk valami zajt, akkor nem friss, mert a tojásban légbuborékok keletkeznek, amik napról-napra növekednek. Ha vízbe tesszük, nem süllyed el. Az a friss tojás, amelyik teljesen lesüllyed az edény aljára.
                                              Tojásfehérje
    A tojásfehérje könnyen felverhető, ha előzőleg alaposan lehűtjük, és tojásfehérjénként egy pár csepp citromlevet adunk hozzá.
    Fagyasztóban is tárolhatjuk zacskóban a megmaradt tojásfehérjét, olvadás után ugyanúgy felhasználható.
    A tojásfehérjéhez a felverése előtt érdemes egy pici sót adni, hogy szét ne essen, a végén, pedig néhány kanál porcukrot. Az elején finoman kell verni, amikor kezd összeállni a tömege, akkor gyorsabban verhetjük, a végén még gyorsabban. azonnal fel kell használni, nehogy a hab összeessen.
                                              Tortakrém
    Ha túl lágyra sikerült a tortakrém, kevés tört piskótával, vagy darált háztartási keksszel sűríthetjük.
                                             Zöldség
    A friss zöldségeket mindig hideg vízben tesszük fel főni, a folyadékot csak lassan szabad forralni. A főzésnek lassú lángon, állandó hőmérsékleten kell folynia. Lehetőleg félórás főzés után sózzuk. Ha a folyadékot pótolni kell a főzés folyamán , csakis forró vízzel pótoljuk, mert visszakeményedik a zöldség