Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halak táplálkozás

2011.03.01


Mikor a vízben gazdag növényeket fogyasztjuk, akkor a táplálékunk a Neptun szimbólumát hordozza. Ide tartozik a tenger és minden, ami benne terem. Az emberiség egyik legősibb tápláléka a hal. A kezdetleges halászati módszerek miatt eleink csak az apró halakat, kagylókat, osztrigát fogyasztották (ezek most is kedveltek Franciaországban). Az ókori Rómában nagyon szerették a halat, halastavakat hoztak létre, hogy megkönnyítsék a halászatot és biztosítsák az állandó mennyiséget. Ismertek voltak ezekben az időkben a Comoi-tó csukái, pisztrángjai, de külföldről is hoztak halakat. Lucullusnak híresek voltak az óriási medencéi, ezekben azonos méretű rekeszek voltak, mindegyikben másfajta halat tartott.

Ebben a hónapban nehéz lenne kikerülni azokat a recepteket, amelyek halból készülnek.

 

Előétel

Pármai sonka dinnyével (egy híres recept)

Elkészítés: A sárgadinnyét (Hold, Vénusz) meghámozzuk, majd ízlés szerinti mennyiségben felvágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre. A cukordinnyét ajánlom, színe, íze kitűnő a sonkához. A sonkát (Mars, Szaturnusz) hajszálvékony szeletekre felvágjuk, és ezekkel körbetekerjük a dinnyeszeleteket. Egy tálba téve lehűtjük, hogy összeérjenek az ízek, és utána tálaljuk.

 

Királyrák sárgadinnyével

Hozzávalók: fél sárgadinnye (Hold, Vénusz), 20 dkg királyrák (Mars, Szaturnusz), 10 dkg vaj (Hold, Jupiter), 1 gerezd fokhagyma (Mars), kevés friss bazsalikom (Mars) összevágva, fél citrom (Nap, Mars).

Elkészítés: A dinnyét félbevágjuk, éles késsel a húsát kivágjuk, karalábévájóval golyókat formálunk. A királyrákot vajon megpirítjuk, fehér borssal, sóval, fokhagymával, apróra vágott bazsalikommal beízesítjük – óvatosan a mennyiséggel, csak kevés kell! – és citromlével meglocsoljuk. Visszatöltjük a dinnyehéjba a dinnyegolyókat, rátesszük a királyrákot. Azonnal fogyasztható.

 

Tökkrémleves

Hozzávalók: 50 dkg sült sütőtök (Hold, Jupiter), 1 kávéskanál ételízesítő (Mars, Szaturnusz, Uránusz), csipetnyi gyömbér (Nap, Mars, Jupiter), csipetnyi szerecsendió (Nap, Mars, Jupiter), csipetnyi fehér bors (Mars), csipetnyi lestyán (Nap), bazsalikom (Mars), 2 dl joghurt vagy tejföl (Hold, Plútó), köles (Merkúr, Nap).

Elkészítés: Fél liter ételízesítős vízben megfőzzük a sült tököt és megfűszerezzük. Ezután a tejföllel simára turmixoljuk. Ajánlok hozzá főtt kölest betétnek.

 

Főétel

Csőben sült fogas

Hozzávalók: fél kg fogasfilé (Mars, Szaturnusz), fél kg friss paraj (Jupiter, Vénusz), 20 dkg sajt reszelve (Hold, Jupiter, Szaturnusz).

Besamel: 1 dl olaj (Jupiter), 10 dkg liszt (Nap), egy csipet só (Mars, Szaturnusz), 1 kávéskanál ételízesítő (Mars, Szaturnusz, Uránusz), egy csipetnyi gyömbér (Nap, Mars, Jupiter), egy csipetnyi szerecsendió (Nap, Mars, Jupiter), egy csipetnyi borsikafű (Merkúr), egy csipetnyi fehér bors (Mars) és egy csipetnyi lestyán (Nap).

Elkészítés: A fogast besózzuk, lisztben megforgatjuk és vajban kisütjük. A parajt alaposan lemossuk, ételízesítős vízben feltesszük főni, forrás után még 5 percig főzzük. A besamelt elkészítjük, olajon a lisztet világosra pirítjuk, felöntjük hideg vízzel vagy tejjel, és ételízesítővel, szerecsendióval, gyömbérrel, fehér borssal és a többi fűszerrel ízesítjük. Addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától. A fogasra rárakunk egy kis spenótot és egy kis halom besamelt, hogy befedje, reszelt sajtot teszünk a tetejére, sütőbe tesszük és a sajt megolvadásáig sütjük.

 

Csőben sült szójalapok

Hozzávalók: fél zacskó szeletelt szója (Vénusz, Hold; fogasfilé helyett vegetáriusoknak), a többi ugyanaz, mint az előző receptnél.

Elkészítés: A szójalapokat megfőzzük ételízesítős vízben, amibe teszünk még egy kevés köményt (Merkúr), szerecsendiót (Nap, Mars, Jupiter), gyömbért (Nap, Mars, Jupiter) és fehér borsot (Mars). 15 percig főzzük, utána lecsöpögtetjük. A tepsibe kevés olajat öntünk, hogy ne szárazon süljön a szójalap. A szójalapokat adagonként tesszük a tepsibe. Parajt teszünk rá és besamellel befedjük, majd sajtot reszelünk rá. Szép pirosra sütjük a sütőben.

 

Desszert

Dinnyegolyó

A sárgadinnyét (Hold, Vénusz) meghámozzuk, kimagozzuk, utána karalábévájóval a dinnye húsából golyókat formálunk. Kehelybe tesszük, és önthetünk rá cukorszirupot (Vénusz). Utána leöntjük valamilyen finom likőrrel (Neptun), pezsgővel (Neptun) vagy – ha alkoholmentesen akarjuk elkészíteni – limonádéval (Nap, Mars, Vénusz).