Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Málna

2010.06.13

 

   Kép A málna rendkívül gyorsan romlik, felhasználás előtt egy-két nappal előtte vásároljunk, korábban nem. Nézzük meg elég vaskosak-e, szárazak-e a szemek. Ha előre csomagoltat veszünk, olyat ne vegyünk, amit túl szorosan csomagoltak, mert összetöri a szemeket. A sérült szemeket és penészeseket vegyük ki rögtön. Hűtőben tároljuk, mert hamar romlik. Ne hagyjuk se szobahőmérsékleten, se napon. Ha le akarjuk fagyasztani, akkor finoman mossuk le, permetezve. Utána papírtörlővel itassuk fel a nedvességet. A legjobb tepsire rakni a szemeket, így lefagyasztani és utána a külön szemeket már összerakhatjuk egy zacskóba. 

Krémsajtos málnakrém

   Hozzávalók: 40 dkg málna, 30 dkg krémsajt, 3 dl tejszín, 8 dkg porcukor

   Elkészítés: A málnát a habosra kevert krémsajthoz adjuk. A tejszínből a porcukorral habot verünk, vagy az egészet a krémhez keverjük, vagy felét a tálaláskor krém tetejére tesszük díszíteni, friss gyümölccsel. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.

 

   Málnakehely

   Hozzávalók: 40 dkg tehéntúró, 40 dkg málna, 8 dkg méz, 4 db tojásfehérje

   Elkészítés: A túrót áttörjük. A málnát pépesítjük turmixgépben, vagy rúdmixerrel, majd hozzáadjuk a mézet és jól összekeverjük. A tojásfehérjéből habot készítünk, finoman a krémhez adjuk. Üvegkelyhekbe töltjük, hidegen tálaljuk. Málnaszemekkel díszíthető.

 

   Köleskása málnával - reggelire
  
Hozzávalók: köles, tejszín, cukor, vaj

   Elkészítés: A kölest többször átmossuk, majd lecsepegtetjük. Vajon kicsit megpirítjuk. Mennyiséget nem írok, mert amennyit gondolunk. Egy fontos, hogy a folyadék háromszorosa legyen a kölesnek. A lepirított kölest felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, cukrot teszünk hozzá ízlés szerinti mennyiségben. 15 percig főzzük, forrástól számítva, majd hozzá öntünk tejszínt egyszeres mennyiséget, még egy negyedórát állni hagyjuk, lefedve. Utána friss málnával fogyasztjuk.

 

Málnaparfé

    Hozzávalók: 10 dkg babapiskóta, 6 dl tejszín, 25 dkg málna, 2 evőkanál málnalikőr

öntet: 25 dkg málna, 1 evőkanál porcukor, citromlé

díszítéshez: 45 dkg málna, porcukor

    Elkészítés: A parféhoz a babapiskótát egy nagyobb zacskóba tesszük és összetörjük apró darabokra. A tejszínt habbá verjük és a pürésített málnával finoman összekeverjük. Ha van málnalikőrünk, hozzáadjuk a likőrt, a tört babapiskótát, és formába töltjük, majd legalább 4 órára a fagyasztóba tesszük. Az öntethez a málnát, a porcukrot, a citromlét turmixgéppel pépesre keverjük. Tálaláskor a parfétorta tetejét kirakjuk málnaszemekkel, megszórjuk porcukorral, és meglocsoljuk az öntettel.

Tejszínes málnaöntet

   Hozzávalók: 3 dl tejszín, 30 dkg málna, 3 evőkanál cukor, 2 vaníliás cukor

   Elkészítés: A málnát finoman megmossuk, lecsöpögtetjük. Cukorral, vaníliás cukorral összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt. Hidegen tálaljuk.