Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Marsikus táplálkozás - Keddre

2011.02.26

   Mindenki érzi, hogy a csípős ételek a tüzesek, ennek megfelelően az asztrológiában marsikusak. A Mars napja a kedd, ilyenkor szervezetünk  sokkal könnyebben azonosul ezekkel az energiákkal.

   Végy egy szép piros terítőt, terítsd meg az asztalt, kínáld meg a vendégeidet pálinkával, készíts egy magyaros reggelit. Ilyen egy marsikus nap kezdése. Szolidan is lehet: főzzünk benedekfűteát, lassan kortyolgassuk. Erre a napra illik a " Pálinkás jó reggelt" köszönés.

   Előtérbe kerülnek az aktív tevékenységek, ezért ezen a napon mozogjunk, tornázzunk. A Mars napja a legalkalmasabb - ha amúgy is megfelelő az időszak - valaminek az elkezdésére, akár egy új vállalkozást is indíthatunk. Hatalmas energiáink vannak ezen a napon, használjuk ki.

   A Mars növényei megvédik magukat, csípnek, szúrnak, az energia tüzes jellegéből adódóan fűtő hatást fejtenek kinéha égetően csípős ízt vagy érzést okoznak. Színük a piros, vörös. A Mars- növények a szervezet védelmező képességét erősítik, erre kiválóan alkalmas a fokhagyma-kúra.

   Az epe a Mars szerve, az agresszióval, az elfojtott indulattal, haraggal analóg. Tehát ha valakinek bizonyos ételektől megfájdul az epéje, az azt jelenti, hogy vágyait, akaratát nem tudja megélni, elfojtja igényeit, emészti magát, magában mérgelődik, kesereg. Az elfojtásokra a nők hajlamosabbak, emiatt ez a típusú betegség is jellemzőbb rájuk.

   A Mars uralma alá tartozik az immunrendszer, a védekező mechanizmus. Tehát a marsikus növények a szervezet immunrendszerét erősítik, a testet melegítik.

   Amikor egy marsikus ember ( aktív, cselekvő) az ételre gondol, marsikus ételek jelennek meg a szeme előtt. Szervezetünk kedden a tűz energiáit vonzza. A bennünk lévő tűz energia változik, nyáron kevésbé kívánjuk, inkább télen eszünk nehéz, erős ételeket, és könnyen meg is emésztjük. Ha nem jól működik a belső meleg fejlesztése, megbetegedhetünk. Mars napján együnk húst, persze ha szeretjük. Akik nem nagyon esznek húst, nagyon sok fűszert használnak, illetve ajánlatos használniuk, mert a tűzre nekik is szükségük van, mert a fűszerek szintén a tűz energiáit hordozzák.

  Egy kis testbeszéd! Mit jelent, ha egy nő mindent csípősen eszik? Ha egy férfi mindent csípősen eszik? Árulkodó lehet az is, hogyan vágjuk a zöldségeket, a húst. A Mars napján csíkokra, de a többi napon ez az akaratunkról, agresszivitásunkról szól. Az ételeknek is más íze van, ha szeleteljük, ha reszeljük, ha kockára vágjuk. A lecsó karikára vágott hagymával jó. A hús is Mars, a vágásmód is Mars.

    Szervezetünk tökéletes. Mikor a testünk jelez, hogy vashiányos, akkor a Mars hiányzik, így a lélekben is jelentkezik a hiány. A Marsot a Merkúr közömbösíti, a Vénusz viszont befogadja, és így kioltja. Ez néha igen hasznos, például az elfogyasztott fokhagyma után, ha zavar az illata, rágcsáljunk petrezselymet, viszont férjünk szexuális kedvét is tudjuk közömbösíteni a Merkúrral (szavakkal), az orgazmussal pedig kioltani.

   Immunerősítő a csipkebogyó, ajánlom teának, magjával együtt. A ginseng gyökeret évezredek óta alkalmazzák. Egy régi történet szerint a királyt, aki nagyon beteg volt, és az orvosok már nem tudtak rajta segíteni, egy bölcs öregember ginsengből készített itallal meggyógyította, így az még nagyon sokáig élt. Az öregember ugyanis felélesztette a belső tüzét.

   A csalán régen levesek, ételek elkészítéséhez is használatos volt. Ma már kevésbé, de teaként még mindig népszerű. A csalán is marsikus, így tűz hatású a szervezetre.

   A benedekfű reggel azért is jó, mert azonosulhatunk a Mars energiáival, és az epét tisztítja. Csalánteát is ihatunk.

   Néhány növény a Mars növényeiből: akác, torma, vasfű, gyömbér, mirtusz, bazsalikom, boróka, paprika, sárgadinnye, szeder, sáfrányos szeklice, zsálya, ezerjófű, gesztenye, komló, fokhagyma, vöröshagyma, a bors minden fajtája...

 

                                            Tökkrém

 

   Hozzávalók: 1 kg gyalult tök, 1 dl olaj, 0,5 dl szójaszósz, 1 teáskanál mustár, 1,5 dl ketchup, 10 dkg vaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 db vöröshagyma, csipet só, 1 teáskanál pirospaprika, csipet őrölt bors

    A gyalult tököt ételízesítős vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. Összekeverjük az olajat a  sötét szójaszósszal, hozzáadjuk a mustárt, ketchupot, vajat,finoman összekeverjük. A tököt villával összetörjük, hozzákeverjük a kikevert krémhez, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, és 1 kis fej apróra vágott vöröshagymát  adunk még hozzá. Sóval, pirospaprikával, borssal ízesítjük.

 

                                              Árpakása

 

   Hozzávalók: 10 dkg árpa, 10 dkg mazsola, 0,5 dl tejszín, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaó

   Vajon megpirítjuk egy kicsit az árpapelyhet, utána felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Pár percig forraljuk. Még a tűzhelyről való levétel előtt ízesítjük. Hagyjuk állni, hadd duzzadjanak meg a szemek.

 

                                           Korhelysaláta

 

   Hozzávalók: 2 fej hagyma, 0,5 dl olaj, 1 kg savanyúkáposzta, lestyán, kakukkfű, bazsalikom, virsli, akár szójából, 1 db erős paprika, csemege uborka

  majonézmártás( tojás nélkül): 1 liter tejföl, 1 dl olaj, 1 teáskanál mustár, csipet só, őrölt fehérbors, porcukor

   Két fej közepes nagyságú hagymát félbevágunk, utána felszeleteljük, fél dl olajon megpirítjuk, majd beletesszük a savanyúkáposztát, amit előtte átmostunk. Megpároljuk egy kis víz hozzáadásával. Megfűszerezzük lestyánnal, kakukkfűvel, bazsalikommal. Fél kg  füstölt virslit karikára vágunk - lehet akár több is - megsütjük. Majonézt készítünk. 10 dkg csemegeuborkát karikára vágunk - lehet akár több is - , beletesszük a majonézbe, hozzáadjuk a kihűlt virslikarikákat, a megpárolt káposztát. A végén belevágunk zöld hegyes erős paprikát, ízlés szerinti mennyiségben, de legalább 1 darabot. Kicsit állni hagyjuk a hűtőben, hogy az erős paprika íze jól átjárja.

 

                                     Brassói aprópecsenye

 

   Hozzávalók: 1 csomag szójakocka, 1 evőkanál ételízesítő, 1 csipet szerecsendió, 1 teáskanál köménymag, 1 csipet őrölt bors, 1 kg burgonya, 5 dl olaj, 5 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika

   A szójakockát megfőzzük ételízesítős vízben, teszünk bele még szerecsendiót, köménymagot, borsot. Negyedórát főzzük, utána hagyhatjuk a lében , ha még nem használjuk fel rögtön. A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, konyharuhával vagy papírkéztörlővel leitatjuk róla a nedvessséget, majd olajban kisütjük. Fél dl olajban lepirítjuk a lecsöpögtetett szójakockát, sóval, fokhagymával, pirospaprikával fűszerezzük, ebbe beletesszük a kisült burgonyát, összekeverjük.