Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mérleg étkezés

2011.03.01

  Minden étel önmagában is egy szerelmi vallomás. Az ízek és illatok, mint egy-egy hang, csendülnek fel a vacsora szimfóniájában, a Vénusz ünnepén. Az ételek elkészítése most valóban művészet. Az ételek nem hétköznapiak, de egyszerűek. Semmi harsány, agresszív íz nem fér meg ebben a környezetben. Óvatosan kell bánni a fűszerekkel. Száműzetésre ítélt a hagyma, a csípős étkek hada. Mindennek, ami szúrós, szögletes, tilos a bemenet. A főszerepet a gyümölcsök, az édes, kellemes ízek veszik át. Meleg, bársonyos árnyalatok jellemzik a színeket. Andalító illatok simogatják érzékeny orrunkat. Az italok lágyan simulnak bele a vacsora hangulatába. A koktélok kellemesen bizsergetik ínyünket. Ez az étkezés hangulata, mikor a Mérleg analógiája megjelenik. Beszél a szépségről, a harmóniáról. Nem mérhető hétköznapi mércével, hiszen nem is az. Bókolni és udvarolni kell, mert ekkor teljesedik ki. Sérti minden durvaság, akárhonnan érkezzen is. Napja a péntek.

Most nézzünk néhány egyszerű, de igazán kellemes receptet!

 

Virágsaláta

Hozzávalók: rózsaszirom (Uránusz, Vénusz), szegfű (Szaturnusz, Vénusz), margaréta (Nap, Vénusz), viola (Jupiter, Vénusz), pár csepp rózsaolaj (Uránusz, Jupiter), 1 dl joghurt (Hold, Plútó), 1 kiskanál cukor (Vénusz).

Elkészítés: A virágok szirmaiból a salátát összeállítjuk, a rózsaolajat és a cukrot a joghurtba öntjük. Igen különleges saláta.

 

Zabpehelykása

Hozzávalók: 1 bögre zabpehely (Merkúr, Vénusz, Szaturnusz), 2 bögre víz (Hold), 1 evőkanál vaj (Hold, Jupiter), 1 dl tejszín (Hold, Jupiter).

Elkészítés: Vajon megpirítjuk a zabpelyhet világos színűre, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Amikor forr, beletesszük a tejszínt, tovább nem forraljuk. Ízesíthetjük mazsolával (Szaturnusz, Vénusz), dióval (Jupiter, Szaturnusz), mézzel (Jupiter), lekvárral (Vénusz, Szaturnusz), mákkal (Merkúr, Vénusz, Neptun), gyümölccsel (Vénusz). Ha ízesítést teszünk bele, ezeket a tejszín előtt tegyük a kásába.

 

Sült alma

Elkészítés: Az almát megmossuk, magházát eltávolítjuk, olyan edénybe tesszük, ami lefedhető és utána a sütőbe betehető. A magház helyére tehetünk diót, mézet stb., de ezek nélkül is nagyon ízletes. 30 percig közepes hőmérsékletű sütőben lefedve sütjük, majd fél óráig fedő nélkül készül.

 

Sárgadinnyés madártej

Elkészítés: A sárgadinnyét kettévágjuk, karalábévájóval a húsát kivágjuk. Szép gömböket formálunk belőle. A madártejet elkészítjük.

 

Madártej

Hozzávalók: 4 db tojás (Nap, Hold), 1 liter tej (Hold), 10 dkg cukor (Vénusz), 1 evőkanál liszt (Nap), vaníliás cukor (Vénusz, Jupiter, Nap).

Elkészítés: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, egy kevés porcukrot teszünk bele folyamatosan, hogy keményebb legyen a hab. A tejet felforraljuk, evőkanállal beleszaggatjuk a tojásfehérjét, mindkét oldalát 1-2 percig főzzük, majd szűrőre tesszük. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, 1 evőkanál lisztet teszünk bele, fél liter hideg tejjel kikeverjük, ezután hozzákeverjük a már nem forró tejet is, amibe a tojásfehérjét kifőztük. Állandóan keverve krémet főzünk belőle. Lehűtjük. Az elkészült tejet beletöltjük a dinnyébe, beletesszük a dinnyegömböket is és tetejére rászedjük a tojáshabot. Feketeribiszke-öntetet teszünk a habra. Jól lehűtve tálaljuk.

 

Majonézes tésztasaláta

Hozzávalók: 50 dkg durum szélesmetélt (Nap), 5 dl majonéz (Nap, Hold, Mars, Plútó), 5 dl tejföl (Hold, Plútó), pici só (Mars, Szaturnusz), pici porcukor (Vénusz), 1 evőkanál mustár (Mars), fehér bors (Mars), 20 dkg füstölt sajt (Hold, Jupiter, Szaturnusz), 20 dkg gomba (Plútó), 1 kaliforniai paprika (Mars) vagy paradicsompaprika (Jupiter), 20 dkg zöldborsó (Merkúr, Vénusz), 20 dkg kukorica (Nap), petrezselyem (Merkúr).

Elkészítés: Olajon megpároljuk a zöldségeket, legvégén a gombát és a petrezselymet tesszük bele. Hagyjuk kihűlni. A tartármártást elkészítjük, összekeverjük a zöldséget a majonézzel és ezt a kifőtt tésztával.

 

Csokoládétorta

Hozzávalók: 20-25 dkg babapiskóta (Nap, Hold, Vénusz, Szaturnusz), 10 dkg étcsokoládé (Vénusz, Szaturnusz), 4 dl növényi tejszín (Hold, Jupiter), 1 evőkanál rum (Neptun) vagy rumaroma (Neptun, Uránusz), 1 adag kihűlt feketekávé (Merkúr, Szaturnusz, Neptun), 2 evőkanál cukor (Vénusz), 1 evőkanál víz.

Elkészítés: A vizet és a cukrot állandóan kevergetve felmelegítjük, amíg a cukor fel nem olvad, ezután hagyjuk kihűlni. A csokoládét megolvasztjuk gőz fölött, hozzáadjuk a cukorsziruphoz, belekeverjük a rumot és 3 evőkanál tejszínt. A piskóta felét az edény aljára tesszük, meglocsoljuk a kávéval, finoman, a szirupos csokoládé felét rákenjük a piskótára. Rátesszük a maradék piskótát, meglocsoljuk a kávé másik felével, majd rátesszük a szirupos csokoládé másik felét. A maradék tejszínt habbá verjük, nem túl keményre, rákenjük a tetejére és oldalára, majd hűtőszekrénybe tesszük, lehűtve tálaljuk.

 

Diókifli

Hozzávalók: 15 dkg margarin (Hold, Jupiter), 10 dkg dió (Jupiter, Szaturnusz), 5 dkg cukor (Vénusz), 25 dkg liszt (Nap), 1 tojás (Nap, Hold), 10 dkg étcsokoládé (Vénusz, Szaturnusz).

Elkészítés: Összedolgozzuk a margarint, a cukrot és a diót, utoljára a tojást tesszük bele. Kinyújtjuk és kifliket formálunk belőle. Közepes hőmérsékletű sütőben 15-20 percig sütjük. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. Mikor kihűlt a kifli, végeit a felolvasztott csokoládéba mártjuk.

 

   A Mérleg havában ismét a Vénuszi élményekre irányul a figyelem. Minden ételnek mutatnia kell ezeket a szimbólumokat. Ilyen ételek mindig hordozzák magukban a lágyságot, a selymességet és a finomságot. Nem véletlen, hogy minden édes íz ide tartozik. Elég csak arra gondolunk, mi az, ami számunkra leginkább az élvezeteket jelenti...

   Természetesen minden étel önmagában is hordozza az élvezeteket, de innen is kiemelkednek az étkezések koronái, a sütemények.

Ugyanide soroljuk a tésztákat is, hiszen "kedvenceinkről" van szó.

    Fontosak lesznek számunkra a külsőségek is, hiszen “ami szépen van csomagolva, könnyebben "eladható”, és közelebb van érzékeinkhez. Figyeljünk a formákra!

Most olyan receptekkel ismertetünk, amik könnyen elkészíthetők,  és nagyon finomak.


Lángos: egy hétre elkészíthető

   Hozzávalók: 1kg liszt, 0,5 liter tej, 1 kis pohár tejföl (2 dl), 5 dkg élesztő,1 evőanál só.

   Összedolgozzuk a hozzávalókat, majd olajos zacskóba tesszük, a hűtõben tároljuk. Amennyire szükségünk van, levágunk belõle, lángos formára kiformázzuk, és bő, forró olajban megsütjük. Így mindig frissen elkészíthetõ.


Sajttorta

   Hozzávalók:1db 0,5 kg hosszúkás barna kenyér, 40 dkg juhtúró, 20 dkg krémsajt, 20 dkg vaj, 2 csokor kapor, 2 csokor petrezselyem, 5 csokor snidling, 10 dkg olajbogyó

    Simára keverjük a juhtúrót a krémsajttal meg a puha vajjal, az összevagdalt petrezselyemmel, a kaporral, és 2 csokor összevágott snidlinggel. A kenyérnek levágjuk a héját és hosszában fél centi vastag szeletekre vágjuk, a többit nem használjuk fel. A három kenyérlapot vastagon megtöltjük és bevonjuk a kikevert sajtkrém kétharmad részével, a visszamaradt részből vizes kézzel kis gombócokat formálunk, és beleforgatjuk a megmaradt, összevágott snidlingbe. Ezeket a kis gömböket a sajttorta tetejére rakjuk, a közökbe pedig olajbogyót. Legalább egy nappal előtte kell elkészíteni, hűtõben hűtjük.


Sajtos rudak

   Hozzávalók: 40 dkg reszelt sajt, 20 dkg zabpehely, 5 dkg liszt, 5 dkg búzadara, 10 dkg vaj, víz vagy tej  szükség szerint, köménymag, só

   A reszelt sajtot összekeverjük a zabpehellyel, a liszttel, a búzadarával, a köménymaggal, sóval. A vajjal és vízzel vagy tejjel nyújtható tésztát gyúrunk belőle. Vékony, 3-4 cm hosszú csíkokra vágjuk, kivajazott tepsibe téve, sütőben ropogósra sütjük. Hamar kisül!!!

Daramorzsa

   Hozzávalók: 4 dl tej, 20 dkg búzadara , 3 tojás, 1 vaníliás cukor,3 evőkanál porcukor 

   A hozzávalókat jól összekeverjük, majd a tepsiben 10 dkg vajat felmelegítünk, mikor forró, akkor beleöntjük a masszát, majd közép meleg sütőbe helyezzük. A készítményt lapátkanállal gyakran kevergetjük, hogy jól összekeveredjenek a pirult és a nyers részek. A dara morzsa elkészült, ha teljes állománya morzsalékos. Tálaláskor simára kevert gyümölcsdzsemet adunk hozzá, amely lehet barack-, eper -, vagy szilva.


Mézes- kókuszos szelet

   Hozzávalók: 42 dkg liszt, 2 db tojás, 5 dkg vaj, 22dkg cukor, 1 db sütõpor, 3 evőkanál méz, 2 dl tej,10 dkg vagdalt dió

   Mártás: 25dkg vaj, 25 dkg cukor, 5 dkg kakaó, 4 kanál tej, egy kis rum

   Összekeverjük a hozzávalókat, tepsit zsiradékkal kikenünk, majd zsemlemorzsával meghintjük. A tepsibe beleöntjük a masszát. 180C-on megsütjük, előmelegített sütőben. Mikor kihült, kockára vágjuk és a mártásba, utána a kókuszba beleforgatjuk.


Máktorta:

   Hozzávalók: 8 dkg liszt, 160 g vaj, 120g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 6 db tojás, késhegynyi sütőpor,1 csomag vaníliás pudingpor, 160 g darált mák, 30 g lereszelt csokoládé, 1 tábla csokoládé bevonó

    A hozzávalókat összekeverjük alaposan. A tortaforma alját kizsírozzuk, töltsük bele a masszát, előmelegített sütőben,  190C-on kb. 50 percig sütjük. Miután kihült, bevonjuk az olvasztott csokoládéval.


Olajos piskóta:

    Hozzávalók: 4 egész tojás, 10 evőkanál cukor, 12 evõkanál liszt, 12 evõkanál olaj,  1 csomag sütõpor

   A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd kizsírozunk, lisztezünk egy tepsit, beleöntjük a masszát, gyümölcsöt teszünk a tetejére. Előmelegített sütőben 180C-on megsütjük.