Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Piték

2010.02.19

Almás pite

Hozzávalók: 25 dkg margarin (Hold, Jupiter), 40 dkg liszt (Nap), 12 dkg cukor (Vénusz), 1 tojás sárgája (Nap), fél citrom héja (Nap, Mars, Merkúr) és leve (Nap, Mars, Hold), 1 csomag sütőpor (Hold, Neptun, Plútó), 1 csomag vaníliás cukor (Vénusz, Jupiter, Nap), szükség szerint tejföl (Hold, Plútó). A töltelékhez: 2 kg alma (Jupiter, Vénusz, Mars), fahéj (Nap, Jupiter), 2 csomag vaníliás cukor (Vénusz, Jupiter, Nap).

Elkészítés: A margarint a liszttel elmorzsoljuk és a hozzávalókkal együtt ruganyos tésztává gyúrjuk, két cipóra osztjuk, egy kisebbre és egy nagyobbra. Alul legyen a vastagabb tészta, a töltelék tetejére kerüljön a vékonyabb. Amíg pihen a tészta a hűtőben, addig az almát meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük. Egy nagyobb méretű tepsit kivajazunk, morzsával megszórjuk vagy szilikon sütőlappal kibéleljük. A nagyobb tésztahalmot kinyújtva a tepsibe helyezzük. Rátesszük a reszelt almát, melyet megszórunk vaníliás cukorral és fahéjjal, a tetejére pedig a vékonyabb tésztalapot, amit villával megszurkálunk, a felvert tojássárgával megkenünk. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Ehhez a tésztához még két tölteléket ajánlok, nagyon finom!

 

Kapros-túrós pite tölteléke

Hozzávalók: 1 kg túró (Hold, Jupiter, Szaturnusz), 1 csokor friss kapor (Merkúr), 4-6 evőkanál porcukor (Vénusz), annyi tejföl (Hold, Plútó), hogy jól kezelhető, krémszerű legyen. Szükség esetén búzadarát adunk hozzá.

Elkészítés: A túrót áttörjük, összekeverjük a többi hozzávalóval, a cukrot ízlés szerint adjuk hozzá. A pite tésztáját kinyújtjuk, az alsó tésztaréteget elősütjük kb. 10 percig. Utána rárakjuk a tölteléket. A maradék tésztát vékonyra kisodorjuk és rácsokat készítünk belőle, amit a töltelékre helyezünk. Kb. 30 percig sütjük még.

 

Túróspite tölteléke

Hozzávalók: 1 kg áttört túró (Hold, Jupiter, Szaturnusz), 4 tojás (Nap, Hold), mazsola (Vénusz, Szaturnusz), 1 citrom héja (Nap, Mars, Merkúr), 25-35 dkg porcukor (Vénusz), rumaroma (Neptun, Uránusz).

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk a tésztánál megmaradt fehérjét is, valamint a citrom héját lereszelve. Kinyújtjuk a tészta nagyobbik felét, a tepsibe helyezzük, elősütjük kb. 10 percig. A sütőből kivéve zsemlemorzsával vagy darált dióval megszórjuk. A tölteléket ráhelyezzük, majd a tészta másik felét is kinyújtva a töltelékre helyezzük, villával megszúrjuk, 40 percig sütjük. Langyosan vágjuk fel.

 

Sajtos vajas pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt (Nap), 30 dkg vaj (Hold, Jupiter), 10 dkg reszelt sajt (Hold, Jupiter, Szaturnusz), 1 dl tejszín (Hold, Jupiter), 2 db tojás sárgája (Nap), só (Mars, Szaturnusz), 2 dkg élesztő (Plútó), 1 dkg cukor (Vénusz).

Elkészítés: A tejszínben az élesztőt simára keverjük, hozzáadjuk a többi anyagot és közepes keménységű tésztát gyúrunk. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, szimplán összehajtás után kinyújtjuk, majd duplán hajtogatjuk. 8-12 órát a hűtőben pihentetjük. Pihentetés után kinyújtjuk, ezután duplán hajtogatjuk, majd kinyújtjuk. Az így kapott tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Felületüket tojással megkenjük és gyengén gőzös sütőben rövid ideig kelesztjük, majd a sütőben megsütjük.

 

Mazsolás pite

Hozzávalók: 40 dkg liszt (Nap), 20 dkg margarin (Hold, Jupiter), 1 mokkáskanál só (Mars, Szaturnusz), 7,5 dl víz. A töltelékhez: 40 dkg mazsola (Vénusz, Szaturnusz), 5 dl víz (Hold), 1 dl méz (Jupiter), 2 evőkanál cukor (Vénusz), 3 evőkanál étkezési keményítő (Szaturnusz, Hold), 1 citrom lereszelt héja (Nap, Mars, Merkúr), 1 evőkanál margarin (Hold, Jupiter), 3 evőkanál narancslé (Nap, Hold), csipet só (Mars, Szaturnusz).

Elkészítés: A liszthez hozzáadjuk a sót, belemorzsoljuk a margarint és kanalanként belekeverjük a vizet. Ezt összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle és felhasználásig hűvös helyen pihentetjük. A mazsolát megmossuk, kinyomkodjuk, majd a vízzel és a mézzel összekeverjük és 5 percig forraljuk. Eközben összekeverjük a cukrot, a keményítőt, a sót, ezt a mazsolához adjuk, és még további 1 percig főzzük, végül belekeverjük a reszelt citromhéjat és a narancslevet. A tészta egyik felét kinyújtjuk és kerek formába tesszük úgy, hogy pereme is legyen, ráterítjük a tölteléket. Közben kinyújtjuk a tészta másik felét is, és ezzel beborítjuk a tetejét, a széleit pedig jól összenyomkodjuk. Olvasztott margarinnal megkenjük, néhány helyen megszurkáljuk, hogy sütés közben a gőz eltávozhasson. Végül egy előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Langyosra hűtve tálaljuk.

 

Csíkos pite

Hozzávalók: 40 dkg liszt (Nap), 15 dkg margarin (Hold, Jupiter), 15 dkg porcukor (Vénusz), 1 csomag sütőpor (Hold, Neptun, Plútó), 1 csomag vaníliás cukor (Vénusz, Jupiter, Nap), 1 egész tojás (Nap, Hold), 1 evőkanál tejföl (Hold, Plútó), 1 evőkanál kakaópor (Mars, Jupiter), fél kávéskanál őrölt fahéj (Nap, Jupiter), szükséges mennyiségű lekvár (Vénusz, Szaturnusz), 10 dkg darált dió (Jupiter, Szaturnusz).

Elkészítés: A sütőporral elkevert lisztet, a margarint, a vaníliás cukrot és a porcukrot a tojással összegyúrjuk, és annyi tejfölt teszünk bele, hogy könnyen kezelhető tészta legyen. A tésztát három egyforma részre osztjuk, egyikbe belegyúrjuk a kakaót és a fahéjat. A tepsit margarinnal kikenjük, az első adag sárga tésztát kinyújtva belefektetjük, megkenjük a lekvár felével, rászórjuk a dió felét. Erre kerül a barna tészta, a lekvár és a dió másik fele. Tetejére tesszük a másik sárga tésztát, villával óvatosan megszurkáljuk és közepes lángon aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve, hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.

 

Mákos pite

Hozzávalók: A tésztához: 10 dkg fehérliszt (Nap), 10 dkg rozsliszt (Nap), 12 dkg margarin (Hold, Jupiter), 1 tojás sárgája (Nap), 4 evőkanál víz (Hold), 1 evőkanál méz (Jupiter). A töltelékhez: 25 dkg darált mák (Merkúr, Vénusz, Neptun), 12 dkg cukor (Vénusz), 1 evőkanál méz (Jupiter), kevés víz (Hold), 1 tojásfehérje (Hold).

Elkészítés: A tésztához a hozzávalókat összekeverjük, majd a tésztát 1 órán keresztül hűtőbe tesszük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A cukrot forró vízben feloldjuk, majd hozzátesszük a mákot és a mézet. A tojásfehérjét jó keményre felverjük és beleforgatjuk a mákos masszába. A tésztát kétfelé osztjuk, lapokra nyújtjuk és a töltelékkel megtöltjük. A végén egy felvert tojással megkenjük a tészta tetejét. Forró sütőben 30 percig sütjük.