Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rák receptek

2011.02.22

  

    Ilyenkor hűteni kell a szervezetet, értelemszerűen kerülnek elő azok az ételek, amelyek sok vizet tartalmaznak. Élvezettel válogathatunk a friss zöldségek között. Hétfőn adjuk át magunkat a Hold energiáinak. Mindig olyan ételek kerülnek az asztalra, melyek ezt szimbolizálják. Lehet-e véletlen, hogy már régóta ezt a napot tartjuk a főzelékek napjának?

   Szippantsunk egyet a levegőből. Érzitek ezt a friss illatot? A friss uborka, az eső illatát. Harsogva reccsen a dinnye héja, a leve csorog a kezünkön. Az íze valami mennyei! Talán ez megteszi reggelire. Vagy talán menjünk dolgozni? Akkor azt, hiszem kell valami töményebb, esetleg egy fűszeres tökkrém, narancssárgára pirított zsemlével, hozzá igyunk egy bögre friss tejet. És indulhat a nap. A tikkasztó napsugarak elől behúzódunk egy árnyékba, szomjúság ellen a legjobb egy hűsítő citromfű tea. Jön az ebéd. A konyhaasztalon láttam egy csuprot, belekandikáltam, hófehér, gyengéden rezgő tejfelt láttam benne. Vajon mi lesz ebből? Biztos, ami biztos, ezért belekóstoltam, hátha mégsem nekünk szánta a gazdasszony. A fazékban szépséges karfiolrózsákat láttam, karonfogva úszkálnak a vajas galuskával. Gyomrom halkan rám mordul, nem lesz jó evvel tréfálkozni. Kiosontam az ajtón a „fehérnépek” már terítik az asztalt. Vajon mi lehet a második? Hát nem tudom...Fehér is, meg zöld is... Zsenge salátafőzelék, és rajta csónakázik két pirospozsgás gombafasírt. Azért szégyenlősek ne legyünk, lecsúszhat mellé egy-két pohár kisfröccs. Utána pedig egy hófehér kifli. Beleharapván ínyemet birsalma sava ingerli fel.


                                                  Karfiolleves


Hozzávalók: 1 fej karfiol, 4 dkg vaj, 3 dkg liszt, 1 csokor zöldpetrezselyem, ételízesítő, 2 dl tejföl, só, kevés kapor, kevés rozmaring

Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedjük, a torzsáját is felhasználhatjuk, vékony szeletekre vágjuk fel. Sós vízbe tegyük fel a karfiolt főni. Ezalatt világos, vajas rántást készítünk, finomra vágott petrezselymet, rozmaringot, kaport teszünk bele, hideg vizet öntünk rá, és beletesszük a levesbe. A végén belerakjuk a vajas galuskát, és mielőtt levennénk a tűzről, a tejfölt belekeverjük.


                                       Vajas galuska


Hozzávalók: 2 db tojás, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, pici só

Elkészítés: A vajat habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, , beledolgozzuk a sót, a lisztet. A levesbe szaggatjuk a galuskákat késsel deszkáról, vagy kiskanállal beletesszük. Ha túl lágynak találjuk, akkor lisztet teszünk bele, ha túl keménynek, akkor vajat teszünk bele.


                                             Gombafasírt


Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2 fej közepes nagyságú hagyma, sűrű besamel, zsemlemorzsa, majoránna, bazsalikom, 0,5 dl olaj

Sűrű besamelt készítünk: 1 dl olaj, 10 dkg liszt, csipet só, 1 kávéskanál ételízesítő, csipetnyi gyömbér, csipetnyi szerecsendió, csipetnyi borsikafű, fehérbors, lestyán

Elkészítés: A hagymát apróra felvágjuk, kevés olajon megpároljuk, majd beletesszük a megmosott, apróra felvágott gombát, rövid ideig pároljuk, fűszerezzük, fűszerezzük majorannával, bazsalikommal, majd belekeverjük a besamelbe. Ételízesítővel ízesítjük, 2 tojást, vagy 2 evőkanál keményítőt adunk hozzá. Utána fasírtgolyókat formálunk belőle. Ha túl lágy, akkor zsemlemorzsát adunk hozzá. Zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban színére sütjük.

Tepsiben is süthetjük. 180 C-ra melegítjük a sütőt. A tepsibe sütőpapírt teszünk, olajat öntünk egy kicsit bele. Majd belerakjuk a kiformázott fasírtgolyót. Betesszük sülni, egyszer megfordítjuk. Színére sütjük.

 

                                     Salátafőzelék


Hozzávalók: 3 fej fejes saláta, 30 dkg burgonya, pici só, 0,5 dl olaj, 2 dkg liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál ecet, 1-2 dl tejföl

Elkészítés: A salátának a külső leveleit eltávolítjuk, a megmaradtakat alaposan lemossuk, vékony metéltre vágjuk fel. A burgonyát kockának vágjuk fel, majd feltesszük főni. Mikor már forr, beletesszük a salátát, és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhult. Rántást készítünk, a fokhagymát beletesszük, majd a rántást a főzelékhez adjuk, összeforraljuk, egy kiskanál ecetet áés tejfölt adunk hozzá, még rövid ideig főzzük.


                                 Túrós kifli


Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, pici só, vaníliáscukor, 1 tojás

Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk, néhány órára a hűtőbe rakjuk. A tésztát pihenése után kinyújtjuk 2-3mm vastagságúra, négyzeteket, vagy háromszöget formálunk belőle. Birsalmasajtot teszünk bele. Kifli formára sodorjuk. Forró sütőben, 10-15 perc alatt világos barnára sütjük. Utána vaníliás cukorral megszórjuk

Én rögtön dupla adagot szoktam készíteni, mert nagyon finom. A tojás elhagyható.