Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek - Húsos főételek

2010.02.14
 

Csőben sült fogas

Hozzávalók: fél kg fogasfilé (Mars, Szaturnusz), fél kg friss paraj (Jupiter, Vénusz), 20 dkg sajt reszelve (Hold, Jupiter, Szaturnusz). Besamel: 1 dl olaj (Jupiter), 10 dkg liszt (Nap), egy csipet só (Mars, Szaturnusz), 1 kávéskanál ételízesítő (Mars, Szaturnusz, Uránusz), egy csipetnyi gyömbér (Nap, Mars, Jupiter), egy csipetnyi szerecsendió (Nap, Mars, Jupiter), egy csipetnyi borsikafű (Merkúr), egy csipetnyi fehér bors (Mars) és egy csipetnyi lestyán (Nap).

Elkészítés: A fogast besózzuk, lisztben megforgatjuk és vajban kisütjük. A parajt alaposan lemossuk, ételízesítős vízben feltesszük főni, forrás után még 5 percig főzzük. A besamelt elkészítjük, olajon a lisztet világosra pirítjuk, felöntjük hideg vízzel vagy tejjel, és ételízesítővel, szerecsendióval, gyömbérrel, fehér borssal és a többi fűszerrel ízesítjük. Addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától. A fogasra rárakunk egy kis spenótot és egy kis halom besamelt, hogy befedje, reszelt sajtot teszünk a tetejére, sütőbe tesszük és a sajt megolvadásáig sütjük.

 
Sólet csicseriborsóval
Hozzávalók: 30 dkg csicseriborsó (Merkúr, Vénusz), 2 fej hagyma (Mars), 1 csésze gersli (árpagyöngy; Szaturnusz), 2 szál sárgarépa (Merkúr), 4–5 közepes burgonya (Hold, Szaturnusz), l kg kockára vágott marhahús (Mars), só (Mars, Szaturnusz), bors (Mars), két gerezd fokhagyma (Mars), három evőkanál olaj (Jupiter).
Elkészítés: A hagymát szálasra vágjuk, az olajban sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a húst, megforgatjuk benne, majd belerakjuk a borsót, a gerslit, a kockára vágott burgonyát, a karikára szeletelt répát, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és bő vízzel felöntjük. Több órán keresztül főzzük a sütőben.
 
Zürichi szeletelt hús
Hozzávalók: 60 dkg borjúhús (Mars, Szaturnusz), 3 evőkanál olaj (Jupiter), 4 lilahagyma (Mars), 1 evőkanál liszt (Nap), 2 dl fehérbor (Jupiter, Neptun), 2 dl tejszín (Hold, Jupiter), só (Mars, Szaturnusz), bors (Mars), citromhéj (Nap, Mars, Merkúr), petrezselyem (Merkúr).

Elkészítés: Az olajat serpenyőben felhevítjük, beletesszük a vékony csíkokra vágott borjúhúst és nagy lángon megpirítjuk. Ha megpirult, kiszedjük a serpenyőből és melegen tartjuk. A finomra vágott lilahagymát a serpenyőben megsütjük, liszttel megszórjuk, majd, felöntve a borral puhára főzzük. A tejszín hozzáadása után sózzuk, borsozzuk, citromhéjjal fűszerezzük. A húst a mártásba forgatva, petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Zacskóban sült pulyka

Hozzávalók: 1 pulykacomb és 1 pulykaszárny (Mars, Szaturnusz), 3 gerezd fokhagyma (Mars), bors (Mars), őrölt gyömbér (Nap, Mars, Jupiter), 1 dl szójaszósz (Vénusz, Hold), 3 fej vöröshagyma (Mars), 1 nagyobb savanykás alma (Jupiter, Vénusz, Mars), 15 dkg gomba (Plútó), narancshéj (Nap, Merkúr).

Elkészítés: A megtisztított pulykadarabokat fokhagymadarabokkal megtűzdeljük, pici borssal és gyömbérrel meghintjük, majd állni hagyjuk. A hagymát és az almát felkarikázzuk. Ezután egy nagy sütőzacskóba tesszük a húst, a hagymát, az egészben meghagyott gombákat, ráhelyezzük a húsdarabokat, mellé helyezzük az almakarikákat és egy-két cikk narancshéjat. A zacskó felső részén apró tűszúrásokkal nyissunk szellőzőlyukakat. Lezárás előtt öntsük fel a zacskót 1 dl szójaszósz és 1 dl víz vagy sör keverékével. Mivel a szósz sós, nem kell sózni a pulykát. Másfél óra alatt pirosra sütjük.

 

Sonkatorta.                                                                                                                               Hozzávalók: 10 dkg sonka (Mars, Szaturnusz) 10 dkg gomba (Plutó), 1 csomag mélyhűtött leveles tészta, 1 fej hagyma (Mars), 8 dkg margarin (Jupiter), 5 dkg sajt (Mars, Szaturnusz, Hold)), 2 tojás (Nap, Hold), 2,5 dl tej (Hold), só (Mars, Szaturnusz), törött bors (Mars), őrölt szerecsendió (Nap, Mars, Jupiter).

Elkészítés: A tésztát kiengedés után vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy kerek, kivajazott, kilisztezett tortaformát. Körben megszurkáljuk, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel. Előmelegített sütőben, közepes tűzön világosra sütjük. Közben a gombát felszeleteljük, a hagymát apróra vágjuk, a margarinon megpároljuk. A  sonkát és a sajtot kockára vágjuk és a kihűlt gombás hagymához keverjük. A masszát a tésztára töltjük és szépen elsimítjuk. A tojásokat tejjel felverjük, borssal, szerecsendióval fűszerezzük és a massza tetejére öntjük. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a tojások meg nem szilárdulnak.  

 

Szalonnás gombóc gomolyatúróval
Hozzávalók: 40 dkg füstölt sertéscsülök (Mars, Szaturnusz), 20 dkg gomolyatúró (Hold, Jupiter, Szaturnusz), 4 db zsemle (Nap), 12 dkg liszt (Nap), 1 tojás (Nap, Hold), 3 dl tej (Hold), 5 dkg füstölt szalonna (Mars, Szaturnusz), őrölt bors (Mars), só (Mars, Szaturnusz).

Elkészítés: A csülköt puhára főzzük, a húst a csontról leszedjük és apró kockákra vágjuk. A zsemlét is felkockázzuk, és sütőben aranysárgára pirítjuk. A húst a zsemlekockával összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a tojást. Sóval, borssal ízesítjük, és annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk. Vizes kézzel gombócokat formálunk, majd enyhén sós vízben kifőzzük. A gombócokat félbe vágjuk, meghintjük pirított füstölt szalonnával és rámorzsoljuk a gomolyatúrót.

Fasírt másképp

Hozzávalók: 1 kg darált sertéshús, 1 evőkanál só, 1 fej közepes hagyma, kevés olaj, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 nyers burgonya lereszelve, 3 egész tojás, zsemlemorzsa, pirospaprika, őrölt bors

Elkészítés: Egy kevés olajon felrakjuk az apróra vágott hagymát párolni. Kevés sót is szoktam belerakni. Egy nagy tálba belerakjuk a darált húst, hozzáadjuk, a tojásokat, sót, a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, a borsot, pirospaprikát. Összedolgozzuk. Burgonyát nyersen kis lyukú reszelőn lereszeljük. Ha a hagyma üveges, félretesszük hűlni, mikor kihűlt hozzáadjuk a húsos masszához. Egy szögletes sütőformát bekenünk olajjal, majd zsemlemorzsát hintünk bele. Beletesszük a húst, megszórjuk zsemlemorzsával, szalonna szeleteket teszünk a tetejére. 170 C-os sütőben kb. 1 órán keresztül sütjük. Utána kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatosan öntsük ki belőle, szépen tartsa meg a tepsi formáját.

Sült csirke

Hozzávalók: 1 egész csirke (kb. 1kg), 30 dkg gomba, 1 kg burgonya, majoránna, őrölt bors, só

Elkészítés: A konyhakész csirkét feldaraboljuk, majd sóval, durvára őrölt borssal, majoránnával befűszerezzük. A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, a gombát félbevágjuk és megsózzuk. Valamennyi alapanyagot egy sütőzacskóba tesszük. A  tepsibe rácsot teszünk, erre tesszük rá a zacskót, a zacskót előtte egy két helyen megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon. Közepes hőmérsékletű sütőben, 160 C-on, 1 óra alatt megsütjük.