Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek - Levesek

2010.02.14
Gyümölcsleves szamócából
Hozzávalók: 1 kg szamóca (Vénusz, Jupiter), 30 dkg cukor (Vénusz), 1 dkg fahéj (Nap, Jupiter), szegfűszeg (Nap, Jupiter, Vénusz), 5 g só (Mars, Szaturnusz), 1 citrom (Nap, Mars), 0,3 l tejszín (Hold, Jupiter), 1 vaníliás pudingpor (Vénusz, Jupiter, Nap, Neptun, Plútó), 5 l víz (Hold)
Elkészítés: Főzzük fel a szegfűszeget, fahéjat, fél citromot vízben, tegyünk bele cukrot, főzzük fél órát, majd szűrjük le, tegyük bele a szamócát, a pudingport pedig keverjünk ki kevés vízzel és főzzük bele. Ha forr, pár perc múlva le is vehetjük. Ha tejszínnel készítjük, akkor a tűzhelyről való levétel előtt öntsük bele a tejszínt. Ha növényi tejszínnel csináljuk, akkor lehűlés után bármikor felverhetjük a növényi tejszínt és finoman belekeverhetjük, akár tálalás előtt. Legjobb lehűtve fogyasztani. Díszíthetjük tejszínhabbal, friss gyümölccsel is, de csak közvetlenül fogyasztás előtt.
 
Spárgaleves
1/2 kg spárgát alaposan meghámozunk (amikor nem lehet frisset kapni, vehetünk üvegeset is, ez hámozott, esetleg ajánljuk kezdőknek is), a fejét levágjuk. Vajat olvasztunk, lisztet szórunk rá, mikor kicsit megpirult, cukrot is, felöntjük kb. 1 l hideg vízzel, utána beletesszük a spárgát, 1 teáskanál ételízesítőt, gyömbérrel, szerecsendióval, fehérborssal fűszerezzük. Mikor megfőtt, kivesszük a spárga fejét, a többit átpasszírozzuk, felforraljuk, ha kész, tejszínt teszünk bele és levesszük, tovább nem forraljuk. A spárga fejét tálaláskor betétként tesszük a levesbe.
Hozzávalók: Spárga (Jupiter, Vénusz), vaj (Hold, Jupiter), liszt (Nap), cukor (Vénusz), só (Mars, Szaturnusz), ételízesítő (Mars, Szaturnusz, Uránusz), gyömbér (Nap, Mars, Jupiter), szerecsendió (Nap, Mars, Jupiter), fehérbors (Mars). Besamel: 1 dl olaj (Jupiter), 10 dkg liszt (Nap), csipet só (Mars, Szaturnusz), 1 kávéskanál ételízesítő (Mars, Szaturnusz, Uránusz), csipetnyi gyömbér (Nap, Mars, Jupiter), csipetnyi szerecsendió (Nap, Mars, Jupiter), csipetnyi borsikafű (Merkúr), csipetnyi fehér bors (Mars), csipetnyi lestyán (Nap).
Elkészítés: A margarint felolvasztjuk, a lisztet világosra pirítjuk benne, felöntjük hideg vízzel vagy tejjel, ízesítjük ételízesítővel, szerecsendióval, gyömbérrel, fehér borssal. Addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától.
 
Hagymaleves
Hozzávalók: 3 fej fokhagyma (Mars), 4 evőkanál olaj (Jupiter), 3 evőkanál liszt (Nap), só (Mars, Szaturnusz), 2 dl tejfel (Hold, Plútó), 5 dkg reszelt sajt (Hold, Jupiter, Szaturnusz).
Elkészítés: A fokhagymát olajon pároljuk, meghintjük liszttel, megsózzuk, felöntjük vízzel, rövid ideig főzzük. Összekeverjük a tejfellel, majd maceszgombóccal és reszelt sajttal tálaljuk.
 
Sóskaleves
Hozzávalók: 2-3 maroknyi sóska (Jupiter, Vénusz, Szaturnusz), 1 kis fej hagyma (Mars), 2 evőkanál vaj (Hold, Jupiter), 2 evőkanál liszt (Nap), 2 tojássárgája (Nap), 1 dl tejszín (Hold, Jupiter), 1 liter erőleves (készülhet leveskockából is: Nap, Merkúr, Mars, Szaturnusz
Elkészítés: A sóskát megmossuk, vékony csíkokra felvágjuk. A hagymát felkockázzuk. A felhevített vajban a hagymát a sóska felével együtt megpároljuk. Mikor kész, liszttel meghintjük, ha megpirult, felöntjük az erőlevessel, majd 10 percig főzzük. A tojássárgáját a tejszínnel összekeverjük, a tányérok alján elosztjuk, majd rámerjük a forró levest. A maradék sóskát nagyon finomra felaprítjuk és a levesre szórjuk.
 
Zürichi paradicsomleves
Hozzávalók: 2 fej hagyma (Mars), 1 gerezd fokhagyma (Mars), 75 dkg paradicsom (Jupiter), 1 evőkanál étolaj (Jupiter), 1 evőkanál liszt (Nap), 2,5 dl tejszín (Hold, Jupiter), 10 dkg sajt (Hold, Jupiter, Szaturnusz), 1 tojásfehérje (Hold).

Elkészítés: A felhevített olajban pároljuk néhány percig a szeletekre vágott hagymát, a fokhagymát. Majd adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot. Miután megpároltuk, hintsük meg liszttel, eresszük fel egy kis vízzel és keverjük simára. Forrás után 15 percig főzzük. Egy tálban keverjük össze a tejszínt a lereszelt sajttal és a tojásfehérjével. Adjunk hozzá egy keveset a levesből, keverjük össze, majd öntsük hozzá a leveshez.

 

 Tejszínes borkrémleves

 

  Hozzávalók: 5 dl édes fehérbor (Jupiter, Neptun), 1 citrom(Nap, Mars), 1 darabka fahéj(Nap, Mars), 3-4 szegfűszeg(Nap, Jupiter, Vénusz), 8 tojássárgája (Nap), 15 dkg cukor (Vénusz), 2 dl tejszín (Hold, Vénusz), 8 dkg mazsola(Szaturnusz, Vénusz), a tetejére édes tejszínhab,

  Elkészítés: A bort 3 dl vízzel hígítjuk, a citrom levét belefacsarjuk, és vékonyan lehántolt sárga héjával, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral habosra  verjük, tejszínnel hígítjuk, a forró bort vigyázva, élénken kevergetve- nehogy összekapjon- rászűrjük. A tűzre téve addig kevergetjük, amíg kissé besűrűsödik. Ezután átszűrjük, majd a megmosott, borban áztatott mazsolát beleszórjuk. Jól behűtve, édes tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

 

 

 Avokádókrém leves

  Hozzávalók: 2 érett avokádó(Jupiter, Hold), 6 cl száraz tokaji szamorodni (Jupiter, Neptun), 1 liter csirkeleves ( lehet kockából is ) 1,5 dl tejszín (Hold, Vénusz), só (Mars, Szaturnusz), fehér bors (Mars).

  Elkészítés: Az avokádó héját eltávolítjuk, a magot kiszedjük. A felezett avokádókat citromlével meglocsoljuk, kétharmadát feldaraboljuk, a negyediket lefedve félretesszük. A levest felforraljuk, majd az avokádókockákkal és a tejszínnel együtt összeturmixoljuk. Ezután a levest habverővel kevergetve felforraljuk, hozzáadjuk a bort, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és a tűzről levesszük. A félretett avokádót kis kockára vágva a levesbe keverjük és azonnal tálaljuk.

 

  Hideg körteleves borral

 

  Hozzávalók: 80 dkg érett körte(Szaturnusz, Vénusz), 1 dl tejszín (Hold, Vénusz), 4 dl félédes fehérbor (Jupiter, Neptun), 6 dkg porcukor (Vénusz), 2 citrom (Nap, Mars).

  Elkészítés: A megtisztított körte magházát eltávolítjuk. Karalábévájóval 20 golyót vájunk a körtéből és ráöntjük a citromlevet. A maradék körtéből és a tejszínből a turmixgépben pépet készítünk, felengedjük a borral, végül ízesítjük a porcukorral. Előhűtött csészékbe szétosztjuk a körtegolyókat, ráöntjük a lét és lehűtve tálaljuk.

 

Salátakrémleves

Hozzávalók: 1 nagy fej saláta (Hold), 2 gyöngyhagyma (Mars), 2 dkg vaj (Hold, Jupiter), 6 dl húsleves (lehet leveskockából is; Nap, Mars, Szaturnusz), 2 dl tejföl (Hold, Plútó), 1-2 teáskanál citromlé (Nap, Mars), őrölt bors (Mars), szerecsendió (Nap, Mars, Jupiter), só (Mars, Szaturnusz).

Elkészítés: A megmosott salátát leveleire szedjük. Egy levelet a díszítéshez nagyon vékony csíkokra vágunk, a többit széttépkedjük. Az apróra vágott gyöngyhagymát a vajban megpároljuk, majd hozzáadjuk a salátát, s lefedve néhány percig pároljuk. Felengedjük a húslevessel és készre főzzük. Összeturmixoljuk, belekeverjük a tejfölt, citromlét és a fűszerekkel ízesítjük. Tálaláskor a salátacsíkokkal díszítjük, pirított kenyérkockát kínálunk hozzá.

 

Almaleves gombóccal

Hozzávalók: 7 közepes méretű savanykás alma (Jupiter, Vénusz, Mars), 4 evőkanál cukor (Vénusz), citrom (Nap, Mars), kis darabka fahéj (Nap, Jupiter), 2 dl tejföl (Hold, Plútó), 1 evőkanál liszt (Nap), 1 tojás (Nap, Hold), zsemlemorzsa (Nap).

Elkészítés: A gombóchoz egy almát meghámozunk, megreszeljük, majd fél evőkanál citromlével, kevés reszelt citromhéjjal, 1 púpozott evőkanál cukorral elkeverjük és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázni tudjuk. Két tenyerünkkel kis gombócokat formázunk a masszából és forró vízben megfőzzük. A leveshez a többi almát meghámozzuk, kimagozzuk, majd kockákra vágjuk. Két liter citromlével ízesített vízbe beletesszük a cukrot, a fahéjat, egy fél citromot, majd szirupot főzünk belőle 20-30 percig, majd kivesszük a fahéjat és a citromhéjat a levesből, hozzáadjuk az almát, 5-10 percig főzzük, az alma hamar megpuhul, ne essen szét. A tejfölbe belekeverjük a lisztet és csomómentesen a leveshez adjuk. Végül beletesszük a gombócokat. Kínálhatjuk melegen vagy lehűtve.

 

Narancsleves habgaluskával

Hozzávalók: 2 narancs (Nap), 4 dl narancslé (Nap, Hold), 4 dl joghurt (Hold, Plútó), 1 csomag vaníliás cukor (Vénusz, Jupiter, Nap), 6-8 dkg porcukor (Vénusz), 4 tojásfehérje (Hold).
Elkészítés: A jól megmosott narancsokat sárga héjától lereszeljük, levét kifacsarjuk. Hozzáadjuk a többi narancslevet, a joghurtot, a vaníliás cukrot, ízlés szerint porcukrot és habosra turmixoljuk. Behűtjük, amíg a habgaluskát elkészítjük. Ehhez a tojásfehérjéket csipetnyi porcukorral kemény habbá verjük, majd evőkanállal forró vízbe szaggatjuk. A kifőtt galuskákat lecsepegtetjük, majd a levescsészékbe mert hideg levesre helyezzük.