Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek - Reggeli krémek

2010.02.14
                                    Sárgaborsókrém
 50 dkg sárgaborsó (Vénusz, Szaturnusz), besamel: 1 dl olaj (Jupiter),10 dkg liszt (Nap), csipetnyi só (Mars, Szaturnusz), 1 kávéskanál ételízesítő (Mars, Szaturnusz, Uránusz), csipetnyi gyömbér (Nap, Mars, Jupiter), csipetnyi zsálya (Jupiter, Hold), csipetnyi szerecsendió (Nap, Mars, Jupiter), csipetnyi borsikafű (Merkúr), csipetnyi fehérbors (Mars), csipetnyi lestyán (Nap), 0,5 l tej vagy víz (Hold), 1 db erős paprika (Mars), 25 dkg margarin vagy vaj (Hold, Jupiter).
Elkészítés: Megfőzzük a sárgaborsót ételízesítős vízben, teszünk bele zsályát, lestyánt, erős paprikát. Mikor megfőtt, összeturmixoljuk, kihűtjük, hozzákeverjük az elkészített besamel mártást és egy csomag margarint vagy vajat. Habosra keverjük a legvégén.
 
                                    Árpakása
Hozzávalók: 10 dkg árpa (Szaturnusz), 10 dkg mazsola (Vénusz, Szaturnusz), 0,5 dl tejszín (Hold, Jupiter), 1 evőkanál méz (Jupiter), 1 evőkanál kakaó (Mars, Jupiter), 10 dkg gesztenye (Nap, Jupiter, Mars).
Elkészítés: Vajon megpirítjuk egy kicsit az árpapelyhet, utána felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, pár percig forraljuk. Ízesíthetjük még, a tűzhelyről való levétel előtt mazsolával, tejszínnel, mézzel, kakaóval. Hagyjuk állni, hadd duzzadjon meg az árpa.
 
                                   Tökkrém
Hozzávalók: 1 kg gyalult tök (Hold, Jupiter), 1 dl olaj (Jupiter), 0,5 dl szójaszósz (Vénusz, Hold), 1 teáskanál mustár (Mars), 1,5 dl ketchup (Jupiter, Mars), 10 dkg vaj (Hold, Jupiter), 3 gerezd fokhagyma (Mars), 1 db vöröshagyma (Mars), csipet só (Mars, Szaturnusz), 1 teáskanál pirospaprika (Mars), csipet őrölt bors (Mars), Tabasco, Worchester.
Elkészítés: A gyalult tököt ételízesítős vízben megfőzzük, leszűrjük, a levét lecsöpögtetjük. Összekeverjük az olajat a sötét szójaszósszal, hozzáadjuk a mustárt, ketchupöt, vajat, finoman kikeverjük. A tököt villával összetörjük, hozzákeverjük a kikevert krémhez, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát és 1 kis fej apróra vágott vöröshagymát adunk még hozzá. Sóval, pirospaprikával, borssal ízesítjük, a végén egy kevés vajjal kikeverjük.
 
                          Lencsekrém
Hozzávalók: 50 dkg lencse (Vénusz, Szaturnusz), 1 fej vöröshagyma (Mars), 1 fej lilahagyma (Mars), 1-2 babérlevél (Nap, Jupiter), gyömbér (Nap, Mars, Jupiter), fekete bors (Mars), majoránna (Merkúr), besamel, 25 dkg margarin (Hold, Jupiter).
Elkészítés: A lencsét 1 liter vízben feltesszük főni a vöröshagymával és a fűszerekkel. Akkor jó, ha elfőtte a levét és puha. Kivesszük a babérlevelet belőle és rúdmixerrel habosra keverjük, besamelt keverünk hozzá és végül margarint. Amikor kihűlt, apróra vágott lilahagymát teszünk bele.

                               Padlizsánpástétom

Hozzávalók: 4 db érett padlizsán (Hold, Jupiter), l kis fej hagyma (Mars), 2-3 gerezd fokhagyma (Mars), 1 dl olaj (Jupiter), só (Mars, Szaturnusz), citromlé (Nap, Mars).

Elkészítés: A padlizsánokat sütőben gyakran forgatva megsütjük vagy rácson sütjük, amíg ráncos nem lesz a héjuk. A héjukat lehúzzuk, majd apróra vágjuk. Összekeverjük az apróra vágott hagymával, citromlével, olajjal, sóval, kevés borssal és fokhagymával. Hidegen tálaljuk. Lehet egyforma nagyságú kivájt paradicsomban is tálalni.

 

                     Gyümölcs joghurt ( ahogy a gyerekeim készítik)

Hozzávalók: 12 teáskanál málna, 16 teáskanál porcukor, 20 teáskanál natúr joghurt

A hozzávalókat összekeverjük, rögtön fogyasztható. A cukorból lehet többet, lehet kevesebbet tenni bele. Ha krémesebbet szeretnénk, tehetünk bele mascarponét, vagy tejszínt. Jól lehűtve finom (nekem).

 

                        Joghurtos almakrém

Hozzávalók: 60 dkg alma, 2 db citrom, 4 dl joghurt, , 3 dkg vaníliás porcukor

Elkészítés: A megtisztított alma magházát eltávolítjuk, húsát a citrommal bedörzsöljük, hogy ne barnuljon meg. Lereszeljük, vaníliás porcukorral és reszelt citromhéjjal összekeverjük, hozzáadjuk a joghurtot is, és alaposan összekeverjük. Hűtőbe tesszük, hidegen tálaljuk.