Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek - Zöldséges főételek

2010.02.14

Juhtúrós kölessel rakott zöldbab

Hozzávalók: 1 kg zöldbab (Merkúr, Vénusz, Hold), kevés só (Mars, Szaturnusz), 0,3 kg juhtúró (Hold, Jupiter, Szaturnusz), 3 evőkanál zúzott fokhagyma (Mars), 2 evőkanál kapor (Merkúr), 1,5 dl olaj (Jupiter), 0,3 kg köles (Merkúr, Nap), 1 l víz (Hold), 1 evőkanál tárkony (Merkúr, Jupiter), 5 dkg vaj (Jupiter).
Elkészítés: A megmosott és feldarabolt zöldbabot sózzuk, majd 1 dl olajon puhára pároljuk. Mikor elkészült, hozzáadjuk a három evőkanál zúzott fokhagymát és az apróra vágott kaprot. Egy tepsit kiolajozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, majd beletesszük az elkészült babot. Közben a maradék olajon a kölest megpirítjuk, felöntjük 1 l vízzel, sózzuk, beletesszük a tárkonyt és 20 percig főzzük. Mikor megpuhult, hozzátesszük a juhtúrót, és 20 percig letakarva pihentetjük. Utána a tepsiben lévő babra terítjük, vajat morzsolunk a tetejére, és kb. 15 percig előmelegített sütőben 200 °C-on sütjük.
 

Spenótos tészta virslipörkölttel

Hozzávalók: Virslipörkölt: 5 pár virsli (Mars, Szaturnusz), 1 kg makaróni (Nap), 1 közepes fej vöröshagyma (Mars), 1 kg friss spenót vagy 1 csomag fagyasztott (Jupiter, Vénusz), 0,5 dl olaj (Jupiter), 1 dkg őrölt fehér bors (Mars), 1 db paradicsom (Jupiter), 30 dkg reszelt füstölt sajt (Hold, Jupiter, Szaturnusz), só (Mars, Szaturnusz), 2 dkg pirospaprika (Mars), 1 dl olaj (Jupiter), 1 db paprika (Mars), 2 gerezd fokhagyma (Mars).
Elkészítés: A makarónit 5 l vízben megfőzzük, beletesszük a sót, olajat. Megfőzzük a spenótot csipetnyi sóval, fokhagymával és a fehér borssal. Elkészítjük a virslipörköltet: a hagymát az olajon megpirítjuk, sózzuk és megszórjuk a pirospaprikával, beletesszük a virslit, a paprikát és paradicsomot és megfőzzük. Mikor ez kész, kiolajozott tepsiben lerakunk egy sor makarónit, rátesszük a virslipörköltet, újra egy sor makarónit, rátesszük a spenótot, megszórjuk a reszelt füstölt sajttal, majd 200 °C-os sütőben készre sütjük.
 
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók: 1 csomag szójakocka (Vénusz, Hold, Szaturnusz), 1 evőkanál ételízesítő (Mars, Szaturnusz, Uránusz), 1 csipet szerecsendió (Nap, Mars, Jupiter), 1 teáskanál köménymag (Merkúr), 1 csipet őrölt bors (Mars), só (Mars, Szaturnusz), 1 kg burgonya (Hold, Szaturnusz), 5 dl olaj (Jupiter), 5 gerezd fokhagyma (Mars), 1 teáskanál pirospaprika (Mars).
Ahogy mi készítjük: a szójakockát megfőzzük ételízesítős vízben, teszünk még bele őrölt szerecsendiót, köménymagot egy teáskanállal, fehér borsot egy keveset. Negyedórát főzzük, utána hagyhatjuk még a lében, amíg nem használjuk fel. 1 kilogramm burgonyát meghámozunk, kockára vágunk, konyharuhával vagy papírtörlővel a nedvességet leitatjuk róla, majd olajban kisütjük. Fél deci olajban lepirítjuk a lecsöpögtetett szójakockát, sóval, fokhagymával, pirospaprikával fűszerezzük, ebbe tesszük a kisült burgonyát, összekeverjük.
 
Csőben sült zöldség
Használhatunk karfiolt, tököt, cukkinit, gombát, bármilyen zöldséget megfőzve  ( gomba kivételével), vagy vegyesen. Tehát megfőzzük a zöldséget, adagonként halmozzuk, majd sűrű besamelt készítünk. Bele is keverhetjük a sajtot, de a tetejére is reszelhetjük (így szebb), és a sütőben szépen rásütjük. Akkor jó, amikor a sajt szépen megolvadt. Csütörtökhöz illő köret a burgonyapüré (Hold, Szaturnusz), karfiol (Nap, Hold), tök (Hold, Jupiter), cukkini (Hold, Jupiter), gomba (Plútó).
 
Savanyú káposzta burgonyapürével
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta (Hold, Plútó), 2 dl joghurt vagy tejföl (Hold, Plútó), 1 kg héjában főtt burgonya (Hold, Szaturnusz), 0,5 dl olaj (Jupiter), só (Mars, Szaturnusz), 30 dkg füstölt sajt (Hold, Jupiter, Szaturnusz), 25 dkg margarin (Hold, Jupiter), tej vagy víz (Hold) ízlés szerint (kb. 0,5 dl), fűszerek: lestyán (Nap), kakukkfű (Merkúr, Vénusz), bazsalikom (Mars), babérlevél (Nap, Jupiter).

Elkészítés: A savanyú káposztát átmossuk, majd az olajba beletesszük, öntünk hozzá kb.1 dl vizet, megízesítjük ételízesítővel, babérlevéllel, lestyánnal, kakukkfűvel, bazsalikommal, sóval, pároljuk kb. fél óráig. Közben a héjában főtt burgonyát meghámozzuk, burgonyatörőn átnyomjuk, még melegen hozzáadjuk a forró tejet vagy a forró vizet, a margarint habverővel habosra keverjük benne, sóval, esetleg szerecsendióval ízesítjük. Egy tepsit kiolajozunk, zsemlemorzsával kibéleljük. A kész káposztába belekeverjük a tejfölt vagy a joghurtot. A tepsibe alulra rakjuk a káposztát, erre a burgonyapürét, a tetejére reszeljük a füstölt sajtot. Forró sütőben megsütjük. Akkor jó, ha a sajt megolvadt.

 

   Sajttorta

    Hozzávalók: 1 db félkilós hosszúkás barna kenyér (Nap, Vénusz, Szaturnusz), 40 dkg juhtúró (Hold), 20 dkg krémsajt (Szaturnusz, Hold, Jupiter), 2 csokor kapor (Merkúr), 2 csokor petrezselyem (Merkúr), 5 csokor snidling (Mars), 10 dkg olajbogyó (Nap)

   Simára keverjük a juhtúrót a krémsajttal, meg a puha vajjal, az összevagdalt petrezselyemmel, a kaporral és két csokor snidlinggel. A kenyérnek levágjuk a héját, és hosszában fél centi vastag szeletekre vágjuk, a többit nem használjuk fel. A három kenyérlapot vastagon megtöltjük, és bevonjuk a kikevert sajtkrém kétharmad részével, a visszamaradt részből vizes kézzel kis gombócokat formálunk,  és beleforgatjuk a megmaradt, össszevágott snidlingbe. Ezeket a kis gömböcöket a sajttorta tetejére rakjuk, a közökbe pedig olajbogyót. Legalább egy nappal előtte kell elkészíteni, hűtőben tároljuk.  

 

Spenótos-sajtos rétes:

    Hozzávalók: 900g fagyasztott spenót, 1 fej hagyma, 200g vaj, 8 szál zöldhagyma, 1 kis csokor petrezselyem, 1,5 dl tej, 4-5 tojás, 16 réteslap, 1 doboz fetasajt

    Vágjuk kockára a hagymát, apróra a petrezselymet. Olvasszunk meg egy kis vajat serpenyőben, pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a feldarabolt zöldhagymát, a spenótot és a petrezselymet. Kavarjuk meg és fedő alatt pároljuk, ha kész, adjuk hozzá a tejet és hagyjuk állni. Közben keverjük össze a tojásokat a durván lereszelt sajttal. Kenjünk ki egy közepes méretű tepsit, olvasszuk meg a maradék vajat, réteslapokat szabjuk a tepsi méretére, és nyolc réteget rakjunk egymás után, úgy hogy egyenként mindegyiket megkenjük vajjal. A legfelső rétegre kerül rá a töltelék. Ezután tegyük rá a tölteléket, majd tegyük rá a maradék réteslapokat egyenként megvajazva. Végül a tetejét ollóval előre felvágjuk, majd nyomkodjuk rá a réteslapot a töltelékre. 180C fokon 30-40 percig sütjük. Hidegen, melegen fogyasztható.

Gomba fasírt:

    Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 fej hagyma, 5 dkg vaj, só, durvára őrölt bors, szerecsendió, besamel, 2 tojás

    Besamelt készítünk. Addig főzzük, amíg el nem válik az edény szélétől, levesszük a tűzről, ki kell hűlnie, utána beletesszük egyenként a tojásokat, jól elkeverjük, belerakjuk a fűszereket. A hagymát felvágjuk, a vajon megpároljuk, beletesszük az apróra felvágott gombát, a nedvességét el kell párolódnia. Ha kicsit hűlt a massza, hozzákeverjük a besamelhez. Gombócokat formázunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk. 180 C-ra melegítjük a sütőt. Tepsibe sütőpapírt teszünk belerakjuk a gombócokat. Kb. 20 perc alatt megsül, egyszer fordítsuk meg közben a gombócokat. Rizzsel tálalhatjuk, de önmagában is élvezetes. Tojás helyett használhatunk étkezési keményítőt. Én annyit evőkanállal teszek bele, ahány tojást használnék.

Gyümölcsmártás hablabdával

    Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 2 dl cukor vagy porcukor, 20 dkg feketeribiszke vagy meggy vagy...., 2 dl víz, citromhéj, cukor

    Elkészítés: Forraljuk fel a vizet a cukorral, főzzünk belőle szirupot. Tegyük a forró szirupba a gyümölcsöt és főzzük néhány percig. Hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk össze. Verjük fel keményre a tojásfehérjét, cukrozzuk meg. Közben tegyünk fel vizet egy nagy széles lábosban. Ha már forr, szaggassunk bele a tojásfehérjéből kis labdákat, 4-5 percig főzzük. Én tettem a vizbe egy kis vanília aromát. Gyümölcsmártással tálaljuk, ebbe szórjunk néhány szem friss gyümölcsöt vagy befőttet, de nem szüksége, e nélkül is szép. A hablabdákat citromhéj reszelékkel hintsük meg.

Ha kevesebb gyümölccsel készíted, akkor liszttel habard be, egy kevés vízbe tegyél lisztet, erre öntsél a szószból egy keveset, keverd össze, majd öntsd az egészet a szószba, forrald fel, kevergetve, majd húzd le, mert kész is.

Látványos, illatos, tej nélküli étel!