Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek- Sós sütemények

2010.02.18

Sajtos rudak

    Hozzávalók: 40 dkg reszelt sajt ( Hold, Merkúr), 20 dkg zabpehely (Nap), 5 dkg liszt (Nap), 5dkg búzadara (Nap), 10 dkg vaj (Jupiter), víz (Hold), vagy tej (Hold), szükség szerint köménymag (Merkúr), Só (Mars, Szaturnusz)

    A reszelt sajtot összekeverjük a zabpehellyel, a liszttel, a búzadarával, a köménymaggal és a sóval. A vajjal és a vízzel, vagy tejjel nyújtható tésztát gyúrunk belőle. Vékony 3-4 cm hosszú csíkokra vágjuk, kivajazott tepsibe téve sütőben ropogósra sütjük. 180 C-on, 15-20 perc alatt megsül.

    Ha nagyon ragad a tészta (nemcsak ennél a süteménynél), akkor a gyúródeszkára tegyünk sütőpapírt, erre tegyük a kinyújtandó tésztát. Így nyújtsuk ki. Ez a sütemény bírja, ha kicsit jobban megsütjük, annál ropogósabb lesz, persze megégetni nem szabad. A sütemény íze nagyban függ a zabpehely ízétől, tehát érdemes már ismert jóízű zabpelyhet venni!



Kati kiflije
                       
    Hozzávalók: 1 csomag friss élesztő (Plutó), 1-2 deci langyos tej (Hold), 70 deka liszt ( Nap), 20 deka margarint ( Jupiter), 2 deci tejfölt ( minden szobahőmérsékletű legyen), 1 evőkanál só (Mars, Szaturnusz), 1-2-3 deci olaj (Jupiter), 2 tojás (Nap, Hold)
    Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, enyhén cukrozott tejben. Akkor jó, ha a duplájára nőtt. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, közepére mélyedést készítünk, belerakjuk a lisztbe a megkelt élesztőt, hozzáöntjük a tejfölt, beletesszük a tojást, a sót. Szükség esetén tegyünk hozzá még tejet, vagy lisztet.Összedolgozzuk, ha jó a tésztánk, akkor keverjük hozzá az olajat, addig, amíg egynemű lesz a tészta.
A  szoba hőmérsékletű margarint elkeverjük 1 evőkanál sóval egy külön tálban. Ne melegítsük a margarint, mert akkor kifolyik.
9 gombócot csinálunk belőle. Kinyújtjuk egyenként a gombócokat, úgy nézzen ki mint egy palacsinta. Megkenjük 1 evőkanál (kb.) sós margarinnal. Kinyújtjuk a második gombócot, megint úgy nézzen ki mint egy palacsinta, gyerek nyújtófával szoktam kinyújtani. Rárakom a megkent tésztára. Megkenem sós margarinnal. Újból egy gombócot kinyújtok, hasonló méretű legyen mindegyik!! Rárakom a két egymásra rakott megkent tésztára. Utána negyedbe vágom, és minden negyedet négybe vágom. Ekkor lehet variálni. Én utoljára olaszosan csináltam meg. Volt itthon Barilla olívás szószom, ebben voltak olajbogyó szeletek, ezt leszűrtem. A szószba raktam oreganot. Ezzel megkentem egy-egy cikkelyt, ráraktam olajbogyót, és még lehetett volna olasz sonka darabokat, de én a többiek miatt nem akartam húsosan. A szélesebbik végénél elkezdtem feltekerni óvatosan, hogy ne nagyon follyon ki a szósz és ne essen ki az olajbogyó. Sütőpapírt rakok mindig a tepsibe, ebbe rakosgattam bele a kifliket. A végén 48 db kiflinek kell lennie. Felvert tojással megkenem. Óvatosan kell megkenni, csak a tetejét, mert ha lefolyik az oldalára, akkor nem engedi feljönni.Mozzarella sajtot vagy szezámmagot szórtam a tetejére. 1/2 órát- 1 órát kelesztem még a tepsiben, majd 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütőm. Csak frissen jó, mint általában a kelt tészták.
   Bárhogy lehet lehet tölteni, mielőtt összetekered, sajtot, virslit, stb tehetsz bele. Tetejére magokat, sajtot. Tettem én már a tésztába pirított tökmagot, semmi különös nem volt, sokat nem javított az élvezeti értékén. Változatosság miatt...

   Lehet tojás nélkül készíteni, akkor több tejfölt rakok a tésztába, több olajat, ugyanolyan jó tud lenni, de másmilyen.

Sonkás pogácsa                                                                                                                               Hozzávalók: 15 dkg főtt sonka (Mars, Szaturnusz), 30 dkg liszt (Nap), 10 dkg margarin (Jupiter), 3 tojás (Nap, Hold), 1dl fehérbor (Jupiter, Neptun), só (Mars, Szaturnusz), törött bors (Mars), tejföl (Hold, Plutó).

Elkészítés: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a darált sonkát, a tejfölt, sót, borsot, a tojások sárgáját. A fehérborból annyit adunk a tésztához, hogy jól nyújtható legyen. Vékonyra kinyújtjuk, összehajtogatjuk és félretesszük pihenni, hidegre. Félórás pihenő után még kétszer kinyújtjuk. Harmadszorra apró pogácsákat szaggatunk belőle, a tetejét megkenjük tojásfehérjével és közepes lángon megsütjük.

  

Burgundi sajtlepény

Hozzávalók: A lepényhez: 20 dkg liszt (Nap), 10 dkg vaj (Hold, Jupiter), csipet só (Mars, Szaturnusz); továbbá: 3 dkg vaj (Hold, Jupiter), két evőkanál liszt (Nap), 1 dl tej (Hold), 5 dkg reszelt sajt (Hold, Jupiter, Szaturnusz), őrölt bors (Mars), őrölt szerecsendió (Nap, Mars, Jupiter), 2 db tojás (Nap, Hold).

Elkészítés: Az átszitált lisztbe gyúrjuk bele a vajat, adjunk hozzá 3 kanál vizet, majd összegyúrás után kézzel nyomkodjuk bele a lepénysütő tepsibe. Felületét szurkáljuk meg villával, úgy tegyük előmelegített sütőbe. Mialatt sül, összeállítjuk a belevalót: a vajból, a lisztből és tejből besamelmártást készítünk, amit a fűszerekkel együtt főzünk fel, majd hozzákeverjük a sajtot (parmezánt és gruyére-t). Levesszük a lángról a lábast, és két jól felvert tojássárgáját keverünk bele, majd miután lehűlt, a habnak felvert fehérjét is hozzáadjuk. Mikor mindezzel elkészültünk, kivesszük a tepsit a sütőből, és a félig sült tésztát megtöltjük a belevalóval. A tetejére reszelt sajtot hintünk, és visszatesszük a sütőbe, ahol még további negyedóráig sütjük közepes lángon, míg a töltelék fel nem emelkedik és aranybarnára nem pirul.

Spenótos-juhtúrós csiga

Hozzávalók: 50 dkg leveles tészta, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál olaj, 20 dkg mirelit spenót, 10 dkg gomba, 10 dkg juhtúró, 1 tojás, só, bors, szerecsendió

Elkészítés: Először a tölteléket készítjük el, mert teljesen ki kell hűlnie!!A hagymát felvágjuk, serpenyőbe  olajat teszünk, belerakjuk a hagymát, megpirítjuk, utána belerakjuk a fokhagymát, a felvágott gombát és a spenótot, együtt pároljuk, addig, amíg a nedvesség nagy része elpárolgott. Levesszük a tűzhelyről. Utána összekeverjük a juhtúróval. Belerakjuk a fűszereket, sót, egy kicsit sósnak kell lennie, mert kisülés után, nem érzed olyan sósnak, a tészta felveszi. Durvára őrölt borsot rakunk bele, érződjön jócskán rajta, és valamennyi szerecsendiót teszünk bele. A sütőt 180-190C-ra melegítsük fel. Ha kihűlt a töltelék, elővesszük a tésztát, ha nem friss leveles tésztával dolgozunk, akkor nyújtsuk ki. Ha friss leveles tésztánk van, akkor csak tekerjük ki. Amerre tekerjük, azt a végét kenjük be tojással, osszuk el egyenletesen a tölteléket, majd tekerjük fel, szorosan, kézzel igazítsuk ki. Ujjnyi vastagra vágjuk. Tegyünk sütőpapírt a tepsibe, egymástól kb. 2 cm-re tegyük, mert kicsit terjeszkedik. Kézzel szépítsük ki. Tetejét kenjük meg tojással. 20-25 perc alatt szépen megsül.

Sajtos vendégváró

Hozzávalók: 38 dkg liszt, 2 db tojássárgája, 25 dkg margarin, 1-2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál só, reszelt sajt

Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk. 1-2 napra betesszük a hűtőbe. Majd kinyújtjuk, felvágjuk, majd tojással megkenjük, reszelt sajtot teszünk rá, kicsit belenyomkodjuk. A tepsibe sütőpapírt teszünk, belerakjuk a felvágott tésztát. 180 C-on, kb. 10 perc alatt megsül.

Sós rudak 1.

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12 dkg zsír, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 tojás, köménymag vagy szezámmag, só

Elkészítés: Az élesztőt a  kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a kétszeresére nőtt élesztőt, a maradék langyos tejet. Lágy tésztát készítünk, sót beletesszük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk. Kétszer hajtogatjuk, majd kinyújtjuk, rudacskákat vágunk belőle. 20-25 percig még letakarva kelesztjük. Utána felvert tojással megkenjük, csak a tetejét, mert akadályozza a tészta feljövetelét. Tetejére szórjuk a köményt vagy a szezámmagot. olajozott tepsiben, vagy sütőpapíron vagy beolajozott sütőpapíron megsütjük, 180 C-on, 10-15 perc alatt.

Sós rudak 2.

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 40 dkg liszt, 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, reszelt sajt, só

Elkészítés: A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadunk 1 tojást, a tejfölt, 1 csapott teáskanál sót, és jól összegyúrjuk. A tésztából cipót formálunk, és letakarva betesszük a hűtőbe 2 órára. Majd hűtőből kivéve, lisztes gyúródeszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. 10 cm hosszú csíkokat vágunk, ujjnyi szélességben. Tetejüket megkenjük a felvert tojással, amikor megszáradt, újból megkenjük a tojással, majd megszórjuk sóval és reszelt sajttal. 180 C-on 10-15 perc alatt megsül.

Juhtúrós pogácsa

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 gr. száraz élesztő, 15 dkg vaj, 10 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 tojás, só

Elkészítés:  Az élesztőt a liszthez keverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót az egész tojás kivételével. Összedolgozzuk, utoljára a vajat tesszük hozzá. Egyneműsítjük. Kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Kivajazott tepsibe tesszük. Tehetünk sütőpapírt a tepsibe, és arra tesszük. 25-30 percig letakarva kelesztjük, majd tojással megkenjük a tetejét, 180 C-on megsütjük.

 Zsemle 1.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 3,5 dl tej, 2 tojás, 6 dkg cukor, 12 dkg vaj, só

Elkészítés: Az élesztőt egy kevés langyos tejben felfuttatjuk, lisztet szórunk rá. 20-25 perc alatt a kétszeresére kell dagadnia, akkor jó. A megmaradt tejet összedolgozzuk  a tojással, a sóval, maradék cukorral. A lisztet egy nagy tálba  öntjük. Az élesztőt összekeverjük a tejes keverékkel, ezt ráöntjük a lisztre, és jól összedolgozzuk, közben fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott, lehűtött vajat. Langyos helyen, letakarva kb. 1 órát kelesztjük. Utána kisebb cipókat formázunk belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, letakarjuk, még egyszer kelni hagyjuk. Tojással megkenjük sütés előtt. 200C-on megsütjük.

Pogácsa 1.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg zsír vagy vaj, 1 kávéskanál só, tejföl szükség szerint

Elkészítés: A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, majd tegyük bele a tojást, a sót, a tejfölt, úgy hogy kemény legyen  a tészta. A tésztát nyújtsuk ki, 2 ujjnyi vastagságúra, és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A tetejét késsel kockázzuk, majd kenjük be tojással. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük. Forró sütőben kell gyorsan kisülnie, mert ha lassan sütjük kiszárad. Kb. 200 C-on.

Pogácsa 2.

   Hozzávalók: 1 liter liszt, 2 púpozott evőkanál vaj, 2 tojássárgája, 2 kávéskanál rum, só, tejföl

   Elkészítés: A lisztet a vajjal összedörzsöljük, aztán hozzáadjuk a tojássárgáját, a rumot, a sót és annyi tejfölt, hogy jól összegyúrva közepesen kemény tészta legyen. Aztán kinyújtjuk, összehajtogatjuk, majd újból kinyújtjuk, összehajtogatjuk, a tetejét bevagdossuk, majd sütőpapírt teszünk a tepsibe. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük. 180 C-on 15-20 perc alatt megsütjük.

Pogácsa 3.

   Hozzávalók: 25 dkg főtt burgonya, 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, só

   Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, jól leszűrjük, még melegen a krumplinyomón átnyomjuk, és hűlni hagyjuk. A vajat a liszttel összedörzsöljük, majd összegyúrjuk a kihűlt burgonyával és sót is teszünk hozzá. Háromszor kinyújtjuk, összehajtjuk. Utána kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük és 180 C-on 15-20 perc alatt megsütjük. Nagyon finom frissen. Ha már másodszor csináljuk, akkor borsot is tehetünk bele. Először tudni kell az alap ízt, hogy tudjuk tovább fejleszteni!! Azért is praktikus, mert nagyon hamar megvan. Nem kell várni a hajtogatások között, ha kihűlt a burgonya, már be lehet kapcsolni a sütőt.

Pogácsa 4.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 16 dkg vaj, 3 tojássárgája, 1 nagy késhegynyi só, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál tejföl

Elkészítés: A hozzávalókat jól összedolgozzuk, amíg hólyagos nem lesz. Ekkor tegyük hűtőbe legalább egy félórára. Utána nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, vagdossuk be a tetejét, szaggassuk ki pogácsaszaggatóval, tetejét kenjük meg tojással. Tepsibe sűtőpapírt tegyünk. 180 C-on 15-20 perc alatt megsül.

Pogácsa 5.

Hozzávalók: 28 dkg liszt, 25 dkg vaj, 12 dkg reszelt parmezán sajt, 1 tojássárgája,  2 csipet só

Elkészítés: A lisztet és a vajat összedolgozzuk, összedörzsöljük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, összegyúrjuk. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, majd pogácsaszaggatóval apró pogácsákat szaggatunk. Tepsibe sütőpapírt teszünk, a pogácsa tetejét tojással megkenjük, forró sütőben megsütjük.

Pogácsa 6.

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 1 púpozott kávéskanál só

Elkészítés: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Kevés hideg tejben elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszthez, a többi tejjel együtt, beletesszük a sót, addig gyúrjuk, amíg el nem válik az edény falától. A tésztát egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Sütés előtt a tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval formázzuk. A tetejét tojással megkenjük, szobahőmérsékleten pihentetjük egy félórát. 180 C-on készre sütjük.

Mandulás csillag

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejszín, 1 dkg cukor, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 2 dkg só, 1 tojás a megkenéshez és mandula szeletek, vagy mandulaforgács

Elkészítés: Az élesztőt elkeverjük a tejszínben, hozzáadjuk a többi alapanyagot, és közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kettőbe hajtjuk, majd elfordítjuk 90 fokkal, majd még egyszer kettőbe hajtjuk. 10-12 órán át hűtőben letakarva pihentetjük. Sütés előtt ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kettéhajtjuk, majd elfordítjuk, kinyújtjuk, majd még egyszer kettéhajtjuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd csillag alakú formával kiszaggatjuk. Kizsírozott, belisztezett  tepsibe tesszük, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A tetejét a felvert tojással megkenjük, és a mandulával megszórjuk. Kb. 15 perc kelesztés után 180C-on kisütjük

Köménymagos perec

Hozzávalók: 52 dkg liszt, 2 dkg só, 5 gr köménymag, 22 dkg vaj, kevés tej

Elkészítés: Az alapanyagokat jól összegyúrjuk, a köménymag kivételével, jól kidolgozzuk, és hűtőszekrényben fél óráig letakarva pihentetjük. A tészta darabokat vékonyra sodorjuk, attól függően, hogy mekkora pereceket szeretnénk belőlük. Felvert tojással megkenjük, köménymaggal meghintjük. 180C-on kisütjük előmelegített sütőben.

Kapros-tejfölös lepény

Hozzávalók: 35 dkg liszt + 10 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 3 dkg só, 3 dkg zsír vagy vaj, 1 liter tejföl, 6 db tojás, 2 csomag kapor

Elkészítés: Vékony, sós, kelt tésztát készítünk. Közben a tejfölt összekeverjük a 10 dkg liszttel, a sóval, a kaporral a tojással. Ráöntjük a tepsibe a tésztára, sütőben lassú tűznél 40 percig sütjük. Kb. 2 cm vastagságú legyen. Felszeleteljük, forrón tálaljuk.

Kolbászpogácsa

   Hozzávalók: 1,5 kg burgonya, 30 dkg füstölt kolbász, 2 evőkanál zsír, 1 kisebb fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, só, bors, 3 egész tojás

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk. a kolbászt ledaráljuk. A zsírban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzákeverjük a kolbászos burgonyapépet. Hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, belekeverünk 3 egész tojást. Simára gyúrjuk, kinyújtjuk ujjnyi vastagra és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Zsemlemorzsában megforgatjuk és forró zsírban vagy olajban pirosra sütjük.

Káposztás pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg fejes káposzta, 10-15 dkg zsiradék, só, bors, 12 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 egész tojás

Elkészítés: Először elkészítjük a káposztát. Megtisztítjuk, torzsáját kivágjuk, és lereszeljük. A zsiradékban a cukrot megpirítjuk, rátesszük a káposztát, megsózzuk, borsozzuk és együtt megpároljuk. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis tejben, egy kis cukorral. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a vajjal, majd beletesszük a felfuttatott élesztőt, a tojásokat, kevés sót és simára gyúrjuk. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, rárétegezzük a kihűlt párolt káposztát. A tészta két szélét egymással szemben felhajtjuk a tészta közepéig, majd a két részt is egymásra hajtjuk. A hűtőben egy órán át pihentetjük. Ekkor kinyújtjuk, újból hajtogatjuk, majd visszatesszük a hűtőbe, 20 perc pihenés után újból kinyújtjuk, majd hajtogatjuk, és még kétszer 20 perc pihenő időkkel. Az utolsó nyújtásnál ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tetejét tojással megkenjük és kizsírozott tepsibe téve kis pihenés után 180 C-on megsütjük. Melegen nagyon finom. Sajnos a gyomornak lehet, hogy nem annyira...

Sajtos pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 2 dkg só, 2 dkg élesztő, 1 dkg cukor

Elkészítése: Az élesztőt simára keverjük a tejszínben, majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk, és közepes keménységű tésztát gyúrunk belőle. kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Először szimplán, majd duplán hajtogatjuk, majd hűtőbe tesszük pihenni egy éjszakára vagy 8-12 órára. Ezután mégegyszer hajtogatjuk, majd kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ezután pihentetjük egy kicsit, majd a tetejét tojással megkenjük, és 200 C-on kisütjük.