Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek-pizzák

2010.03.10

  A pizza fűszerei: oregánó, bazsalikom, borsikafű, menta, majoránna, kakukkfű. Mikor írom a recepteket írom, akkor lehetőleg friss fűszerre gondolok.

   Marinara, amely olívaolajból, paradicsomból, oregánóból, esetleg bazsalikomból, és szeletelt mozzarellából áll. 

     Margherita, amely paradicsom, extra szűz olívaolaj, mozzarella sajt, bazsalikom.  

      Pizza romana: paradicsom, mozzarella,szardella,  oregánó, olaj;

     Capricciosa pizza : mozzarella, paradicsom, gomba,articsóka, főtt sonka ( lehet nyers sonka is),  olajbogyó, olaj

     Pizza quattro formaggi:  paradicsom és négyféle sajt, darabokban rárakva, ricotta, mozzarella, gorgonzola, parmezán

     Fehér pizza, amely nélkülözi a paradicsomot, helyette tejterméket ( tejfölt), vagy pestot használ. Lehet mozzarellával, ricottával, olajjal, bazsalikommal, fokhagymával.

Lehet olajjal, sóval és rozmaring ágakkal.

   Calzone pizza, mikor a pizzát megtöltik, azután, kettébe hajtják, félkör alakú lesz.

Gyors pizzatészta

    Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 gr. só, 20 gr. élesztő, olívaolaj, oregano, víz

    Elkészítés: Az élesztőt langyos vízben pici cukorral összekeverjük, majd lisztet szórunk a tetejére. Kb. 20 perc alatt duplájára dagad, ha nem, akkor még hagyjuk. Egyébként időjárástól függően lehet több élesztőt is belerakni, télen 50%-kal többet. Egy tálba szitáljuk a lisztet, mélyedést csinálunk a közepére, beleöntjük a felfutott élesztőt, szükség szerint langyos vizet teszünk hozzá, hozzáadjuk a sót, az oreganot, összegyúrjuk 3-4 percig. Ha kész a tésztánk, jó sok olívaolajat teszünk bele és egyneműsítjük, összedolgozzuk. Akkor jó, ha lágy a tészta. Konyharuhával letakarva állni hagyjuk 2-3 óráig. Ha van nagy kenyérsütőgépünk, akkor a tésztát vele  dolgoztatjuk ki. Ha jó a tésztánk, akkor a nyújtódeszkára, vagy a konyhai pultra jó sok lisztet szórunk, vékonyra kisodorjuk, kinyújtjuk.  200C-on, kb. 20 perc alatt megsütjük.

Lehet édes pizzát is készíteni, akkor ne tegyünk bele oreganot, a többi ugyanaz.

Pizzamártás 1.

    Hozzávalók: dobozos hámozott paradicsom, kevés víz, só, bors, bazsalikom, hagyma, fokhagyma, esetleg olajbogyó, capribogyó, olaj

   Elkészítés:  Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, kb. 5 percig. utána felöntjük a paradicsommal, befűszerezzük, esetleg egy kis cukrot teszünk bele szükség esetén. Még 10 percig főzzük.

Pizzamártás 2.

    Hozzávalók: 5 dkg hagyma, 0,5 dl olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, 7 dkg paradicsompüré, só, bors, őrölt gyömbér

   Elkészítés: A hagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a fűszereket, felöntjük vízzel és 5  percig forraljuk. Ha nagyon savanyú, akkor cukrot is adhatunk hozzá. Egy személyre kb. 1 dl mártással számoljunk.

Fokhagymás pizzamártás

   Hozzávalók: 1/4 csésze olívaolaj, 3-4 gerezd fokhagyma

    Elkészítés: A fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, majd az olajba beletesszük. Ezzel kenjük meg a pizzatésztát.

Gyümölcsös pizza 1.

    Hozzávalók:  1pizzatészta fűszerek nélkül,  2 evőkanál olvasztott vaj,  fahéj, 4 evőkanál cukor, 2 csésze bogyós gyümölcs, 1 evőkanál zsíros tejszín, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 2 csésze mascarpone

    Elkészítés: A pizzát megkenjük 2 evőkanál olvasztott vajjal. A cukrot összekeverjük a fahéjjal, felét rászórjuk a pizzatésztára, majd betesszük 200C-on 10-15 percig sülni a sütőbe.  Teljesen le kell hűlnie. Egy tálban összekeverjük  a mascarponét,a tejszínt, a citromlét. A pizzára rátesszük  a krémet, erre rátesszük a gyümölcsöket, majd megszórjuk a maradék fahéjas cukorral. Úgy vágjuk fel, mint a pizzát.

Oregánós pizza:

    Hozzávalók: pizzamártás, 10 dkg reszelt parmezán, oregano

    Elkészítés: Oregánóval ízesítjük a mártást, a tésztán egyenletesen szétosztjuk, majd parmezánnal megszórjuk. Szép pirosra sütjük. Ugyanígy lehet oregánó helyett friss bazsalikommal is, akkor meg bazsalikomos pizza.

Húsos pizza:

    Hozzávalók: 20 dkg darált sertéshús, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg hagyma, fokhagyma, só, bors, kakukkfű, paradicsomlé, 10 dkg parmezán sajt

   Elkészítés: Egy kevés olajon a szalonnát üvegesre pirítunk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, megpároljuk, a húst rárakjuk, befűszerezzük, és együtt megpároljuk. Nagyon kevés leve legyen a párolás végére. A pizzatésztát a pizzamártással megkenjük, rátesszük a húst, megszórjuk parmezán sajttal. Sütőben megsütjük.

Sonkás-sajtos pizza:

    Hozzávalók: 10 dkg gépsonka, 15 dkg gomba10 dkg reszelt parmezán, vagy mozzarella sajt, esetleg karikára vágott olajbogyó, capribogyó

   Elkészítés: Csíkokra vágjuk a sonkát. A pizzatésztát megkenjük a pizzamártással, rátesszük a szeletelt gombát, a sonkát, és a tetejére a sajtot.

Spenótos pizza:

    Hozzávalók: 30 dkg mirelit spenót, 5 dkg vaj, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, füstölt sajt.

    Elkészítés: A vajon megfuttatjuk a fokhagymát, a spenótot hozzáadjuk, sóval, borssal ízesítjük, addig pároljuk, amíg a nedvessége nagy részét elpárologta.  A pizzamártást rákenjük a pizzatésztára, majd ráterítjük a spenótot, füstölt mozzarellát teszünk a tetejére. Pizzamártás nélkül a pizzatésztát fokhagymás vajjal megkenjük.

Padlizsános-gombás pizza:

    Hozzávalók:  20-50 dkg padlizsán, 10 dkg szeletelt gomba, 10 dkg füstölt mozzarella, bazsalikom, oregánó, só, bors

    Elkészítés: A padlizsánt héjában, sütőben megsütjük, meghámozzuk, és összetörjük, nem fém eszközzel. Összekeverjük a fűszerekkel. A pizzatésztára tesszük a pizzamártást, a befűszerezett padlizsánt és a szeletelt gombát, a tetejére a sajtot.

Carbonara pizza:

    Hozzávalók: 10 dkg baconszalonna, 1-2 gerezd fokhagyma, 5 dkg juhtúró, 10 dkg gomba, só, bors, szerecsendió, gyömbér, füstölt mozzarella

    Elkészítés: Egy kis olajon megpirítjuk a szalonnát, a zúzott fokhagymát is mellé tesszük megpároljuk, hozzátesszük a juhtúrót is és együtt rövid ideig pároljuk, majd hozzátesszük a gombát. A pizzát megkenjük fokhagymás olajjal, rátesszük a mártást, majd füstölt mozzarellát a tetejére.

Paradicsomos pizza:

   Hozzávalók:  1 fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma , de ezeket ízlés szerinti mennyiségben!!! hámozott paradicsom, olajbogyó, capribogyó, friss bazsalikom, mozzarellasajt

   Elkészítés: Az olajat, lehetőleg olívaolajat felmelegítjük a serpenyőben, mikor párás, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, kb. 5 percig pároljuk. Hozzá adjuk a paradicsomot, az olajbogyót, capribogyót, sűrűre főzzük, beletesszük  a bazsalikomot is, sóval borssal ízesítjük. A pizzára tesszük a mártást, sok-sok mozzarellasajtot teszünk a tetejére. Forró sütőben megsütjük.