Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek-Tészták

2010.02.18

Lángos (egy hétre elkészíthető)

   Hozzávalók: 1 kg liszt (Nap), 5 dl tej (Hold), 2dl tejföl (Hold, Plutó), 5 dkg élesztő  (Plutó), 1 evőkanál só (Mars, Szaturnusz)

   Összedolgozzuk a hozzávalókat, majd olajos zacskóba tesszük, a hűtőben tároljuk. Amennyire szükségünk van, levágunk belőle, lángos formára kiformázzuk, majd kelesztés nélkül, forró olajban kisütjük. Így mindig van friss lángosunk!

Daramorzsa

    Hozzávalók: 4 dl tej (Hold), 20 dkg búzadara (Nap), 3 tojás (Nap, Hold), 1 vaníliás cukor (Vénusz), 3 evőkanál porcukor  (Vénusz).

    A hozzávalókat jól összekeverjük, majd a tepsiben 10 deka vajat felmelegítünk, mikor forró, akkor beleöntjük a masszát, majd közép meleg sütőbe helyezzük. A készítményt lapátkanállal gyakran kevergetjük, hogy jól összekeveredjenek a pirult és a nyers részek. A daramorzsa elkészült, ha a teljes állománya morzsalékos. Tálaláskor simára kevert gyümölcslekvárt, dzsemet adunk hozzá.

Spagheti carbonara

   Hozzávalók: 50 dkg spaghetti, ha lehet, durum lisztből,  15 dkg húsos szalonna, 1 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, lehet több is persze, 4 egész tojás, 2-3 dl tejszín, 10 dkg juhtúró,  2 evőkanál parmezán sajt, só törött bors

    Forró, sós vízben kifőzzük a tésztát. Serpenyőben, olajon kisütjük a csíkokra felvágott szalonnát, hozzáadjuk a fokhagymát, együtt pirítjuk. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, a juhtúrót, és a tejszínt, és a parmezánt.Mikor megfőtt a tészta, leszűrjük. Visszatesszük a lábosba, rátesszük a szalonnát, ráöntjük a tojásos keveréket, addig melegítjük, amíg krémes nem lesz. Szalonnát és tejszínt lehet többet rakni bele, ízlés szerint. Tetejét parmezán sajttal megszórjuk. Nagyon finom, és nagyon egyszerűen elkészíthető.

Juhtúrós tészta

    Hozzávalók: 30 dkg csuszatészta, 15 dkg füstölt szalonna, 20 dkg juhtúró, 1 csokor kapor, 30 dl tejföl, só

    A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A füstölt szalonnát kockára vágjuk, ropogósra sütjük, utána a zsírjával összekeverjük a tésztával. A juhtúrót összetörjük, összekeverjük a kaporral. Egy mély tűzálló tálba, vagy magas falú tepsibe tesszük a tészta egyharmad részét, erre rátesszük a juhtúró felét, rárakjuk a kisütött szalonnát, majd ismét tészta következik, amelyre rárakjuk a megmaradt juhtúrót és szalonnát, végül a tetejére ismét tészta következik, ráöntjük a tejfölt. 180 C-on 20-25 percig sütjük.

Spenótos tészta

    Hozzávalók: 30 dkg makaróni, 60 dkg mirelit spenót, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg reszelt sajt, 10 dkg vaj, 6 dkg liszt, 3 dl tej, szerecsendió, törött bors, só

   A spenótot serpenyőbe tesszük és a levét elpárologtatjuk. A vaj feléből és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük tejjel és habverővel simára keverjük, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A makarónit sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük és a felét egy hőálló tálba, vagy tepsibe tesszük. Rárakjuk a spenótot, megszórjuk apró darabokra vágott sonkával és reszelt sajttal, befedjük a maradék tésztával és ismét megszórjuk sajttal és átsütjük, 180 C-on, kb. 20-25 perc alatt.