Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek-Köretek

2010.02.14
 
Röschti (svájci pirított burgonya)
Hozzávalók: 1 evőkanál vaj (Hold, Jupiter), 80 dkg burgonya (Hold, Szaturnusz), 1 teáskanál só (Mars, Szaturnusz).

Elkészítés: A burgonyát héjával együtt majdnem puhára megfőzzük. Ha kész, kihűtjük, meghámozzuk és durva reszelőn lereszeljük. A vajat felhevítjük, benne a burgonyát 15-20 percig állandóan kevergetve sütjük. Közben megsózzuk. Ezután lepényt készítünk belőle, és kevergetés nélkül 5-10 perc alatt „arany kérget” pirítunk rá. Kerek tálra csúsztatva tálaljuk, bármely hús köreteként adhatjuk, sőt reggelire is fogyaszthatjuk.

 

Hercegnő burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10-15 dkg vaj, 4 db tojás, 1 dl tejszín, só, reszelt szerecsendió

 A burgonyát meghámozzuk, felvágjuk, majd feltesszük főni. Ha megfőtt, leszűrjük, leöntjük róla a vizet. Összetörjük, hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és utána rúdmixerrel habosra keverjük, megsózzuk, szerecsendióval megízesítjük. Ha teljesen kihűlt, akkor hozzáadjuk a tojássárgákat. Két lehetőség van utána, vagy belerakjuk habzsákba és szép formát nyomunk ki belőle, és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A másik lehetőség, hogy egyben tepsibe rakjuk és szép pirosra sütjük (barnára). 180 C-ra melegítjük a sütőt.

Ez a köret azért jó, mert finom, és azért, mert az előző napi krumplipüre így felfrissíthető, vagy előre el tudjuk készíteni, és a vendégek érkezése előtt tesszük a sütőbe.

Gombás burgonyalepény

Hozzávalók: 50 dkg burgonya (Hold, Szaturnusz), 20 dkg gomba (Plútó), 2 dl tejföl (Hold, Plútó), 4 db tojás sárgája (Nap), 1 fej vöröshagyma (Mars), 3 dkg vaj (Hold, Jupiter), 8 dkg reszelt sajt (Hold, Jupiter, Szaturnusz), 2 evőkanál olaj (Jupiter), fél csomag petrezselyem (Merkúr), törött bors (Mars), só (Mars, Szaturnusz).

Elkészítés: A sós vízben főtt, áttört burgonyát az olvasztott vajjal és 1 dl tejföllel elkeverjük, sózzuk, borsozzuk és a 2 tojás sárgáját hozzáadva jól összedolgozzuk. Vajazott, lisztezett sütőlemezen szétterítjük és megsütjük. A finomra vágott hagymát és a felszeletelt gombát olajban megpirítjuk, sóval, borssal, vágott petrezselyemmel ízesítjük, majd hozzákeverjük a maradék tojássárgákat. A megsült burgonyalapot kettévágjuk, megtöltjük a gombapéppel, tetejét megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt rápiruljon. Mindenféle főzelékhez kitűnő feltét.