Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek-saláták

2010.02.15
Korhelysaláta
Hozzávalók: 2 fej hagyma (Mars), 0,5 dl olaj (Jupiter), 1 kg savanyú káposzta (Hold, Plútó), lestyán (Nap), kakukkfű (Merkúr, Vénusz), bazsalikom (Mars), virsli szójából (Vénusz, Szaturnusz) vagy hagyományos (Mars, Szaturnusz), 1 db erős paprika (Mars), csemegeuborka (Hold, Mars). Majonézmártás (tojás nélkül): 1 dl tejföl (Hold, Plútó), 1 dl olaj (Jupiter), 1 teáskanál mustár (Mars), csipet só (Mars, Szaturnusz), őrölt fehér bors (Mars), porcukor (Vénusz).
Elkészítés: Két fej közepes nagyságú hagymát félbevágunk, utána felszeleteljük. Fél deci olajon megpirítjuk, majd beleteszünk 1 kilogramm savanyú káposztát, amit előtte átmostunk. Megpároljuk egy kis vízzel, megfűszerezzük lestyánnal, kakukkfűvel, bazsalikommal. Fél kilogramm füstölt virslit karikára vágunk (lehet akár több is), megsütjük. Majonézt készítünk. 10 dkg csemegeuborkát karikára vágunk, beletesszük a majonézbe, hozzáadjuk a kihűlt virslikarikákat, a kihűlt, megpárolt káposztát. A végén belevágunk zöld hegyes erős paprikát, ízlés szerinti mennyiségben, de legalább 1 darabot. Kicsit állni hagyjuk a hűtőben, hogy az erős paprika íze átjárja.
 

Fokhagymás kínai káposzta

1 fej édeskáposzta (Hold) csíkokra vágva, 2 evőkanál sötét szójaszósz (Vénusz, Hold), 2-3 gerezd fokhagyma (Mars), 1 kiskanál mustár (Mars), 1,5 dl olaj (Jupiter). A káposztát olajon megsütjük, teszünk bele sót, mikor megpuhult, kevés mustárt, szójaszószt és fokhagymát keverünk hozzá, kevés borssal ízesítjük.

 

Alma saláta

Hozzávalók: 50 dkg alma, 2 citrom leve, 10 dkg porcukor

Elkészítés: Meghámozzuk az almát, kiszedjük a csutkáját, és nem túl vékony szeletekre vágjuk. Tálba rétegezzük, 1 sor alma, utána megszórjuk porcukorral, meglocsoljuk citromlével. Egy két óráig állni hagyjuk, utána fogyasztjuk.

 

Áfonya saláta

Hozzávalók: 60 dkg áfonya, 10 dkg cukor, 1 dl fehérbor, 2 dl tejszín

Elkészítés: A megmosott, lecsöpögtetett áfonyát cukorral kevés vízben megfőzzük, hagyjuk kihűlni. Meglocsoljuk a borral. Tálaláskor tejszínhabbal díszíthetjük.

 

Eper saláta

Hozzávalók: 2 fej saláta, 25 dkg eper

   öntethez: 1 natúr joghurt, 2 evőkanál cukor, 1 dl tejszín, 1 narancs, 1  citrom

Elkészítés: A narancs és citrom levét kinyomjuk, összekeverjük a joghurttal. A habbá vert tejszínhez keverjük. A megmosott, megtisztított, lecsöpögtetett salátát csíkokra vágjuk, és összekeverjük a negyedekre vágott eperrel. Tálaláskor a szószt ráöntjük.

 

Vegyes gyümölcs saláta

Hozzávalók: 2 db őszibarack, 15 dkg eper, 10 dkg szeletelt mandula, 2 dl narancslé, 2 db narancs, 1 késhegynyi fahéj

Elkészítés: A cukorból  a fahéjjal 1 dl vízzel szirupot főzünk, hozzáöntjük a narancslét, majd lehűtjük. A gyümölcsöket felkockázzuk. Az epret egészben is hagyhatjuk. Ráöntjük a levet, majd megszórjuk a mandulával.

 

 Olasz tészta saláta

Hozzávalók: 20 dkg tészta, 30 dkg hámozott paradicsom, 15 dkg mozzarella sajt, 5 dkg fenyőmag, 3 evőkanál borecet, 3 evőkanál olívaolaj, friss bazsalikom, só, bors

Elkészítés: A tésztát kifőzzük, lecsepegtetjük. Az ecetet, a sót, borsot, az olajat elkeverjük a bazsalikommal. A cikkekre vágott paradicsomot és a felkockázott mozzarellát a tésztával és a szósszal elkeverjük. A fenyőmagot egy serpenyőben világos aranysárgára pirítjuk, tálalás előtt a salátára szórjuk.