Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Skorpió receptek

2011.02.05

  Most azonban egy más megközelítésben, most a gombákkal foglalkozunk. A gomba, mivel önálló életre képtelen más élő környezetben terem. Ide tartoznak a természetben megtalálható gombák, legyenek akár ehető gombák, vagy akár penészgombák. Egyértelműen a pusztulás és az élet egyszerre való megjelenése. Tudattalanunk számára elfogadhatóvá teszi ezeket a szimbólumokat.

 

Csőbensült cukkini gombával:

    Hozzávalók: 35 dkg sampinyon gomba, 50 dkg cukkini, 3 evőkanál étolaj, só, őrölt fehérbors, 50 dkg héjában főtt burgonya, 1,5dl tej, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál kakukkfű, 2-3 evőkanál étkezési keményítő , 5 dkg vaj, 10 dkg sajt, vaj a sütőforma kikenéséhez

   A gombát megtisztítjuk, folyóvíz alatt alaposan, de rövid ideig lemossuk, utána nedvszívó papírral letöröljük. A cukkini megmossuk, mindkét végét levágjuk, és (ha már nem zsenge a cukkini, akkor meghámozzuk) felszeleteljük. Az olajat a serpenyőben felhevítjük, belerakjuk a cukkini-, és a gombaszeleteket, keverés mellett 5 percig erősen pirítjuk. Sóval, borssal fűszerezzük. A megfőtt burgonyát meghámozzuk, szeletekre vágjuk.

   A sütőformát vajjal kikenjük. A krumpliszeleteket belerakjuk, enyhén sózzuk és borsozzuk, rátesszük a megsütött gomba-, és cukkiniszeleteket. A tejet, tejszínt, keményítőt, kakukkfüvet összekeverjük, és a zöldségekre öntjük. Vajdarabkákat teszünk a tetejére, és reszelt sajttal megszórjuk.

A sütőformát a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 25 percig sütjük.

 

Tejszínes gombasaláta:

    Hozzávalók: 50 dkg gomba , 1 közepes nagyságú hagyma apróra felvágva, 3 dl tejszín, só ,egy kevés kurkuma, petrezselyem felaprítva, 2 evőkanál olaj

   Sampinyon gombát lemossuk, nedvszívó papírral megtöröljük. A szárát is és a kalapját szeletekre felvágjuk. Az olajon megpároljuk, a levét elpárologtatjuk. Sózzuk, a tejszínt beletesszük, utána a kurkumát, a felvágott petrezselymet.

 

Grill gomba camembert sajttal:

   Hozzávalók: 50 dkg gomba, camembert sajt , kevés olaj, só

   A gombát lemossuk, majd nedvszívó papírral letöröljük, Csak a kalapját használjuk fel. A felmelegített sütőt bekenjük olajjal, a gombát megsütjük, a végén megsózzuk egy kicsit, a camembert sajtot egészben megsütjük, mielőtt megolvad, akkor jó. Krumplipürével tálaljuk.

 

Gombagulyás:

   Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 nagyobb sárgarépa, 1 közepes petrezselyemgyökér, 40 dkg sampinyongomba, 4 db burgonya, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál ételízesítő, 2 gerezd fokhagyma, 1 csipetnyi őrölt kömény, petrezselyem, őrölt pirospaprika

   Az összes zöldséget megtisztítjuk.  A hagymát finomra, a répát és a gyökeret 1 centis darabokra, a gombát cikkekre, a burgonyát közepes kockákra vágjuk. A hagymát az olajon megpároljuk, beletesszük az összezúzott fokhagymát, beletesszük a zöldségeket 6-8 percig pároljuk, pirospaprikát rátesszük, 1,5 liter vízzel felengedjük, az ételízesítővel és a köménnyel ízesítjük. Kb. 20 perc alatt puhára főzzük, ha kész, felaprított petrezselymet teszünk bele.

 

Gomba ropógos:

   Besamelt készítünk,2-3 evőkanál étkezési keményítőt teszünk bele. Takaréklángon addig főzzük, amíg el nem válik az edényfalától. A tűzről levéve sót, fehér borsot, szerecsendiót adunk hozzá. A gombát apróra felvágjuk, vajban addig pároljuk, amíg a nedvességét el nem forrta. Ezt is a masszához adjuk. Ha ellágyulna, zsemlemorzsát adjunk hozzá, rúd alakúra formázzuk, bebundázzuk és bő, forró olajban kisütjük.

 

Gombás rizs:

   Hozzávalók: 0, 60 kg rizs, 0, 03 kg só, 1 dl olaj, vaj, 0, 05 kg vöröshagyma, 0, 2 kg gomba, 0, 05 kg törött bors, 1 csomag petrezselyem

   A megtisztított, többször megmosott gombát leszárítjuk. Apró kockákra vágjuk. Serpenyőben vajat melegítünk, belerakjuk a gombát, ízesítjük sóval, borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Puhára pároljuk. Az átválogatott, lemosott rizst olajban üvegesre pirítjuk, majd felöntjük forrásban lévő sós vízzel. Felforraljuk, majd lefedjük. Ha kész villával a szemeket fellazítjuk. A gombát a kész párolt rizshez keverjük.