Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütemény leveles tésztából

2010.06.26

Almás 1.

     Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 1 kg jóízű alma (jonatán, jonagold...), 12,5 dkg margarin, 3 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 4-5 evőkanál sárgabarack lekvár, 1 tojásfehérje, 1 kávéskanál citromlé

     Elkészítés: Az almát megmossuk, meghámozzuk, cikkelyekre vágjuk, a magházát is eltávolítjuk. A margarint felforrósítjuk, beletesszük az almaszeleteket, a cukrot és a baracklekvárt. Néhány percig karamellizáljuk. A leveles tésztát kinyújtjuk, ha nem frissel dolgozunk. A tészta kétharmadával kibélelünk egy tortaformát, amit előzőleg, kivajaztunk, beliszteztünk, az oldalára is teszünk tésztát. Rátesszük a kihűlt almaszeleteket, szépen elrendezzük. Majd a tojásfehérjéből a vaníliás cukorral, a citromlével habot verünk. Elsimítjuk az almaszeleteken. A maradék tésztából hosszúkás nudlikat sodrunk és ezzel berácsozzuk a torta tetejét. 180 C-on 50 percig sütjük kb.

Spenótos-juhtúrós csiga

Hozzávalók: 50 dkg leveles tészta, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál olaj, 20 dkg mirelit spenót, 10 dkg gomba, 10 dkg juhtúró, 1 tojás, só, bors, szerecsendió

Elkészítés: Először a tölteléket készítjük el, mert teljesen ki kell hűlnie!!A hagymát felvágjuk, serpenyőbe  olajat teszünk, belerakjuk a hagymát, megpirítjuk, utána belerakjuk a fokhagymát, a felvágott gombát és a spenótot, együtt pároljuk, addig, amíg a nedvesség nagy része elpárolgott. Levesszük a tűzhelyről. Utána összekeverjük a juhtúróval. Belerakjuk a fűszereket, sót, egy kicsit sósnak kell lennie, mert kisülés után, nem érzed olyan sósnak, a tészta felveszi. Durvára őrölt borsot rakunk bele, érződjön jócskán rajta, és valamennyi szerecsendiót teszünk bele. A sütőt 180-190C-ra melegítsük fel. Ha kihűlt a töltelék, elővesszük a tésztát, ha nem friss leveles tésztával dolgozunk, akkor nyújtsuk ki. Ha friss leveles tésztánk van, akkor csak tekerjük ki. Amerre tekerjük, azt a végét kenjük be tojással, osszuk el egyenletesen a tölteléket, majd tekerjük fel, szorosan, kézzel igazítsuk ki. Ujjnyi vastagra vágjuk. Tegyünk sütőpapírt a tepsibe, egymástól kb. 2 cm-re tegyük, mert kicsit terjeszkedik. Kézzel szépítsük ki. Tetejét kenjük meg tojással. 20-25 perc alatt szépen megsül.

Sajtos masni

Hozzávalók: 50 dkg mirelit vagy friss leveles tészta, 8 dkg reszelt sajt, liszt, 1 db tojás, só

Elkészítés: A mirelit tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, ha friss a leveles tészta, akkor csak kitekerjük. A mirelit tésztát fél centi vastagra kinyújtjuk. S friss tésztánál adott a vastagság. Derelyevágóval kb. 10 cm hosszú, 4 cm széles csíkokat vágunk. Minden csíkot masniszerűen megcsavarunk. Majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Tetejüket sóval, felvert tojással megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített  forró sütőben zsemleszínűre sütjük.

Krémes

Hozzávalók: leveles tészta, 7 tojássárgája, 14 dkg vaníliás cukor, 6 dkg liszt, 2 dl tej

Elkészítés: Tepsiben kisütjük a leveles tésztát, de előtte megszurkáljuk, hogy fel ne hólyagosodjon, kisülés után tálcára csúsztatjuk, hagyjuk kihűlni. 2 tepsi nagyságú tésztát készítünk. A tojássárgáját gőz fölött felverjük a vaníliás cukorral, a liszttel, majd hozzáöntjük a tejet. Állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, akkor rátesszük a tálcán lévő tésztára, majd rátesszük a másik tésztát, majd a tetőt négyszögletesre vágjuk, mert utána nem felvágható.

Több fajta krém recept van, mindenki azt válassza, ami neki tetszik, amit el tud készíteni.

Krém 2.

Hozzávalók: 4 tojás, 6 + 6 dkg cukor, vanília, 10 dkg liszt, 2+8 dl tej

Elkészítés: A tojássárgát a 6 dkg cukorral, a vaníliával, a liszttel, a 2 dl hideg tejjel összekeverjük. 8 dl tejet fel teszünk forrni, hozzáöntjük állandó keverés mellett a tojássárgás keverékhez, ha felforrt a tűzről levesszük,. A tojásfehérjéből 6 dkg cukorral kemény habot verünk, és hozzá keverjük a forró krémhez.

Krém 3.

Hozzávalók: 1 liter tej, 6 tojás, 30 dkg cukor, 15 dkg liszt, vagy 10 dkg pudingpor, vaníliarúd

Elkészítés: A tojássárgáját a liszttel és egy kevés tejjel palacsintasűrűségűvé keverjük. A többi tejet a cukor felével és a vaníliarúddal felforraljuk. A tojásfehérjéből a maradék cukorral kemény habot verünk. A felforralt tejet a tojássárgás krémhez keverjük, majd főzzük tovább állandó keverés mellett, a végén tesszük hozzá a tojásfehérjehabot fokozatosan. Utána a főzést befejezzük. A még meleg krémet rá tesszük az alsó lapra, majd rátesszük a felső lapot is.

 

Málnás lepény

Hozzávalók: leveles tészta, 4 dl tejszín, 8 dkg porcukor, málna

Elkészítés: A tésztát vékonyra kinyújtjuk, ha nem friss kész leveles tésztával dolgozunk. Előmelegített sütőben 180-200 C-on kisütjük 6-8 perc alatt. A tejszínt a porcukorral felverjük kemény habbá. A tésztát ketté vágjuk, vagy már előre két részben sütjük ki. A tejszínhabot az egyik lapra kenjük, és megszórjuk málnával. Ráhelyezzük a másik lapot, és felszeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Természetesen más fajta gyümölccsel is jó.

 

Lekváros csillag

Hozzávalók: leveles tészta, 1 tojás, 15 dkg szilvalekvár, vagy másmilyen, enyhén kemény lekvár, 1 vaníliás cukor

Elkészítés: A tésztát 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Csillag alakú kiszúróval kiszaggatjuk, megkenjük felvert tojással, és mindegyik közepébe egy kis lekvárt teszünk. Forró sütőben kisütjük

 

Spenótos lepény

    Hozzávalók: 35 dkg leveles tészta, 80 dkg spenót, 40 dkg ricotta, reszelt parmezán ízlés szerint, 11 tojás, olívaolaj, majoránna, só, bors, vaj

    Elkészítés: A spenótot puhára pároljuk, a vizet elpárologtatjuk. Egy tálban felverünk 4 egész tojást, sózzuk, borsozzuk, 4 evőkanált parmezánt belekeverünk, belerakjuk a ricottát, majorannát, és összekeverjük. A tészta felét kinyújtjuk, tortaformába tesszük, úgy hogy pereme legyen. Beletesszük a spenótos tölteléket, elsimítjuk. Hat mélyedést vájunk a spenótba. Mindegyikbe teszünk egy kis vajat, egy egész tojást beleütünk, megsózzuk, borsot teszünk rá, és megszórjuk sajttal. A megmaradt tésztával befedjük. Felvert tojással megkenjük. 200 C-on kb. 1 óráig sütjük. Kissé hagyjuk kihűlni, utána fogyasztható. Lehet főtt tojással is készíteni.

 

Húsos csiga

    Hozzávalók: 25 dkg főtt vagy sült hús, 1 dl tejföl, só, bors

   Hozzávalók a tésztához: 50 dkg friss vagy fagyasztott leveles tészta, vagy kenyérsütőben készíthetünk tésztát: 1 dkg friss élesztő vagy 3 g száraz élesztő, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 1 evőkanál margarin, 1 tojás, 1 evőkanál tejpor, 2,5 dl langyos víz

   Elkészítés: Ha leveles tésztával dolgozunk, akkor simán kinyújtjuk, ha mi készítjük a tésztát, akkor a kenyérsütőgépbe belerakjuk a hozzávalókat, a gép leírása szerinti sorrendben, tészta programra állítjuk, tehát csak a tésztát készítse el. Amíg elkészül a tészta, addig a tölteléket készítjük elő. A hús ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tehetünk bele durvára őrölt borsot is, egész más ízt ad vissza. 0,5 cm vastagra nyújtjuk ki a tésztát, a húst rátesszük egyenletesen a tésztára, aztán feltekerjük, mint a bejglit szokták. 2 cm széles szeletekre vágjuk. A tepsibe sütőpapírt teszünk, belerakjuk a szeleteket, egymástól 2 cm távolságra kb, még 10-20 percig kelesztjük, majd a sütőt 160 C-ra kapcsoljuk be, 5-10 perc után magasabbra állítjuk a sütő hőmérsékletét, mikor pirul, akkor megkenjük tejjel a tetejét, és készre sütjük.

Pálmalevél

   Hozzávalók: vajas leveles tészta, porcukor

   Elkészítés: A tésztát kinyújtjuk, ha nem frissel dolgozunk. A munkalapra liszt helyett porcukrot szórunk. Egymás után négyszer kinyújtjuk, majd összehajtjuk, a negyedik után pihenünk egy kicsit, majd még kétszer nyújtjuk, hajtogatjuk. Az utolsó hajtásnál a szemben lévő oldalakat egymás felé hajtjuk, és összetekercseljük. 1 cm széles csíkokat vágunk. Tepsibe sütőpapírt teszünk. 200 C-on kezdjük a sütést, a süteményt egymástól 10-15 cm távolságra tegyük, mert sütés közben szétnyílik. A sok porcukortól szépen karamellizálódik. Mikor szép aranysárga, akkor megfordítjuk, tovább sütjük aranysárga színűre.