Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tésztakészítés

2010.04.15

Tésztakészítés:

    Általános szabály a gyúrt és főzött tészta készítésénél, hogy 5-6 személyre a tésztához 1/2 kg lisztet számítsunk, kevés sót, és annyi tojást, amennyit felvesz, ha kevesebb tojással akarjuk, akkor fele tojás, fele víz. Fő, hogy nagyon keményre gyúrjuk, és nagyon jól kidolgozzuk. A kifőzésnél ügyelni kell, hogy az erősen fövő vízbe egyik kezünkkel tegyük a tésztát, a másikkal kavarni kell folyamatosan.

    Minél több tojással készítjük, annál inkább megnő a víztűrő képessége, kisebb veszély, hogy elázik a vízben.

    A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizes tojást, összevegyítjük, addig gyúrjuk, amíg nem ragad a kezünkre. Szükség esetén vizet, vagy lisztet teszünk hozzá, ruganyos, kicsit kemény, középkeménységű legyen a tészta, és nyújtható.  A tészta akkor jó, ha egyenletes és csomómentes.A meggyúrt tésztából cipót formálunk. A tetejét vékonyan megkenjük zsiradékkal, konyharuhával letakarjuk, kicsit pihentetjük. Kb. 20 perc pihentetés után a tetejéről a zsiradékot letöröljük, vékonyra kinyújtjuk, kb. 1-2mm-esre, időnként lisztezzük, hogy ne ragadjon. Ha sok lisztet használunk, akkor a tésztánk felülete repedezni fog, főzés után meg összeragad. A sodrófára feltekerjük a kinyújtott tésztát, majd a munkaasztalunkra tesszük, 45 fokkal elfordítjuk és újból a nyujtófára sodorjuk, majd újból elfordítjuk...Ha sodrás közben a tészta gyűrődik, akkor a tészta nem volt eleget pihentetve. A lisztet leseperjük a tésztáról, majd kunyharuhára téve szárítjuk, szikkasztjuk kicsit , ha tudjuk megfordítjuk a kinyújtott tésztát, hogy a másik oldala is szikkadjon. A tészta akkor darabolható, ha a felülete már nem ragad, de a tészta még hajlítható. Csuszatésztához és lebbencstésztához teljesen megszárítjuk, nem baj, ha töredezik.  Utána felvágjuk (éles késsel!). A tészta darabokat konyharuhára tesszük, ha összeragad, akkor talán nem volt éles a kés, vagy túlságosan leszorítottuk vágás közben.

   A tésztát bő, forró, lobogó vízben főzzük ki, amibe sót és olajat is tettünk.  A főzési idő a forrástól számított. Mikor mind feljött a víz felszínére, és újból el kezd forrni, ha jónak gondoljuk, akkor vegyünk ki  belőle, ha elvágjuk és nem nyers a közepe akkor jó.akkor leszűrjük a tésztát, majd zsiradékba beleforgatjuk. A tészta leöblítése egyéni, hogy van, aki leöblíti hideg vízzel, de akár lehet rögtön zsiradékba forgatni.

Ha van otthon tészta géped, akkor segít kinyújtani!!

Kockatészta:

    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 12 tojás, só és víz

   2 cm széles csíkokat vágunk, utána elfordítjuk és újból 2 cm széles csíkot vágunk.

Szélesmetélt:

   Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 tojás, szükség szerint víz, só   

Készíthetjük édesen is: 1,5 liter tejben főzzük ki a tésztát, amibe teszünk vaníliát, 5 dkg vajat, 10 dkg cukrot. Addig főzzük, amíg elfőzi a levét, majd még beleteszünk 20 dkg vajat. Megszórhatjuk cukros dióval, mazsolával...

Metélt tészta:

   Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojás, víz, só szükség szerint 

Tarhonya:

   Hozzávalók: 1 kg liszt, 3 tojás, 2 dl víz

   Elkészítés: Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, mélyedést készítünk a közepébe. A tojásokat elkeverjük a vízzel, beleöntjük a liszt közepébe. Gyorsan a liszt közé keverjük, azután dörzsöljük, gömbölyítjük, tenyerünkkel gyúrjuk, jól ki kell dolgozni, azután alaposan átszitáljuk, reszelőn lereszeljük, jól megszárítjuk, kiterítve, nehogy összeragadjon. Ha nem rögtön használjuk fel, akkor alaposan ki kell szárítani egy terítőn, sokszor forgatva, keverve.

Eperlevél:

    Elkészítés: Ha a tésztát kinyújtottuk szép vékonyra, kissé szikkadni hagyjuk, ha tudjuk megfordítjuk, majd derelyemetszővel egészen apró négyszögekre vágjuk fel.