Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tortakrémek

2010.02.21

 

Nyári fagylalttorták

    Otthon is könnyen készíthetünk fagyi tortát, ami állhat piskótából, fagylaltból, gyümölcsből. Bárhogy variálhatod, ez a nagyszerű benne, hogy akár mindig más. Az olaszok cassatának nevezik ezt a több rétegű tortát piskótával. 

Fagyi torta 1.

   Hozzávalók:  1 darab kerek piskóta, 30 dkg vaníliafagylalt, 30 dkg málna fagylalt, 20 dkg pisztáciafagylalt, 5 dkg cukrozott gyümölcs, 0,5 dl konyak vagy rum, vagy aroma, díszítésnek: friss gyümölcs, tejszínhab

   A piskótát négyfelé felé vágjuk. A cukrozott gyümölcsöt a konyakba áztatjuk bele. A piskóta alsó részét torta formába tesszük és egy órára a hűtőbe rakjuk. Utána kivesszük, rárakjuk a pisztáciafagylaltot, majd újabb egy órára a fagyasztóba tesszük. Kivesszük egy kis idő múlva, majd rárakunk egy újabb réteg piskótát. Visszatesszük a fagyasztóba. Kivesszük, majd a vaníliafagylaltot összekeverjük a beáztatott cukrozott gyümölccsel, rákenjük a piskótára, majd újból lefagyasztjuk. Kivesszük majd rárakjuk a piskóta harmadik szeletét és a fagyasztóba visszarakjuk. Utána a málna fagyi következik, rárakjuk, majd vissza a fagyasztóba. Kis idő múlva kivesszük és rárakjuk az utolsó réteg piskótát. Fóliával betakarjuk és vissza a hűtőbe.  Legalább 2-3 órát hűtsük, fagyasszuk.  Tálalás előtt 15-20 perccel vegyük ki, majd díszítsük tejszínnel és friss gyümölccsel.

Bármilyen fagylalttal jó, csokoládé fagylalttal, dió fagylalttal, vagy csak vanília fagylalt kandírozott gyümölccsel, egy kis fahéjjal...

Nyári torták

   Nyáron tudom ajánlani a sütés nélküli tortákat, mert bárhol vagy, el tudod készíteni, nem kell sütő hozzá. Hűtőbe berakod, és már kész is.

 

Nyári torta alap 1.

   Hozzávalók: 20 dkg babapiskóta, 12,5 dkg vaj, rum vagy rumaroma

   Elkészítés: A babapiskótát egy zacskóba tesszük, vagy egy tiszta konyharuhába és utána kloffolóval összetörjük apróra. Közben a vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a rumot, vagy rumaromát. Jól összedolgozzuk az összetört babapiskótát a vajjal. Egy tortaformába belenyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük egy órára. Utána valamilyen krémet teszünk rá. Természetesen hidegen fogyasztható krémet.

Nyári torta alap 2.

   Hozzávalók: 25 dkg édes keksz, 10 dkg vaj, 1 citrom héja, kevés porcukor , maximum 1 evőkanállal

   Elkészítés: a kekszet összetörjük vagy megdaráljuk, összekeverjük a felolvasztott vajjal, belerakjuk a citromhéjat és a porcukrot. Tortaformába belenyomkodjuk a vajas kekszet, a torta forma oldalára is tegyünk.  Hűtőbe belerakjuk egy órára. Készíthetjük úgy is hogy mascarponét habosra keverünk, ezt tesszük rá. Majd vajon és cukron 20 percig gyümölcsöt párolunk, majd ha lehűlt ezt tesszük a mascarponéra.

Nyári torta alap 3.

   Hozzávalók: 15 dkg édes keksz, akár teljes kiőrlésű, vagy graham keksz, 8 dkg vaj

   Elkészítés: A kekszet összetörjük, majd összekeverjük a felolvasztott vajjal. Torta aljára nyomkodjuk, majd pár órára a hűtőbe tesszük.


Nyári torta krém 1.

  Hozzávalók: 60 dkg őszibarack, 15 dkg málna 50 dkg túró, 40 dkg joghurt, 10 dkg cukor, 1 citrom leve, 10 db lapzselatin, 1 dl tejszín

   Elkészítés: A zselatint hideg vízbe beáztatjuk. A túrót összekeverjük a joghurttal, a cukorral, és a citromlével. A zselatint kevés vízben kezdjük felmelegíteni, a krémhez tesszük. A tejszínt felverjük, a túrókrémhez keverjük. A torta alapra szépen elrendezzük a gyümölcsöket. Erre tesszük rá a krémet, tetejét szépen elsimítjuk.  Hűtőbe tesszük néhány órára. Felhasználás előtt a tetejét megdíszítjük vagy gyümölccsel, vagy tejszínnel vagy megszórjuk mandulával, vagy mindegyikkel.

Nyári torta krém 2.

  Hozzávalók: gyümölcs ízlés szerint, 1 pudingpor, 2 evőkanál cukor, 5 dl tej, mandula díszítésnek

   Elkészítés: A pudingot a használati utasítás szerint elkészítjük, kicsi hűlés után ráöntjük a tortára. Tetejét gyümölcsökkel díszítjük, esetleg még mandulával. Hűtőbe tesszük utána, hogy a puding összeálljon.

Nyári tortakrém 3.  Gyümölcsös tiramisu

   Hozzávalók: 1 csomag babapiskóta, 2 dl kávé, valamilyen likőr, 25 dkg mascarpone, 3 dl tejszín, 2-3 evőkanál porcukor, 30 dkg kimagozott gyümölcs

   Elkészítés: Egy tálban összekeverjük a kávét a likőrrel. Belemártjuk a babapiskóta nem cukrozott felét a kávéba. Egy tepsibe vagy egy tál aljára kirakjuk a mártogatott babapiskótát a cukros felével lefelé. A mascarponét összekeverjük a a cukorral és a tejszínnel. Ráteszünk a krémből a babapiskótára, majd egy réteg gyümölcsöt teszünk, majd megint babapiskóta, majd a gyümölcs, majd a krém, majd babapiskóta. A tetejére mascarpone krémet teszünk, amit gyümölccsel díszítünk. Természetesen néhány órára a hűtőbe tesszük.  

Nyári tortakrém 4.

   Hozzávalók: 50 dkg mascarpone, 10 dkg tejcsoki vagy fehér csoki, 20-30 dkg málna

   Elkészítés:  A mascarponéba belekeverjük a felolvasztott csokoládét. Ezt tesszük a tésztára, majd a tetejére a gyümölcsöket.

Főtt csoki máz 1.

    Hozzávalók: 3 evőkanál víz, 5 evőkanál cukor, 1,5 evőkanál kakaó, 5 dkg vaj

    Elkészítés: A hozzávalókat felfőzzük, amikor kihűlt, hozzákeverjük a vajat. A tortát bevonjuk vele.

Főtt csoki máz 2.

    Hozzávalók: 2 dkg kakaó, 10 dkg porcukor, 4 evőkanál víz, 3 dkg vaj

   Elkészítés : ugyanaz

Főtt csokimáz 3. :

   Hozzávalók: 30 dkg cukor, 1,5 dl víz, 15 dkg étcsokoládé, 1 tojásfehérje

   Elkészítés: A cukrot a vízzel sziruppá főzzük, utána beletesszük a darabokra tört csokoládét, keverjük, amíg langyosra hűl. Ekkor belekeverünk 1 kávéskanál vizet és egy tojásfehérjét. A tortára öntjük, és késsel elsimítjuk.

Főtt csokimáz 4.

     Hozzávalók: 10 dkg olvasztott étcsokoládé, 12 dkg cukor, 2 dl víz, 3 dkg vaj

     Elkészítés: A csokoládét a cukorral és a vízzel sűrű sziruppá főzzük, és simára kavarjuk. Ekkor még a vajat is hozzáadjuk, hogy fényes legyen és hirtelen a tortára kenjük.

Főtt csokimáz 5.

    Hozzávalók: 10 dkg reszelt csokoládé, 10 dkg porcukor, 3-4 evőkanál feketekávé, kevés vaj

   Elkészítés: A csokoládét a porcukorral és a kávéval addig főzzük, amíg szép sima lesz. Ekkor kevés vajat hozzáadva, összekeverve, hirtelen a tortát bekenjük vele.

Csokoládémáz tojásfehérjével 1.

    Hozzávalók: 2 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 14 dkg étcsokoládé

    Elkészítés: A csokoládét megolvasztjuk, kissé kihűtjük. A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, utána szép simára keverjük a csokoládéval,  és így bevonjuk vele a tortát.

Hideg csoki máz 1.

    Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó, 1 evőkanál vaj, 3,5 evőkanál forró víz

    Elkészítés: A hozzávalókat simára keverjük, és az elkészült mázzal bevonjuk a tortát.

Fehér csokoládé máz 1.

   Hozzávalók: 10 dkg fehér csokoládé, 1 evőkanál vaj, 4 evőkanál porcukor, 1 evőkanál tej

    Elkészítés: A csokoládét és a vajat együtt felolvasztjuk, beleöntjük a tejet és belerakjuk a cukrot, ezután habverővel keverjük. Mikor kicsit hűlt és van már tartása akkor a tetejére tesszük.

Rózsaszínmáz 1.

    Hozzávalók: 10 dkg porcukor, 5 evőkanál víz, 1 kávéskanál ecet, 1 evőkanál rum, piros ételfesték

   Elkészítés: A cukrot a vízzel és az ecettel feltesszük forrni, addig amíg a kanálról nyúlósan lecseppen. Akkor egy tálba tesszük, hozzá öntünk egy kis ételfestéket és rumot, és a masszát jól kikeverjük. Gyorsan dolgozzunk, gyorsan a tortára öntjük és késsel simára igazítjuk.

Fehérmáz 1. 

    Hozzávalók: 10 dkg cukor, 1 tojásfehérje, 1 citrom vagy narancs leve, 1 teáskanál ecet. Jó keményre verjük, a tortát bevonjuk vele, a levegőn szárítjuk.

Fehérmáz 2. :

    Hozzávalók: 2 tojásfehérje, fél citrom leve, 28 dkg porcukor

    Elkészítés: A tojásfehérjét, a porcukrot és a citromot összekeverjük, sokáig kavarjuk. A tortát bekenjük vele, utána száradni hagyjuk.

Szaloncukormáz:

   Hozzávalók: 25 dkg cukor, 5 evőkanál víz, aroma

   Elkészítés: A cukrot a  vízzel fel tesszük főni, folytonos keverés mellett 7-8 percig főzzük. Ekkor vegyük le és kavarjuk tovább és bármilyen aromával, ételfestékkel ízt és színt adhatunk neki. Ha a keverés ellenére kissé kásásodik, akkor gyorsan vonjuk be vele a tortát.

Kávémáz 1. :

   Egy tálban erős feketekávét porcukorral simára kavarunk. Annyi mennyiséget, amennyit gondolunk, hogy elég. Még egy késhegynyi vajat adunk hozzá és tűz fölött addig kavarjuk amíg sűrű és sima lesz. A tortára kenjük és langyos helyre száradni tesszük.

Karamellmáz:

   Hozzávalók: 17 dkg cukor, 5 dkg csokoládé, 2 dkg vaj

   Elkészítés: A cukrot világosra pirítjuk, hozzátesszük a csokoládét és a vajat, még melegen a tortára simítjuk. Mielőtt megköt, a tetejét felvágjuk.

Karamellmáz 2.

    Hozzávalók: 15 dkg cukor, 1/4 citrom leve

    Elkészítés: A cukrot és a citrom levét állandó keverés mellett a tűzön addig olvasztjuk, amíg sima és átlátszó piros lesz. Ekkor öntsük a tortalapra, késsel gyors kenéssel a lapot vonjuk be, vigyázzunk, hogy a széléről le ne csöpögjön. Azonnal fel kell vágni megvajazott, erős késsel, mert ha megköt már nem felvágható. Félbevágjuk, majd megint félbe vágjuk, addig amíg, míg a kívánt nagyságot elérjük.

Márványos máz:

    Hozzávalók: 15 dkg átszitált porcukor, 3 evőkanál víz, 5 dkg cukor, 1 evőkanál feketekávé, egy késhegynyi kakaó

   Elkészítés: A 15 dkg porcukrot a 3 evőkanál vízzel nagyon erősen kikeverjük. Az 5 dkg cukrot a feketekávéval és a kakaóval szintén erősen kikeverjük, a még ki nem hűlt tésztára öntjük a fehér mázat, késsel elsimítjuk, vékony vonalakban a barna mázat rácsorgatjuk a torta szélességében, villával, vagy fogpiszkálóval ereket húzgálunk, de gyorsan, mert hamar megköt.

Citrommáz:

   Hozzávalók: 1-2 citrom, porcukor

   Elkészítés:  A A citrom levét a torta nagyságától függően porcukorral egész sűrűre kavarjuk. Akkor tűzre tesszük és ott addig keverjük, amíg szép sima és hígabb lesz. Ekkor forrón és gyorsan a tortára kenjük, és kissé meleg helyen száradni hagyjuk.

Narancsmáz:

   Ugyanúgy készítjük mint a citrommázat, csak a citrom helyett narancslevet használunk.

Rumos máz:

    Ugyanúgy készül mint a citrommáz csak citrom helyett megfelelő mennyiségű rumot használunk.

Citromkrém 1.

    Hozzávalók: 3 tojássárgája, 3 dkg vaníliaízű pudingpor, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 2 dl tej, 1 citrom leve és héja

    Elkészítés: A tojássárgákat a pudingporral és a citromlével simára keverjük. Hozzáöntjük a a cukorral felforralt , kihűtött tejhez, és gyenge tűzön sűrű krémmé főzzük. A vajat a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, és a lehűtött krémhez adjuk.

Narancskrém 1.

    Hozzávalók: 20 dkg tehéntúró, 2 narancs leve, 10 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 2 dl tejszín, 0,5 dl rum, 1 dkg zselatin, 5 dkg csokireszelék, narancs szeletek a díszítéshez

    Elkészítés: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a narancsok levét, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a rumot. Óvatosan belekeverjük a habbá vert tejszínt, és a feloldott zselatint. A torta tetejét díszíthetjük narancs szeletekkel és csoki reszelékkel.

Csokoládé krém 1.

    Hozzávalók: 15 dkg étcsokoládé, 3 dl tejszín

    Elkészítés: Lehet több is az alapanyag, attól függ mekkora a tortánk. A tejszínt felforraljuk, majd beletesszük az étcsokoládét. Levesszük a tűzről és addig keverjük, amíg sűrű nem lesz. Teljesen ki kell hűlnie, ha úgy érezzük, hogy túl híg, akkor tehetünk bele zselatint, bármilyen formában. Legközelebb, akkor már nem félünk, hogy túl híg lesz, akkor már esetleg nem kell a zselatin, mert attól a krémességét veszíti el. Tehát a hideg krémmel töltjük meg a tortát.

Csokoládékrém 2.

    Hozzávalók: 20 + 12 dkg csokoládé, 20 dkg porcukor, 2 dl tej, 10 dkg darált mandula, esetleg rum

    Elkészítés: A 20 dkg olvasztott csokoládét habosra keverjük a porcukorral. A tejben simára főzzük a 12 dkg csokoládét. Ha kihűlt, akkor hozzákeverjük a porcukorral habosra kevert csokoládéhoz, hozzákeverjük a mandulát is. Aki szereti a csokoládékrémben a rumot, az még tegyen hozzá rumot. Ezzel megtölthetjük a piskótát.

Csokoládékrém 3.

   Hozzávalók: 30 dkg vaj, 25 dkg porcukor, , 1/4 liter tej, vaníliás cukor, 15 dkg csokoládé

   Elkészítés: A vajat puhára olvasztjuk, összekeverjük habosra a porcukorral. A tejet felfőzzük a vaníliás cukorral és  csokoládéval, simára főzzük, ha kihűlt, hozzákeverjük a cukros vajhoz. Ezzel töltjük meg a piskótát.

Mascarponés krém

    Hozzávalók: 25 dkg csokoládé, 25 dkg mascarpone, 3 dl tejszín

    Elkészítés: Ez sokféleképpen elkészíthető krém, ezért nem írtam, hogy étcsokoládé, tej-, vagy fehér csokoládé. Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, amikor felolvadt levesszük a tűzhelyről, belekeverjük a mascarponét. Ezután tehetünk bele konyakot, vagy rumot, tojássárgát, egyéni ízlés szerint.  Végül belekeverjük finoman a felvert tejszínt. Ezzel töltjük meg a tortalapokat.

       1.  variáció: mascarpone- felvert tejszín-olvasztott csokoládé

       2.  variáció: mascarpone-sűrített tej- cukor-tojássárgája

       3.  variáció: mascarpone-joghurt-felvert tejszín-zselatin-gyümölcs (befőtt)

       4.  variáció: mascarpone-tojássárgája-cukor-likőr-narancslé-joghurt

        A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, gőz fölött, hozzáadjuk a likőrt   

          (narancslikőr, triple sec, stb), aztán a mascarponét és a joghurtot, majd a zsela-

        tint az utasítás szerint. Rátesszük a tortára, a tetejét gyümölccsel díszítjük.

          5.  variáció: mascarpone-befőtt leve-zselatin-joghurt-a tetejére a gyümölcs a

         befőttből díszítésnek.

Parfé torta krém 1.

    Hozzávalók: 50 dkg eper, 6 dl tejszín, 10 dkg cukor, vaníliás cukor.

    Elkészítés: Az epret alaposan mossuk meg, majd csöpögtessük le, ha fagyasztott, akkor csak olvasszuk ki.  Tegyük turmixgépbe, pürésítsük. A tejszínt verjük fel kemény habbá a cukorral, majd keverjük bele az eperpürét. Ha kész, akkor tegyük a tortalapokra. Utána fagyasszuk le a tortát. Felhasználás előtt vegyük ki legalább 20 perccel, majd a tetejét friss gyümölccsel díszítsük. Én megcsináltam habcsókból, piskóta tészta helyett, fantasztikus!! A habcsók nem fagy meg, a piskóta megfagy. Más gyümölccsel is elkészíthető. Sőt tehetünk rá mandulaszeleteket is, csokoládéforgácsot.

Tejszínes-vaníliás krém 1.

    Hozzávalók: 1 csomag zselatinpor, 3 csomag vaníliás cukor, 6 dl tejszín, 20 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj

   Elkészítés:  A zselatin elkészítjük az utasítás szerint. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral, majd a zselatinnal összekeverjük. Ezzel töltjük meg a lapokat. Ehhez  a krémhez illik a keményebb piskóta vagy egyéb torta tészta, esetleg habcsók. Tetejére illik ez a kesernyés csokimáz, amihez felolvasztjuk a vajat és a csokit, és a tetejére simítjuk.

Gesztenyekrém 1.

   Hozzávalók: 25 dkg fagyasztott gesztenyepüré, 5 dkg mazsola, 5 evőkanál rum, 10 dkg vaj, 1/2 csomag vaníliás pudingpor, 2,5 dl tej

   Elkészítés: A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, beletesszük a pudingport, folyamatosan keverjük, majd ha kész levesszük a tűzről. A gesztenyepürét átnyomjuk, és a pudingba keverjük, majd beletesszük a mazsolát és a rumot is. A  vajat belekeverjük, ha már kihűlt, majd rákenjük a tortára. Illik hozzá étcsokoládés máz.

Kókuszkrém 1.

   Hozzávalók: 40 dkg fehér csokoládé, 8 dkg kókuszreszelék, 2 dl tejszín, 20 dkg mascarpone

   Elkészítés: A tejszínt felmelegítjük, felolvasztjuk benne a fehér csokoládét. Belekeverjük a kókuszt, majd simára keverjük. Ha már kihűlt, akkor hozzákeverjük a mascarponét, habosra keverjük. Ezzel töltjük meg a tortánkat.

Epres túrókrém 1.

    Hozzávalók: 50 dkg eper, 30 dkg tehéntúró, 15 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 1 dl tej, 3 dl tejszín, 1 dkg zselatin, 1 citrom lereszelt héja, 2 teáskanál citromlé, 10 dkg eperdzsem (csak jó minőségű eperdzsemet használjunk, mert nem jön át az íze egyébként)

    Elkészítés: A tojássárgákat a tejjel,és 5 dkg cukorral elkeverjük, és állandó keverés mellet felforraljuk, majd kihűtjük. A zselatint elkészítjük a használati utasítás szerint. A túrót a szitán áttörjük, hozzáadjuk a kihűlt tojáskeveréket, a citromhéjat, a citromlevet, a vaníliás cukrot, és a zselatint. Összedolgozzuk alaposan. Az epret megtisztítjuk, néhány szemet félreteszünk díszíteni, a többit összetörjük, apróra vágjuk, és a krémbe keverjük. A tejszínt a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a túrókrémbe. A piskótát megkenjük  az eperdzsemmel, ráhalmozzuk a túrókrémet, és legalább hat órára a hűtőbe tesszük, amikor kivesszük a tetejét megdíszítjük eperszeletekkel.

Kávékrém 1.

   Hozzávalók: 2 egész tojás, 2 dl tej, 2 dl erős feketekávé, 15 dkg cukor, 2 púpozott kávéskanál liszt, 5 dkg vaj

   Elkészítés: Egy habverő tálba tesszük a hozzávalókat a vaj nélkül, gőz fölött habosra, sűrűre keverjük, állandó keveréssel. Ha kész félretesszük, mikor langyosra hűlt, belekeverjük a vajat. Kihűtjük a krémet, azután töltjük meg vele a tortát.

Kávékrém 2.

   Hozzávalók: 4 tojássárgája, 14 dkg porcukor, vanília, 1 dl feketekávé, 20 dkg vaj

   Elkészítés:  A tojássárgáját a porcukorral és a vaníliával habosra keverjük, a kávéval felengedjük, tovább főzzük, sűrűre. A tűzhelyről levesszük, keverve hűtjük, utána hozzáadjuk a habosra kevert vajat. Megtöltjük vele a tortát.

Fehér csoki krém 1.

    Hozzávalók: 30 dkg fehér csoki, 1,5 dl tejszín, 1 narancs lereszelt héja, 10 dkg pisztácia, tetejére: 4dl tejszín, 2 tasak habfixáló, 2 vaníliás cukor, bon-bon, vagy csoki forgács díszítésnek

    Gőz fölött felolvasztjuk a fehér csokoládét, beletesszük a tejszínt, elkeverjük. Lehúzzuk a tűzhelyről, belereszelünk narancshéjat. A pisztáciát nagyobb darabokra felvágjuk. Szoktam úgy, hogy előveszek vágódeszkát, egy konyharuhába belerakom pisztáciát, és kloffolóval ütögetem konyharuhán keresztül a deszkán. így nem lesz túl apró, pont jó lesz. A piskótát felvágom, a lehűlt krémmel megtöltöm. Tetejére felvert tejszínt teszek, amibe előtte tettem habfixálót. Rárakom a torta tetejére, csoki forgáccsal, vagy bon-bon-nal díszítem, vagy narancshéjat reszelek a tetejére is, de így egy kicsit szerényebb.

Diókrém 1.

    Hozzávalók: 4 dl tej, 3 db vaníliás cukor, 5 tojássárgája, 1 evőkanál liszt, 150 gr cukor 300 gr vaj, 50gr dió, 2 csomag zselatin 20gr, díszítésnek: 100 gr fehér csoki, 50 gr étcsokoládé

   A tojássárgát kikeverjük habosra a cukorral. Közben felrakjuk forrni a tejet, beletesszük a vaníliás cukrot. A tojássárgához hozzákeverjük a darált diót is, és a lisztet. Mikor forr a tej,  belerakjuk a tojássárgás masszát, először egy kanállal kiveszünk a tejből, belerakjuk a masszába, utána ezt öntjük a tejbe, így hígítva. Kicsit főzzük, aztán  félre húzzuk  Közben a zselatint a használati utasítás szerint elkészítjük, ha hűlt a krém, de még meleg, akkor hozzákeverjük. Ha teljesen kihűlt, hozzákeverjük a margarint, habosra. Megtöltjük a tortalapokat. Gőz fölött felolvasztjuk a fehér csokoládét, a tortára tesszük, ha megkötött, étcsokoládét is gőz fölött megolvasztjuk. A torta közepére teszünk egy keveset, majd köröket rajzolunk körbe, 3-4 kört, amíg még nem kötött meg, fogpiszkálóval a kör közepétől csíkokat húzunk le, egy mástól egyforma távolságra. Ez az Esterházy torta díszítése, de szerintem bármilyen diótortához illik. Házilag is nagyon szépen elkészíthető, mutatós.

Diókrém 2.

   Hozzávalók: 10 dkg vaj, 2 dl tej, 2 tojássárgája, 4 dkg cukor, 1 1/2 dkg rizsliszt, 10 dkg darált dió, likőrös pohár rum

   Elkészítés: A vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a tojássárgáját, a cukrot és a rizslisztet, lassú tűzön sűrűre főzzük állandó keverés mellett. Ha kihűlt, hozzákeverjük a diót és a rumot.

Eperkrém 1.

    Hozzávalók: 30 dkg eper, 4 dl joghurt, 4 dl zsíros tejszín, 20 dkg porcukor, 1 dkg zselatin

    Elkészítés: Összetörjük az epret, majd összekeverjük a joghurttal és a cukorral. A zselatint előkészítjük, a használati utasítás szerint. Használhatunk zselatinfixet is, ezt csak bele kell keverni, de zselatinlapok is jók, vagy a por. A tejszínhabot felverjük, hozzákeverjük a zselatint. Összekeverjük az eperrel. Megtöltjük a piskóta tortalapot, tetejét vagy tejszínnel, vagy eperrel díszítjük. Felhasználás előtt pár órára tegyük a hűtőbe. Szinte minden fajta gyümölccsel elkészíthető, akár málnával, erdei gyümölcs, meggy...Meggynél vágjuk apróra a szemeket.

Eperkrém 2.

    Hozzávalók: 1 db kerek gyümölcstorta piskóta, 20 dkg eper, 2 dl joghurt, 10 dkg porcukor, 1 citrom, 3 dl tejszín, 1 dkg zselatin

zseléhez: 2 dl eperszörp, 1 dkg zselatin, 1 citrom leve

     Elkészítés: A megtisztított epret áttörjük, pürésítjük. A joghurttal, a porcukorral és a citrom levével jól összekeverjük. Lassan hozzákeverjük a felvert tejszínhabot, végül hozzákeverjük a feloldott zselatint. A krémet a piskóta tetejére tesszük, és kb. 2 órára a hűtőbe tesszük. A zselét elkészítjük a hozzávalókból, simára keverjük, majd felmelegítjük, majd hideg vízben kihűtjük. A torta tetejét eperszemekkel díszítjük, majd a zselét kenőtoll segítségével egyenletesen elkenjük.

Eperkrém 3.

    Hozzávalók: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 25 dkg friss eper, 1/2 citrom leve

   Elkészítés: A vajat kicsit felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, addig keverjük, amíg szép sima és fehér lesz. Ezután hozzáadjuk az átpasszírozott, pürésített epret és a fél citrom levét. Ha a krém összefutna, akkor kicsit felmelegítjük, és újra simára keverjük.

Készíthetjük más gyümölccsel is.

Vaníliakrém 1.

     Hozzávalók: 1 l tej, 6 tojás, 30 dkg cukor, 15 dkg liszt, vagy 10 dkg pudingpor, vaníliarúd, vagy vaníliás cukor

    Elkészítés: A tojássárgát a liszttel és kevés tejjel összekeverjük alaposan, simára. A többi tejet a vaníliával és a cukor felével fel tesszük főni. A tojásfehérjéből a cukor másik felével kemény habot verünk. Akkorra legyen kész, amikorra felforrt a tej. A felforrt tejet a tojássárgás masszához öntjük állandó keverés mellett. Utána visszatesszük a tűzhelyre, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A végén adjuk hozzá a tojásfehérjét. A tojásfehérje bekeverése után fejezzük be a főzését. Teljes kihűlés  után töltjük meg vele a tortát. Tetejét díszíthetjük csoki forgáccsal. Bon-bon-nal, színes cukorkával...

Vaníliakrém 2.

    Hozzávalók: 25 dkg cukor, 2 dl víz, vanília vagy vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 5 dkg cukor, 30 dkg vaj

   Elkészítés: A cukrot a vízzel és a vaníliával sűrűre főzzük. Egy tálban a tojássárgát az 5 dkg cukorral habosra keverjük, lassan hozzáöntjük a forró szirupot, gyorsan keverve langyosra hűtjük, a vajjal jól kikeverjük. Ha lehűlt, akkor a hűtőbe tesszük, ha eléggé megkeményedett, akkor kivesszük a hűtőből és újból átkeverjük. Ekkor a tortát megtöltjük vele.

Ehhez a krémhez bármilyen ízt keverhetünk, csokoládét, kakaót, 4-5 evőkanál szörpöt, 8-10 dkg lekvárt, 10 dkg darált diót - citromhéjat - rumot, akár 10 dkg darált pörkölt mogyorót...

Vaníliakrém 3.

    Hozzávalók: 15 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 teáskanál rum, vaníliás cukor

   Elkészítés: A vaníliás cukrot a liszttel, a tejjel, csomómentesre keverjük, és felfőzzük, majd lehűtjük. A cukrot a vajjal habosra keverjük és a kihűlt krémmel elkeverjük, rummal, rum aromával ízesítjük.

Vaníliakrém 4.

   Hozzávalók: 1/4 liter tej, 5 tojássárgája, 8 dkg cukor, 3 dkg rizsliszt

    Elkészítés: Összekeverjük a hozzávalókat, és tűzön addig főzzük, amíg sűrű lesz, mikor kihűlt a piskótát megtöltjük vele.

Kakaóskrém 1.

   Hozzávalók: 14 dkg cukor, 6 evőkanál víz, 4 dkg kakaó, 20 dkg vaj

   Elkészítés: A cukrot a vízzel szirupnak megfőzzük, kakaót belerakjuk, jól felfőzzük, simára keverjük, ha kihűlt hozzáadjuk a habosra kevert vajat. Megtöltjük vele a tortát.

 Epres-mascarponés torta 1.

   Hozzávalók: eperkrém: 3 lapzselatin, 15 dkg eperpép, 1 evőkanál citromlé, 20 dkg mascarpone, 3 dkg cukor, 1 dl tejszín

mascarpone krém: 3 lapzselatin, 30 dkg mascarpone, 4 dl tejszín, 5 dkg cukor

máz: 2 lapzselatin, 15 dkg eperpüré

    Elkészítés: Az eperkrémhez az utasítás szerint elkészítjük a zselatint. A többi hozzávalót habosra keverjük, majd hozzáadjuk a krémhez. A tortalapot behelyezzük egy csatos tortaformába. Az első lapra az epres krémet tesszük, rárakjuk a másik tortalapot. A mascarponés krémhez előkészítjük a zselatint. A tejszínt a cukorral felverjük, közben hozzáadjuk a zselatint, ha kész finoman hozzákeverjük a mascarponét. Rárakjuk a tortalapra. Utána rárakjuk a harmadik torta lapot, erre vagy hagyunk a krémből és azt kenjük rá, és eperrel díszítjük. Vagy epres zselét készítünk a tetejére, 2 lapzselatinből és eperpüréből. Pár órára hűtőbe tesszük, utána fogyasztható.