Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vízöntő táplálkozás

2011.02.24

    Mostanában új ízek jelennek meg az éttermek palettáján. Nagyon sok kínai, távol-keleti, szerb, olasz, francia éttermet nyitottak, csak győzzünk eligazodni közöttük. A számunkra hagyományos, magyaros éttermek háttérbe szorulnak, mert az emberek másra vágynak, mindig a másságra  (Vízöntő analógia).

   Az ínyencség végig kíséri az emberiséget, szakácsok sorát sarkallja valami új étel megkomponálására, a kertészeket új növények megalkotására, új fűszerek bevezetésére.  A legjobb szakácsok férfiak, mert ők alkotnak, és ez ma még a férfiak tiszte, a Nap analógiája. A nők ínyencebbek, a finoman elkészített, a különlegesen összeválogatott étel fogyasztása szebbé, vénuszivá teszi a nőket. Le lehet olvasni az arcról, a bőrről, mit eszünk. Az ínyencség társasági életet kíván, ami egyfajta közösséget (Vízöntő) feltételez. Ínyencnek nehéz lenni magányosan, sőt nem is lehet. Az üzleti vacsorán is fél siker egy különlegesen elkészített ételsor, természetesen a hozzávaló borokkal, amelyek kiegészítik, fokozzák a hatást, az élvezeteket. Egy jól, különlegesen elkészített étel élvezetéért olyan hálásak az emberek. Azok, akik magukba fordulók, emberkerülők, nem is lehetnek ínyencek, és a táplálkozásban is merevek (Szaturnusz). Régi mondás, hogy a férjeket a gyomrukon keresztül lehet megfogni. És valóban, aki hangsúlyt fektet a főzésre, az a holdi analógiákat éli, ilyenkor a férj a Nap. A közös étkezés is összehozza a házastársakat, itt kiderül a szükségszerűen együtt töltött idő alatt, hogy milyen a kapcsolatuk, mennyire figyelmesek egymással. Egy megfelelően megválasztott ital, leginkább bor vagy pezsgő, mégis meghitté, ünnepibbé teheti az étkezést, innen már csak egy ugrás az "ágy"...

   Nem ínyencség a falánkság, a tivornya, a mulatás, a nagymértékű alkoholfogyasztás. Az ínyenc mindenből a megfelelő mennyiséget, a megfelelő módon fogyasztja el. Az ínyencség a különlegességtől lesz más.

   Vannak, akik megtagadják (Szaturnusz) maguktól az élvezeteket., másra helyezik a hangsúlyt, vagy egyszerűen puritánok, úgy gondolják, hogy valami annál jobb minél egyszerűbb. Vannak viszont olyanok, akik csak azért esznek, mert éhesek és valamivel, aminek elkészítése nem túl fáradságos, megtöltik a hasukat. Ínyencnek születni kell!

    Sokan vannak, akik valamilyen idea miatt máshogy táplálkoznak. A vallás megkövetelte táplálkozás természetes a hívőknek. Ez természetesen akkor számít különlegesnek, amennyiben eltér az adott közösség szokásaitól.

   Vannak, akik elutasítanak valamit, ez képezi étkezésük alapját. Tenni csak úgy érdemes, ha azt az "Igen" oldaláról közelítjük meg. Ez érvényes mindenre, az étkezésre ugyanúgy. A nemmel mindig kirekesztjük magunkat.

   Vannak, akik valamit túlzásba visznek. A legismertebb a túlzott cukorfogyasztás, az édességevés. Étkezésük kibillent az egyensúlyból, de valamit jelent is. Vannak, akik mindent csípősen, erősen esznek. Legszívesebben mindenbe tesznek erőset. Az erős paprika olyan érzést kelt az agyban, mint a kábítószer, ők erre az érzésre vágynak, e nélkül az ételül ízetlen.  Persze a marsikus energiákra vágynak,  de ebben is lehetnek szélsőségek. Vannak, akik mindent hidegen szeretnek enni, amit más melegen, vagy mindent forrón, amit más hidegen. Vannak, akik nagyon vágynak a tiszta érzésre, hogy amit esznek az egészséges legyen, és ez fölülír bizonyos élvezeti elvárásokat, esetleg nem is sóznak, nem is fűszereznek, annyira hívei a tiszta, puritán ízeknek. Amíg ez nem jelent elhatárolódást, addig ez is harmonikus. Egyébként, nem!

    A Vízöntő íze és illata mindig egyéni és különleges. Ezt elérhetjük természetes úton vagy mesterségesen. A mai élelmiszeripar már önmagában is "vízöntői", hiszen a laboratóriumokban " teremnek az ízek", a kérdés az, a "gyököket merre forgatjuk"...

 

 


Spárga moszkvai mártással

Hozzávalók: 0,5 kg spárga (Jupiter, Vénusz), illetve 1 üveg vagy konzervspárga, 0,5 lényeg majonézmártás (Nap, Hold, Mars, Plútó), 10 dkg kaviár (Nap), salátalevelek (Hold).

Elkészítés: A friss spárgát meghámozzuk, sós vízben feltesszük főni, ha kész lecsöpögtetjük. A fejes salátát apróra vágjuk, a majonézmártásba beletesszük a kaviárt. A salátát felhalmozzuk, erre tesszük rá a spárgát, majd leöntjük kaviáros majonézzel.


Gombafejek megtöltve juhtúróval és kirántva

A gomba nem szereti a vizet, ezért gyorsan, de alaposan tisztítsuk meg, majd hagyjuk megszáradni, így tartja meg eredeti formáját.

Hozzávalók: 0,5 kg gombafej (Plútó), 20 dkg juhtúró (Hold, Jupiter, Szaturnusz), 1 kiskanál kapor (Merkúr), besamel mártás.

Hozzávalók: Besamel: 1 dl olaj (Jupiter), 10 dkg liszt (Nap), csipet só (Mars, Szaturnusz), 1 kávéskanál ételízesítő (Mars, Szaturnusz, Uránusz), csipetnyi gyömbér (Nap, Mars, Jupiter), csipetnyi szerecsendió (Nap, Mars, Jupiter), csipetnyi borsikafű (Merkúr), csipetnyi fehér bors (Mars), csipetnyi lestyán (Nap).

Elkészítés: A margarint felolvasztjuk, a lisztet világosra pirítjuk benne, felöntjük hideg vízzel vagy tejjel és ételízesítővel, szerecsendióval, gyömbérrel, fehér borssal fűszerezzük. Addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától. A juhtúrót összekeverjük a kaporral és a besamelmártással és megtöltjük vele a gombát. Lisztbe, tojásba (tejbe), zsemlemorzsába forgatjuk és bő, forró olajban megsütjük.


Rántott burgonya, mártásokkal

A burgonyát (Hold, Szaturnusz) meghámozzuk, félujjnyi vastagságúra felvágjuk, majd bepanírozzuk: először lisztbe (Nap), majd tojásba (Nap, Hold) vagy tejbe (Hold), utoljára kókuszreszelékbe (Jupiter, Szaturnusz, Merkúr) forgatjuk, majd bő, forró olajban (Jupiter) kisütjük. Kb. 10–12 perc alatt sül meg. Ne legyen olyan forró az olaj, mintha hasábburgonyát sütnénk, mert a burgonyának át kell sülnie. Mártásokkal tálaljuk.

Borsmártás: 5 dkg egész zöldbors (Mars) vagy vegyes bors egészben (Mars), 1 dl tejszín (Hold, Jupiter), 0,5 dl olaj (Jupiter), 1 evőkanál liszt (Nap), só (Mars, Szaturnusz), tej (Hold), mustár (Mars). Az olajon megpirítjuk a borsot, mikor szépen pattog, lisztet szórunk rá, felöntjük tejjel, beízesítjük ételízesítővel, sóval, mustárral, a végén tejszínt öntünk hozzá, tovább már nem főzzük.

Sajtmártás: Besamel mártást készítünk és hozzákeverünk negyed rész reszelt füstölt sajtot (Hold, Jupiter, Szaturnusz).

Fokhagymás kínai káposzta: 1 fej édeskáposzta (Hold) csíkokra vágva, 2 evőkanál sötét szójaszósz (Vénusz, Hold), 2-3 gerezd fokhagyma (Mars), 1 kiskanál mustár (Mars), 1,5 dl olaj (Jupiter). A káposztát olajon megsütjük, teszünk bele sót, mikor megpuhult, kevés mustárt, szójaszószt és fokhagymát keverünk hozzá, kevés borssal ízesítjük.


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.