Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gluténmentes sütemények

Répatorta

   Hozzávalók: 3 egész tojás, 20 dkg barna cukor, 20 dkg gluténmentes liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 kávéskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 dl olaj, 20 dkg tejcsoki apróra tördelve, 2-3 puha, érett banán, 20 dkg durvára reszelt sárgarépa

Máz: 5 dkg étcsokoládé

    A tojásokat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, tovább keverjük. Majd a lisztbe beletesszük a sütőport, a szódabikarbónát, összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásos masszához, összekeverjük, beletesszük az olajat, összekeverjük, hozzáadjuk a pépesített banánt, és a durvára reszelt sárgarépát, az összetört csokoládét. Tepsit, vagy tortaformát, vagy őzgerincsütőt bekenjük olajjal, majd beletesszük a sütőpapírt, beleöntjük a masszát, megigazgatjuk, hogy egyenletes legyen. 50-60 perc alatt 170 C-os sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, a formából kiöntjük szépen egy tálcára, a tetejét megdiszítjük az olvasztott csokoládéval, csíkozzuk, vagy más mintát teszünk rá.

    Készíthetjük tejmentesen is, a tejcsokoládé helyett használjunk étcsokoládét.

 

Goffri

 

   Hozzávalók: 25 dkg liszt (gluténmentes), 10 dkg porcukor ( lehet kevesebb is), 1 csomag sütőpor, 4 tojás, 3,5 dl tej, 15 dkg vaj, 1 csomag vaníliáscukor

   Elkészítése: A lisztet egy nagy tálba szitáljuk bele. Felváltva a közepébe öntünk tejet, majd tojássárgáját, és habverővel keverjük középen finoman. A vajat felolvasztjuk, ha túl meleg lett, akkor a tejbe tesszük bele, és úgy keverjük a liszthez. Még előtte a lisztbe belekeverjük a sütőport és a porcukrot, a vaníliáscukrot. Külön felverjük a tojásfehérjét, a végén finoman keverjük hozzá.Ha nem sikerült, akkor az egészet habverővel, akár géppel keverjük át. Ha sietünk, akkor meg az egész tojással keverjük össze a lisztet, de úgyanúgy felváltva a tejjel. Pár órára tegyük be a hűtőbe, lefedve. Utána gyorsan ki tudjuk sütni.

   Tej helyett használhatunk rizstejet. Ugyanolyan finom az íze. Sütés előtt tehetünk bele narancsvirágvízet, vagy valami finom aromát.

 

Rizstorta

    Hozzávalók: 6 tojás, 18 dkg porcukor, 10 dkg reszelt csokoládé, 10 dkg rizsliszt,

                        töltelék: 14 dkg darált dió, porcukor, 2 dl tejszín, 10 dkg vaj

    Elkészítés: A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadunk kevés vaníliát, a lereszelt csokoládét, a lisztet és utána a felvert tojásfehérjét. Kikent tortaformában megsütjük. Ha van két egyforma, akkor két részben süssük, ha nincs, akkor egyben süssük meg, utána ha kihűlt, akkor vágjuk ketté. Olvastam egy jó ötletet torta elvágására, hogy egy kis időre, egy órára tegyük a tortát a fagyasztóba, utána vágjuk fel. Tényleg egyszerűnek tűnik, mert egyébként nehéz szépen felvágni. Így tudjuk szép vékonyra is vágni. Most csak kétfelé kell. A töltelékhez a diót ledaráljuk, 1 vaníliás cukrot adunk hozzá, a tejszínt felforraljuk, ezzel forrázzuk le a diót, és addig kavarjuk, amíg kihűl, ekkor hozzáadjuk a habosra kikavart vajat, jól összekeverjük, ezzel töltjük meg a tortát, és ezzel vonjuk be.

   Természetesen más töltelékkel is elkészíthetjük.