Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húsvét

        A húsvéti készülődés a nagytakarítással kezdődik. Régen még ki is meszelték a ház falát. Utána megindulhat a sütés-főzés. Húsvétra jó előre elkészíthető a legtöbb étel. az asztal is legyen szemet gyönyörködtető, üde zöld növények ne hiányozzanak az asztalról! Készítsünk hidegtálat sonkából, tojásból, tormával, zsenge salátával.

    A húsvéthoz hozzátartozik a kisbárány, a foszlós kalács, a bor, és az étkezések koronája az édesség.                             

                                           Sütőformák használata    

    Az alumínium formákat kétszer is ki kell zsírozni, így könnyebben ki tudjuk csúsztatni belőle a megsült tésztát. Először puha vajjal, ecsettel kenjük ki, tegyük egy kicsit a hűtőszekrénybe. Amikor a falán megdermed, akkor újból  kenjük be. A teflon formákat nem kell kétszer bekenni.

Tippek a húsvéti kelt tészták sütéséhez  (nemcsak húsvétra)    

  1. A friss élesztő színe világos, illata kellemes, nincs rajta sötét folt és nem töredezik.
  2. Az élesztős tészta keléséhez szobahőmérséklet szükséges, maximum 28 C. Nem szabad fűtőtestre rátenni.
  3. Nem szabad, hogy huzatot kapjon a tészta, mert akkor összeesik.

      4.  Az élesztő kelesztésekor nem szabad sóval vagy zsiradékkal érintkeznie

Tojásról      

     Egy átlagos tojás súlya 6 dkg. Úgy állapíthatod meg, hogy friss-e, hogy vízbe belerakod, ha elsüllyed, akkor friss, mert a tojásban folyamatosan növekszik a légbuborék. Nem jelenti, hogy már nem jó, csak nem friss. Ha kicsit a kezeddel megrázod, hallani is lehet, ahogy lötyög, óvatosan...A nem friss tojás úszik a vízen.

   A tojást közvetlenül a felhasználása előtt mossuk le. A mosás megszünteti a védőhatást, hamarabb megromlik. A tojás megfelelő tárolással is csak 2-3 hétig használható. Ha teljesen friss, akkor a sárgája félgömb alakban kidudorodik. Több napos tárolás után a sárgája majdnem vízszintesen szétterül. A friss tojásfehérjén jól megkülönböztethető a sárgáját körülvevő belső réteg, míg az állotttnál ez szétfolyik. Ha zavaros a tojássárgája, belefolyik a fehérjébe, esetleg a csíra körül vérgyűrűt látunk, akkor már nem friss.

Sonka

    A sonkát főzése előtt alaposan mossuk meg folyóvízben, majd rakjuk fazékba főni, hideg vízzel öntsük fel, a víznek el kell lepnie. Forraljuk fel, utána már csak gyöngyözzön a víz. A lében hagyjuk kihűlni. Ha melegen akarjuk az asztalra tenni, akkor közvetlenül előtte főzzük meg, mert a újramelegíteni vétek!

Receptek:

Találtam néhány olasz receptet...

Spenótos lepény

    Hozzávalók: 35 dkg leveles tészta, 80 dkg spenót, 40 dkg ricotta, reszelt parmezán ízlés szerint, 11 tojás, olívaolaj, majoránna, só, bors, vaj

    Elkészítés: A spenótot puhára pároljuk, a vizet elpárologtatjuk. Egy tálban felverünk 4 egész tojást, sózzuk, borsozzuk, 4 evőkanált parmezánt belekeverünk, belerakjuk a ricottát, majorannát, és összekeverjük. A tészta felét kinyújtjuk, tortaformába tesszük, úgy hogy pereme legyen. Beletesszük a spenótos tölteléket, elsimítjuk. Hat mélyedést vájunk a spenótba. Mindegyikbe teszünk egy kis vajat, egy egész tojást beleütünk, megsózzuk, borsot teszünk rá, és megszórjuk sajttal. A megmaradt tésztával befedjük. Felvert tojással megkenjük. 200 C-on kb. 1 óráig sütjük. Kissé hagyjuk kihűlni, utána fogyasztható. Lehet főtt tojással is készíteni.

Kalács                                    

  Hozzávalók: 1,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 3 tojássárgája, 12,5 dkg cukor, 10 dkg vaj, 40 dkg liszt, csipetnyi só, reszelt citromhéj,  10 dkg szeletelt mandula

   Elkészítés: A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, felfuttatjuk. Egy másik tálban öntjük, hozzátesszük a cukrot, a sót, a tojást, lisztet,  és a szobahőmérsékletű vajat. Jól összedolgozzuk, ha van kenyérsütőgépünk, akkor vegyük igénybe a segítségét, a tésztát avval dolgozzuk ki. Amikor kész a tészta, tiszta konyharuhával takarjuk le, vagy tegyük fagyasztós zacslkóba egy éjszakára a hütőben hagyjuk dolgozni.. Reggel gyúrjuk át, ekkor tegyük bele a citromhéjat. Egy tortaformát kivajazunk, vagy őzgerincformát, utána lisztezzük be, vagy tegyünk bele sütőpapírt, majd tegyük bele a tésztát, hagyjuk kb. 2 óráig kelni. A tetejét sütés előtt kenjük be tejjel, majd mandulával szórjuk meg. 220 C-on kb. 45 percig süssük.

Panettone (kenyérsütőben)

    Hozzávalók: 1 evőkanál cukor, 2/3 csésze meleg tej, 1/4 csésze vaj, 1 egész tojás, 1 teáskanál vanília-kivonat, 2 csésze liszt, 3/4 teáskanál só, 1 1/2 teáskanál száraz élesztő, 1/4 csésze kandírozott gyümölcs, 1/8 csésze mazsola, 1/8 csésze kandírozott citrom, 1 evőkanál citromhéj

    Elkészítése: Az első nyolc hozzávalót beletesszük a kenyérsütőgépbe, a gép leírása szerinti sorrendbe. Tészta programra állítjuk be. Amikor sípol a gép, akkor tesszük bele a gyümölcsöketAmikor kész a tészta, kivesszük, átdolgozzuk, lefedve  még 1-1 1/2 óráig kelesztjük. Formában sütjük ki, 175 C-on kb 25-30 percig. Ha kész és kihűlt, akkor mázt teszünk a tetejére.

   A panettonét hosszabb ideig is szokták előkészíteni. Tehát a tésztát ugyanúgy készítjük a gépben. Majd kivesszük, átdolgozzuk, majd lefedve egy egész éjszakára, vagy 8-10 órára a hűtőbe tesszük lefedve. Utána újra átgyúrjuk, majd letakarva még 3-4 óráig kelesztjük. Ugyanúgy 175 C-on, 25-30 perc alatt sütjük ki.

Sonkás hús

    Hozzávalók: 40 dkg sertéshús darálva, 20 dkg főtt füstölt sonka, 2 zsemle, 1 dl tej, 2 tojás, 2-3 evőkanál olaj, őrölt bors, reszelt gyömbér, kakukkfű, só,

    Elkészítés: A sovány sertéshúst, a főtt sonkát, a tejben áztatott és jól kinyomkodott zsemlét összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, sóval, borssal, gyömbérrel, kakukkfűvel fűszerezzük. Kiolajozott őzgerincformába tesszük, és közepes hőmérsékleten 35-40 percig sütjük. Ha kisült, kicsit hagyjuk hűlnimajd felszeleteljük. Majonézes burgonyát vagy hagymás burgonyát adunk hozzá.

Húsos csiga

    Hozzávalók: 25 dkg főtt vagy sült hús, 1 dl tejföl, só, bors

   Hozzávalók a tésztához: 50 dkg friss vagy fagyasztott leveles tészta, vagy kenyérsütőben készíthetünk tésztát: 1 dkg friss élesztő vagy 3 g száraz élesztő, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 1 evőkanál margarin, 1 tojás, 1 evőkanál tejpor, 2,5 dl langyos víz

   Elkészítés: Ha leveles tésztával dolgozunk, akkor simán kinyújtjuk, ha mi készítjük a tésztát, akkor a kenyérsütőgépbe belerakjuk a hozzávalókat, a gép leírása szerinti sorrendben, tészta programra állítjuk, tehát csak a tésztát készítse el. Amíg elkészül a tészta, addig a tölteléket készítjük elő. A hús ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tehetünk bele durvára őrölt borsot is, egész más ízt ad vissza. 0,5 cm vastagra nyújtjuk ki a tésztát, a húst rátesszük egyenletesen a tésztára, aztán feltekerjük, mint a bejglit szokták. 2 cm széles szeletekre vágjuk. A tepsibe sütőpapírt teszünk, belerakjuk a szeleteket, egymástól 2 cm távolságra kb, még 10-20 percig kelesztjük, majd a sütőt 160 C-ra kapcsoljuk be, 5-10 perc után magasabbra állítjuk a sütő hőmérsékletét, mikor pirul, akkor megkenjük tejjel a tetejét, és készre sütjük.

Tésztában sült csülök

  Hozzávalók: 1 dkg friss élesztő, 25 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 1,6 dl víz, 50 dkg füstölt csülök, 1 tojás

   Elkészítés: A kenyérsütőbe belerakjuk a hozzávalókat a gép leírása szerinti sorrendben, a csülök és a tojás nélkül. Tészta programra tesszük, hogy csak a tésztát készítse el. Amíg a tészta készül, megfőzzük a csülköt, kicsontozzuk, lecsöpögtetjük. A kész tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk, rárakjuk a csülköt, és beborítjuk vele. Felvert tojással megkenjük a tetejét, 160 C-on kezdjük el a sütését, majd félidőben 180 C-on folytatjuk, kb 40 perc alatt készül el. 

Báránycomb bazsalikommártással

    Hozzávalók: 1 kg kicsontozott báránycomb, friss bazsalikom, 30 dkg vegyes zöldség, 1 dl olaj, só, őrölt bors

  bazsalikommártáshoz: 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 kávéskanál búzakeményítő, friss bazsalikom, 0,5 dl tokaji bor, só, fehérbors

   Elkészítés: A fűszerezett báránycombot olajban elősütjük, majd a zöldségeket rászórjuk, és 100 c-os sütőben, kevés vizet aláöntve 90 percig pároljuk.

A mártás elkészítése: Vajon megfuttatjuk a finomra vágott bazsalikomot, felöntjük a keményítővel elkevert tejszínnel, ízesítjük, hozzáadjuk a bort, és 2 percig forraljuk. Tálaláskor a felszeletelt báránycombot az idényhez illő zöldséggel, és bazsalikommártással tálaljuk.

Sonkatorta

    Hozzávalók: 10 dkg főtt sonka, 10 dkg gomba, 1 csomag fagyasztott felengedett leveles tészta, vagy friss 50 dkg levelestészta, 1 fej hagyma, 8 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg sajt, 2 tojás, 2,5 dl tej, só, törött bors, őrölt szerecsendió

    Elkészítése: A tésztát kiengedés után vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy kerek, kivajazott, kilisztezett tortaformát. Körben megszurkáljuk, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten, világosra sütjük. Közben a gombát felszeleteljük, a hagymát apróra vágjuk, a margarinon megpároljuk. A sonkát és a sajtot kockára vágjuk, és a kihűlt gombához keverjük. A masszát a tésztára tesszük, szépen elsimítjuk. A tojásokat a tejjel felverjük, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és a massza tetejére öntjük. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a tojások meg nem szilárdulnak.

Sonkarétes

   Hozzávalók: tésztához: 20 dkg tehéntúró, 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 db tojás

    töltelékhez: 20 dkg bacon szalonna, 20 dkg vékonyra szeletelt sonka, 15 dkg gomba, kevés olaj, vöröshagyma, fokhagyma

      Elkészítés: A tészta alapanyagait egy tálba összegyúrjuk, néhányszor hajtogatjuk, utána pár órára a hűtőbe tesszük. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, az összetört fokhagymát, durvára őrölt borsot. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, betakarjuk a szeletelt bacon szalonnával, erre rakjuk a sonka szeleteket és a gombás ragut. Az egészet feltekerjük, megkenjük felvert tojással, és közepes hőmérsékletű sütőben szép pirosra sütjük.

 Sonkás pogácsa

    Hozzávalók: 15 dkg főtt sonka ( Mars, Szaturnusz), 30 dkg liszt (Nap), 10 dkg margarin ( Jupiter), 3 tojás (Nap, Hold), 1 dl fehérbor (Jupiter, Neptun), só( Mars, Szaturnusz), törött bors (Mars), tejföl (Hold, Plutó)

    Elkészítés: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a darált sonkát, a tejfölt, a sót, a borsot, a tojások sárgáját. A fehérborból annyit adunk a tésztához, hogy jól nyújtható legyen. Vékonyra kinyújtjuk, összehajtogatjuk, és félretesszük pihenni, hideg helyen pihentetjük. Félórás pihenő után még kétszer kinyújtjuk. Harmadszorra apró pogácsákat szaggatunk belőle, a tetejét megkenjük tojásfehérjével, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.

   Készíthetjük " éjszakai üzemmóddal" is, a szokásos hozzávalókkal plusz a 15 dkg sonka és a bor.

 Kalács tej és tojás nélkül ( Kenyérsütőgéppel is elkészíthető)

    Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 dl olaj, 3 dkg élesztő, 3 dl növényi tejszín ( vízzel is lehet helyette), 6-8 evőkanál barnacukor, ízesítésnek citromhéj, vagy narancshéj...

    Elkészítése: Az élesztőt a növényi tejszín felében felfuttatjuk, a  tejszínt felmelegítjük 35-40 C-ra kb., hozzáadunk 1 kiskanál cukrot, ezután az élesztőt simára keverjük benne. Ezután hozzáadunk lisztet. Tetejére is lisztet szórunk. Ez fog megrepedni, amikor már kezd megérni a kovász. Ha jó minőségű a lisztünk, akkor sűrűbb legyen a kovász, ha nem jó minőségű, akkor hígabb legyen, a liszt mennyiségével állítjuk be. A megmaradt lisztet egy nagy tálba tesszük, a megmaradt langyos tejbe beletesszük a cukrot. Amikor megérett a kovász ráöntjük a liszt közepére, hozzátesszük a megmaradt tejet és pici sót és jól összedolgozzuk, mikor egynemű, akkor tesszük hozzá az olajat és újból összedolgozzuk. A jól kidolgozott tésztát 20-40 percig érleljük. Ezután újból átgyúrjuk, ezt hívjuk szellőztetésnek. Ismét kelesztjük meleg helyen. ezután kigömbölyítjük, majd formázzuk. Tepsibe rakjuk, vagy kenyérsütő formába helyezzük, újból kelesztjük. 190 C-on 15-25 perc alatt megsütjük. Sütés előtt olajjal megkenjük.

    Fonott kalács készítése:  ujjnyi vastagságú rudakat sodrunk, többféleképpen fonhatjuk. Lazán kell megfonni, nehogy a tészta megszakadjon.

    Kenyérsütőgéppel is elkészíthetjük a tésztát, előtte felfuttatjuk az élesztőt. A tészta elkészülése után megformázzuk, majd pihentetjük, majd megsütjük. Készíthetjük végi a kenyérsütőgéppel, ha nincs időnk. Ilyenkor 3 óra múlva kész a kalács. A tészta kisülése előtt 10-20 perccel megkenjük cukros vízzel.

 

Alma sonkasalátával töltve

   Szép piros almát válasszunk hozzá, amelyiknek a szára is ép. Mossuk le. Felső 1/3 részüket vágjuk le, a magházát vágjuk ki. Tegyük citromos vízbe, hogy ne barnuljanak megA sonlát vágjuk metéltre, a salátát mossuk meg, utána vágjuk metéltre, és ananászt is vékony metéltre. Reszelt narancshéjjal ízesített majonézzel összekeverjük. Az almába töltjük, majd rátesszük a tetejét, estleg még előtte vágott dióval megszórjuk. Ha kissé ferdén tesszük rá a kalapot jobban mutat.

 

Kaszinótojás

   Hozzávalók: 5 db tojás, 10 dkg vaj, 20 dkg besamell, franciasaláta, vagy rukkola saláta...

   Elkészítése: A főtt, már kihűlt kemény tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgáját kiszedjük és összekeverjük a besamellel, sóval, borssal, mustárral ízesítjük. Én majonézt is szoktam hozzáadni. A vajat habosra keverjük, majd jól összedolgozzuk. Egy szép nagy tálra rátesszük a salátát. Ez lehet hagyományosan franciasaláta, én szoktam inkább rukkolával " megágyazni", erre tesszük a ketté vágott tojásfehérjét. A tojáskrémet kanállal vagy, ha van habzsák, akkor inkább avval, beletöltjük a tojásfehérjébe.


Töltött tojás oroszosan

   Ugyanúgy készítjük, mint a kaszinótojást, de a tojáskrémbe szardellapasztát is teszünk. A franciasaláta alap helyett hússaláta alapra helyezzük a tojásokat. A tojás tetejét kaviárral diszítjük.

 

Tormakrémes sonkatekercs

   Hozzávalók: szeletelt gépsonka, 20 dkg vaj, 10 dkg liszt, 3 dl tejszín, 5 db tojás, 50 dkg ecetes torma

   Elkészítése a tormakrémnek: vajból, lisztből, tejszínből sűrű besamell mártást készítünk. Hozzátesszük a tormát, a tojássárgáját. Sóval, borssal, porcukorral, citromlével, mustárral ízesítjük. Tűzhelyen habverővel állandóan keverve felfőzzük. Mikor kihűlt, megtöltjük a sonkát.

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.