Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Formázható sütemények

2010.03.30

 

 Sütőformák használata   forma.jpg

    Az alumínium formákat kétszer is ki kell zsírozni, így könnyebben ki tudjuk csúsztatni belőle a megsült tésztát. Először puha vajjal, ecsettel kenjük ki, tegyük egy kicsit a hűtőszekrénybe. Amikor a falán megdermed, akkor újból  kenjük be. A teflon formákat nem kell kétszer bekenni.

Tippek a kelt tészták sütéséhez 

  1. A friss élesztő színe világos, illata kellemes, nincs rajta sötét folt és nem töredezik.
  2. Az élesztős tészta keléséhez szobahőmérséklet szükséges, maximum 28 C. Nem szabad fűtőtestre rátenni.
  3. Nem szabad, hogy huzatot kapjon a tészta, mert akkor összeesik.

      4.  Az élesztő kelesztésekor nem szabad sóval vagy zsiradékkal érintkeznie

Tojásról

     Egy átlagos tojás súlya 6 dkg. Úgy állapíthatod meg, hogy friss-e, hogy vízbe belerakod, ha elsüllyed, akkor friss, mert a tojásban folyamatosan növekszik a légbuborék. Nem jelenti, hogy már nem jó, csak nem friss. Ha kicsit a kezeddel megrázod, hallani is lehet, ahogy lötyög, óvatosan...A nem friss tojás úszik a vízen.

   A tojást közvetlenül a felhasználása előtt mossuk le. A mosás megszünteti a védőhatást, hamarabb megromlik. A tojás megfelelő tárolással is csak 2-3 hétig használható. Ha teljesen friss, akkor a sárgája félgömb alakban kidudorodik. Több napos tárolás után a sárgája majdnem vízszintesen szétterül. A friss tojásfehérjén jól megkülönböztethető a sárgáját körülvevő belső réteg, míg az állotttnál ez szétfolyik. Ha zavaros a tojássárgája, belefolyik a fehérjébe, esetleg a csíra körül vérgyűrűt látunk, akkor már nem friss.

                                               

                                                                                   szam1.jpg                                                husveti-ize.jpg    


    Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 db tojás, 15 dkg margarin, vaníliás cukor, 1 db citrom reszelt héja

    ElkészítésA hozzávalókból tésztát gyúrunk, sima, egynemű tésztát gyúrunk belőle. Hűtőbe tesszük legalább egy félórára, folpackba csomagoljuk, hogy ne száradjon ki. Gyúródeszkára lisztet szórunk, kinyújtjuk a tésztát, kiszúrjuk a formával. Tepsibe sütőpapírt teszünk, vagy egy tepsit margarinnal kikenünk, de ezt megtehetjük a sütőpapírral is. 180 C-on, aranybarnára sütjük. 

                                                               2

    Nigella receptje, azért adom közre, mert tényleg nagyon finom. A könyvet is ajánlom, címe: Hogyan váljunk házi istennőkké

   Hozzávalók: 175 g vaj, 200 g cukor, 2 nagy tojás, 1 teáskanál vanília-kivonat, 400 g liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, mázhoz: 300 g porcukor, ételfesték

   Elkészítés: Keverjük össze a vajat a cukorral, amikor fehéredik adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliát. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, és a sót. Utána óvatosan keverjük össze a száraz keveréket a tojásos vajhoz. Két gombócot csináljunk belőle. Tegyük fóliába, majd tegyük be a hűtőbe 1 órára. Adagonként vegyük ki a hűtőből, gyúródeszkát lisztezzük be, majd nyújtsuk ki 1/2 cm vastagságúra, vagy ha olyan formánk van, amit meg kell tölteni, akkor 2/3dig töltsük meg. Mint már írtam húsvétnál, hogyan kell a formát előkészíteni!! Tehát kinyújtjuk, majd formákat vágunk ki belőle.  8-12 percig kell sütni 180C-on. Amikor kisült, és kihűlt, utána jöhet a máz. Egy tálba néhány evőkanál forró vizet teszünk, beletesszük az átszitált porcukrot, ha kell még vizet adunk hozzá, sűrű legyen. Ételfestéket teszünk bele, ha akarunk.

                                                                           sza3.jpg                                                husvet-2.jpg     

 

    Hozzávalók: 20 dkg marcipánmassza, 5 dkg porcukor, reszelt narancshéj, narancslikőr, vagy narancsaroma

    Elkészítés: Összedolgozzuk a hozzávalókat, azután két réteg sütőpapír között 1cm vastagra kinyújtjuk, formákat vágunk ki belőle, rácsra tesszük ki száradni. Mázzal bevonjuk.

                                                                           szam4.jpg                                                     

   Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg sütőpor, 25 dkg  folyékony méz, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 2 tojássárgája, 10 dkg puha vaj, 1 citrom, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, kakaópor, ha sötétet szeretnénk

mézeskalács fűszerek, ha mi akarjuk kikeverni (őrölt): szegfűszeg, fahéj, kardamom, ánizs, gyömbér, szerecsendió

    Elkészítés: A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a sütőport belerakjuk, összekeverjük. A többi hozzávalót hozzáadjuk, ha van dagasztógépünk, vagy kenyérsütőgépünk, akkor avval készítsük el a tésztát. Kakaót, akkor tegyünk hozzá, ha barna színű tésztát szeretnénk. Ha kézzel készítjük még 15 perc múlva is ragacsos a tészta, de ez jó, nem baj. Ha úgy gondoljuk, hogy alaposan összedolgoztuk, akkor tegyük egy tálba és takarjuk le fóliával. 1-2 napra tegyük be a hűtőbe, vagy akár egy hétre is. Amikor eljött eljött a pillanat, hogy elkészítsük, akkor a nyújtódeszkára, vagy munkalapra hintsünk lisztet, 4 mm vastagra nyújtsuk ki. Az eltelt idő jót tett a tésztának, könnyen kezelhető. Különböző formákat készíthetünk. Vagy vajjal kenjük ki a tepsit, vagy sütőpapírt tegyünk bele. Tojásfehérjét verjünk fel és tetejét azzal kenjük be, 160C-on kb. 15 perc alatt kisül.Világossárgára süssük. Ha kihűlt, akkor vegyük ki a tepsiből, mert könnyen törik.                                                                 

 

                                                              Sós sütemény

 

   Hozzávalók: 25 dkg margarin, 25 dkg liszt, 25 dkg túró, só ízlés szerint

  Elkészítés:  Hidegen a hozzávalókat összedolgozuk. Fagyasztós zacskóban a hütőbe rakjuk, legalább egy pár órára. Akár egy napra is lehet. Utána nyújtódeszkán kinyújtjuk, kiszúró formával formázzuk. Mivel nincs benne sütőpor, nagyjából megtartja a formáját. Diszíteni szoktam egész színes borssal, én szeretem csípősen. Lehet magokkal is. Húsvétkor lehet tojás, nyuszi, bárány formája, karácsonykor harang, szív, fenyőfa, stb.A tepsibe sütőpapírt teszünk, 180 C-ra előmelegített sütőben kisütjük. Ez a sütemény aznap a legfinomabb.

                                                  Máz 1.

   Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 1 teáskanál reszelt narancslé, narancslikőr vagy  narancsaroma, kandírozott narancs

   Elkészítés: Összekeverjük, tetejére a kandírozott narancshéj kerül.

                                                  Máz 2.

  Hozzávalók: 30 dkg porcukor, néhány evőkanál forró víz, esetleg ételfesték

  Elkészítés: Egy tálba néhány evőkanál forró vizet teszünk, belerakjuk a porcukrot, majd sűrűre keverjük.

                                                    Máz 3.

   Hozzávalók: 1-2 tojásfehérje, 20-30 dkg porcukor

   Elkészítés: A tojásfehérjét félig felverjük, utána hozzáadjuk a porcukrot, sokáig keverjük, amíg jó sűrű és folyós lesz. Habzsákba töltjük, vagy egy zacskót kivágunk, bele töltjük a mázat, és így ezzel díszítjük.

                                          Mézeskalács 1.

   Hozzávalók: 3 csésze liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál sütőpor, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1/2 csésze barnacukor, 2/3 csésze zsiradék, 2 teáskanál gyömbér, 1 teáskanál fahéj, 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg, 3/4 csésze méz

   Elkészítés: A száraz hozzávalókat összekeverjük. A mézet a zsiradékkal és a fűszerekkel összekeverjük. A száraz hozzávalókra ráöntjük a nedves hozzávalókat, jól összekeverjük. Egy vagy több napra a hűtőbe rakjuk zacskóba. A sütőt 180 C-ra melegítjük, ízlés szerinti vastagságúra nyújtjuk, karácsonyi formákkal formázzuk, ha vékony, akkor 5-6 perc alatt kisütjük.

Ha túl kemény a hűtőből kivett tészta, akkor sodrófával ütögessük meg!

A felesleges lisztet poroljuk le róla, nyújtás után!

Amikor kihűlt, akkor vegyük le a tepsiről, mert melegen könnyen törik.

 

                                           Mézeskalács 2.mez.jpg

   Hozzávalók: 2 dl víz, 35 dkg cukor, 15 dkg méz, 80 dkg rozsliszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 5 dkg vaj, 1 tojás.

   Elkészítés: A vizet felforraljuk a cukorral és a mézzel. Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a fűszereket,  a szódabikarbónát, összekeverjük. Ha kicsit hűlt a szirup, akkor ráöntjük a lisztre és jól kidolgozzuk, hozzáadjuk a vajat és a tojást. Legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra. Bármilyen kiszúróval formázzuk. Kizsírozott tepsibe tesszük, vagy sütőpapírral kibéleljük a tepsit. 180 C-on 5-6 perc alatt kisütjük.

                                                               Mézeskalács 3.

  Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, vagy margarin, 10 dkg nádcukor (sötét), 1 nagy tojás, 2 evőkanál folyékony méz, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, csipetnyi só, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál durvára őrölt bors

    Elkészítése: A szobahőmérsékletű vajat összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a mézet és a tojást. A száraz hozzávalókat külön összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásos részhez. Összedolgozzuk. Majd fóliába, vagy fagyasztós zacskóba rakjuk, és pár órára vagy egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Elővesszük, egy kicsit hagyom melegedni. Nyujtódeszkára én szoktam rakni sütőpapírt, mert akkor nem ragad oda, sokkal könnyebben kezelhető. A sütőpapírt margarinnal szoktam "odaragasztani" a deszkához. Kb. fél cm vastagra szoktam kinyújtani. Kiszúróformákkal adom meg a karácsonyi formáját. A tepsibe is sütőpapírt teszek. Amennyiben a fára is szeretnék majd díszként feltenni, akkor a kis lyukakat szúrunk szívószállal a tésztába. 20-25 perc alatt megsül. Akkor jó, ha az alja már megsült, a szinén nem mindig látszik. Ha kihűlt cukormázzal, gyöngyökkel, hópehellyel diszítjük.

   Én a tojásfehérjés cukormázat használom, olyan szép fényes lesz, viszont később szárad meg.

                                         Mézes puszedli

   Hozzávalók30 dkg méz, 1/2 dkg szódabikarbóna, 7 dkg cukor, 1/2 dkg őrölt fahéj, 50 dkg liszt, tojásfehérje, dió

   Elkészítés: A mézet felmelegítjük, elkeverjük benne a szódabikarbónát,  megvárjuk, amíg lehűl. Utána összekeverjük a többi hozzávalóval. Legalább egy éjszakán át pihentetjük a tésztát. Másnap 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojásfehérjével megkenjük. Darabos, cukros dióban megforgatjuk. 160 C-ra melegítjük a sütőt, aranyszínűre sütjük. Zárt edénybe tesszük néhány nap múlva megpuhul.

                                        Mézes- mandulás

   Hozzávalók: 40 dkg liszt, 22 dkg cukor, 6 dkg darált mandula, 2 tojás, 1/2 dl méz, 1 késhegynyi szódabikarbóna, egész mandula

   Elkészítés: A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a darált mandulát, a szódabikarbónát, a tojást, a folyékony mézet. Összegyúrjuk.1 órára a hűtőbe tesszük, letakarva. Utána kinyújtjuk, kiszaggatjuk, amilyen formát szeretnénk. Felvert tojással megkenjük, a tetejére egész mandulát teszünk. A sütőt 160 C-ra előmelegítjük, a tepsibe sütőpapírt teszünk. Világos színűre kisütjük.