Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Augusztus

2011.08.04

       Jeles napok augusztusban

 

Augusztus 1.        Vasas Szent Péter ünnepe

Augusztus 5.         Havas Boldogasszony ünnepe

    Ekkor ünnepli az egyház Szűz Mária római főtemploma felszentelésének évfordulóját. A bazilika helyét a legenda szerint csoda határozta meg: rendkivüli hóesés volt azon a helyen, ahol most a templom áll.

Augusztus 10.       Lőrinc, a vargák és a tűzzel dolgozók védőszentje

   Lőrinc nevének eredete Laurentius, latin nyelvben keresendő. A legenda szerint Szent Lőrinc a hitéért vértanúhalált halt, vasrostélyon sütötték meg. Szent Lőrinc védőszentje a vargáknak, tímároknak és mindenfajta tűzzel foglalkozó embernek. A megfigyelések szerint Lőrinc-nap éjszakáján szokott a legsűrűbb lenni a csillaghullás, úgy magyarázták, hogy Lőrinc- borzalmas haláltusája közben- tüzes könnyeket sírt, és ezek azóta is hulló csillagok formájában futnak végig az égbolton.

    Közismert mondás, hogy Lőrinc-nap után már nem jó a dinnye.

Augusztus 15.               Nagyboldogasszony

    Az egyházi év legnagyobb Mária-ünnepe. Az egyház e napot hivatalosan Szűz Mária mennybemeneteleként ünnepli.

Augusztus 16.          Boldogasszony másnapja

    Titokzatos népi ünnep, a vérszerződésről szól. Egyesek szerint a magyar nép születésnapja. Nagyboldogasszony utáni napra tették ezt az ünnepet

Augusztus 20.                Szent István napja

   Az országalapító István királynak, Magyarország első védőszentjének ünnepe. A bányászok és a pénzverők védőszentje.

    Minthogy erre az időre már általában országszerte befejeződik az aratás, szokássá vált Szent István napján megülni az új búzából sütött első kenyér megszegésének ünnepét.

Augusztus 24.              Bertalan napja

    Nevéhez és az ünnephez véres események fűzödnek. 1572-ben, a Szent Bertalan napjára virradó éjszakán, Medici Katalin anyakirálynő utasítására Párizsban meggyilkoltak több mint kétezer protestánst, és vezetőjüket Gaspard Coligny márkit. Az ezt követő napokban Franciaország-szerte 15-20 ezer protestánst gyilkoltak meg. A gyilkosság éjszakáját nevezték el Szent Bertalan-éjnek, párizsi vérnásznak.

   Szent Bertalan a tizenkét apostol egyike volt.