Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.01.27

 

 

      Február 2.

  Eredetileg régi római ünnep, a halál istene tiszteletére tartottak. E napon a rómaiak fáklyákkal járták körül a várost és vesszőzéssel igyekeztek egymást a bűnöktől megszabadítani.

   Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a katolikus templomok körül sok helyen körmenetet tartanak, és közben zsoltárokat énekelnek. Ilyenkor kerül sor a gyertyaszentelésre is. A hagyományos néphit szerint a pap által megszentelt gyertya megvédi a gonosz szellemektől a csecsemőket, a betegeket, a halottakat. A gyertyaszentelő ünnepéhez hagyományosan különféle tavaszjóslatok kapcsolódnak. Az európai hagyomány szerint ha a barnamedve  - egyes helyeken a borz - gyertyaszentelő napján, február 2-dikán kijön az odvából és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen jön a tavasz. Az észak-olasz népi szólásokban e napon a medve mellett a farkas is „időjósként” jelent meg. Észak-Amerikában, pedig az újkori bevándorlók az ott élő az erdei mormotát tették a február 2-i népi hiedelem tárgyává, olyannyira hogy ez a nap „az erdei mormota napjaként” (Groundhog Day) is ismert.

     Február 3.

    Ezen a napon az egyház Szent Balázs püspökre és vértanúra emlékezik. A legenda szerint egy özvegyasszony egyetlen fiát, akinek halszálka akadt a torkán, imájával mentette meg a haláltól. Ezért hálából az asszony ételt és gyertyát adott a püspöknek, aki azóta a beteg gyermekek, különösen a torokbetegségekben, torokgyíkban szenvedők védőszentje.

        Február 6.

    Időjósló nap, Dorottya napja.

      Február 10.

   Skolasztika. Arról nevezetes, hogy a gondos kertészek, gazdák e napon metszenek oltóágat a gyümölcsfák későbbi oltásához.

       Február 14.

     Ez a nap a néphit szerint a szerelmi varázslatok napja. A néphit szerint, az első lány, akit e nap elsőként a legény meglát, hű szerelme lesz.

       Február 19.

     E nap névadójáról a Bibliában olvashatunk. Zsuzsánna egy fiatalasszony, akit fürdés közben megles két vénember és megpróbálja magáévá tenni. Amikor ellenáll, hamisan tanúskodnak ellene, és mint házasságtörőt halálra akarják ítélni. Dániel azonban közbelép, és rájuk bizonyítja a hamis tanúskodást, amiért a nép halállal bünteti őket. A történet az asszonyi hűségről, és az igazság győzelméről szól.

     Február 22.

    A naptár szerint Péter apostol antiochiai püspöki székfoglalásának ünnepe. Péter, aki halász volt a Genezáreti-tónál, az elsők között csatlakozott Jézushoz, és végig kísérte. Néró császár idejében , Rómában szenvedett vértanúhalált, s miután méltatlannak érezte magát arra, hogy ugyanúgy feszítsék keresztre, mint Jézust, kívánságának megfelelően fejjel lefelé fordított keresztre feszítették.

      Február 24.

     Mátyás napja, a halászok védőszentje, és időjósló nap.

 

Februárhoz kapcsolódó ételek: lepények, fánkok...