Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.06.06

Június jelesebb napjai

Június 8.     

     Medárd napja. Ha e napon esik, akkor negyven napig esős idő várható. Ha viszont száraz, akkor az egész június száraz lesz. A negyvennapos esőre utalás onnan ered, hogy a bibliai vízözön is ennyi ideig tartott.

A tudományos magyarázat szerint a tavasz végén, nyár elején a szárazföld fölött gyorsan melegedő levegő és a tengerek felett még hűvös légtömegek keverednek, helyet cserélnek, és ez szeles, zivataros időt okozhat.

Medárd napja körüli esős időszak idején az erdőkben, legelőkön nagyobb tömegekben jelennek meg a gombák: szekfűgombák, fehér vastag húsú csiperkék, vargányák, stb.

Június 10.  

     Margit napja. Ha e napon esik, akkor az egész nyár esős lesz. Az egyház ezen a napon ünnepli a Skóciai Szent Margitot, aki a történészek feltételezése szerint Szent István király unokája volt. Nálunk Margit néven Árpád-házi Szent Margit él a köztudatban, aki IV. Béla király leánya volt.

Június 14.

     Antal napja. Ezen a napon az egyház Páduai Szent Antal ünnepét üli meg. Páduai Szent Antal az orvosok, ápolók, gyógyító emberek patrónusa, ezért "Gyógyító Szent Antalnak" is nevezik.

Június 15.

     Vid napja. A harangöntők és rézöntők védőszentje. A paraszti tapasztalat szerint Szent Vid napján kezdődik a búza beérése.

Június 25.

    Iván napja. A katolikus egyház szerint Keresztelő Szent János születésének ünnepe, a görögkeleti egyházban Keresztelő Szent János, Jézus előhírnöke, a görög katolikus naptárban Keresztelő Szent János próféta ünnepe.

A nap névadó szentje az Ószövetség utolsó nagy prófétája, akinek ünnepét az egyház az V. század óta üli meg. Jézus bibliai előfutára, tanítványai eredetileg a bűnbánat keresztségét vették fel. Egy részük nyomban csatlakozott Jézus tanítványaihoz, más részük viszont szembekerült a kereszténységgel, mert Keresztelő Jánost tartotta Messiásnak, Megváltónak.

Ezzel a nappal, a nyári napforduló időpontjával, amikor a leghosszabb nappal, s legrövidebb az éjszaka, kezdődik a nyár. A nyári napforduló ősidők óta a Nap, a tűz imádásának ünnepe volt. Ilyenkor tüzet gyújtottak - az égi Nap földi képét -s ennek tisztító, gyógyító erőt tulajdonítottak.

Június 27.

     László napja. Árpád-házi Szent László király napja. A magyar lovagkor példaképe lett. Újabban a határőrök védőszentjeként tisztelik.

Szent László mindig az ég kegyeltjének számított, imájának csodás ereje volt, angylok védték meg harc közben....

Szent Lászlóról nevezték el a vásárok népszerű konyháját, a lacikonyhát. A hagyományoknak megfelelően mindig a tűzhelyen főtt vagy sütött ételeket kínál, sohasem a szabad tűzön, bográcsban főzötteket.

Június 29.

    Péter és Pál napja. Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepe. Mindketten Néró római császár idején szenvedtek vértanú halált.

Péter, eredeti nevén Simon, halász volt a Genezáreti tónál, amikor Jézus tanítványa lett. Követte őt és Messiásnak tekintette. Miután nem tartotta magát méltónak Jézussal egyenlő módon való kereszthalálra, fejjel lefelé feszítették keresztre.

Pál apostol nem tartozott a tizenkettő közé, mert később csatlakozott, damaszkuszi megvilágosodása után. Pál apostolt lefejezték.