Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.05.04

Kép

 

 

Sok függ a májusi időjárástól: ilyenkor dől el, milyen gabona-, főleg gyümölcstermés várható, hogyan erősödnek meg a tavaszi vetemények.

" Májusi eső aranyat ér": ez alatt az értendő, hogy igen kívánatosak a langyos éjszakai esők, de nagy szükség van a meleg nappalokra is. A hazai időjárásban a május közepe gyakran lehűléssel is jár, időnként még fagyokkal is.

   A paraszti bölcsesség úgy tudja, hogyha a májusi szél után ragyognak a csillagok akkor hideg lesz, vagy ha a fecskék később érkeznek.  Gyakoriak a májusi esőjóslatok, amelyek az egész nyárra érvényesek. Ilyen megfigyelés, amelyik irányból dördül meg az ég az évben először, onnan jön majd a legtöbb eső. Eső érkezését jelzi, ha a fecskék alacsonyan repülnek, földközelben szállnak, ha a békák hangosan brekegnek....

    Májusnak jellemző ünnepe van: május elseje, a tavasz köszöntése. Régi népi és vallási hagyományokra tekint vissza.

                                     Május fontosabb napjai:

Május 1.:     

     Szent József, Jézus nevelő apja, az ács - emberi munka megszenteltetésének a  napja. Tavasz teljes kibontakozásának ünnepe, amely a római idők előtt is a tavasz, az újjászületés isteneinek szentelt vértelen áldozatokkal járt. A  rómaiak Ceresnek, a gabonaosztó és tápláló istennek mutattak be.  A középkorban keresztény vallási magyarázatot fűztek hozzá, de jelképe a régmúltban gyökerező májusfa állítás volt, és maradt is egész Európában. Később alakult ki az a szokás, hogy e napra virradóra a legények szép, sudár fákat vágtak ki az erdőben, azt feldíszítették, és ki-ki a maga szeretője háza előtt felállította titokban.

Május 4. :       Flórián napja

     A tűzoltók, a mentősök, kéményseprők, kovácsok, a családi tűzhely védőszentje. Az új tűz meggyújtásának ünnepe. Mai névünnepe ókeresztény eredetű: Floriánus, a római légió századosa volt, aki kereszténnyé vált, majd 304-ben, Diocletianus császár keresztényüldözése idején mártír halált halt. Nyakába malomkövet tettek , és a folyóba vetették.Kezdetben úgy vélték, hogy segítségével megállítható az árvíz, a XV. századtól       kezdve azonban a tűzzel dolgozó emberek patrónusává vált, ugyanis a legenda szerint puszta imájával eloltott egy tűzvészt.

     Flórián nevéhez fűzödik, hogy e napon nem ajánlatos babot, lencsét, borsót ültetni, mert nem lesz jó a termés, viszont jó kukoricát vetni. A dinnye magját tejjel locsolják meg, mert azt tartják, hogy ettől különösen édes lesz.

Fagyosszentek: Pongrác, Szervác, Bonifác - május 12, 13, 14.

   A legenda szerint Pongrác, Szervác és Bonifác a kereszténység első évszázadaiban éltek. Pongrácot 14 éves korában - Diocletianus császár uralkodása idején - keresztény hitéért lefejezték. Szervác Belgiumi püspök volt és aggastyánként 384-ben szenvedett vértanúhalált. Bonifácot, aki 675-ben született Angliában, majd német hittérítő, majd érsek lett, szintén idős emberként ölték meg a német pogányok. Nálunk "fagyosszentként" emlegetik             őket, Németországban " három szigorú úrként", vagy " jeges szentekként", Franciaországban " szőlőfagyasztóként" nevezik. A nevükhöz fűződő fagyok szinte minden évben május közepe táján jelentkeznek, gyakran súlyos károkat okoznak a mezőgazdaságban.

    Tudományos magyarázat szerint ilyentájt erősen megnövekszik a légnyomás Északnyugat-Európában, miközben Délkelet-Európában- így nálunk is- légnyomás csökkenés áll be. E két  időjárási irányzat kiegyenlítődési frontvonala, erős északi széllel, majd hirtelen beálló szélcsenddel járó fagyokban jut kifejezésre.

Május 16.:        Nepomuki Szent János

    A hajósok, a halászok,  a vízi molnárok védőszentje, akit a gyónási titok mártírjaként tartanak számon. A legenda szerint Nepomuki János, a prágai udvarban szolgáló kanonok, IV. Vencel cseh király feleségének a gyóntatója volt. A féltékeny király arra akarta kényszeríteni, hogy árulja el, mit gyónt a királyné. Miután erre János semmilyen körülmények között nem volt hajlandó, a király a prágai Károly-hídról a Moldva-folyóba vetette.  A papot a Szent-Vid             székesegyházban temették el, ahol sírjánál- kultusza kezdetével- rendkívüli dolgok történtek: a sírját illetéktelenül feltáró emberek egymás után szörnyet haltak, amikor sírját felnyitották, a nyelvét épen találták meg, sőt az eleven piros színre változott, azóta is szent ereklyeként őrzik. VIII. században avatták szentté.

                       
Május 25.:          Orbán napja

     A szőlőhegyek védőszentje, de tisztelik a méhészek is. Orbán napja jeles időjárási határnap a népi időjóslásban. E szerint, ha e napon derült, meleg idő van, akkor meleg őszre és jó bortermésre lehet számítani.