Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.04.01

       

 

                                   

       Áprilisi jeles napok

 

Április 1.   

     Áprilisi tréfák ehhez a naphoz fűződnek.

Április 6.  

     Nagypéntek a Biblia szerint Jézus megkínoztatásának és kereszthalálának napja.  Régen e nap ház körüli takarítással, mosással, meszeléssel kezdődött. Később a testi tisztálkodás következett, a tavaszi megújulás jelképe volt.  Ezen a napon csak egyszer ettek és keveset.

Április 7.   

     Nagyszombat a katolikus egyház szerint Jézus sírban megnyugvásának napja. Ezen a napon még tart a böjti időszak, de már a házakban újra tüzet gyújtanak. Sütik a húsvéti kalácsot, főzik a sonkát és a tojást, készítik a nagyszombati ünnepi  vacsorát. Estefelé a hívők feltámadási körmenetben vesznek részt - Jézus  feltámadásának örömére. E napon általános egyházi szertartás a tűz-, és  vízszentelés. A megszentelt tűz parazsát a szertartáson résztvevők hazavitték, és otthon tűzet gyújtottak, és a parazsat a szentelt vízzel hintették meg.
 E napon a lányok a kenyér barnára sült héját eszik, hogy az arcuk szép piros legyen.

Április 8.   

     Húsvétvasárnap  Jézus feltámadásának és az emberiség megváltásának örömünnepe. E napon ért véget a nagy böjt. Húsvét eredete a római korba nyúlik vissza, amikor is újra feltámadt a fény, és annak istenét ünnepelték. Húsvét napját 313-ban határozták meg a római zsinaton, amely szerint:  " A húsvéti ünnep mindenütt a tavaszi napéjegyent követő holdtölte utáni első vasárnapon ünnepeltessék meg".  Ez a zsinat elrendelte, hogy mi legyen a húsvéti eledel. Elrendelte a bárány, a kalács és a tojás fogyasztását.  A kalács annak a jelképe, hogy Jézus megáldotta a tanítványok kenyerét.  Keresztelő  Szent János " Isten bárányának" nevezi Jézust.  A tojás Jézus feltámadását szimbolizálja.

Április 9.     

     Húsvéthétfő - e napon szokás a locsolkodás. Az egyházi magyarázat szerint, a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét hozó asszonyokat.  A hagyományos locsolkodás mindig korán reggel kezdődött és csak délelőtt  tartott.  Régebben vödör hideg vízzel öntözték meg a lányokat, mostanában vízzel. A locsolkodásért hímes tojás jár, melynek jelentése is van: az újjászületést jelképezi, a piros szín bajelhárító, szerencsét hozó.

Április 10.      

    Húsvét keddje   Jelentősége annyi volt, hogy ezen a napon a lányok - viszonzásul a hétfői locsolkodásért - meglocsolták a legényeket.

 

Április 24.       György napja

     Névadója a Sárkányölő Szent György, a lovagi erények megtestesítője. Ókeresztény eredetű szent, aki Diocletianus római császár idején, vértanú halált halt. Legendája, amely szerint legyőzte a gonoszt megtestesítő sárkányt, és fogságából kiszabadította a királylányt. Szent György a magyar nép lelkében úgy él, mint a pásztorok, állattartók védőszentje. 

A néphit szerint a legszerencsésebb nap a naptárban. Ettől a naptól számítják az új életet, a nap melegét.

Egy hiedelem szerint Szent György éjszakáján az ember megérti az állatok beszédét.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.