Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.11.14

                                         A hónap jelesebb napjai

 

November 1.  Mindenszentek napja

IV. Gergely pápa óta az összes szent, azaz megdicsőült közös ünnepe, innen ered az elnevezése.

November  2.   Halottak napja

A családok e napon emlékeznek halottaikra. Nálunk a mindenszentek napja és a halottak napja összemosódott, mindkettő a halottak napi megemlékezéssé vált. Ilyenkor rendbeteszik a sírokat, gyertyát gyújtanak a halottak lelki üdvéért. Ez a szokás a X. századig nyúlik vissza, amikor a clunyi szerzetesek körében elterjedt a tisztítótűzben elhunytakról való megemlékezés és könyörgés.

Egyes vidékeken a vacsoránál a halottaknak is megterítenek.

E napon szokás a kéregetőket bőségesen megajándékozni.

November 5.   Imre nap

Szent Imre hercegnek, Szent István fiának az ünnepe.

November 11.   Márton napja

Egy magyar szent ünnepe, hiszen Szent Márton Szombathelyen született. A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt.

Márton harcos szellemű, katonai erényekkel is büszkélkedő térítő pap volt.

November 19.   Erzsébet napja

Árpádházi Szent Erzsébetnek, II. András és Meráni Gertrud leányának ünnepe. A katolikus egyház talán legnagyobb tiszteletnek örvendő szentje, a szegények, a betegek, az árvák patrónája.

November 25.  Katalin napja

Szent Katalin, a szűz és vértanú emlékünnepe. A középkorban különösen híres és tisztelt szent volt, napja úgynevezett parancsolt ünnep volt.

Legendája szerint hitéért Maximinus római császár idején börtönbe vetették, megkínozták, majd lefejezték. Testét azonban az angyalok vitték Arábia egyik magas hegyére.

November 30.   András napja

Szent András apostolnak, Péter bátyjának emlékünnepe, egyházi megfogalmazásban " égi születésnap". András apostol korábban Keresztelő Szent János tanítványa volt, elsők között csatlakozott Jézushoz. A hagyomány szerint Keleten folytatott térítő tevékenységet, majd szülőhelyén, Patraszban kereszthalált halt hitéért, mégpedig egy X-alakú keresztre feszítve. Ezt nevezik azóta András-keresztnek