Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Csőben sült fogas

Hozzávalók: fél kg fogasfilé (Mars, Szaturnusz), fél kg friss paraj (Jupiter, Vénusz), 20 dkg sajt reszelve (Hold, Jupiter, Szaturnusz). Besamel: 1 dl olaj (Jupiter), 10 dkg liszt (Nap), egy csipet só (Mars, Szaturnusz), 1 kávéskanál ételízesítő (Mars, Szaturnusz, Uránusz), egy csipetnyi gyömbér (Nap, Mars, Jupiter), egy csipetnyi szerecsendió (Nap, Mars, Jupiter), egy csipetnyi borsikafű (Merkúr), egy csipetnyi fehér bors (Mars) és egy csipetnyi lestyán (Nap).

Elkészítés: A fogast besózzuk, lisztben megforgatjuk és vajban kisütjük. A parajt alaposan lemossuk, ételízesítős vízben feltesszük főni, forrás után még 5 percig főzzük. A besamelt elkészítjük, olajon a lisztet világosra pirítjuk, felöntjük hideg vízzel vagy tejjel, és ételízesítővel, szerecsendióval, gyömbérrel, fehér borssal és a többi fűszerrel ízesítjük. Addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától. A fogasra rárakunk egy kis spenótot és egy kis halom besamelt, hogy befedje, reszelt sajtot teszünk a tetejére, sütőbe tesszük és a sajt megolvadásáig sütjük.

 

Sólet csicseriborsóval

Hozzávalók: 30 dkg csicseriborsó (Merkúr, Vénusz), 2 fej hagyma (Mars), 1 csésze gersli (árpagyöngy; Szaturnusz), 2 szál sárgarépa (Merkúr), 4–5 közepes burgonya (Hold, Szaturnusz), l kg kockára vágott marhahús (Mars), só (Mars, Szaturnusz), bors (Mars), két gerezd fokhagyma (Mars), három evőkanál olaj (Jupiter).

Elkészítés: A hagymát szálasra vágjuk, az olajban sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a húst, megforgatjuk benne, majd belerakjuk a borsót, a gerslit, a kockára vágott burgonyát, a karikára szeletelt répát, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és bő vízzel felöntjük. Több órán keresztül főzzük a sütőben.

 

Zürichi szeletelt hús

Hozzávalók: 60 dkg borjúhús (Mars, Szaturnusz), 3 evőkanál olaj (Jupiter), 4 lilahagyma (Mars), 1 evőkanál liszt (Nap), 2 dl fehérbor (Jupiter, Neptun), 2 dl tejszín (Hold, Jupiter), só (Mars, Szaturnusz), bors (Mars), citromhéj (Nap, Mars, Merkúr), petrezselyem (Merkúr).

Elkészítés: Az olajat serpenyőben felhevítjük, beletesszük a vékony csíkokra vágott borjúhúst és nagy lángon megpirítjuk. Ha megpirult, kiszedjük a serpenyőből és melegen tartjuk. A finomra vágott lilahagymát a serpenyőben megsütjük, liszttel megszórjuk, majd, felöntve a borral puhára főzzük. A tejszín hozzáadása után sózzuk, borsozzuk, citromhéjjal fűszerezzük. A húst a mártásba forgatva, petrezselyemmel meghintve tálaljuk.