Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Gyümölcsleves szamócából

Hozzávalók: 1 kg szamóca (Vénusz, Jupiter), 30 dkg cukor (Vénusz), 1 dkg fahéj (Nap, Jupiter), szegfűszeg (Nap, Jupiter, Vénusz), 5 g só (Mars, Szaturnusz), 1 citrom (Nap, Mars), 0,3 l tejszín (Hold, Jupiter), 1 vaníliás pudingpor (Vénusz, Jupiter, Nap, Neptun, Plútó), 5 l víz (Hold). (Vénusz, Jupiter, Nap)

Elkészítés: Főzzük fel a szegfűszeget, fahéjat, fél citromot vízben, tegyünk bele cukrot, főzzük fél órát, majd szűrjük le, tegyük bele a szamócát, a pudingport pedig keverjünk ki kevés vízzel és főzzük bele. Ha forr, pár perc múlva le is vehetjük. Ha tejszínnel készítjük, akkor a tűzhelyről való levétel előtt öntsük bele a tejszínt. Ha növényi tejszínnel csináljuk, akkor lehűlés után bármikor felverhetjük a növényi tejszínt és finoman belekeverhetjük, akár tálalás előtt. Legjobb lehűtve fogyasztani. Díszíthetjük tejszínhabbal, friss gyümölccsel is, de csak közvetlenül fogyasztás előtt.

 

Spárgaleves

1/2 kg spárgát alaposan meghámozunk (amikor nem lehet frisset kapni, vehetünk üvegeset is, ez hámozott, esetleg ajánljuk kezdőknek is), a fejét levágjuk. Vajat olvasztunk, lisztet szórunk rá, mikor kicsit megpirult, cukrot is, felöntjük kb. 1 l hideg vízzel, utána beletesszük a spárgát, 1 teáskanál ételízesítőt, gyömbérrel, szerecsendióval, fehérborssal fűszerezzük. Mikor megfőtt, kivesszük a spárga fejét, a többit átpasszírozzuk, felforraljuk, ha kész, tejszínt teszünk bele és levesszük, tovább nem forraljuk. A spárga fejét tálaláskor betétként tesszük a levesbe.

Hozzávalók: Spárga (Jupiter, Vénusz), vaj (Hold, Jupiter), liszt (Nap), cukor (Vénusz), só (Mars, Szaturnusz), ételízesítő (Mars, Szaturnusz, Uránusz), gyömbér (Nap, Mars, Jupiter), szerecsendió (Nap, Mars, Jupiter), fehérbors (Mars). Besamel: 1 dl olaj (Jupiter), 10 dkg liszt (Nap), csipet só (Mars, Szaturnusz), 1 kávéskanál ételízesítő (Mars, Szaturnusz, Uránusz), csipetnyi gyömbér (Nap, Mars, Jupiter), csipetnyi szerecsendió (Nap, Mars, Jupiter), csipetnyi borsikafű (Merkúr), csipetnyi fehér bors (Mars), csipetnyi lestyán (Nap).

Elkészítés: A margarint felolvasztjuk, a lisztet világosra pirítjuk benne, felöntjük hideg vízzel vagy tejjel, ízesítjük ételízesítővel, szerecsendióval, gyömbérrel, fehér borssal. Addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától.

 

Hagymaleves

Hozzávalók: 3 fej fokhagyma (Mars), 4 evőkanál olaj (Jupiter), 3 evőkanál liszt (Nap), só (Mars, Szaturnusz), 2 dl tejfel (Hold, Plútó), 5 dkg reszelt sajt (Hold, Jupiter, Szaturnusz).

Elkészítés: A fokhagymát olajon pároljuk, meghintjük liszttel, megsózzuk, felöntjük vízzel, rövid ideig főzzük. Összekeverjük a tejfellel, majd maceszgombóccal és reszelt sajttal tálaljuk.

 

Sóskaleves

Hozzávalók: 2-3 maroknyi sóska (Jupiter, Vénusz, Szaturnusz), 1 kis fej hagyma (Mars), 2 evőkanál vaj (Hold, Jupiter), 2 evőkanál liszt (Nap), 2 tojássárgája (Nap), 1 dl tejszín (Hold, Jupiter), 1 liter erőleves (készülhet leveskockából is: Nap, Merkúr, Mars, Szaturnusz).

Elkészítés: A sóskát megmossuk, vékony csíkokra felvágjuk. A hagymát felkockázzuk. A felhevített vajban a hagymát a sóska felével együtt megpároljuk. Mikor kész, liszttel meghintjük, ha megpirult, felöntjük az erőlevessel, majd 10 percig főzzük. A tojássárgáját a tejszínnel összekeverjük, a tányérok alján elosztjuk, majd rámerjük a forró levest. A maradék sóskát nagyon finomra felaprítjuk és a levesre szórjuk.

 

Zürichi paradicsomleves

Hozzávalók: 2 fej hagyma (Mars), 1 gerezd fokhagyma (Mars), 75 dkg paradicsom (Jupiter), 1 evőkanál étolaj (Jupiter), 1 evőkanál liszt (Nap), 2,5 dl tejszín (Hold, Jupiter), 10 dkg sajt (Hold, Jupiter, Szaturnusz), 1 tojásfehérje (Hold).

Elkészítés: A felhevített olajban pároljuk néhány percig a szeletekre vágott hagymát, a fokhagymát. Majd adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot. Miután megpároltuk, hintsük meg liszttel, eresszük fel egy kis vízzel és keverjük simára. Forrás után 15 percig főzzük. Egy tálban keverjük össze a tejszínt a lereszelt sajttal és a tojásfehérjével. Adjunk hozzá egy keveset a levesből, keverjük össze, majd öntsük hozzá a leveshez.