Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Sárgaborsókrém

Besamel: 1 dl olaj (Jupiter), 50 dkg sárgaborsó (Vénusz, Szaturnusz), 10 dkg liszt (Nap), 0,05 l olaj (Jupiter), csipetnyi só (Mars, Szaturnusz), 1 kávéskanál ételízesítő (Mars, Szaturnusz, Uránusz), csipetnyi gyömbér (Nap, Mars, Jupiter), csipetnyi zsálya (Jupiter, Hold), csipetnyi szerecsendió (Nap, Mars, Jupiter), csipetnyi borsikafű (Merkúr), csipetnyi fehér bors (Mars), csipetnyi lestyán (Nap), 0,5 l tej (Hold), 1 db erős paprika (Mars), 25 dkg margarin (Hold, Jupiter).

Elkészítés: Megfőzzük a sárgaborsót ételízesítős vízben, teszünk bele zsályát, lestyánt, erős paprikát. Mikor megfőtt, összeturmixoljuk, kihűtjük, hozzákeverjük az elkészített besamel mártást és egy csomag margarint. Habosra keverjük a legvégén.

 

Árpakása

Hozzávalók: 10 dkg árpa (Szaturnusz), 10 dkg mazsola (Vénusz, Szaturnusz), 0,5 dl tejszín (Hold, Jupiter), 1 evőkanál méz (Jupiter), 1 evőkanál kakaó (Mars, Jupiter), 10 dkg gesztenye (Nap, Jupiter, Mars).

Elkészítés: Vajon megpirítjuk egy kicsit az árpapelyhet, utána felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, pár percig forraljuk. Ízesíthetjük még, a tűzhelyről való levétel előtt mazsolával, tejszínnel, mézzel, kakaóval. Hagyjuk állni, hadd duzzadjon meg az árpa.

 

Tökkrém

Hozzávalók: 1 kg gyalult tök (Hold, Jupiter), 1 dl olaj (Jupiter), 0,5 dl szójaszósz (Vénusz, Hold), 1 teáskanál mustár (Mars), 1,5 dl ketchup (Jupiter, Mars), 10 dkg vaj (Hold, Jupiter), 3 gerezd fokhagyma (Mars), 1 db vöröshagyma (Mars), csipet só (Mars, Szaturnusz), 1 teáskanál pirospaprika (Mars), csipet őrölt bors (Mars).

Elkészítés: A gyalult tököt ételízesítős vízben megfőzzük, leszűrjük, a levét lecsöpögtetjük. Összekeverjük az olajat a sötét szójaszósszal, hozzáadjuk a mustárt, ketchupöt, vajat, finoman kikeverjük. A tököt villával összetörjük, hozzákeverjük a kikevert krémhez, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát és 1 kis fej apróra vágott vöröshagymát adunk még hozzá. Sóval, pirospaprikával, borssal ízesítjük.

 

Lencsekrém

Hozzávalók: 50 dkg lencse (Vénusz, Szaturnusz), 1 fej vöröshagyma (Mars), 1 fej lilahagyma (Mars), 1-2 babérlevél (Nap, Jupiter), gyömbér (Nap, Mars, Jupiter), fekete bors (Mars), majoránna (Merkúr), besamel (lásd az előző újságban), 25 dkg margarin (Hold, Jupiter).

Elkészítés: A lencsét 1 liter vízben feltesszük főni a vöröshagymával és a fűszerekkel. Akkor jó, ha elfőtte a levét és puha. Kivesszük a babérlevelet belőle és rúdmixerrel habosra keverjük, besamelt keverünk hozzá és végül margarint. Amikor kihűlt, apróra vágott lilahagymát teszünk bele.

 

 

      Műzli

     Eredeti Bircher-Benner-féle műzli:

    Hozzávalók: 1 evőkanál gabonapehely, 2 evőkanál tejszín vagy joghurt, 1 evőkanál aprított mogyoró vagy mandula, 1 friss reszelt alma, 1 teáskanál citromlé, méz, barnacukor, melasz, tej

   Sajnos nagyon nagy különbségek vannak a készen kapható műzlik között. Én eddig úgy gondolom, hogy az ár arányos a minőségével, élvezeti értékével. Az íze a fűrészpor és a "fantasztikusan jó" között ingadozikHa műzlit eszünk, ahhoz is terítsünk meg szépen, csak éhgyomorra együnk, napközben ne, és alaposan rágjuk meg.

   Almás műzli: 1 alma lereszelve, 1 csésze joghurt, 1 evőkanál méz, 3-5 evőkanál műzli.

    Banános műzli: 2 evőkanál műzli, 2 csésze joghurt, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál méz, 1 banán. A joghurtot összekeverjük a citromlével, a banánt villával összetörjük.

    Banánturmixos műzli: 4 evőkanál műzli, 2 csésze tej, 1 banán. Banánturmixot csinálunk a tejből és a banánból, és ebbe rakjuk a műzlit.

    Málnaturmixos műzli: 4 evőkanál műzli, 1 csésze tej, 2-4 evőkanál málna, 1 teáskanál tejszín, 1 evőkanál méz. A málnát, a tejet a mézet, a tejszínt összeturmixoljuk, majd a műzlihez rakjuk.

     Eperturmixos műzli: 4 evőkanál műzli, 1 csésze tej, 2-4 evőkanál eper, 1 teáskanál tejszín, 1 evőkanál méz. Elkészítése mint a málnásé...

    Kakaós műzli: 1 teáskanál cukrozott kakaópor, 2 csésze tej, 3 evőkanál műzli, 1 teáskanál méz

    Gyümölcsalátás műzli: 4 evőkanál műzli, 1 teáskanál méz, 2 evőkanál szőlőlé, 2 csésze apróra vágott gyümölcs, friss vagy befőtt, 1 evőkanál mazsola ( elhagyható, mert sokan nem szeretik), 2 evőkanál napraforgómag, vagy apróra vágott dió. A mézet a szőlőlében feloldjuk, de tehetünk hozzá több szőlőlét is, ha friss gyümölccsel dolgozunk, akkor a gyümölcsöket hagyjuk éllni a lében, utána rakjuk hozzá a műzlit.

    Kávés műzli: 4 evőkanál műzli, 3 csésze tej, 1 evőkanál tejszín, 2 teáskanál méz,  1 teáskanál nescafé. A tejet, a tejszínt, a mézet összekeverjük és utána ráöntjük a műzlire.

   Sárgarépás műzli: 4 evőkanál műzli, 2 sárgarépa lereszelve, 1 teáskanál citromlé, 2 teáskanál tejszín, 1 evőkanál méz. A répát összekeverjük a citrommal, a tejszínnel, a mézzel, utána rárakjuk a műzlire, és összekeverjük.

 

Padlizsánpástétom

Hozzávalók: 4 db érett padlizsán (Hold, Jupiter), l kis fej hagyma (Mars), 2-3 gerezd fokhagyma (Mars), 1 dl olaj (Jupiter), só (Mars, Szaturnusz), citromlé (Nap, Mars).

Elkészítés: A padlizsánokat sütőben gyakran forgatva megsütjük vagy rácson sütjük, amíg ráncos nem lesz a héjuk. A héjukat lehúzzuk, lemossuk, majd apróra vágjuk. Összekeverjük az apróra vágott hagymával, citromlével, olajjal, sóval, kevés borssal és fokhagymával. Hidegen tálaljuk. Lehet egyforma nagyságú kivájt paradicsomban is tálalni.