Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Juhtúrós kölessel rakott zöldbab

Hozzávalók: 1 kg zöldbab (Merkúr, Vénusz, Hold), kevés só (Mars, Szaturnusz), 0,3 kg juhtúró (Hold, Jupiter, Szaturnusz), 3 evőkanál zúzott fokhagyma (Mars), 2 evőkanál kapor (Merkúr), 1,5 dl olaj (Jupiter), 0,3 kg köles (Merkúr, Nap), 1 l víz (Hold), 1 evőkanál tárkony (Merkúr, Jupiter), 5 dkg vaj (Jupiter).

Elkészítés: A megmosott és feldarabolt zöldbabot sózzuk, majd 1 dl olajon puhára pároljuk. Mikor elkészült, hozzáadjuk a három evőkanál zúzott fokhagymát és az apróra vágott kaprot. Egy tepsit kiolajozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, majd beletesszük az elkészült babot. Közben a maradék olajon a kölest megpirítjuk, felöntjük 1 l vízzel, sózzuk, beletesszük a tárkonyt és 20 percig főzzük. Mikor megpuhult, hozzátesszük a juhtúrót, és 20 percig letakarva pihentetjük. Utána a tepsiben lévő babra terítjük, vajat morzsolunk a tetejére, és kb. 15 percig előmelegített sütőben 200 °C-on sütjük.

 

Spenótos tészta virslipörkölttel

Hozzávalók: Virslipörkölt: 5 pár virsli (Mars, Szaturnusz), 1 kg makaróni (Nap), 1 közepes fej vöröshagyma (Mars), 1 kg friss spenót vagy 1 csomag fagyasztott (Jupiter, Vénusz), 0,5 dl olaj (Jupiter), 1 dkg őrölt fehér bors (Mars), 1 db paradicsom (Jupiter), 30 dkg reszelt füstölt sajt (Hold, Jupiter, Szaturnusz), só (Mars, Szaturnusz), 2 dkg pirospaprika (Mars), 1 dl olaj (Jupiter), 1 db paprika (Mars), 2 gerezd fokhagyma (Mars).

Elkészítés: A makarónit 5 l vízben megfőzzük, beletesszük a sót, olajat. Megfőzzük a spenótot csipetnyi sóval, fokhagymával és a fehér borssal. Elkészítjük a virslipörköltet: a hagymát az olajon megpirítjuk, sózzuk és megszórjuk a pirospaprikával, beletesszük a virslit, a paprikát és paradicsomot és megfőzzük. Mikor ez kész, kiolajozott tepsiben lerakunk egy sor makarónit, rátesszük a virslipörköltet, újra egy sor makarónit, rátesszük a spenótot, megszórjuk a reszelt füstölt sajttal, majd 200 °C-os sütőben készre sütjük.

 

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók: 1 csomag szójakocka (Vénusz, Hold, Szaturnusz), 1 evőkanál ételízesítő (Mars, Szaturnusz, Uránusz), 1 csipet szerecsendió (Nap, Mars, Jupiter), 1 teáskanál köménymag (Merkúr), 1 csipet őrölt bors (Mars), só (Mars, Szaturnusz), 1 kg burgonya (Hold, Szaturnusz), 5 dl olaj (Jupiter), 5 gerezd fokhagyma (Mars), 1 teáskanál pirospaprika (Mars).

Ahogy mi készítjük: a szójakockát megfőzzük ételízesítős vízben, teszünk még bele őrölt szerecsendiót, köménymagot egy teáskanállal, fehér borsot egy keveset. Negyedórát főzzük, utána hagyhatjuk még a lében, amíg nem használjuk fel. 1 kilogramm burgonyát meghámozunk, kockára vágunk, konyharuhával vagy papírtörlővel a nedvességet leitatjuk róla, majd olajban kisütjük. Fél deci olajban lepirítjuk a lecsöpögtetett szójakockát, sóval, fokhagymával, pirospaprikával fűszerezzük, ebbe tesszük a kisült burgonyát, összekeverjük.

 

Csőben sült zöldség

Használhatunk karfiolt, tököt, cukkínit, gombát, bármilyen zöldséget megfőzve  ( gomba kivételével), vagy vegyesen. Tehát megfőzzük a zöldséget, adagonként halmozzuk, majd sűrű besamelt készítünk. Bele is keverhetjük a sajtot, de a tetejére is reszelhetjük (így szebb), és a sütőben szépen rásütjük. Akkor jó, amikor a sajt szépen megolvadt. Csütörtökhöz illő köret a burgonyapüré (Hold, Szaturnusz), karfiol (Nap, Hold), tök (Hold, Jupiter), cukkíni (Hold, Jupiter), gomba (Plútó).

 

Savanyú káposzta burgonyapürével

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta (Hold, Plútó), 2 dl joghurt vagy tejföl (Hold, Plútó), 1 kg héjában főtt burgonya (Hold, Szaturnusz), 0,5 dl olaj (Jupiter), só (Mars, Szaturnusz), 30 dkg füstölt sajt (Hold, Jupiter, Szaturnusz), 25 dkg margarin (Hold, Jupiter), tej vagy víz (Hold) ízlés szerint (kb. 0,5 dl), fűszerek: lestyán (Nap), kakukkfű (Merkúr, Vénusz), bazsalikom (Mars), babérlevél (Nap, Jupiter).

Elkészítés: A savanyú káposztát átmossuk, majd az olajba beletesszük, öntünk hozzá kb. 1 dl vizet, megízesítjük ételízesítővel, babérlevéllel, lestyánnal, kakukkfűvel, bazsalikommal, sóval, pároljuk kb. fél óráig. Közben a héjában főtt burgonyát meghámozzuk, burgonyatörőn átnyomjuk, még melegen hozzáadjuk a forró tejet vagy a forró vizet, a margarint habverővel habosra keverjük benne, sóval, esetleg szerecsendióval ízesítjük. Egy tepsit kiolajozunk, zsemlemorzsával kibéleljük. A kész káposztába belekeverjük a tejfölt vagy a joghurtot. A tepsibe alulra rakjuk a káposztát, erre a burgonyapürét, a tetejére reszeljük a füstölt sajtot. Forró sütőben megsütjük. Akkor jó, ha a sajt megolvadt.