Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Omlós tészták - Linzerek

2011.03.14

                              Élesztős omlós tészták

    A tészta állaga sütés előtt jól nyújtható, lisztezés nélkül is, zsíros tapintású. A tészta térfogata kisülés után is alig növekszik meg. A kelt tésztáknak jót tesz a hideg helyen pihentetés, ezért könnyűnek találom az elkészítését. A linzerek is kivánják a hűtőben való pihentetés, pár órát, de van ,amelyik 24 órát kíván.

 

Pozsonyi tészta                         Ebből készül a pozsonyi kifli, a bejgli
  Hozzávalók: 1 kg liszt, 40 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 10 dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor, 2 dkg citromhéj reszelék, 4 tojássárgája, 3 dl tej, 2 dkg só

   Elkészítés: A hűtőben tartott vajjal készítjük a tésztát.. Az élesztőt hideg tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, legutoljára a lisztet adjuk hozzá. Közepes keménységű tésztát készítünk. A kigömbölyített tésztát egy éjszakára betesszük a hűtőbe, letakarva. Hideg helyen való pihentetés után folytatjuk...

Bejgli                     1 db 0,5 kg ( kb.)

   Hozzávalók: 27 dkg pozsonyi tészta, 28 dkg töltelék, 1 db tojás

   Diótöltelék ( sokféle recept van rá, nem tudom, melyik a legfinomabb...)

    1.          Senki nem készít csak 1 rúd bejglit, én is nagyobb adag receptjét közlöm, oszd vissza, az arányokat tartsd be! Kb. ugyanannyi legyen a tészta, mint a töltelék!!!

        60 dkg dió, 60 dkg cukor, 10 dkg mazsola, reszelt citromhéj, reszelt narancshéj, finomra reszelt alma, vaníliás cukor, őrölt szegfűszeg, kb. 1/2 dl rum

    A  diót ledaráljuk. A cukrot kevés tejjel felfőzzük, beletesszük az őrölt diót, és folytonos keverés mellett belerakjuk a többi hozzávalót. Ha túl kemény, tejjel hígítjuk, de ne legyen túl lágy a massza.

      2.   40 dkg közepes finomságúra darált dió, 8 dkg édes morzsa, 25 dkg cukor, 5 dkg méz, 5 dkg mazsola, 2 dkg reszelt citromhéj, fahéj, vaníliás cukor, kb 1,5 dl tej

   A darált diót összekeverjük a piskótamorzsával. A mazsola kivételével a többi hozzávalót beleteszünk a tejbe, majd felforraljuk. A forró tejet a dióra öntjük, és hozzáadjuk a mazsolát.

    Máktöltelék

    1. 40 dkg darált mák, 30 dkg cukor, 5 dkg méz, 8 dkg édes morzsa, 5 dkg mazsola, 2 dkg reszelt citromhéj, őrölt szegfűszeg, 2 dl tej kb.

     A cukrot a tejben felfőzzük, a mákot összekeverjük a piskótamorzsával. A mazsola kivételével beletesszük a tejbe a többi hozzávalót, majd ráöntjük a mákra a forró tejet, majd hozzáadjuk a mazsolát.

     2. 30 dkg mák, 30 dkg cukor, 10 dkg mazsola, reszelt citromhéj, reszelt narancshéj, vaníliás cukor, őrölt szegfűszeg, kb 1/2 dl rum, baracklekvár a jó állag elérésére, szükség szerint

   A mákot ledaráljuk. A tejet a cukorral feltesszük főni, ha forr beletesszük a többi hozzávalót. Baracklekvárral állítjuk be a megfelelő állagát.

    A kigömbölyített tésztát 3-4 mm vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk. A tölteléket vizes késsel, egyenletesen elkenjük a tésztán, a két szélén  egy-egy cm széles tésztafelületet szabadon hagyva, s ezt behajtjuk a töltelékre, majd henger alakúra felcsavarjuk.

   A szép, márványos, erezett felületet úgy érjük el, hogy a tészta felületét először felvert tojássárgával kenjük meg, ha ez megszáradt, a tészta felületén hajszálvékonyan megrepedt, másodszorra a tojásfehérjével kenjük meg, ezután addig pihentetjük, amíg a fehérje réteg is megszárad, megreped. Oldalát megszúrkáljuk, hogy a gőz el tudjon távozni. Ezután langyos helyen pihentetjük, majd 200-220 C-os sütőben megsütjük.

     Lehet úgy is, hogy még a hűtőben pihentetés előtt megtöltjük, utána tesszük hideg helyre, esetleg hűtőbe. Akár egy éjszakát is pihentethetjük. Pihentetés után kicsit kelni hagyjuk, majd megsütjük.