Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek- tojásfehérjéből

 

anna-pavlova.jpg                      A híres Pavlova torta

 

   A története szerint egy híres orosz balerinának készítették, az ő tiszteletére. Az íze fantasztikus!!pavlova.jpg

    Hozzávalók: 4 tojásfehérje, tojásonként 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál borecet, 2 kávéskanál kukoricakeményítő, folyékony  vanília eszencia, 4 dl tejszín, gyümölcs

    Elkészítés: A tojásfehérjét lassan elkezdjük verni, fokozatosan gyorsítunk, beletesszük  a cukrot, de nem egyszerre, folyamatosan, majd a végén beletesszük  az ecetet, a vaníliát, és a keményítőt. A fehérjéből kemény habot kell verni.Egy tepsire sütőpapírt teszünk, A papírra 20 cm átmérőjű kört rajzolunk. Rárakjuk a tojásfehérjét, így torta alakban, tetejét simítsuk le. A sütőt 180 C-ra melegítem, ahogy belerakom a fehérjét, akkor visszavesszük 160 C-ra, kb. 1 órán keresztül sütjük. Kívül szépnek és ropogósnak kell lennie. Mikor kész akkor lekapcsolom a sütőt, kicsit kinyitom a sütő ajtaját, csak akkor veszem ki, amikor már kihűlt.  A tejszínt felverem. A tortát megfordítom, erre teszem a tejszínt. A tetejére sok-sok savanykás gyümölcsöt teszek ( ribiszke, erdei gyümölcs, szeder, stb..) Ezután rögtön kell fogyasztani. Zárt edényben a habcsók egy hétig is eltatrható. Fogyasztás előtt tesszük rá a tejszínt és a gyümölcsöt.

    Lehet kisebb tortákat is készíteni, ekkor kisebb kört rajzolunk, vagy egyszerűen kanállal halmokat rakunk, szépen.

    Lehet, hogy 6 tojásból készítjük, így mindenből többet tegyünk. Viszont 3 tortaformát rajzolunk, és akkor 3 lapunk lesz, de vékonyabb. Akár fagylalttal, parféval is megtölthetjük. Ilyenkor az a fantasztikus, hogy a habcsók nem tud megfagyni, így mikor esszük csak a fagyi hideg.

    Lehet kakaóval készíteni, ekkor 6 tojásból készítjük, 15 dkg cukor, 3 evőkanál kakaó, 2 kávéskanál kukoricakeményítő, vaníliaaroma, 1 evőkanál borecet. Az elkészítés ugyanaz, lehet egy lapban, de lehet 3 lapba is sütni.

    Lehet úgy is készíteni, hogy az elkészült a tojásfehérje habot, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. Itt az a jó, ha nem egyenletes a teteje, sőt mi is csinálhatunk formákat, "hegycsúcsokat". A sütőben kb. 1 óráig sütjük, 150 C-on. Mikor kihűlt, felvert tejszínt teszünk rá. Csokoládét olvasztunk, mikor hűlt már, akkor rácsorgatjuk a tejszínre, még apróra tört mandulát, diót, vagy pisztáciát szórunk rá. Gyönyörű és finom.

 

Mandulás habcsók

 

    Hozzávalók: 50 dkg mandula, 50 dkg cukor, 1 rúd vanília, 3 tojásfehérje

     Elkészítés: A mandulát nem apróra, hanem darabosra törjük. A cukrot is összetörjük egy kicsit, nem készítünk belőle porcukrot. A mandulát ás a vaníliát egy tálban összekeverjük a cukorral. A tojásfehérjét felverjük jó keményre, hozzákeverjük a mandulás cukrot. A tepsibe sütőpapírt teszünk, erre kanállal halmokat teszünk, egymástól kétujjnyi távolságra. Amilyen magasra tudjuk rakni, annyira magas legyen a halom, mert sütés közben elterül. Kb. 1óra alatt 150C-on süssük.  Készíthetjük dióból is.

 

Cukros dió

 

    Hozzávalók: 25 dkg dió, 25 dkg cukor, fahéj, őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál liszt, citromhéj, 2 tojásfehérje

   Elkészítés: A diót törjük össze. A cukrot tegyük fel egy lábosban kevés vízzel felolvadni. Ha a  cukorból szirup lesz, és habzik, akkor tegyük bele az összetört dió, tegyünk hozzá egy kis fahéjat, és egy kis őrölt szegfűszeget, kevés citromhéjat, és a lisztet. A tojásfehérjét felverjük, és hozzákeverjük a diós szirupot. Először egy kanál szirupot teszünk bele, összekeverjük, majd a többit is. Jól összekeverjük. Sütőpapíros tepsibe kanállal halmokat teszünk. Kb. 1 óra alatt , 150 C-on megsütjük., Ha megsült, kicsit nyissuk ki a sütő ajtaját, és a teljes kihűlés után vegyük ki.

 

Narancsos

 

    Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 12 dkg porcukor, 1 narancs lereszelt héja, 8 dkg liszt, 3 dkg vaj, 1/2 sütőpor, só

   Elkészítés: A tojásfehérjébe egy kis sót teszünk, és felverjük kemény habbá. Óvatosan hozzáadjuk a porcukrot, a lisztet, a narancshéjat és a sütőport, végül az olvasztott, de nem meleg vajat. Egy őzgerinc formát kikenünk vajjal, majd belisztezzük. Beletesszük a masszát, maximum 1/3-dáig lehet tenni. Előmelegített sütőben, 150 C-on sütjük, kb. 40-50 percig. Utána lekapcsoljuk a sütőt, de csak a teljes kihűlés után szabad kivenni.

 

Kókuszcsók

 

   Hozzávalók: 5 tojásfehérje, 30 dkg cukor, 25 dkg kókuszreszelék, 3 dkg liszt, kevés fahéj, 1/2 citrom reszelt héja

    Elkészítés: a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Először lassan, aztán fokozatosan gyorsabban, a cukrot folyamatosan adjuk hozzá, utána hozzákeverjük a többi hozzávalót is. Tepsibe sütőpapírt teszünk, kanállal halmokat rakunk a tepsibe, egymástól 2 cm távolságra. 150 C-on, kb. 20-25 perc alatt sütjük meg.

 

Diós habcsók

 

    Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 56 dkg cukor, 30 dkg dió, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt

    Elkészítés: A tojásfehérjét gőz fölött a cukorral kemény habbá verjük. A diót durvára vágjuk. A gőzről levesszük a fehérjét és addig keverjük, amíg ki nem hűl. Ekkor belekeverjük a diót. A tepsit vajjal kikenjük, belisztezzük. kis kanállal halmokat teszünk a tepsibe, és 150 C-on, kb 20-25 perc alatt megsütjük.

 

Diófánk

 

    Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 24 dkg porcukor, 8 dkg dió, 4 dkg liszt, 12 dkg barack lekvár, 5 dkg vaníliás cukor

   Elkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, és a darált diót, amelyet előzőleg a liszttel összekevertünk. A masszát nyomózsákba tesszük. a tepsibe sütőpapírt teszünk, vagy kivajazzuk, és belisztezzük, majd diónyi halmokat nyomunk belőle. Porcukorral kicsit megszórjuk, és sütőben, 150 C-on, kb 20-25 perc alatt megsütjük. Kihűlés után, két darabot barack lekvárral összeragasztjuk, és vaníliás porcukorral megszórjuk.